ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
laelola
laelola (üye)
Gaziantep / Amatör

Kişinin neye ihtiyacı olduğuyla ve nerede kullanacağıyla gerçekten çok ilgili.
Güzel bir yazı.

 

Tarih: 5 Ağustos 2013, 19:32 - İp: 213.***.**4.30
turann
turann (üye)
İstanbul / Amatör

abi kesinlikle dogru şeyler yazmışsın boynuna nikon canon vs asanlar fotografcı kesildi

 

Tarih: 10 Kasım 2013, 23:49 - İp: 46.***.**3.166
erayksk
erayksk (üye)
Kastamonu / Amatör

merhaba.d nikon d90 18-105 len makinem var shutter yapmak istiyorum suyu yüzüne vurunca damlacıkları görmek istiyorum video olarak nasıl yapabilirimm.?

 

Tarih: 3 Ocak 2014, 19:26 - İp: 78.***.**8.232
ozgurozkan
ozgurozkan (üye)
Ankara / Amatör

"Amatörler ekipmanı, profesyoneller zamanı, sanatçılar ise ışığı düşünür" sözünü açıklayan çok güzel bir yazı olmuş.

Taşlı, sopalı, sulu miting alanlarına girip çıkan bir fotomuhabir, bol nemli yağmurlu muson ormanlarında gezen bir dergi fotoğrafçısı, ya da kısıtlı zamana karşı savaşan bir özel gün fotoğrafçısı değilseniz, her işlem için ayrı tuş ve çarkı gövdede barındıran çelik kasalı bir üst seviye makine kullanmak ne kadar elzem olabilir?

İyi bir kuyruklu piyanoyu evinde bulundurmak tek başına kimi iyi bir piyanist yapmış?

 

Tarih: 7 Temmuz 2014, 01:02 - İp: 46.***.**3.32
turan_izmir
turan_izmir (üye)
Balıkesir / Amatör

Güzel bir yazı.

Bir arkadaş bana makine almak istediğini söyledi. Evinde hiç kullanmadığı 50mm lik çok eski bir cihaz var. Antikaya yakın bir cihaz. Bunu kullansana çok güzel dedim. Eski bu ben digital istiyorum dedi. 3-4000 TL lik makineleri soruyor. Boşuna paranı yatırma al bir tane 300-400 TL lik kompact sana yeter. Hatta cep telefonun bile yeter. Bir şeyler yapmak isteyen elindekilerle mutlaka birşeyler yapıp değerlendiriyor.

Otomatikti kompact makinem vardı. Kompozisyon, 1/3, altın kurallar dışında onu nasıl yanıltır farklı şeyler çekerim diye deniyordum. Bozulunca ikinci el 300D -350D almaya karar verdim. Bir anda ucuz bir D90 body si geçti elime onu aldım. Çok dalgın olduğum bir dönemde makineyi kaybettim. Şimdi elimdeki lensler nedeniyle D7100 aldım. Geççenlerde 4M Pinhole Camera buldum 30 TL ye aldım. Oldukça zevkli. Dediğim gibi kimin ne yapıp ne yapmak istediği az çok belli oluyor.



#rocker_tr' tarafından 27.11.2014 14:48:32 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Kasım 2014, 14:47 - İp: 78.***.**8.163
ertugrulkoca
ertugrulkoca (üye)
Yurtdışı / Amatör

 

Tarih: 15 Mart 2016, 00:55 - İp: 84.***.**5.193
mesut.
mesut. (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Giriş seviyesi bir kamera (d3000-3100-3200-d5100-d5200.....vb ) ile ailenizle akşam üstü alacakaranlıkta ( o güzel ışıkların açılması için ) lunaparka gidin, 18-105 ile İster portre olarak, ister eğlence makinelerine binen oğlunuzu, kızınızı o hareketli anında çekmeye çalışın bakalım, bunu yapabilecekmisiniz ? Bu kameralarla isoyu yükseltin bakalım ancak o zaman çekebilirsiniz ( iso; 4000-5000-6400 ve daha fazla ) O ZAMANDA gece eve gelince bilgisayarda çektiğiniz Çamur gibi olmuş resimleri çocuklarınıza gösterin bakalım size saldırıyorlar mı ? kızıyorlarmı ? Sen ne biçim fotoğrafçısın mı diyorlar ? Birde o kadar para verdin mi diyorlar ? Sonra evde ışıkları açın ve yüz halinizin bir resmini çekip buraya koyun, şahsen merak ediyorum.
Bakın sıradan bir örnek verdim, daha kuşlara gelmedim bile. Makroyu söylemiyorum.
Oğlunuzun akşam halı saha maçı var size rica etti, baba beni çek !!
Peki onun istediği gibi çekebilecekmisiniz, resimleri gördüğünde baba sen bir harikasın diyecek mi ?
İŞTE ÇÖZÜM; PAHALI ŞEYLER !!!!
Lunaparkta iyi bir çekim yapabilmeniz için eğer ekonomik durumunuz iyi değilse, nikon f/1.8 50mm dir. Paranız varsa Nikon veya Tamron sabit diyafram f/2.8 70-200 bir lens ( yaklaşık 4000 tl )
Yine amatör futbol halı sahasında çekim yapabilmeniz için 70-200 f/2.8 gerekli. AMA BU LENSLER BİLE KURTARMIYOR. Yani İSO ya asılmak zorundasınız, ancak orta seviye dslr yüksek isoda güzel sonuç veriyor. Bir yakınınız gece düğününü, kınasını flaşınız, tripodunuz....vb olmadan kaliteli çekemezsiniz. Like ve giriş seviyesi dslr sizi iso konusunda üzecektir. Bu nedenle mutlaka en az orta seviye dslr almanız gerekli, eğer ekonomik durumunuz iyiyse orta seviye dslr. Yok ben güneşli havada, ailemi, park, manzara, akarsu çekeceğim diyorsanız zaten like makineye bile gerek yok, cep telefonları ( Yalnızca Samsung markalara kefilim ) mükemmel çekiyor zaten. NETİCE; Giriş seviye bir dslr bile çoğu zaman kurtarmazken, dslr like ile çok sınırlı kalırsınız, üstelik bir çoğuna tepe flaşı takılmıyor bile. Aslında say say bitmez. Birisi farenin gözü, birisi kartalın gözü, kıyaslanmaları bile bence yanlış.



