paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
ferhatturna
ferhatturna (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili mecnun92,
Öncelikle çektiğin fotoğraf çok güzel ama illa da eleştiri yapmak gerekirse; her ne kadar ISO 100 seçmiş olsan da havanın karanlık olmasından dolayı "gürültü/noise" oluşumları mevcut. Bu yüzden hava kararıken yada yeni karardığı sıralarda çekersen hem bu kadar uzun pozlamaya gerek kalmayacak hem de daha temiz bir fotoğraf çıkacak ortaya.
Bir de belki kadraj olarak sol tarafta hafif bir boşluk bırakabilirmişsin gibi (fotoğrafta görünen yer karanın sonu sanırım)
Dediğim gibi bunlar zorlayarak yapılan eleştiriler
1. sorunun cevabı ND (neutral density) filtreler. Bunları koyu renkli camlar olarak düşünebilirsin, farklı koyuluklarda ve bunun karşılığında değerlerde (ND2, ND4, ND8 ...)bulunur. Bunu lense taktığında sensöre giren ışığı azaltacağı için daha uzun polama yapabilir ve istediğin tül gibi şelale görünümünü yakalayabilirsin
2. sorunun cevabını maalesef ben veremeyeceğim, sokak fotoğrafçılığı pek yapmadığım için bilgi sahibi değilim.

 

Tarih: 29 Mayıs 2014, 09:46 - İp: 31.***.**1.165
mecnun92
mecnun92 (üye)
Ankara / Amatör

çok teşekkür ederim değindiniz noktalara dikkat edeccem . birde bana nd filtre önerisinde bulunurmusunuz ucuz yollu öğrenci işi şimdiden teşekkürler

 

Tarih: 29 Mayıs 2014, 15:13 - İp: 88.***.**4.120
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kahve fotografi ile ilgili gereken soylenmis - fokus disinda gayet basarili bir fotograf .

Aksam pozlamasinda kadraj konusunda deginilmis; gokyuzune de biraz daha az yer ayrilinabilir. Ben belirtilen gurultuyu pek farketmedim - en azindan gordugum boyutta. Ama pozlamayi 30 saniye gibi degerlere mumkun oldugu kadar uzatmamak lazim - gurultuyu minimumda tutmak icin, Bunun yolu da cekim saatini degistirmekten ziyade ( erken saatlerde istenen renk/isik olmayabilir ), diyaframda olan payi kullanmak. 1 stop daha acsaniz, pozlama suresi yariya inecek.

ND tavsiyesi dogru ( marka oneremeyecegim )yalniz dikkat edilmesi gereken, ND filtre kullanildiginda bile akarsu/selalenin direk gun isiginda parlayacagi/patlayacagi ( kadrajin kalanini dogru pozladiginizda. Pozlamayi azaltmak cozum degil zira selale disindaki yerler koyu kalacak o durumda ). O sebeple, mumkun oldugu kadar gunesin olmadigi / suya gunesin vurmadigi saatlerde cekmeye calismaniz lazim.

Sokak fotografciliginda ulkemizde dava acilabilecegini hic sanmam/duymadim. Olur da ancak reklamlarda kullanir, para kazanirsaniz ( ki sokak fotograflariyla pek mumkun degil ), biri o zaman basinizi agritabilir cok ugrasirsa.

 

Tarih: 30 Mayıs 2014, 17:25 - İp: 96.***.**5.17
kayzersoze007
kayzersoze007 (üye)
Gaziantep / Amatör

hocam buda benden bir kare eleştrilerinizi bekliyorum.teşekkürler.


sony a100- 18 70mm
f13
iso 100
1/250

 

Tarih: 21 Haziran 2014, 22:16 - İp: 78.***.**9.169
snipertr
snipertr (üye)
Yurtdışı / Amatör

Siteye resim olarak ekledim ancak orada bana eleştiri gelmeyecek herhalde

@paperman abi bir bakarsan sevinirim. Güneşli bir günde öğle vakti çekilmiştir.

Sony a58 ile 18-55 kit lens ile 18mm de:
İSO: 100 + F8.0 + 1/125 ayarlarıyla çekilmiştir.


 

Tarih: 24 Haziran 2014, 14:12 - İp: 62.***.**8.179
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

@Snipertr

Fotograf harika denebilir; pozlama/kadraj kusursuz. Manzara da guzel olunca ortaya keyifli bir fotograf cikmis.

Daha iyi nasil olabilir dersek ... Kullanilabilecek bir polarize filtre yapraklardaki sert isik kaynakli yansimayi engelleyerek, daha doygun yesil tonlar gormemiz saglayabilir. Aynisi sudaki yansimalar icin de gecerli ; doygun sari/yesil tonlar olusacaktir CP filtre ile. Bir polarize filtre almanin zamani gelmis ...

Benim kacindigim bir konu, golge ile gunes alanlarin karisimini ayni kadraja almak. Genelde pozlama zorlasir, renklerde/tonlarda kayiplar olusur. Siz aslinda gayet guzel kotarmissiniz; golgeler manzaraya zenginlik bile getirmis ama dedigim gibi manzara fotograflarinda ben aydinlik/golge alan karisimlaridan uzak duruyorum .

@kaysersoze

Fotografiniz gozukmediginden yorum yapamiyorum ...

 

Tarih: 25 Haziran 2014, 07:33 - İp: 96.***.**5.17
snipertr
snipertr (üye)
Yurtdışı / Amatör

Cevabın için teşekkürler Abicim.
Burası uzak olduğum bir şehir ve istediğim zaman gidip resmini çekme şansım yok.
Sizin yeni başlayanlara öğütlerinizden öğrendiğim kadarıyla bende güneş ile gölgeyi karıştırmamaya dikkat ediyorum ama maalesef bu fotoğraf için uygun zamanı bekleyecek vaktim yoktu.
Filtre konusunu da en kısa zamanda halledeceğim.
Hatta bu resmin çekildiği gün de filtre almak için mediamarkta gitmiş ancak uygun çapını bulamadığımdan almadan çıkmıştım. Demek ki alsaymışım daha güzel olacaktı.
Beni cesaretlendiren yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.

Selamlar, saygılar...

#snipertr' tarafından 25.06.2014 16:05:10 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Haziran 2014, 12:49 - İp: 62.***.**8.179
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu arada golge/gunes meselesini fotografcilik kurali / "olmazsa olmaz" olarak dusunmeyin ... Pozlamayi etkilemedigi, yani en aydinlik alan (mesela bulutlar ) patlamadigi ve en golge alan koyu kalarak detay kaybetmedigi surece sorun yok - tabi estetigi de bozmuyorsa. Cogu durumda fotografinizdaki kadar duzgun/dengeli sonuc olmuyor golge/gunes karistiginda ...

 

Tarih: 25 Haziran 2014, 17:35 - İp: 96.***.**5.17
snipertr
snipertr (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yazdık bunları da bir yere abi.

Selamlar, saygılar.

 

Tarih: 25 Haziran 2014, 21:44 - İp: 62.***.**8.179
kayzersoze007
kayzersoze007 (üye)
Gaziantep / Amatör



#kayzersoze007' tarafından 30.06.2014 13:06:16 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Haziran 2014, 13:02 - İp: 78.***.**9.88