ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
zindizayn
zindizayn (üye)
Şırnak / Amatör

dslr'ye Yeni başlayan biri olarak duygularıma tercüman olmuş bir yazı Çok içten ve iyi tespitler...

 

Tarih: 25 Haziran 2012, 23:52 - İp: 78.***.**9.51
baseme
baseme (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Sayın Ocaklılar çok güzel bir yazı olmuş. Ben 2 yılı aşkın süredir DSLR-like kullanıyorum. Artık istediklerimi tam olarak yapamadığım için DSLR almaya karar verdim. Yaklaşık bir aylık bir araştırmadan ve yazınızda anlattıklarınızı yaşadıktan sonra (okumadığım forum, yorum kalmadı diyebilirim) birkaç gün önce siparişi verdim ve muhtemelen yarın elimde olacak.
Ben gövde konusunda pek kararsızlık yaşamadım açıkçası. Belki gövde hakkında çok şey okumadığımdandır. Başlandıç seviyesi makinelerden bir tanesini seçtim. Ama asıl kavga lens konusunda. "Nasıl bir lens seçsem, hangisinin zoomu yeterli olurki" gibi basit sorularla forumlara daldım. Çıkmam 1 ayımı aldı Sonunda bir musubet bin nasihattan iyidir diyerek, bu kaostan önceki aklımda olan lensi aldım.

Bence Asıl problem Fotoğrafa yeni başlıyorum yada DSLR ye yeni geçiyorum diyen birine verilecek tavsiyelerle, (sizin deyiminizle) bu işi bilen kişilerin, kendi aralarında yapacağı tartışmaların karıştırılması. İyi niyetle olsada biraz kafa karıştırıyor.

 

Tarih: 26 Haziran 2012, 01:00 - İp: 91.***.**4.15
selac
selac (üye)
Sivas / Amatör

Çevremdeki parası çok olan amatörler keşke bu yazıyı okuyup alışverişe gitselerdi.Kesinlikle katılıyorum elindeki donanımın canını çıkartmadan üst seviyeye geçmenin anlamsızlığına.

 

Tarih: 7 Ağustos 2012, 21:44 - İp: 78.***.**8.109
burhan_y
burhan_y (üye)
İstanbul / Amatör

Nefis bir serzenişt. Tebrikler. Ben bir meraklıyım. Amatör dahi değilim, bir kompakt makinem var ve güzel fotoğraflar çekebiliyorum. Şimdi ise nikon 5000 D alacağım 2. el. Gücüm buna yetiyor ve araştırmalarıma göre de güzel bir makine olduğu iddia ediliyor. Kursa başlayacağım için dslr makineyi şart koştular. Yoksa canım kompakt makinemi satar mıyım ben ? Satmam. Her neyse. Güzel yazıydı.

 

Tarih: 21 Ağustos 2012, 16:42 - İp: 88.***.**6.95
atacan38
atacan38 (üye)
İstanbul / Amatör

slm bu yazıda konu edilen madurlardan biriyim sanıırm
1 .Neden fotomak. aldım ;
kızım var ve onu fotgraflarını cekmek istiyorum (en basıtınden )
daha önce foto mak. yoktu k790i kullanıyordum 1,5 2 yasına geldıgınde çekemez olduk anı yakalayamıyordum .
1 arkadasdan sony kompak makına aldım gene aynı kızı yakalayamıyoruz ne yapacağız dediler dslr al ..

evet o meşhur soruları sormaya başladım hangi makina ? hangi lens ? filan arastırdım okudum diyaframlar ıso lar enstantenleler filan filan ve en sonunda 600d 18-135 aldım .

eve geldım heyacanla kızın fot cekcem gene cekemiyorum ilk gunler makinayı bilmiyoruz filan dedik .

sonra arkadası aradım nedese iyidir . abi senin evin ışıgı yetmiyordur ondan çekemiyorsun .abi şok oldum kaldım hiç bir yerde yüksek enstante için yüksek ısık gerekir yazmıyordu benım odada 20w tasaruflu lamba yanıyor ..

ben şimdi 600d niye aldım şimdiki aklm olsa 1100d alırım geri kalan paraya lens ve ekıpman alırdım ..

 

Tarih: 11 Eylül 2012, 04:38 - İp: 88.***.**0.128
bora52
bora52 (üye)
Ankara / Amatör

Özellikle yeni başlıyanlar için çok önemli bi yazı tebrik ederim.Baksanıza yazı üstünden 4 yıl geçmiş konu hala güncel çnkü önemli bi konu.

