paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hatali Fotograflar Topigi

Foruma biraz hareket gelmesi, biraz da klasik " hangi makinayi alsam/ bu Nikon'a hangi set " gibi binlerce konudan biraz uzaklasmak icin, daha yaratici/bilgilendirici bir topik baslatmak istedim.

Arasira "bu fotografta nerede hata yaptim" tarzi gelen sorulari tek bir konu altinda toplamak, yeni baslayanlarin da bolca "hatali fotograf" seyredip, hangi secimlerde en cok yanlis yapildigini gorebilmeleri acisindan bir " Hatali Fotograflar " topigi baslatiyorum.

Galeriye konup da istenilen elestirileri almamis veya bir seylerin yanlis oldugunu gorup de sebebini anlayamayanlar fotograflarini buraya eklerlerse, forumda teknik ayarlara hakim bir cok fotografci, hatalari belirtip yardimci olabilir diye dusundum. Buranin galeri olmadigini, sadece kusurlu fotograflari "cozmeye" calisacagimiz bir yer oldugunu unutmayalim.

Hani yeni katilanlar hep " niye kimse bizim fotograflarimizi elestirmiyor " diye yakinir ya - o yakinanlar gelsin bu topikte cozum arasin ....

Eklenen fotograflarin EXIF bilgilerinin yazilmasi sart. Cok detaya girilecekse belki buyuk boy yuklemek faydali olabilir ama cok gerek olacagini sanmam.

Baslangic teskil etmesi acisindan, bir tane kendi hatali fotografimi ( hic yoktur ama bulacagiz artik ) yukluyorum.


1/125 f5.6 ISO100 @ 26mm

Hata(lara) gelirsek....

Onemsiz olani kadraj egriligi - PC'de duzeltmesi 10 saniye. Ne var ki bir cok yeni baslamis amator fotografcinin gozunden kacan bir durum. Kural olarak ufuk cizgisi YATAY, kadraj ortasindaki dik detaylar da DIK olmak zorunda. Cekerken tutturulamamis olsa da , PCde mutlaka duzeltilmeli. Anlamanin en kolay yolu, fotografa zoomlayip yukari/asagi/saga/sola kaydirarak, ekrandaki kenar cercevelerin hizasina getirmek. Gerci bu fotografta geminin yokus asagi gidiyor olmasindan , goze batmamasi imkansiz.

Bu cozulmesi kolay olani idi. Asil yaptigim ve telafisi olmayan hata, polarize filtrenin denizde/yakin planda/ renklerde yaptiginin buyusune kapilarak, bu kadar genis kadraj/acida gokyuzunde ton farki olusturacagini gozden kacirmam. Bu belki yine affedilebilir ama hatanin daha buyugu, o sabah ( 2009 ) o kiyidaki TUM cekimleri polarize filtre ile yapmis olmam.

Kissadan hisse : Bir manzarayi renklerin/polarizasyonun buyusune kapilarak sadece Polarize filtre ile cekmeyin . Hem polarizasyonu biraz azaltarak bir kac degisik filtre pozisyonunda, hem de filtresiz olarak deneyin. Gozunuze guvenip, gerek yok demeyin...

------

Evet, yeni baslamis/hevesli/ogrenmeye merakli arkadaslardan, hatalarini gormek istedikleri fotograflari eklemelerini bekliyoruz. Katilim olmazsa, ben kendi fotograflarimdan orneklerle devam ederim - aynisini baskalari da yapabilir.

" Acaba hangi makina" sorularinin yaninda da bir tane devamli ogreten/ guncel ve teknik topigimiz olsun ....


#paperman' tarafından 14.12.2012 08:55:54 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Aralık 2012, 08:26 - İp: 96.***.**5.17
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Oncelikle topigi kendim icin actim sanilmasin ; kim istiyorsa cevap versin arkadaslar - beni beklemiyorsunuz insallah...

Fotografa gelirsek, oncelikle ISO konusu aynen yukaridaki gece fotografina yazildigi gibi - makina sabitlenmisse tereddutsuz MINIMUM ISO secilmeli. ISO'nun 2 stop yukseltilmesi gunduz fotograflarinda cok farkedilmese de uzun pozlamalarda mutlaka goruntu kalitesini bozar.

