paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ahsap ve tas tonlarinin yakistigi gayet guzel, basarili bir fotograf. Sorun yok gibi ama illa bir seyler bulun derseniz, kendi fotografim olsa ne yapmis olacagimi yazayim.

Eger bankin sol tarafinda kadraji bozacak/kirletecek bir unsur yok ise, ahsap kapiyi sag 1/3'e denk gelecek sekilde saga kaydirirdim. Malim bildigimiz altin nokta kurallari - goz oralardaki objeleri daha iyi algiliyor - burada da "esas oglan" o ahsap kapi. Tahta bank bu durumda ortaya kayacagindan, sol tarafinin kirli/karisik olmamasi gerekiyor - yoksa sizin yaptiginiz gibi kadrajlamak daha iyi.

1/2 veya 2/3 stop kadar az pozlanabilir; oyle olunca su an biraz aydinlik kalmis tas tonlari koyulasip, daha doygun tonlar sunabilir. Kahverengiler detay vermemeye baslayincaya kadar yolunuz var koyulastirmak icin. Yanlis anlasilmasin - hatali pozlamadir demiyorum. Sadece kendi tercihimi belirtiyorum.

Agac golgesi konusunda yapacak bir sey yok gibi . Ben mumkun oldugu kadar kacinirim bu tip golgelerden - fotografin sadeligini bozup, dikkat dagitti icin .

 

Tarih: 16 Aralık 2013, 02:24 - İp: 96.***.**5.17
redne13
redne13 (üye)
Karabük / Amatör

Üstadım değerlendirme için çok tesekkürler. Malesef kadrajın sağı ve solu limitlerde. O yüzden elimdem geldiğince bankı altın noktaya oturtmaya çalıştım. Ağaç gölgeside biraz daha yalnızlık duygusunu güçlendirir diye düşünmüştüm. Ama sizin yorumunuza da katılıyorum.

 

Tarih: 16 Aralık 2013, 11:38 - İp: 176.***.**3.205
necros
necros (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba tekrar,

Mimari fotoğraf tekniklerini öğrendikten sonra bir seyahatim vardı ve orada bazı fotoğraflar çektim. Bunlardan bir tanesini ben çok beğendim. Ancak fotoğrafın hataları olduğuna da eminim. Yorumlarınızı rica ediyorum.



Nikon D90
ISO: 200
1/200
f: 20
18 mm

 

Tarih: 22 Aralık 2013, 13:12 - İp: 88.***.**1.176
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Gokyuzu tonlari cok guzel, bulutlarin patlama noktasinin altindaki pozlama gokyuzu icin ideal. Ama esas konunuz olan bina, ters isikta fazlaca karanlik kalmis.

Ozetle isik ve kadraj, hem binanin hem de gokyuzunun dogru pozlanmasi icin uygun degil. Pozlamayi binaya gore yapsaniz, bulutlar patlayip goz alacakti.

Cozum, ya baska yonden cekmek, ya isik sartlarinin degismesini beklemek ya da detayina girmeyecegim HDR cekim. Hep tekrarladigim bir sozu tekrar yazacagim. Her kadraji her isik kosulunda dogru pozlamanin bir yolu oldugu dusuncesi dogru degil - cogu durumda tersi gecerlidir. Onemli olan isigin dengeli ve uygun oldugu kosullari/kadrajlari yakalamak - o kadrajlari bulmak.

Kadrajin en aydinlik yerinin patlamayacagi ( highlights'larin yanmayacagi ) sekilde pozladiniz ... Diger yerler istediginiz gibiyse ne ala . Ama bu fotograftaki gibi karanliktaysa yapacak bir sey yok, yola devam ... PC islemleriyle golgeleri biraz acabileceginizi unutmayin - bu fotografa faydasi olacaktir..

F8-f11 diyaframlarin uzerine, ozel durumlar disinda ( gunduz uzun pozlamalar , alan derinligini greken durumlar vs ) cikmayin. Diffraksiyon denen optik kurallar geregi f20'de cektiginiz bir fotografin esdeger kalitesi 2.5 Mpixel civaridir - isterseniz 20 Mp'de cekin. Unutmayin 18mm' f8 bir fotografta asagi yukari 1.5 metreden sonsuza uzanan alan derinligi/netlik saglanabilir.

