paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
feelthesilence
feelthesilence (üye)
Antalya / Amatör

Böyle bir başlık açılması çok güzel olmuş paperman,

Hatalı fotoğraf'a gelince bende katkı da bulunmak isterim ancak Analog çektiğim için her fotoğrafın EXIF bilgisi mevcut değil. Buna rağmen hatalı fotoğraf eklersem konuyu dağıtmış olur muyum?

 

Tarih: 7 Mart 2013, 21:23 - İp: 95.***.**6.103
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Niye dagitmis olacaksiniz ? Gorebildiklerimizi soyleriz - cekimin analog ile yapildigini goz onunde bulundurarak abi ...

Bu arada, herkesin goruslerini bekleriz - bu topikte bir tek ben analiz yapiyormusum gibi bir hava olusmasin

 

Tarih: 8 Mart 2013, 09:03 - İp: 96.***.**5.17
feelthesilence
feelthesilence (üye)
Antalya / Amatör





Tekrar merhaba;
2.fotoğraf'ı öğlen güneşinde(yaz) çektim ve sonuç bu. Bu tarz durumlar için ne önerilir.
1.fotoğraf enstantane öncelikli çekim,...

Umarım fotoğraf çekimine yeni başlayan,başlamak isteyen ve benim gibi amatör çekim yapan kişilere faydalı olur.

#feelthesilence' tarafından 08.03.2013 18:14:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Mart 2013, 18:12 - İp: 95.***.**2.55
feelthesilence
feelthesilence (üye)
Antalya / Amatör

 

Tarih: 8 Mart 2013, 18:15 - İp: 95.***.**2.55
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kimse yazmayinca is bize dustu yine

Kedi fotografinda kadraji ben olsam asagidaki gibi kurardim. Objeleri ortalama yerine 1/3lere, altin noktalara yerlestirmeler etkiyi arttirir. Alttaki aydinlik duvar fazlaca goz aliyor zaten.



Pozlama da biraz fazla, fotograf biraz fazla aydinlik . Biraz da isigi kistim basitcene picasada tint ile sadece fikir versin diye - ugrasip daha detayli, kontrast kaybetmeden yapilirsa daha iyi. Bunlar disinda goruntu kalitesi, netlik acisindan gayet guzel cekim .

2. fotografta yine kadrajlama problemli ; alt kisim hem cok aydinlik, hem de gereginden fazla yer ayrilmis pek ozellik tasimayan zemine. Yerler sulu/ yansima yaratmis veya renkli olsa fazlaca yer verilebilir - derinlik hissi yaratilmis olur ama bu zemin cok sade . 1 stop daha az pozlamak da yerinde olurmus.

Direk dik gozukse de ufuk cizgisi/ denizden kadraj egriligini gormek mumkun.

#paperman' tarafından 09.03.2013 18:12:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mart 2013, 18:09 - İp: 96.***.**5.17
feelthesilence
feelthesilence (üye)
Antalya / Amatör

Önceden de belirttiğim gibi çok faydalı olacağına inandığım bir konu başlığı. Elinize sağlık paperman...Umarım daha fazla kişi katkı da bulunur. Saygılar, yeni hatalı fotoğraflarda buluşmak üzere

 

Tarih: 9 Mart 2013, 21:58 - İp: 95.***.**6.155
memetagca
memetagca (üye)
Adana / Meraklı

öncelikle selamlar...

http://d1303.hizliresim.com/17/u/lgvb5.jpg

f: 3.5
1/2500
iso- 200
pozlandırma -1


bu resmi cekerken ön taraftaki kısımlar sürekli karanlık cıktı pozlandırmayı artırınca da parlamalar oluyor bi türlü anlamadım hem parlamayı önleyip hemde etrafı biraz daha aydınlatmayı iso yu yükseltmeyi denemedim yanlız bu iso da çektim hep. gün batımında etrafın karanlık cıkmasını nasıl önlerim. yarıdmlarınız için simdiden tesekürler.

 

Tarih: 26 Mart 2013, 16:32 - İp: 85.***.**7.107
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ozetle, hem aydinlik yerlerin patlamayacagi, hem de koyu yerlerin aydinlik cikacagi sekilde bu fotografi ( tek karede ) pozlayamazsiniz.

Hep tekrarliyorum - her gozuken manzara gozunuzun gordugu gibi cekilebilir/dogru pozlanabilir diye bir kural yok. Hele hele sizinki gibi ters isik durumlari her zaman problem. Bir kac pozlama degeri denediniz, olmuyorsa olmuyordur.

Gozunuzun dinamik araligi atiyorum 15 stop ise, dijital fotograf makinalarininki kagit ustunde 9-10 stop ( gozunuzle 6-7 stop gorurseniz sanslisiniz ). Bunun anlami - kadrajin en aydinlik yeri ile en karanlik noktasi arasindaki pozlama degeri 6-7 stoptan fazla ise , ya bir kismi cok aydinlik ya bir kismi cok karanlik kalacak . Ya siyahlar, ya beyazlar detay yitirecek.

Dijital pozlamada kural, beyazlarin patlamamasi - tum pozlamayi kadrajin en aydinlik yerini patlatmayacak sekilde yapilmaya calisilmali ki siz de oyle yapmissiniz; pozlamaniz dogru. Patlayan beyazlar geri getirilemiyor fakat cok koyu kalmis alanlar PC ile acilabiliyor ( gurultu/noise olusumuna katlanarak ).

Beyazlari patlatmamada yani dogru pozlamada en buyuk yardimciniz, devamli acik birakilmasini onerdigim HIGHLIGHTS modu - LCD ekranda yanip sonerek patlayan yerleri gosteren.

Nikon D-Lighting ozelligini cekim aninda veya sonrasinda kullanabilirsiniz. Bu, yukaridaki golgeleri acma islemini ( biraz daha komplike aslinda ) makina icinde yapmak benzeri bir sey. Kontrast kaybi olustursa da goze hos gelen sonuclar verebiliyor.

HDR'yi yazmaya gerek duymuyorum - dinamik range/araligi arttirmanin en etkili yolu o tabi. Goturunun getiriden fazla olmayacagi dozda yapildiginda son derece etkili .



 

Tarih: 27 Mart 2013, 06:33 - İp: 96.***.**5.17
memetagca
memetagca (üye)
Adana / Meraklı

bilgiler için tekrar teşekürler sayenizde daha hızlı geliştiriyorum kendimi. pozlamanın dogru oldugunu ögrenmek içimi rahatlattı. artık başka denemelerle kendimi dahada geliştirecem inşallah saygılar.

 

Tarih: 27 Mart 2013, 21:46 - İp: 85.***.**1.30
yusiskan
yusiskan (üye)
Kırşehir / Amatör

İki resim arasındaki farkı bul

Bu topikte daha farklı bakış açısı ile yorum yapıldığı için bence çok faydalı ve sadece topik olmaktan ziyade forum içerisinde kendi başına alt-forum olabilir.

İki resim aynı makine değerleri ve aynı zaman içerisinde çekildi. aralarında maksimum 1 dakika zaman farkı var.
çeken kişi aynı, ayarlar aynı, makine aynı, bulunduğum yer aynı, kuş aynı,Işık değeleri aynı, tamamen bulutlu bir hava, sadece kuşun konduğu ağaç farklı, ama resimlerin aydınlıkları farklı. neden ? şimdiden yardımlar için teşekkürler

a



perde hızı:1/32sn poz süresi: 1/30sn

b



perde hızı:1/166sn poz süresi: 1/160sn

#yusiskan' tarafından 07.04.2013 23:40:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Nisan 2013, 23:56 - İp: 78.***.**4.223