paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
kaan_akman
kaan_akman (üye)
Manisa / Amatör

Eleştiri için teşekkür ederim ufukserin.
Ben de öyle yapmaya çalıştım aslında yani sol taraftaki evlere odaklandım. Enstantane öncelikli modda çekim yaptım. Acaba polorize filtre kullanılsaydı dengelenebilir miydi merak ediyorum. Tabi makinada çekimden sonra bakınca bu denli parlak görünmüyordu.

 

Tarih: 16 Haziran 2013, 18:23 - İp: 78.***.**4.155
ufukserin
ufukserin (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

aynen bazen bana da oluyor öyle makinada süper gözüküyor pc atınca hayal kırıklığı yaşıyorum :D

 

Tarih: 16 Haziran 2013, 20:27 - İp: 85.***.**7.39
m.levent
m.levent (üye)
İzmir / Meraklı

ufuk serine ilave olarak eğer fotoyu patlatmadan detayları yakaladıysan bu seferde detayların belirsiz olduğu çok karanlık kısımlar olacak. bu kısımları fotoşapta seçili hale getir, seçili alanın büyüklüğüne göre seçim kenarlarına yumuşatma ver (ortalama 15-20pix) sonra pozlama panelini açıp, detayları yakalayıncaya kadar arttır ama abartmamaya dikkat et oralar yinede biraz karanlık kalmalı

#tasviran' tarafından 17.06.2013 09:28:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Haziran 2013, 09:28 - İp: 85.***.**0.64
kaan_akman
kaan_akman (üye)
Manisa / Amatör

tasviran teşekkür ederim. Photoshop'u biraz öğrenmeye çalıştım. Alelade birşey geldi bana ama biliyorum çok güzel şeyler yapılabiliyor. Bu dediğini yapmam için biraz kurcalamam lazım sanırım. Bu fotoğrafta patlayan yerlere tam tersini uygulasak aynı sonucu alabilir miyiz acaba?

 

Tarih: 17 Haziran 2013, 11:08 - İp: 78.***.**4.60
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Digital fotografcilikta pozlamanin esasi kadrajin en aydinlik yerinin patlamamasi uzerine olmali. Patlayan detaylarin PC islemi ile geri kazanilmasi mumkun degil ( sorunuza cevap ) ama koyu kalmis yerlerin bir takim kayiplarla ( gurultu ) geri getirilmesi/acilmasi mumkun .

Aydinlik alanlara gore pozlama yapmanizda en buyuk yardimci makinalardaki "Highlights" secenegi ... Devamli acik birakirsaniz, patlayan yerlerin yanip sondugunu gorur, ona gore pozlama yapabilirsiniz.

Bu fotografta soylenen sekilde pozlama yapsaniz, tahmin ettiginiz gibi soldaki evler cok karanlik cikacakti. O sebeple dogru ve dengeli isigi bulmak cok onemli iyi fotograflar icin. Illa her kadraj dogru pozlanabilir/bir yolu vardir diye dusunmek yanlis - fotografin cekilemeyecegi bir cok durum vardir. Sensorleri, insan gozu ile kiyaslamamak lazim . Bu durumda illa o fotografi cekecekseniz yapilmasi gereken, gokyuzunun parlakligini yitirdigi / kadrajin TAMAMININ esdeger veya yakin isik degerinde oldugu saati beklemek

Aydinlik kalan kisim ( gokyuzu ) kadrajin sadece ust kisminda oldugu durumlarda da, oralari karartacak ND split/graduel filtreler kullanilabilir.

HDR cekim ayri bir cozum ama iyi/dozunda yapilmazsa netlik kayiplari kacinilmaz.


@ufukserin

Ay fotografi gayet basarili - pozlama olarak tam kivaminda . Siyah alanlarda biraz gurultu sorunu var gibi. Yuksek ISO mu yoksa krop kaynakli mi oldugunu bilemiyoruz zira hep soyledigimiz halde cekim degerlerini yazmiyorsunuz

 

Tarih: 17 Haziran 2013, 17:07 - İp: 96.***.**5.17
ufukserin
ufukserin (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

tamam bir daha kine yazıcam hep unutuyorum :D teşekkür ederim yorumunuz için.

 

Tarih: 17 Haziran 2013, 17:58 - İp: 85.***.**2.41
kaan_akman
kaan_akman (üye)
Manisa / Amatör

Teşekkür ederim paperman.

"Bu durumda illa o fotografi cekecekseniz yapilmasi gereken, gokyuzunun parlakligini yitirdigi / kadrajin TAMAMININ esdeger veya yakin isik degerinde oldugu saati beklemek"

Sanırım yeni başlayanlar benim gibi sabırsız oluyor.

 

Tarih: 18 Haziran 2013, 10:42 - İp: 195.***.**0.24
ufukserin
ufukserin (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

gene bir fotoğraf çektim ve yorumlarınızı bekliyorum


iso :200
1/100
f:46

 

Tarih: 23 Haziran 2013, 20:25 - İp: 78.***.**7.10
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Diyafram degerinin - hem isiga, hem fotogarafa bakarak f46 olmadigini soyleyeyim Arada bir virgul eksik herhalde ...

Pozlama guzel,netlik iyi; renkler epeyce doygun ama asiriya kacilmamis. Alan sigligi konusunda da elden gelen yapilmis - horoz arka plandan olabildigince ayristirilmis. Daha fazlasi bu boy sensorlu makinalarda zaten zor.

ISO'yu minimumda tutmaya calisin - bilmiyorum diyaframda payiniz var miydi ....DSLRlike makinalar icin maalesef ISO 200 bile yuksek, kaliteyi dusurebilecek bir deger.

Kadraja gelirsek - genel egilim bakis yonunun acik olmasidir. Horozun bu durumda sagda olmasi daha uygun olurdu - seyredene ferahlik sunmasi acisindan.



 

Tarih: 25 Haziran 2013, 07:08 - İp: 96.***.**5.17
emprium
emprium (üye)
Nevşehir / Amatör

Hocam Saygılar. Amatör Olarak Tek Başıma Fotografa çıktıgımdan çok fazla Hatalarımı Görme Şansım Olmuyo o açıdan sizin gibi bu keyife gönül vermiş insanlar sayesinde eksiklerimizi görme şansı buluyoruz
sizden ricam fotografımı yorumlamanız. şimdiden teşekkür ederim



Uploaded with ImageShack.us

http://imageshack.us/photo/my-images/14/b3nq.jpg/

#emprium' tarafından 28.06.2013 11:07:12 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Haziran 2013, 11:06 - İp: 95.***.**4.32