paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yorumlayacak bir sey yok vallahi - cok guzel fotograf ... Kar fotograflarinda pozlama zordur; fotografin kalanininda kayip olmasin dendiginde bir yerde beyazlar genelde patlar. Siz tam kivaminda - hatta biraz az - pozlayarak harika kar detayi almissiniz.

Fotografcilikta kadrajlamada en onemli kurallardan olan ( Ingilizce'deki) "Less is More" / " Az, daha fazladir " sozune de guzel ornek olmus. Bu fotografin kuvveti sadeliginde ...

Gokyuzunde polarize filtre katkisi var mi , yoksa pozlama beyazlara gore olunca gokyuzu kendiliginden mi koyu kalmis - merak ettim.

EXIF olmadigi ve pozlama degerleri goremedigim icin daha teknik yorum zor - gerci boyle fotografta fazla teknik yoruma da ihtiyac yok

 

Tarih: 28 Haziran 2013, 20:37 - İp: 96.***.**5.17
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

2 defa yuklenmis ...

#paperman' tarafından 28.06.2013 20:38:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Haziran 2013, 20:37 - İp: 96.***.**5.17
emprium
emprium (üye)
Nevşehir / Amatör

Hocam polarize destegi yok ilk defa siteye fotograf yükledigim için biraz sıkıntı çektim çektigim fotografları çekindigim için paylaşımcı olamıyorum sizden bu şekilde güzel eleştiri almak çok motive edici. fx makinada nikkor 55-300 obj ile çekilmiş bi fotograf
f/7,1
1/1250
p.telafisi -0,33
kadraj olarak ben sorun hissettigim için bu fotografta sizin fikirlerinize başvurdum hocam

 

Tarih: 29 Haziran 2013, 15:58 - İp: 95.***.**4.32
ufukserin
ufukserin (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

@paperman teşekkür ederim Hocam Sağ Olun Sizin Yorumlarınız İle Kendimi Düzeltmeye Çalışıyorum.

 

Tarih: 30 Haziran 2013, 17:30 - İp: 85.***.**2.106
ufukserin
ufukserin (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

Hocam 2 tane Fotoğrafım daha var bun 2 fotoğrafa gelicek yorumlar eleştiriler benim için çok önemli değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim...



 

Tarih: 2 Temmuz 2013, 00:08 - İp: 88.***.**6.121
ferhatturna
ferhatturna (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili Ufuk, EXIF değerlerini yine atlamışsın sanıyorum

Vapur olan fotoğraf bence gayet güzel ama diğer fotoğrafta gürültü biraz fazla gibi geldi bana sanıyorum ISO değeri biraz yüksek, Uğur hocamın bilgilendirmesi üzerine ben sürekli minimumda tutmaya çalışıyorum.

Bir de eğer bulutları ve gökyüzünü daha etkileyici hale getirmek istersen CPL (circular polarize) filtre kullanmanı öneririm. (Yalnız bu son iki fotoğrafında olduğu gibi gün batımında fotoğraf çekeceksen de pozlama miktarın mecburen artacak)

Yorumlarımda yanlışım varsa affola..

 

Tarih: 2 Temmuz 2013, 10:27 - İp: 141.***.**6.94
ferhatturna
ferhatturna (üye)
İstanbul / Amatör

@paperman Uğur hocam bir sorum olacak:
Fotoğraflarda netleme yaparken hangi modu kullanıyorsunuz/kullanmalıyız? Misal ben otomatik 39 AF noktasını kullandığımda pek verimli olamıyorum, tek nokta seçip sürekli onu sağa sola kaydırmakla uğraşıyorum, doğru mu yapıyorum bilmiyorum

 

Tarih: 2 Temmuz 2013, 10:31 - İp: 141.***.**6.94
ufukserin
ufukserin (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

yok iso 100 de idi .diyafram f:3 de idi ama hayırlısı.

 

Tarih: 2 Temmuz 2013, 18:14 - İp: 85.***.**2.254
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Seyahatte oldugumdan kisa olacak ...

2 fotograf da gayet guzel/basarili; tonlar ozellikle cok hos. Vapur fotografinda kadrajda derinlik saglamak icin kiyidaki zincirlere/ozellikle zincir halkalarina biraz daha fazla yer verilebilirmis . Sag en kenar yerine de biraz daha diagonal yerlesim ile .

Gurultu, ISO dusuk olduguna gore tonlama kaynakli. Sadece ufak sensorlu DSLRlike'larda degil, DSLRlerde bile kontrast/ keskinlik/ canlilik mudaheleleriyle otaya cikabilir.

Ozetle gidisat gayet iyi . Fotografci gozu olusmus ; heves olduguna gore, imkan da varsa DSLR gecisi yavas yavas dusunulebilir ...

@ferhatturna

3-5 ayri yerde de yazdim - DSLRlerin en basit gozuken ama en karisik ayarlari otofokus alan/mod secenekleri ile ilgili diye ...

Belirttiginiz gibi tek noktayi secerek, kadrajda onu AF yapmak istediginiz noktaya getirmek en uygun otofokus secenegi. Kontrol sizde oldugundan hata payi minimumda . Boylece hem istediginiz yerde fokus, hem de o nokta yakinlarina gore matrix pozlama yapmis oluyorsunuz.

AF'den cok pozlama ile alakali ama makinanizin onundeki Fn function dugmesini de benim yaptigim gibi " spot olcume" ayarlayabilir, boylece isik durumlarinin karisik/ters isik oldugu durumlarda cekim aninda , gozunuzu vizorden bile ayirmadan bir parmak dokunusuyla , secili AF noktasinda " noktasal " pozlama yapabilirsiniz ( matrix yerine )- matrix ile spot arasinda gidip gelebilirsiniz.

 

Tarih: 4 Temmuz 2013, 10:25 - İp: 84.***.**3.130
ufukserin
ufukserin (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

çok teşekkür ederim @paperman hocam sizin yorumlarınızı bekliyordum.
Evet Çok Hevesliyim Ve Sürekli Fotoğraf Çekiyorum.

 

Tarih: 4 Temmuz 2013, 18:05 - İp: 85.***.**2.14