ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
sam232
sam232 (üye)
Antalya / Amatör

benım bir arkadasım gecen yıl aldıgı eos 350d yı satıp 5d mark 2 alıcak USA den. maddı durumu ıyı bırısı ama. o makıneyı alıp rafa koyucak bunuda bılıyorum .yazık yani. kullanıcak biri alsa bari.

H9 madurlugu konusunda yorum yapmak istemıyorum . . ama benım cok işimi gördü. görüyorda balkonda oturdugum yerden ay fotosu , parkta oturdgugum yerden kus fotoları cekebılıyorum ... tesellı

 

Tarih: 11 Nisan 2009, 22:25 - İp: 78.***.**0.219
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Taa karşı kıyıları bile çekerdi icad-ı alet H/9,, ay da çekerdi..

 

Tarih: 11 Nisan 2009, 22:54 - İp: 78.***.**6.26
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Bir H9 mağduru olarak tek zararım aldığım fotoğraf çekme zevkidir. Aldığım fiyata sattım. Sadece yedek batarya bedava gitti. H9 alırken yanımda olan arkadaşım hani özenerek almıştın niye sattın ya dedi? Ne dersiniz? Ya bak tamam iyi makine idi ama ben kendimi geliştirdim artık bir dslr alma zamanım gelmişti falan.Ya bunu kim belirliyor ki bu kanunu kim koydu kendini geliştiriyorsan DSLR alacaksın diye kim yazdı bu kanunu? Bana yeter. eğer bir gün A300 ümü satıp bilmem ne almak istiyorum diye bir topik açarsam hatırlatın uyarın hani böle böle diyodun ne oldu deyin? Eğer işte objektikleri pahalı falan dersem o zaman H9 unu satmasaydın diyin.

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 23:15 - İp: 85.***.**7.10
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

buaralar bu konu üst sıralarda olsa iyi olacak

 

Tarih: 30 Nisan 2009, 22:32 - İp: 78.***.**6.122
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Okuyun üyeler..

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 00:31 - İp: 88.***.**2.1
yafetik
yafetik (üye)
İstanbul / Amatör

Başlık çok yerinde olmuş. Uzun zaman önce ben de tavsiye almak üzre başlık açmıştım. Dslr-like ve DSLR arasında uzanan bir süreçti. Canon SIs ler, 6500FD ler sonra D40 lar, D40x ler, Canon 350 ve 400D ler derken D80 vs vs. uzun uzun araştırdım bu sırada çekim teknikleri hakkında bir çok bilgi ettim ama gelin görünki elimize kalitesi ne olursa olsun bir makine alamadık. Peki ya neden? Tabiki kararsızlık.

Heh D40 tam bana göre dedim, olmaz Af motoru sorunu dendi, Sıkalım D80 yapalım dedim Dslr- Like al adam gibi çekmeyi öğrenmeden DSLR ye zıplama dendi vs.

Yapılan yorumlar kendi içinde belki doğruydu ama karasızlıktan çıkamadık ben ve benim gibi fotoğrafa meraklanmış arkadaşlar. Kimisi bir şekilde karar verdi ve bir yerinden başladı ama ben o zaman bütçem olmasına rağmen gidip bir D40 alamadım.

Burda suç tabiki sadece yorum yapanların değil bizim de suçumuz yok değil ama ihtiyacımızı az çok belirlememize rağmen işin içinden çıkamadık. Hadi D80 alalım dedik takar 18-200 Vr gezeriz dedik bu sefer de aralığı çok dendi: )

Hepsi bir şaka gibi geldi vaktiyle. Hala da gelmiyor değil.

Teknik olarak sürekli bilgi tazeledim fakat bir kare çekmek nasip olmamıştı ki geçenlerde tesadüf eseri bir arkadaşımda A100 çıktı ve elime ilk aldığımda çok hoşuma giden fotoğraflar çektim KIt lensi ile ve hiç uygun olmama rağmen tekrar arayışa koyuldum... Ekonomik durumu yakaladığım anda bir makine alıcam artık.

Bütün bunlar kimisine laf kalabalığı olarak gelebilir ama inanın ki değil. İşin acı tarafı ise çok sevdiğim bu uğraş için elimde hala bir makine olmamasıdır O kadar araştır kurcala ve bu zevki 1 sene ertele... olacak iş değil.

Son kararım ise ince eleyip sık dokuyup (fiyat açısından) 18-200 Vr objektifle beraber D40X veya D80 almak. Yetmedi mi cüzdanımız? O zaman en dandiğinden bir KIT lens... ama ben o fotoğrafları çekecem!

Herkese iyi günler, bol güneşler...

 

Tarih: 4 Mayıs 2009, 05:40 - İp: 88.***.**3.49
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

bu konuda azcık hit yapsa tam süper olur.

 

Tarih: 7 Mayıs 2009, 10:32 - İp: 88.***.**0.35
yanabi
yanabi (üye)
Hatay / Meraklı

Ben yeni üyeyim. Yazmış olmak içinde yazmıyorum. Ancak yazıyı önce kağıda döktüm. Sonrada çoğalttım. Kendim hala karanlık odayı teneffüs etmeden bir şey ürettiğim hazını alamıyorum. Makinama gelince bir tesadüf eseri zenza bronica sahibi oldum. Şimdilerde hele bunca yoksulluk varken dslr herhalde haramdır. Ama bardağı saymayacaksak dslr de alırız. Lakin bence makina da değil kişidedir marifet. Eskiden ustalar bu makinaları hayal bile edemiyorlardı. Fakat çekiyorlardı. Artık gözlerim bana ihanet ediyor. Dileğimdir şudur: gözleriniz sizi aldatmadan önce ortaya bir şeyler koyun, bunu ben yaptım deyin, başkası beğenmesin lakin zürriyetiniz sahip çıksın. Bu bizim ruhumuz desin. Kalın sağlıcakla...

 

Tarih: 16 Mayıs 2009, 11:25 - İp: 81.***.**1.25
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Makine alım soruları çok demekki sayın Ocaklıların bu konusu gene ön sıralarda olmalı

 

Tarih: 11 Haziran 2009, 13:05 - İp: 81.***.**9.145
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Zamanıdır. Üst sıralara

 

Tarih: 24 Temmuz 2009, 15:33 - İp: 81.***.**9.145