Yine bir once yorumlanan fotograf gibi biraz fazla pozlama soz konusu; tum aydinlatma lambalari cok parlak kalmis. Is biraz da boyle dengeyi bozacak kuvvette isiklarin/ isik farklarinin olmadigi kadrajlar kurmakta yoksa parlama/patlamalar bazen kacinilmaz. Kadraji degistiremiyorsaniz, cekim saatini degistireceksiniz. Ayni fotografi havanin tam kararmadigi mavi saatlerde cekseniz, sokak lambalarinin , diger alanlardan isik kuvvet farki bu kadar bariz olmaz. Hava tam karardiktan sonra da, isiklar ancak renkli neon filan ise goruntu kayda deger oluyor; yoksa siyah gece - beyaz/sari aydinlatmalar ortaya cok hos tonlar cikarmiyor.

Kadraj sola yatik gozukur; duzeltilmesi PCde cok kolay. Sonrasinda keskinlestirme yapmak unutulmamali ... Kadraj aslinda derinlik hissini iyi aktaran guzel bir kadraj. Biraz ustten elenebilirmis. Soldaki sandal kesim noktalari da biraz sikintili ama fazla yapacak bir sey yoktu sanirim.

 

Tarih: 18 Ocak 2013, 06:37 - İp: 96.***.**5.17
rusut
rusut (üye)
Tekirdağ / Amatör

Ugur bey, verdiğiniz bilgiler, yaptığınız eleştiriler benim için çok önemli. Tşk.ederim. Daha yeniyim, forumlardan, videolardan birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Kadraj konusunda pek seçeneğim yoktu. saat 23:00 idi ve havada biraz dumanlıydı açıkçası Hevesli de olduğum için kendime hakim olamadım. İlerde daha güzel fotoğraflar sunmam dileğimle.. Saygılar

 

Tarih: 18 Ocak 2013, 08:22 - İp: 78.***.**7.90
memetagca
memetagca (üye)
Adana / Meraklı

öncelikle yardimci olan herkese cok tesekürler...forumda cok yeniyim fotograf cekmede dahada yeniyim. 2 haftadir sürekli yazılar okuyorum ama bunlari uygulama firsati ilk defa bugün bulabildim. cektigim bir kaç fotoyu buraya yüklemeye calistim sorum bunlarla ilgili olacak. ben baktigimda fotografta ki ekislikleri göremiyorum malum yeni oldgum icin bana referans olmasi acisindan resimlerde parlaklik cok mu olmus eksik olan seyler neler söleyebilrmisniz, ne yapmamam lazimdi akıl verirseniz sevinirim. saygılar herkese.
http://f1302.hizliresim.com/16/t/khdlu.jpg

F-S DX VR Zoom-Nikkor 18-105mm F3.5-5.6G ED
F22
1/640"

http://d1302.hizliresim.com/16/t/khf7n.jpg

F5.6
1/50" (+1 EV)

http://b1302.hizliresim.com/16/t/khffh.jpg
F3.5
1/10" (-1 EV)
1800/34°

http://b1302.hizliresim.com/16/t/khfls.jpg
F5.6
1/4000" (+1 EV)
1100/31°

 

Tarih: 25 Şubat 2013, 22:58 - İp: 85.***.**8.141
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

1. fotograf - yesil cayir/bayir ...

Fotografinizin EXIF'i olmadigi icin ISO degeri gozukmuyor. Ama 1/640 f22 gibi ayarlar mumkun olduguna gore ISO degeri yuksek olmali - tahminim ISO 800 veya uzeri oldugu. Fotografa tam boy bakildiginda ozellikle uzaklarda cok fazla bozulma goze carpiyor - net alan yok gibi ...Bunun 2 kaynagi olabilir

1. Yuksek ISO ( En dusuk ISO = en iyi goruntu kalitesi )
2. Kisik diyaframa ( f11 ve uzeri ) bagli diffraksiyon - arastirip okuyabilirsiniz ne oldugunu.