 

Tarih: 22 Aralık 2013, 21:19 - İp: 96.***.**5.17
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Bir kaç ilavede ben yapayım, madem konumuz mimari çekim o zaman daha önce uğur hocamında defalarca söylemesine rağmen dikkatimizi başka yöne çekecek gereksiz kalabalıkları kadrajımıza almayacağız.Mimari çekimden çok turistik bir geziden bir enstantane gibi olmuş.Sağ taraftaki eklentiyi daha simetrik açıdan alabilme şansın varmıydı bilmiyorum öyle olsa daha güzel olabilrmiş, tabi kalabalığı yok sayarsak.Zamanla emin ol denedikçe daha iyi olacaksın ışığın bol olsun.

 

Tarih: 22 Aralık 2013, 21:43 - İp: 176.***.**0.100
necros
necros (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkür ediyorum öncelikle yorumlarınız için.

Haklısınız. Bu bir mimari fotoğraf değil. Ben sadece o konuda bize öğretilenleri denemek için böyle bir fotoğraf çektim. Yoksa bu tabii ki mimari fotoğrafa bir örnek değil. Buna şimdi daha da eminim.

Peki ben bu fotoğrafla oynasam ve karanlık yerleri açsam doğru bir fotoğraf olacak mı? Olmayacak sanırım. Veyahut f:20 ile çekmeseydim aynı zamanda aynı koşullarda ne yapmam gerekirdi? Çekmemem ve ışık şartlarının değişmesini beklemem kesinkes doğru olan mıydı?

Eğer dediğinizi doğru anladıysam atilla, o sağdaki eklentiyi ne yapsam simetrik alamazdım sanıyorum ki. Çünkü binanın o kısmı dar başlayıp aşağıya doğru genişliyordu.

 

Tarih: 22 Aralık 2013, 23:44 - İp: 88.***.**1.176
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Atilla61'in yazdiklarina +1 ...

Isik sartlari / kalabalik kadrajin tamamina musaade etmedigi durumlarda mimari detaylara yonelinebilinir .

"Budur" demiyorum - sadece bir ornek :

 

Tarih: 22 Aralık 2013, 23:49 - İp: 96.***.**5.17
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu da en basit program Picasa ile 10 saniyede yapabilecekleriniz ( sadece golgeleri degil tum alanlari acarak ). Koyu alanlar acildikca gozle gorulur gurultu olusacaktir ama sonucta daha kullanilabilir bir fotograftir. Daha gelismis bir programla, 1-2 dakika icerisinde cok daha fazlasi yapilabilir. Kontrast/saturasyon ilaveleri yapilabilir.



f20 yerine f8, bu boyda bakildiginda pek fark yaratmayacaktir. Pozlamaya da bir katkisi yok haliyle - sadece ek cozunurluk getirir



#paperman' tarafından 23.12.2013 00:40:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Aralık 2013, 00:35 - İp: 96.***.**5.17
necros
necros (üye)
İstanbul / Amatör

Çok teşekkür ediyorum yorumlarınız için. Benim için çok değerli.

Koyu alanların açılmasıyla insan fotoğrafın bütününe bakabiliyor. Karanlıkken insanın gözü bir gökyüzüne kayıyor ne ihtişamlı diye bir de karanlığa kayıyor ya acaba burada ne var acaba diye.

Şimdi söylediklerinizi çok daha iyi anlıyorum. Teşekkürler tekrardan.

 

Tarih: 25 Aralık 2013, 23:24 - İp: 88.***.**1.176
redne13
redne13 (üye)
Karabük / Amatör


Uploaded with ImageShack.us]http://imageshack.us/photo/my-images/34/2pwe.JPG/[/URL]

#redne13' tarafından 09.01.2014 22:14:39 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ocak 2014, 22:13 - İp: 85.***.**9.184