paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
m.levent
m.levent (üye)
İzmir / Meraklı

ilk uzun pozlama deneyimim oldu, ama beklediğim gibi olmadı, nette çıkmadı! eksikleri hataları söylerseniz memnun olurum belirtmem gerekirse güneş 10-15dk önce batmıştı.
D90 manuel modda, f/20, 8sn pozlama,iso 400, odak.25mm (18-105)

 

Tarih: 28 Mayıs 2013, 12:47 - İp: 85.***.**0.64
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Guzel bir manzara, tonlar da hos ama dediginiz gibi sorunlar mevcut - kisaca degineyim :

Oncelikle titreme mevcut - her mesafede gorundugune gore fokus alakali bir netsizlik degil. Tripod uzerinde olsa bile bir sekilde makina oynamis.

Pozlama biraz fazla, fotograf biraz aydinlik kalmis. Minarelerdeki aydinlik yerlerin patlayip detay kaybetmeyecegi sekilde pozlama yapilmali. Highlights ozelligi bukonuda en buyuk yardimciniz. Biraz koyu pozlansa renkler cok daha etkileyici olacaktir.

f20, diffraksiyon denen optik kural sebebiyle goruntu kalitesini cok kisitlayan bir diyafram. f8 ideal, f11'i asmamak lazim - cok gerekli degilse.

En dusuk ISO = En iyi goruntu kalitesi. Burada ISO 400 gereksiz - bir yandan diyafram kisilirken bir yandan ters etki yapan ISO 400 secilmis. Minimum ISO, aksam fotograflarinin olmazsa olmazi .

Kadrajda minarelerin ust kismini kesmemek daha dogru ...

Tum bunlara ragmen, fiskiye ve tonlar sayesinde goz alici bir fotograf oldugunu belirteyim.

 

Tarih: 28 Mayıs 2013, 17:19 - İp: 96.***.**5.17
m.levent
m.levent (üye)
İzmir / Meraklı

bunu çekerken yağmurlu kapalı bir hava olduğu için olsa gerek güneş batalı 10 dk olmasına rağmen gök çok karanlıktı ağaçlar neredeyse seçilmiyordu normal şartlarda gece vakti f8 yada f11 ve 8sn.pozlama yetermi? pozlama süresi ve f aralığı arasında gözetmem gereken bi oran varmıdır hocam? iso demişken d90ımda 200ün altında Lo3, Lo7... devam ediyor mesela Lo3 için iso 100 diyebiliyormuyuz? şunuda söylim; tripod yoktu hocam, makineyi bankın üstüne koydum objektifin altınada omuz askını ikiye katlayıp sıkıştırarak kadrajı ayarlamaya çalıştım düğmeye basıp kaçtım.


#tasviran' tarafından 28.05.2013 17:55:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Mayıs 2013, 17:49 - İp: 85.***.**0.64
foxtrot
foxtrot (üye)
Kayseri / Amatör

Bazen deklanşöre basarken bu gibi uzun pozlamalarda elimiz makinayı titretebiliyor.Çekim yapmadan makinayı otomatik zamanlayıcıya alırsanız titreme kısmen önlenebilir.

#mehmett38' tarafından 28.05.2013 21:42:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Mayıs 2013, 21:40 - İp: 62.***.**9.97
ufukserin
ufukserin (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

Bende 3-5 tane fotoğraf çektim ve hatalarım varsa nerde hatalarım var öğrenmek ve bir dahaki seferde aynı hataları yapmamak gerekiyor.
Yardımlarınız İçin Teşekkür Ederim.























 

Tarih: 29 Mayıs 2013, 00:06 - İp: 85.***.**9.9
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" normal şartlarda gece vakti f8 yada f11 ve 8sn.pozlama yetermi? pozlama süresi ve f aralığı arasında gözetmem gereken bi oran varmıdır hocam? iso demişken d90ımda 200ün altında Lo3, Lo7... devam ediyor mesela Lo3 için iso 100 diyebiliyormuyuz? "

Yeter... Diyaframi f8 secip sureyi hava karardikca uzatarak ayarlayacaksiniz. Baslarda 1/4 , 1/2, 1 saniye olur . Hava karardikca 2,4, 8 sn vs uzanilir . Deneye yanila bulacaksiniz.

D90'in baz/gercek ISO'se 200 . Altinin, yani Lo 0.3 ( ISO 160 ), Lo 0.7 ( ISO 125 ) ' Lo 1.0 'un ( ISO 100 ) getirisi yok. Onlar yazilimla dusurulmus ISO degerleri ...

Titreme konusunda - yazilmis zaten - self timer'i en az 5 saniyeye kurup cekin. Tripod bile - eger saglam degilse - deklansore elle basildiginda 1-2 saniye oynamaya devam edebiliyor.

--------------

@ufukserin - fotograf cok oldugu icin vakit buldukca yazacagim. Ama bu arada baskalari da yardimci olur, gorduklerini yazarsa sevinirim ...

 

Tarih: 29 Mayıs 2013, 09:02 - İp: 96.***.**5.17
ufukserin
ufukserin (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

teşekkür ederim cevaplarınız benim için çok önemli hatalarım varsa düzeltmem için...

 

Tarih: 29 Mayıs 2013, 17:24 - İp: 85.***.**9.9
nbd
nbd (üye)
Çanakkale / Amatör

pozlama açısından pek problem yokmuş gibi duruyor en azından abartılacak problemler fakat biraz daha fotoğraf çekip,çekilen eserleri inceleyip kadrajınızı güzelleştirirseniz çok daha iyi sonuçlar alırsınız diye düşünüyorum o çektiğiniz alan derinliği olan kareler fazlaca deneysel kaçmış daha düzenli kadrajlarla iyi fotoğraflar çıkarabilirsiniz dediğim gibi pozlama konusunda aşırı abartı sıkıntılar görünmüyor selamlar

 

Tarih: 29 Mayıs 2013, 18:42 - İp: 81.***.**4.169
foxtrot
foxtrot (üye)
Kayseri / Amatör

İlk 4 fotoğrafta hata göremedim ama daha yaratıcı kompozisyonlar üzerinde çalışmanızı tavsiye ederim.
5.fotoğrafta ters ışıktan dolayı sol üst köşede flare oluşmuş,parasoley kullanılırsanız kısmen önlenebilir.
6.fotoğraf yine ters ışıkta çekilmiş ve patlamalar oluşmuş.Aydınlık ve karanlık bölgeler arasındaki farkın fazla olduğu kadrajlardan kaçının.
S/B portre fotoğraf kadraj olarak gayet güzel model iyi konumlandırılmış,arkaplandaki fazla ışıklı bölgeleri lightroom benzeri programlardaki 'highligts' özelliğini kullanarak kısabilirsiniz.
Son 4 fotoğrafta ise abartılmış ps müdahaleleri göze batıyor.Hdr benzeri uygulamaları gerekli olan fotoğraflarda abartmadan kullanırsak faydası dokunur.Benim görebildiklerim bunlar,tabi ekleyenler varsa yanlışım düzeltenler olacaktır.

 

Tarih: 29 Mayıs 2013, 20:03 - İp: 62.***.**9.97
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Her fotografin altina EXiF/cekim degerlerini eklerseniz ( diyafram/perde hizi /ISO ) isimiz kolaylasir - daha teknik yorum yapabiliriz.

 

Tarih: 29 Mayıs 2013, 22:55 - İp: 24.***.**3.64