 

Tarih: 11 Eylül 2012, 05:27 - İp: 92.***.**6.46
sezginmutluyum
sezginmutluyum (üye)
Manisa / Amatör

Gerçekten çok iyi tesbitler,çok önemli ikazlar...
Tasarruf ampülü almak için forumlara danışsan, parajöktör almaya ikna oluyorsun.Kimin neye ihtiyacı olduğuna bakılmaksızın en iyiye yönlendiriliyor.Ondan sonra forumlarda ''canon-nikon dslr makineler çok kötü fotoğraf çekiyor, bana şöyle bastığımda güzel fotoğraf çekecek makine söyleyin'' diyen insanlar çıkıyor karşımıza!

 

Tarih: 16 Eylül 2012, 00:30 - İp: 176.***.**8.181
bykir
bykir (üye)
İstanbul / Amatör

Bende "hangi dsrl alsam?" diye sorup, ihtiyacının üstüne çıkanlardanım galiba.. Makine dolaptta yatıyor :/

 

Tarih: 29 Eylül 2012, 11:04 - İp: 85.***.**3.214
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Sn ocaklılar, değişik vesilerle değişik marka ve model makineleri kullanma fırsatım oldu, Şuan iki makinem var ve tam da sizin belirttiğiniz duruma uygun bir kompozisyon. Birisi Canon 7D 24-105 L IS USM lens ile, diğer Nikon D5100 18-55 kit lensi ile. Ve inanın eğer ileri düzey photoshop bilgisi (gerekliliği) yok ise, tüm fotoğraflarınızı raw formatında çekip işlemiyorsanız, ben Nikon D5100 den aldığım sonuçlardan daha memnunum. 24-105 lensim ile çektiğim karelerden daha keskin sonuçlar aldığım bile oluyor. Canon 7D bu lens ile yaklaşık 2 kg ağırlığında iken sadece 24-105 lens bile 700-800 gr ağırlığında iken giriş seviyesi D5100 ümün tamamı 750 gr lensi içinde Üstelik döner ekranı var bu yüzden zor koşullarda çok daha rahat fotoğraf çekebiliyorum, hani yere yatmak falan gerekmiyor. Nikon D5100 ün AF sistemi mesela aynı sensörü paylaştığı abisi Nikon D7000 den çok daha düzgün ve kararlı çalışıyor. Aynı şekilde ölçüm sistemi de daha doğru pozlanmış fotoğraflar veriyor. Bu yazı ve yorumları okuyan arkadaşlar yeni başlayanlar dediklerimi teyit etmek için portföyümde bulunan Nikon D7000 ile Canon 7D ile ve Nikon D5100 ile çekilmiş kareleri kontrol edebilirler. En başta da dediğim gibi RAW işleme alternatifi ayrı olmak üzere en dengeli en keskin en konstrastlı sonuçları Nikon D5100 ve 18-55 lensim ile aldım. mesela rahatlıkla iso başarımı ve dinamik aralık itibariyle Canon 7D den çok ileride olduğunu söyleyebilirim. Sözün kısası çok daha pro gövdeler çok daha pahalı lensler iyi fotoğraf çekmeyi garantilemiyor. Sitemizde halen hem üretim yılı itibariyle eski hemde giriş seviyesi makineleri basit kit lensleri kullanan ama benim mertebesine erişmeyi dilediğim bir çok üye var. D5100 benim yapmak isteyip de yapamadığım hiç bir durum yaratmadı. Bilakis bir çok daha üst gövde ile yapamadığım şeyleri de yapabilmemi sağladı döner ekranı bulunması gibi örnekse. Hatta şu sıra Canon 7D yi satıp sadece Nikon D5100 ile devam etmeyi bile düşünüyorum. Düşünün sadece 24-105 L lens bile Nikon D5100 KİT in 1.5 katı maliyetinde ama elde ettiğim sonuçlar açısından bu farkı hakeden bir performans göremedim. Benim gibi ortalama kullanıcı iseniz amatörseniz yağmur hava geçirmeyen darbeye dayanıklı magnezyum gövdeleri nerede kullanacaksınız ki? Yazdıklarınıza tümüyle katılıyorum. Makinenin var olduğu için pohpohlanan özelliklerinin %80 ine hiç bir zaman ihtiyacımız bile olmuyor. Canon 7D ile 5-600 kare fotoğraf çektim maksimum 3-4 tanesi 1/4000 den hızlı shutter ile. Yine bu 6000 kare içerisinde tek bir kez seri çekim yapmam gerekti ama çektiğim şeyi 7 FPS ile değilde 4 FPS ile çekse idim çok bişey kaybeder miydim? Cevap çok muğlak muhtemelen hiç bir fark yaratmazdı. Adı üzerinde biz amatörüz profesyonel amaçlarla fotoğraf çekmiyoruz. Gece karanlığında tripodsuz spor çekimi yapmıyoruz ki 3.200 iso da temiz fotoğraf çekmemiz gereksin. Formüla fotoğrafı çekmiyoruz ki 7-8 fps hız gereksin. Yağmurda çamurda çölde çalışmıyoruz ki magnezyum gövdeler weather sealed gövdeler bize lazım olsun. hangi karede 61 af noktası lazım oldu bana? Üstelik gövdeler pro seviyeye gittikçe kullanım açısından karmaşıklaşıyor, bu gövdelerde daha fazla teknik ve üretim sorunları ile karşılaşılıyor. Mesela Nikon D7000 de hep bahsi geçen sorunların hiç birisi D5100 de yok. Nette araştırılsın Canon 7D nin AF sistemini anlamanın bile ayrı bir eğitimi var, dolayısıyla giriş seviyesi makineleri 18-55 lensleri çekinmeden alabilirler yeni başlayan arkadaşlar. Çok klişedir 18-55 le alma yarın yeterli gelmez denir, ama kişi kendisi daha dar aralıklı tamron 17-50 lens alır daha keskin diye. Giriş seviyesi için benim kişisel olarak eksik gördüğüm tek husus vizör konusudur. Aynalı bile olsalar biraz daha büyük vizörler kullanılabilse sonsuza kadar kullanılabilirler. En azından 5.000 TL lik bir set taşırken olduğunuz kadar hassas ve kaygılı olmazsınız hani başına bişey gelmesin kabilinden