#mesut.' tarafından 19.08.2016 01:21:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 19 Ağustos 2016, 01:14 - İp: 31.***.**5.61
mnafiz
mnafiz (üye)
Kütahya / Meraklı

O kadar çok güzel anlattınız ki o makinaları, kullanmasam bilmeyeceğim(!) sanki.

Mesut beyin söylediklerine aynen katılıyorum.
Ben de sizin bahsettiğiniz makinalardan kullandım zamanında. Fotoğraflarımda alan derinliği olmasını, bokehler oluşturmayı, gece fotoğraf çekmeyi çok seven birisiyim.

Sizin bahsettiğiniz makinalarda bunları oluşturmak mümkün müdür?

DSLR'a ilk geçtiğim dönemde 500D 18-55 vardı bende. Bu set ile ne kadar kaliteli portre çekebilirsiniz?
Akşamları yüksek iso'da kumlanma olmadan ne kadar iyi fotoğraf çekebilirsiniz? (Uzun pozlama dışında)
Peki ya bokeh?
Hadi bana makina önerin. Kompakt makina mı önereceksiniz?

Ekipman konusunda ve neyi nasıl yapacağımı hiç bilmediğim o dönemde tüm suçu kendime yüklerdim. ''İnsanlar nasıl fotoğraflar çekiyor, arkası bulanık çıkıyor benimki niye böyle değil nasıl yapacağım'' diye makinanın altından girip üstünden çıkardım. Akşam yüksek isoda fotoğraf çeker bilgisayara attığımda kumlu kumlu fotoğraflara bakardım.

Şimdi ise ben hobimi kaliteli yapmak istiyorum dedim. Fotoğraflarımın beni tatmin etmesini ve hiçbir eksiklik yaşamak istemediğim için FF cihaz aldım.Yanına da güzel bir 35 1.4 aldım. Suç mu ettim?

Ben olayı şuna benzetiyorum. Bende Kartal var sizde BMW. İkisi de gidiyor değil mi sonuçta? Sürmeyi bildikten sonra gitsin de nasıl giderse gitsin...

 

Tarih: 19 Ağustos 2016, 06:52 - İp: 78.***.**6.123
hamitcolak
hamitcolak (üye)
Erzurum / Amatör

Yıllar önce özenle yazılmış, son yorumu 2016 da almış bir yazıyı hortlatmak istedim 5 6 senedir fotoğraf çekiyorum, bunun 2 3 yılını o zaman paramın yettiği kadar samsung wb100 almıştım DSLR like görünümlü kompakt bir makine. 22mm-500küsür mm (35mm de) bi lensi var. O zamanlar enstantane diyafram falan bilmiyorum tabi. Manzara da çekerim spor da çekerim kuş falan da çekerim diyorum kendi kendime. Aldım bir gün makineyi gittim spor salonuna arkadaşımın basket maçında fotoğrafını çekmek amacım. Sonuç hüsran tabi Tabi değiştiremedim makinemi. 500 mmde nispeten en düşük odaklama mesafesinin düşük olması sayesinde makomsu fotoğraflar falan çekmeye devam ettim. Uzun zamanın ardından karar verebildim ihtiyaçlarıma. 11den daha fazla af noktasına ihtiyacım olduğunu, ISO performansının nispeten iyi olması gerektiğini, videonun benim için çok mühim olmadığını, FF kesinlikle almama gerek olmadığını falan öğrendim
Şuraya gelmek istiyorum, fotoğraf hakkında bilgisi sınırlı, deneyimi az insanlara fotoğraf makinesini anlatmak, bi fotoğraf makinesi önermek çok çok zor bir şey. Tamam belki ISO performansı herkesin ihtiyacı ama FPS herkesin ihtiyacı olmayabiliyor ya da odak noktası sayısının çok fazla ehemmiyeti olmayabiliyor herkes için. Kendi kendine keşfedilmesi gereken bi konu. Öneri isteyenlere soruyorum ne tür fotoğraflar çekmeyi düşünüyorsun genelde aldığım cevaplar, dağ taş çekerim, kuş falan da çekmek isterim sonra böcekleri çekmeyi severim, portre olmazsa olmaz. Bu adama nasıl makine önerebilirsin ki. Paran varsa git FF al diyebiliyorsun ancak. En güzeli çok para verme muhtemelen hevesini alır ondan sonra bırakırsın demek bence
Başlığa alternatif öneri olarak, çok bilen bizler değil de az bilen onlar diyebiliriz

 

Tarih: 1 Ocak 2018, 03:47 - İp: 94.***.**1.131