paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kimse yazmadigina gore is bize dustu ...

Oncelikle kucuk boy yuklediginiz icin fazla detaya girmek zor. EXIF de goremiyoruz. Ayni ayarda demissiniz - cekim modunu mu kastettiniz, yoksa ayni enstantane/diyafram/ISO mu demek istediniz , tam emin degilim .

Cekim yonunuzdeki fark, agaclarin isiga gore konumlari, kusun uzerine dusen isik muhtemel sebepler . Hava bulutlu olsa da tam kapali olmadigi surece duz isik/ters isik her zaman gecerli. Yine de EXIFlere bir bakip bildirin isterseniz veya daha buyuk yukleyin.

 

Tarih: 6 Nisan 2013, 04:43 - İp: 207.***.**8.4
yusiskan
yusiskan (üye)
Kırşehir / Amatör

Merhaba,

Cevabınız ve ilginiz için teşekkürler. Cevabınızdan sonra Exif bilgilerine baktım mesajımı yeniden düzenledim. ISO-200 ve resimlerin Exif bilgisinde sadece perde hızı ve pozlama süreleri değişikti. Onlarda resimler altında yazılı. Yüklediğim yeni büyük resim linkleride resim altında. Sizin dediğiniz gibi olay bakış açısına göre ışığın yönünden kaynaklanıyor. Önceki mesajımda da yanlış bir ifade kullanmışım, hava bulutlu derken TAM kapalı demek istemiştim



perde hızı:1/32sn poz süresi: 1/30sn
http://imageshack.us/photo/my-images/16/resim116u.jpg/

b


perde hızı:1/166sn poz süresi: 1/160sn
http://imageshack.us/photo/my-images/43/resim101g.jpg/

#yusiskan' tarafından 08.04.2013 00:03:28 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Nisan 2013, 23:55 - İp: 78.***.**4.223
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Verdiginiz pozlama surelerine bakildiginda ( diyaframin ayni kaldigini farzedersek ) , 2 fotograf arasinda neredeyse 2.5 stop pozlama farki var. Bu durumda cekim ayarlariniz ayni olmamis oluyor, degil mi ? Kastettiginizin, "ayni cekim modu" oldugunu tahmin etmis, o sebeple EXIF sormustum zaten.

Pozlamalar arasinda 2.5 stop fark olduguna gore, 2. ve yuksek perde hizinda cekilmis fotografin daha karanlik olmasi dogal. Sorunuzu, " ayni modda cektigim halde, pozlama neden farkli olmus " diye sormaniz gerekir - ben de kastettiginizin o oldugunu varsayip, ona gore cevap vereyim.

Ilk fotografin %40-45 kadarini kahverengi agac govdesi kapladigi icin, makina oraya gore pozlama yapmis ve guzel detay vermis. Kus da benzer renklerde oldugu icin dogru isik almis. Arka plan da yesil olunca, pozlamayi yaniltan bir durum olmamis.

2. fotografta ise agac govdesi cok daha az yer tutuyor. Arka plan kadrajin buyuk bolumunu kaplamis ; dolayisiyla makina YANILARAK, pozlamayi agirlikli olarak beyaz ve aydinlik olan arka plana gore yapmis. Agac govdesi ve kus da ters isikta kaldigindan, olmasi grektiginden karanlik cikmis .

Analiz boyle . Cozum, makinanizin pozlama/olcum modlarinin nasil calistigini kavramanizda ve kadraj kurulumunda pozlamayi yaniltacak durumlari bilmenizde. Pozlama telafisinin ne oldugunu bilmiyorsaniz, hemen ogrenmeniz lazim . Burada bunlarin anlatmasi cok uzun ; arastirarak/okuyarak kendinizi bilgilendireceksiniz . Takilirsaniz, yine orneklerle sorarsiniz.

 

Tarih: 8 Nisan 2013, 01:11 - İp: 96.***.**5.17
yusiskan
yusiskan (üye)
Kırşehir / Amatör

Uğur bey öncelikle tekrardan cevabınız için teşekkürler.

Evet Aynı çekim modundadaydı makine. Pozlama telafisinin ne olduğunu öğrenmeye çalışıyordum zaten. Tavsiyeleriniz için teşekkürler...

 

Tarih: 8 Nisan 2013, 10:16 - İp: 78.***.**3.56
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Sayın Paperman,

Fotoğraf yüklemeyi beceremedim ben buraya
Mesaj tamam da foto yükle diye bir buton yok maalesef..

 

Tarih: 9 Nisan 2013, 18:07 - İp: 212.***.**9.58
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bir onceki sayfada link vermistim foto yuklemeyle ilgili ...

 

Tarih: 9 Nisan 2013, 18:18 - İp: 96.***.**5.17
riskos
riskos (üye)
İstanbul / Amatör


Herkeze Merhaba ,

Yaklaşık 1 senedir zaman buldukça birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Madem böyle bir topic var hataları görmek açısından oldukça faydalı olacaktır.
Tşk

f/8
4sn
ISO-100
70mm


 

Tarih: 9 Nisan 2013, 21:20 - İp: 78.***.**0.176
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kusur bulmasi zor fotograf

Pozlama mukemmel, netlik olabildigince iyi, secilen ayarlar da ideal. Normalde soylenecek baska sey yok.

Ama illa bir seyler bulunmaya calisilirsa ( o da zorlayarak ) , bir tek kadraj konusunda bir seyler denebilir - o da Kizkulesinin yukariya biraz fazlaca yakin olmasi sebebiyle . Goz yukarida biraz daha pay istiyor.

Tercihinizin sebebi belli - yansimalardan vazgecmemek . Yine de alttan biraz elemek suretiyle, kuleyi biraz daha asagiya ( ve belki biraz da sola ) almak denenebilirmis. Hatta dikey kadraj bile mumkun gozukur. Amac yukarida biraz daha fazla boslukla gozu rahatlatmak.

Cekim aninda, sonradan " göz " tercihinin ve zevklerin degisebilecegi goz onunde tutularak, biraz daha genis almak veya genis kadrajli ilave cekimler yapmak - diger tum kadrj olasiliklarini kapatmak dogru olur. Muhtemelen de zaten oyle yaptiniz ....



 

Tarih: 10 Nisan 2013, 08:13 - İp: 96.***.**5.17
riskos
riskos (üye)
İstanbul / Amatör


Değerlendirmeniz için teşekkürler , Açıkçası ben daha fazla hata bekliyordum Akşam çıkıp antreman yapmak iyi olacak.

Tşk.

 

Tarih: 10 Nisan 2013, 13:50 - İp: 78.***.**2.108
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Ben bulamadım bu foto ekleme düğmesini, butonunu..Link mi eklemem gerekiyor yoksa?

 

Tarih: 10 Nisan 2013, 18:40 - İp: 212.***.**9.58