paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
kaan_akman
kaan_akman (üye)
Manisa / Amatör

paperman, değerli bilgiler için çok teşekkürler.
Şimdi bu bilgiler ışığında diyafram değerleri üzerinden pratik yapma zamanı. Malum pratik önemli.


#kaan_akman' tarafından 09.07.2013 18:51:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Temmuz 2013, 18:50 - İp: 78.***.**6.204
kaan_akman
kaan_akman (üye)
Manisa / Amatör

Eklediğim fotoğraf;
11mm'de, iso 100, f/5.6, 1/1000 değerleriyle elde edildi.





Kadraja o an fark etmediğim şekilde sağ taraftan bir ağacın dalları girmiş. Karşıdaki kayalar ile birlikte sol alt istemiştim. Gökyüzünün fotoğrafta bu oranla yer alması da sanırım pek iyi olmamış. 15-16mm kullanılsaydı daha iyi mi olurdu?
Sizin gözlemlediğiniz ve eleştirebileceğiniz hususlar neler olur?

#kaan_akman' tarafından 16.07.2013 11:42:13 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Temmuz 2013, 04:35 - İp: 78.***.**2.208
m.levent
m.levent (üye)
İzmir / Meraklı

makine yere yakınlaştırarak kadraj yapılırsa perspektif ve derinlik duygusu daha iyi hissedilecek gibime geliyor. manzara çekimi aslında çok deneyseldir, çekim yapmadan önce bulunulan ortamı farklı açılardan iyice bi gözlemlemek gerek

 

Tarih: 16 Temmuz 2013, 19:59 - İp: 78.***.**8.127
kaan_akman
kaan_akman (üye)
Manisa / Amatör

m.levent tavsiye için teşekkür ederim.
O kısmı hiç aklıma gelmemişti. Dediğiniz gibi yere yakınlaşılsaydı belki daha iyi bir sonuç alınabilirmiş.
Deneysel olduğu için gözlemlemenin yanında, aynı zamanda daha da çok çalışarak tecrübeyi de artırmak lazım.

 

Tarih: 18 Temmuz 2013, 18:45 - İp: 78.***.**9.210
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ilave soylenecek cok bir sey yok. M.levent dogru bir noktaya deginmis. Fotografi oldugu gibi cekmek yerine degisik acilari denenmeli - biraz asagidan/yukaridan/ sagdan/soldan vs. Mesela patika, derinligi daha iyi yansitacak sekilde carpraz yerlestirilebilirmis - degisik bir acidan cekilerek .

Gokyuzunun orani dediginiz gibi biraz fazla. Detaylari biraz daha buyuk almak da iyi olurmus - kisiler cok uzak/kucuk kalmis.

 

Tarih: 19 Temmuz 2013, 08:25 - İp: 96.***.**5.17
fatihb.
fatihb. (üye)
Bolu / Meraklı

Öncelikle merhaba arkadaşlar siteyi 2 gün önce tesadüfen buldum üye olur olmaz bu konuya geldim fotoğrafçılığa yeni başlayan birisi olarak faydalı ve beni geliştirecek paylaşımlarınız var birkaç haftaya d7100 alıcam inşallah. şimdilik telefon çekimlerim var değerlendirme alabilir miyim ?
Fotoğraflar telefon kamerasında
iso100 1/25 f-otomatik




#fatihb.' tarafından 24.07.2013 11:54:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Temmuz 2013, 04:55 - İp: 46.***.**3.32
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotograflar guzel demekle yetineyim. Cep telefonu fotograflarina, teknolojisi ne kadar ilerlemis olsa da, burada teknik yorum yapmaya calismayi dogru bulmuyorum - belki biraz da fotograf sitesinin ciddiyeti acisindan. Yanlis anlasilmasin lutfen ; sadece bir DSLR'den ( veya DSLR-like'dan ) cok farkli, cok kisitli cihazlar.

Bu konuda hevesli oldugunuza gore, fotograf makinanizi aldiginizda sizden epey katilim bekliyoruz

 

Tarih: 24 Temmuz 2013, 17:18 - İp: 96.***.**5.17
fatihb.
fatihb. (üye)
Bolu / Meraklı

Teşekürler yorumunuz için en azından ışık kullanımı açılar kompozisyon gibi konularda yardımcı olabilirsiniz elime birçok makine geçti çekimler yaptım ama emanet makine olduğu için ve sürekli farklı modeller kullandığım için aradığımı bulamadım en son d7100 de karar kıldım. İnşallah makinenin hakkını vereblirim.

 

Tarih: 24 Temmuz 2013, 17:54 - İp: 46.***.**3.32
ferhatturna
ferhatturna (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar merhaba, aşağıdaki resimle ilgili bir sorum olacak:



ISO-100 f/5 8sn 58mm

Bu fotoğrafı çekerken havanın karanlık olmasından dolayı otomatik netleme bir türlü netleme yapamadı ben de fotoğrafı çekebilmek adına manuel netlemeye aldım, sonuç bu oldu. Bununla ilgili uygulanabilecek bir yöntem var mıdır?

 

Tarih: 18 Ağustos 2013, 12:49 - İp: 5.***.**6.96
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yapilan islem dogru. Isik azaldiginda manuele alinip elle fokus yapilabilir. Ben sahsen makina AF yapabildigi surece, fokus istedigim yerde aydinlik bir nokta bulup ( lamba gibi ) onun uzerine AF yapmayi ( tek nokta ) daha kolay/etkili buluyorum . Tam karanlikta cekmedigim icin sorun olmuyor.

Hep ayni kareyi cekiyorsam ve isik az ise, bir kere ugrasip, AF ile fokusu bulup manuele aldigim da oluyor. Genis aci cekimlerde zaten sorun yok = 2 metreden sonsuza zaten her yer net.

Sizin fotografinizdaki hafif netsizligin fokus kaynakli oldugunu sanmiyorum zira hic bir mesafede tam keskinlik yok. Tekneler denizde oynamis olsa bile sahilde tam net bir yerler olmasi lazim - goremedim. Muhtemelen makina titremis. Yaz aylarinda olusan nemli hava/pusun da etkisi olmus olabilir. 58mm gibi tele sayilabilecek bir cekimde de pus etkisi katlanacaktir.

Son olarak, f8 gibi bir diyafram tercih sebebi olmali - hem alan derinligi/fokus tutmasi , hem de lensin en az kalite veren f3.5-f5 gibi degerlerinden uzaklasmis olmak acisindan.

 

Tarih: 18 Ağustos 2013, 21:45 - İp: 96.***.**5.17