Fotoğrafçılık Forumları
Canon S2 İlk İzlenimler Nihayet
S2 nihayet geldi.Telekonvertör ve makro lensi ve 1 gb ultra2 kart ile birlikte.Merakla beklendiği için hemen artı ve eksilerine geçiyorum.Daha objektif bir değerlendirme olması için daha önce kullandığım konuca minolta z2 ve z3 ile karşılaştırdım.
Eksileri;
1-Çok kötü bir objektif kapağı var.Tam anlamı ile iğrenç. Objektife değil makinaya takılıyor.Eğer takılı iken makinayı açmaya kalksanız hapı yuttunuz.Veya makina açıkken lensi korumak için takamazsınız.
2-Zoom kontrolü deklanşörde.Z2 ve z3 te arka tarafta idi ve çok kullanışlı idi.Bu çok kullanışsız geldi bana.Bazı olypuslardada öyleymiş.
3-Lcd nin görüntü kalitesi çok kötü.REnkler biraz maviye dönük.HEle vizör çok ama çok kötü.z2 nin vizörü kötü idi.Ama z3 ün mükemmeldi.Her ikisininde lcd si küçük ama çok keskin ve kaliteli görüntü veriyor idi. s2 nin böyle olmamalı idi.
4-Kulanımı zor.Açma ve kapama çok garip.İzleme fonksiyonuda.Kendine has ama karmaşık.
5-Menü karışık.Neyin nerede olduğu belli değil.Z2 ve z3 te çok basit ve ulaşılması kolaydı.
6-Focus zamanı çok uzun. z2 den hızlı ama z3 ten çok yavaş.Z3 basar basmaz focus yapıyordu.
7-Lens adaptörünü takmak için objektifin ucunda bulunan bir halkanın çıkarılması gerekiyor.Sonra tekrar takılması lazım.Diğer markaların tamamında böyle bir sorun yok.
aman pazarbey.. valla burada her dukkanda uzun suredir var.. ama millet artik yuz vermiyor saniyorum, cunku yakinda s3 gelecekmis diye duydum.. tabii ne kadar dogru bir haber tartisilir..
Arkadaşlar kendi sitemde s2 ile h1 in fotoğraflarının karşılaştırmasını koydum.İki fotoğraf yan yana bakarsanız faydalı olacaktır.
http://pazarbey.xoopiter.com/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=29
arkadaşlar eminim hepiniz sony h1 ile canon s2 is arasında kalmışsınızdır bende bu sıralar ikisi arasında kararsızım birçok site inceledim ve artık kararımı h1 den yana kullanıyorum
http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_724.shtml
kararımı vermemde yukarıda verdigim sitenin büyük katkısı oldu , canon s2 is + panasonic fz5 + sony h1 aynı şekilde test etmişler ve bence aralarında en iyi çekimi h1 yapmış tabi tercih meselesi ama benim tercihim h1 den yana oldu...
Bende su an kullandigim canon s2'yi almadan once epey inceleme yaptim. her iki makinayi da satildigi yerlerde ayri ayri denedim. Internette pekcok consumer-musteri raporlarini inceledim ve sonun da S2 de karar kildim.
Oncelikle asagidaki web sitesi bu konuda bana oldukca yardimci oldu:
http://www.megapixel.net/reviews/canon-s2is/s2-gen.php
Eger web sitesini inceleyecek olursaniz sag ust tarafta Review Sections menusunu goreceksiniz. Burada Ergonomics ten our opinions'a kadar tum alanlarda oldukca guzel ve ayrintili olarak makinanin incelemesi yapilmis. Our opinions bolumunde S2 nin karnesi yani puanlarini gorebilirsiniz. Puanlari asagida yine linkini verecegim ayni sitenin H1 opinion puanlamalarindan az daha yuksek gibi gorunuyor. Sony H1 incelemesi:
http://www.megapixel.net/reviews/sony-h1/h1-gen.php
Yani ben de epey bir sure ikisinin arasinda kararsiz kaldim. Ve kararimi s2 den yana verdim. Benim gordugum ve internette inceledigim kadariyla S2 nin daha iyi yonleri,:
Excellent,cok iyi image quality, Guclu 12X zoom lens, etkili Stabilization system. sesiz ve hizli zoom yapan motor. Hareket ettirilebilen LCD monitor.(bu ozellik makrolarda epey isime yariyor.) kaliteli stereo video kaydi ve sadece ses kaydi yapabilme ozelligi.
H1'in de 12x zoomu oldukca etkili, flas gucu s2 den daha iyi gorunuyor, 2.5 inch olan ve S2ninkinden buyuk olan Lcd monitor olumlu ozellik, H1'in oldukca ergonamik olan dizaynini da s2 den daha iyi buldum, Tabii S2 nin devamli cikan lens kapagi rahatsiz edici.