Onun disinda, biraz aydinlik pozlanmis. 1 stop eksi pozlamada renkler daha doygun olacaktir.
-----

2. Foto - Biblo fil .

Istenen alan sigligi ise fotografta sorun yok. Filin tamaminin net olmasi isteniyorsa diyafram kisilmali
-------------

3. Foto - Gece

ISO gce fotografi icin cok yuksek. Uzun pozlamalarin olmazsa olmazi MINIMUM ISO kullanimi - makinayi sabitledikten sonra tabi . 1/10 perde hizinda titreme belirgin.

--------------

4. Foto - Tepe & Yansima

Hem ISOyu yukseltip, hem perde hizini arttirmissiniz. Birbirinin zitti islemler. ISO isik az ise yukseltilir - gereksiz yukseltilirse kalite duser .Sonucta yuksek ISO sebebiyle goruntu kalitesi kabul edilemiyecek kadar dusmus .

Acik soyleyeyim, bu fotografi ilk gorsem, digerlerine cevap vermezdim zira bir kac tavsiyenin size fayda saglayacagi bir seviyede degilsiniz henuz. Perde hizi/ISO/diyafram ayarlarinin neleri etkiledigini oncelikle bilmeniz gerekiyor - burada da bunlari size anlatmak fotografciligi sifirdan ogretmek demek. Bol bol okuyun, sitedeki fotograflarin EXIFlerini inceleyin. Topu topu 3 ayar zaten, bir kac gunde mantigini kavrarsiniz.

Ilk kural - isik bol ise ISO 200'de fotograf cekmeye calisin.

Su yaziya da bir goz atin TIKLAYIN

edit : ISO 200 tavsiyem, ISO'nun 200'den basladigi modeller icin gecerli - D90, D5000 gibi . IS0 makinanizda 100'den basliyorsa, ISO 100 tercih edilmeli.


#paperman' tarafından 26.02.2013 17:05:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Şubat 2013, 07:09 - İp: 96.***.**5.17
memetagca
memetagca (üye)
Adana / Meraklı

hocam sagolun okudum yazıyı en kısa zamanda uygulamaya calısacam. ben aradaki farklari görmek icin resimlerin heprbirinden farklı degerlerde 4-5 tane var deneme yanılmayla görsellige dökmek istedim ama iste usta gözünden olmayinca aralarindaki bariz farklari anlamak zor. sanırım bi fil resminde istedigimi biraz basarmisim saygılar ayırdınız vakit için tesekürler tekrar. inanin çok daha iyileri ile takrar cikacam kasiniza

 

Tarih: 26 Şubat 2013, 10:30 - İp: 85.***.**7.113
memetagca
memetagca (üye)
Adana / Meraklı

selamlar öncelikle...




f:8 1/60 is0- 200
resimde gökyüzünü oldugundan daha mavi göstermek için bir yol varmi vivid le cektim yinede olmadi bide resimde egrilik veya baska bi sorun varmı acaba

 

Tarih: 5 Mart 2013, 22:50 - İp: 85.***.**4.137
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotograf guzel. Her fotografin Vivid yapilmasini ben tavsiye etmiyorum. Renkler canlansa da ( gereginden fazla ) , vivid modun kendiliginden yaptigi asiri keskinlestirme/kontrast gurultu yaratiyor. Kirmizi renkler genelde patliyor/fosforiklesiyor.

Gokyuzunu saturasyon arttirarak veya vivid yaparak cok kisitli mavilestirebilirsiniz - o arada diger renkler bozulur. Cekim aninda ND grad split filtre kullanmak bu fotografta en ideali - gokyuzu aydinlik kaldigi icin . Ayni sekilde polarize filtrenin de yarari buyuk - ozellikle gokyuzu tonlarinda ( en ustteki fotografima bakin - hatanin aciklamalarina da ). 2 filtreyi ustuste kullandigim cok durum vardir - biraz kulfetli olsa/ el cambazligi istese de . Isleme programlarinda da koyulastirma yapabilirsiniz ama polarize filtrenin yerini tutmaz.

Bu arada, cogu zaman biraz az pozlamak ( limitler dahilinde ) renk doygunlugunu arttirir.


Fotograf tahmin ettiginiz gibi hafif sola yatik. Kiyi seridinden de belli ama o goz yaniltiyor olabilir. Buyuk boyda en uzaktaki elektrik direklerine bakarsaniz dik olmadigini gorursunuz. Kadraj egriligini anlamanin en kolay yolu dik olmasi gerektigini bildiginiz cizgilere bakmak.