 

Tarih: 12 Kasım 2012, 17:29 - İp: 62.***.**4.1
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

bir hususu daha ilave etmek istedim. Aynı sensörü kullanan canon 600D ile 7D ve Nikon d5100 ile D7000 arasında tüm bu söylediklerimiz aynen geçerli iken sn.Ocaklılar'ın yazısının başında bahsettiği dslr-dslr like ayrımında bambaşka birşey söz konusu ki o da sensör boyutları. Diğer tüm özelliklerden bağımsız olarak fotoğrafı çeken sensörün boyutu büyüdükçe daha iyi fotoğraflar çekmesi olasıdır. DSLR like makinelerin büyük bölümünde (son dönemde çıkan bazı istisnalar aynasız makineler haricinde) daha küçük sensörler kullanıldığı için DSLR-DSlR Like kıyaslamasında tartışmasız bir avantaj vardır DSLR makineler lehine. Diğer çok önemli bir husus da DSLR makineler çok çok daha hızlı phase dedect AF sistemleri kullanırlarken DLSR Like makineler contrast detect sistemler kullanırlar,dolayısıyla en hızlı compak gelişmiş kompak ve dslr like makine bile ortalama bir dslr makine kadar hızlı odaklayamaz. Dolayısıyla DSLR makinelerin kendi içerisinde giriş orta giriş pre vs.gibi sınıflandırmaları içerisinde gereklilikler tartışılabilir ki ben de giriş seviyesi makinelerin son derece iyi olduğunu düşünenlerdenim. Ancak bu tartışmayı konuyu okuyan "yeni başlayan" ların dslr like makinelerde peki ala alınabilir gibi bir kanaate ulaşmamaları açısından paylaşmak istedim. Bu makineler de üretildiklerine göre elbette alınırlar ancak bir dlsr ile benzer performası benzer esnekliği benzer görüntü kalitesini (sony nex7 gibi istisnalar haricinde) beklemek doğru olmaz diye düşünüyorum. Ama size ille de ciddi zoom yani fazlaca odak mesafesi lazım ise binlerce dolarlık bir yatırım yerine 30-40x zoom yapan bir dslr like alıp pekala işinizi görebilirsiniz. Ama ben fotoğrafçılığı en azından enstantane diyafram bilerek yapacağım, alan derinliğini kontrol edeceğim, ne bileyim beyaz ayarını pozlama ayarını ben yapabileyim diyorsak (bazı dslr like makinelerde de bu imkan bulunmakla birlikte genelde ya kontrol mekanizmaları son derece karışık ya da kolay ama bir DSLR kadar pahalılar) DSLR makine giriş seviyesi bile olsa tercih edilmeli diye düşünüyorum. Elbette son dönemde aynasız sistemler üç çeyrekler Canon G12 gibi G1X gibi alternatifler de çoğaldı ancak bugün için DLSR lar hala en iyi seçenekler.

 

Tarih: 12 Kasım 2012, 17:50 - İp: 62.***.**4.1