Helen Betts adindaki (sanirim su an ankara'da yasiyor) fotograf sanatcisinin asagidaki web sitesinde pek cok h1 fotografi bulmak mumkun. Bu sanatci'da web sitesinin alt kismindaki yorumlarini okuyacak olursaniz gorursunuz ki h1 konusunda tam karar veremedi. Yani olumsuz gorunuyordu ama en son eylul ayini da h1 icin sans olarak vermeye karar vermis.
Sanatcicin web sitesi:
http://www.pbase.com/helenpb/h1_tests
Benim genel yorumlarim simdilik bu kadar. Ilk vaktim oldugunda da S2 konusunda ogrendigim ve site de paylasilmamis ozellikleri paylasmaya calisacagim.
S2 Konusunda Turkce buldugum iki web sitesi de sunlar:
http://www.diginorm.com.tr/testler/tanitim.asp?id=51
http://www.pcworld.com.tr/Haber_Oku.asp?ID=333&Sayfa=2
Sevgili Pazarbey, tum yazilarini takip ediyorum ve web siteni de inceledim hepside cok guzel,sag ol. Bu ara vaktim olmadigi icin sitene uye olamadim. Insallah yine ilk firsatta uye olup aktif katilimlarda bulunmaya calisacagim.
Refik; Portland,OR USA
#tr_535' tarafyndan 08.09.2005 12:06:08 tarihinde düzenlendi.
#tr_535' tarafyndan 08.09.2005 12:06:34 tarihinde düzenlendi.
s2 si olan arkadaşlar,
benim cihazımın ön kısmındaki parlak olan
CANON ZOOM LENS 12X
6.0-72.0mm 1/2.7-3.5 USM
yazan yer hafiften yerinden çıkıyo gibi oldu.
bu sizdede bu şekilde mi.
yani o parça çıkacakmış hissi veriyomu?
Fotonon h1 ciler duymasın bizimle dalga geçerler valla. O zaten çıkarılması için.Önde bulunan 5,0 yazısının yanında bir düğme var.Ona basarak parçayı çevirip tamamen çıkarabilirsin. Buraya lah dc 20 lens adaptörü takılıyor.
Allah cezanı vermesin emi.
ya hocam ne bileyim ben ya
hiç lens adaptörüyle işim olmadı ki
o zaman h1'ciler acemiliğime versinler
zati (Amatör) yazıyo bende. yanlış anlamazlar.
Allah ta iyilimizi versin
#fotonon' tarafyndan 09.09.2005 17:05:59 tarihinde düzenlendi.
Sayın fotonon abim;
basınca çıkan yeri soruyorsun değilmi.Birde objektifin üstünde yazıların olduğu metal halka var odeğil değilmi.
Birde Tabiki Allah iyiliğini versin.S2 almakla zaten vereceği kadar vermiş.
S2'yi alalı epey zaman olmasına rağmen yorumlarımı hemen yazmadım makineye biraz alışmak için. Sanırım iyi de oldu, ilk günlerdeki fikirlerimde değişiklikler olmaya başladı sayılır. Hem kısaca bir özet yapayım, hem de birkaç sorum olacak.
* Makine F717'den sonra elime bir türlü oturmadı. EVF'ı neredeyse hiç kullanmıyorum, çok rahatsız. Dönebilir LCD'nin ergonomisi halen ters geliyor bana; ama bazı pozları çekmede epeyce yardımı olduğunu da inkar edemeyeceğim. Fotograf çekerken halen baş parmağımın yanlışlıkla menü düğmesine bastığı oluyor. Sonuç olarak çok rahat değilim; ama giderek alışıyorum makinenin ergonomisine.
* LCD kalitesi çok çok iyi değil ama yeterli. Iyi taraftan bakacak olursak, bu sayede çektiğiniz fotoğrafların gerçekte daha iyi olduğunu varsayabiliyorsunuz
* Macro ve super makro cekim kalitesi cok basarili; ama ozellikle doga, kelebek vs. cekerken objeye bu kadar yaklasma sansi olmuyo genelde. 3 cm'in altinda zaten objenin isigini kesiyorsunuz genelde. Yine de iyi ki bu ozelligi koymuslar tabii.
* IS bekledigim kadar supper olmasa da epey basarili sayilir. Su sadece dikey titremeyi kesen seklini de yakinda deniycem, icimde kaldi )
* Sabah denizde gundogumu cekimlerinde ISO 50'de grainy bir yapi elde ettim ki deli olmamak isten degil. Cidden farkli bir iso'da mi cektim, yanlis mi hatirliyorum acaba diye dusundum yani! Ton dagiliminin cok oldugu diger gunduz cekimlerinde de belli olmayacak kadar grain var. Ya da ben halusinasyon goruyorum fazla ekran karsisinda olmaktan!
