paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
wang
wang (üye)
Ankara / Amatör

Ustam, bu fotoda ne gibi eksiklikler var, nasıl düzeltebilirim şimdiden teşekkürler..

Canon 650D - 75-300mm lens f22 1/100 ISO:160 değerleriyle çekilmiştir





 

Tarih: 4 Temmuz 2014, 02:44 - İp: 88.***.**3.66
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Degisik acidan vuran isik, ortaya ilginc bir fotograf cikarmis; ozellikle alt taraflardaki tonlar cok guzel. Kolay denk gelinmiyor boyle isiga/tonlara.

Kucuk yuklendigi icin cok detay gozukmuyor - netlik/fokus yerinde midir tam fikir yurutemiyorum. Lens IS degil ise, 1/100 perde hizinin tele uzunluklarda kolayca titremeye yol acabilecegi unutulmamali.

Yine cekim degerlerine bakarsak, f22 diffraksiyon denen optik bozulmaya yol acan bir diyafram. f22'de, elde edilebilecek maksimim kalite, 2-3 Mp esdegeridir - istenirse 20Mp'de cekilmis olsun. f8 civarinda kalmak, f11'i gecmemek ideali. ISO 160 bozulma yaratacak kadar yuksek bir deger degil ama en dusuk ISO'nun ( ISO 100 ) en iyi kalite verdigi akilda tutulmali.

Kadraj biraz daha geriden . daha genis alinabilirmis - tabi ortada goruntuyu bozan bir sey yok ise . Kenar kararmalari da o durumda kolayca kroplanabilirmis - efekt olarak kasti yapilmadiysa tabi...

 

Tarih: 4 Temmuz 2014, 09:13 - İp: 96.***.**5.17
wang
wang (üye)
Ankara / Amatör

Mmm teşekkürler hocam. Galeride hiç yorum gelmeyince daha ciddi sorunları var sanmıştım. Dediklerinizi yazdım bir köşeye, saygılar..

 

Tarih: 4 Temmuz 2014, 16:29 - İp: 88.***.**3.170
snipertr
snipertr (üye)
Yurtdışı / Amatör



@paperman Abi ilk hdr denemem.
Photomatixle üzerinde bayağı oynadım görüldüğü üzere.
Hava rüzgarlı olduğundan bulutlar hareketli ve dallar salanmaktaydı.
ISO 100 + F8.0 1/200
Slt A58 18-55 kit lens ile.
Hdryi Heder edip etmediğimi öğrenmek istiyorum.
Teşekkürler, saygılar.

#snipertr' tarafından 05.07.2014 15:34:27 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Temmuz 2014, 15:29 - İp: 62.***.**8.179
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu tip, ozel bir efekt pesinde kosulan HDRleri iyi/kotu diye yorumlamak dogru degil. Hani HDR'nin mimimal kullanildigi, amacin SADECE isik dengesini/tonlari duzeltmek, dinamik araligi biraz arttirarak karanlik yerlerin daha iyi detay vermesini saglamak oldugu bir durum olsa, bazi degerlendirmeler yapilabilir.

O durumlarda, HDRnin, getirdiginden fazlasini goturmemesi gerektigini soylerim. Yani kazandirdigi ton avantajinin, kaybettirdigi netlikten fazla olmasi lazim.

Amacin ortaya abartili/sur-real/carpici/urkutucu vs bir goruntu cikarmak oldugu durumlara gelirsek - onlari teknik acidan yorumlamak zor. Mesela o agacin etrafinda olusan isik haresi veya olusan asiri gurultu, normalde fotograf kusuru. Ama biri gidip ozellikle boyle bir efekt istiyorsa , diyecek bir sey yok.

Illa fikir belirtmem gerekirse ...HDR islemi asiri olmus, kadraj cok karismis. .

 

Tarih: 6 Temmuz 2014, 04:02 - İp: 96.***.**5.17
snipertr
snipertr (üye)
Yurtdışı / Amatör

Eyvallah abicim. Bende aşırıya kaçmamak isterdim fakat çekerken kadrajı hafif oynattığımdan ve kadraj da hareketli olduğundan fazla müdahale etmeyince tatmin etmedi. Bende biraz da dediğniz gibi sürreale kaçtım biraz.

Burdan da "O durumlarda, HDRnin, getirdiginden fazlasini goturmemesi gerektigini soylerim. Yani kazandirdigi ton avantajinin, kaybettirdigi netlikten fazla olmasi lazim. " bunu öğrenmiş oldum.

Salygılarımla...

 

Tarih: 6 Temmuz 2014, 15:01 - İp: 62.***.**8.179