#paperman' tarafından 06.03.2013 07:33:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Mart 2013, 07:27 - İp: 96.***.**5.17
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

çok yarayışlı bir başlık olmuş.. öncelikle yaratıcısı paperman üstadı sonra katılımcı ve paylaşımcı tüm arkadaşları tebrik ve teşekkür ediyorum.
Fotoğraf konusunda "reklam ve ürün" fotoğrafçısı olmam hasebiyle uzmanlığım dışında pek ahkam kesmek istemiyorum. (ne kadar uzmanım oda tartışılır)

ancak belirtmek istediğim bir husus var.. Fotoğrafçılıkta elbet genel geçer kurallar vardır.. genel bir "doğrular" çerçevesi vardır, ancak en basit ve şaşmaz doğru şudur ki; Fotoğrafta bakılacak birşey olması, anı dondurduğuna değecek bir unsuru içermesidir. işin en kötü tarafı bu kişiden kişiye değişir.. Bir köprü fotoğrafı birine göre bakılacak bir unsur iken başka biri için alalade bir görüntü olabilir.. Burdan yola çıkarak şuna vurgu yapmak istiyorum. Fotoğrafı izlemeye değer şey ne kadar çok ortak payda ise o fotoğrafın teknik değerlendirmesi o kadar önemsizdir.

Birkaç örnekle açayım;
Siz köprüden atlayan bir insanı fotoğraflamayı başardıysanız kadrajın eğriliği çok önemli olmayabilir
Renkleriyle, kadrajıyla, arka planıyla o kadar güzel bir köprü fotoğrafı çekmişsinizdir ki; kimse f değerine yada stopa bakmaz..
Hatalı çektiğiniz fotoğrafta öyle güzel bir HDR uygulaması yaparsınız ki.. canınızı sıkan bulut patlamaları sadece sizin bildiğiniz bir hikaye olur..

bütün bu örnekler asla "tekniğin hiç bir önemi yok" demek değildir. İki tekerli bisikleti sürmeyi, kullanmayı bilmeyen, bisikletle gezmenin güzelliğini bilmediği gibi anlatamaz da......

umarım canınızı sıkmadım.. çünkü böyle bir kastım yoktur..

 

Tarih: 6 Mart 2013, 14:05 - İp: 88.***.**5.146
memetagca
memetagca (üye)
Adana / Meraklı

hocam teşekürler en kısa zamanda bir filtre sahiib olmaya çalışacam yoksa çok mavi bir gök yüzü bulmak şans fotografı begenmenize çok sevindim ayırca tesekür ederim

 

Tarih: 6 Mart 2013, 16:26 - İp: 85.***.**7.33
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

@rokomet,

Soylenenlerde katilinmayacak bir durum yok - sıkılınılacak da ... Cekim tekniginin 2.planda kaldigi, o sebeple teknik yorumun manasiz oldugu fotograf cok - orneklerini verdiginiz gibi .

Bunlara bir ilave daha yapmak gerekirse, bahsettiginiz kriterde olmayan ama tum kurallara karsi gelen - mesela isigin tamamen patladigi veya tamami flu / absurd / ozel tekniklerle islenmis- tonlanmis fotograflar/ kurgular da var ki bunlarda da teknik kusursuzluk aramak, teknik analiz yapmak gereksiz. Oldugu gibi kabul edip yarattigi hisse bakmak lazim.

Bizim bu topikte yapmaya calistigimiz, yukaridakilerle alakasi olmayan klasik manzara / portre / sokak / insan / mimari v.s. fotograflari degerlendirmek. Fotografta sebepsiz yere yanlis yapilmis, yanlisligi da bariz secimler ... Gun isiginda olmamasi gereken ve bir katkisi olmayan yuksek ISOlar, titreme limitlerine girecek dusuk perde hizlari, asiri kisik diyaframlar, fokus hatalari, kadraj egrilikleri, abartilmis islemeler, pozlama hatalari v.s.

 

Tarih: 7 Mart 2013, 08:27 - İp: 96.***.**5.17