* Ama asil gece sahne cekimlerinde beni deli ediyor beni makine. Profillerle aydınlatılmış bir sahnede flaşla yaptığım çekimler 3 metrelik bir alanla sınırlı kalabildi. Ayrıca flaş dolması için çekimler arasında 20 sn.'ye varan beklemeler oluştu ve 2300 MAh'lık pilim 150 poz dayanabildi.
S2'ye ek flaş da doğrudan takılamıyor. Bu konuda ne yapabileceğim konusunda önerileri bekliyorum; çünkü daha bolca böyle çekim yapmam gerekecek...
* Makine birakin geceyi, loş ışıkta bile netleme yapmakta çok zorlanıyor. IR-asist çok başarılı değil. F717'deki doku yansıtmalı lazeri bu konuda tek geçerim, %100'e yakın doğrulukta keskin sonuçlar alıyordum. Benzer sekilde gunese karsi cekimlerde ve macroda da netleme bekledigimden cok daha problemli. Ama bu sorunu manuel sekilde milim milim asip fotografi cekerseniz de elinizdeki foto kaliteli oluyo tabii.
* Gel gelelim manuel fokusu kullanmak bence iskence. Bunun daha iyi bir yolu olmali yahu! Elektronik bile olsa ring şeklinde olanları tercih ederim.
* White-balance tahmin ettiğimden daha başarılı. Değişik ortamlara (otomatikte) oldukça başarılı uyum sağlıyor.
* Gökyüzü ile sınır olan kenarlarda ve benzer yerlerde purple çizgiler oluşuyor; ama çok çok rahatsız edici bulmadım ben.
* max 15 sn. shutter yetersiz. Bulb fonksiyonu kesinlikle olmalı diye düşünüyorum. Hele grain sorunu olan bir makinede...
* Onun disinda genel fotograf kalitesi, zoom'u, video kalitesi iyi. Henuz 12x'e ihtiyac duymadim acikcasi ama elimin altinda bunun oldugunu bilmek guzel bir sey. Aletin pille calismasi cok hosuma gitmiyor; ama 8 tane rechargable AA ile idare ediyorum sayilir.
* Uygun bir hava bulursak planimda pazarbey'in yazdigi yildirim cekimini denemek var. Dur bakalim ne sonuc alacagiz.
Sonuc olarak 500 fotografin sonunda halen alisma devresini gecemedim diyebilirim. Bu aralar is yogunlugundan makine gelende kabinda bekliyor; hele bi sonbahar tonlari hissettirsin kendini bir, izlenimleri detaylandiririz... (Flas olayi icin oneri bekliyorum!!!)
#agk' tarafyndan 11.09.2005 22:58:14 tarihinde düzenlendi.
s2 ciler hep dürüst davranıyor galiba.Eksi artı neyi varsa sayıp döküyorlar.
agk ye katıldığım ve katılmadığım noktalar var.Ben aynı pillerle 3000 e kadar foto çekebildim.Bahsettiğim yıldırım fotoğraflarında ve seri çekimde.normal şartlarda 750 yi kesinlekle geçiyor.tabi flaşlı azalacaktır.
Flaş dolum zamanı benim anlayamadığım bir biçimde değşiklik gösteriyor.Bazen 5 saniye bazen 10 saniye ama hiç 20 saniya olmadı.AGK pillerde problem olabilir.
Ayrıca benim makina karanlık ortamlarda bile focus yapabiliyor.Hiçbir sorun yaşamıyorum.Tabi lazer gibi olmasını beklemek mümkün olmaz.
noise sorunuda var makinanın maalesef.gökyüzü karıncalarla dolu oluyor bazen.H1 bu bakımdan çok iyi.Fakat s2 dede detaylar ortada.
Ben manuel focusu bir türlü kullanamıyorum.Ne eski makinalarımda nede bunda.Allah aşkına bilen birisi bana anlatsın.
İlgili olabilecek konular
-
İlk Defa Makine Alacağım Öneri Ve Tavsiye
05 Haz. 2025, 10:26 insanyiyici
153310 Haz. 2025, 12:39
mete007 -
Gölge Fanzin’den Bir İlk: Sanat Eleştirisinde Yz
07 Nis. 2025, 16:08 miratcenk
037707 Nis. 2025, 16:09
miratcenk -
Canon 600d Görüntü Görüntülenemiyor, Bilgisayarda Yeşil
16 Ara. 2024, 08:32 alarissa
178225 Ara. 2024, 13:11
mete007 -
-
-
-
-
Canon Eos 1d Mark İv İş Görecek Seviyedemi ??
30 Eki. 2022, 00:48 thief_88
0106430 Eki. 2022, 00:48
thief_88 -
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1248119 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -