ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
alibali
alibali (Üye)
Osmaniye / Meraklı

Elimde, Sony dsc p73 kompakt çok amatör bir makine var ve bu sitede paylaştığım tüm çekimleri onunla yaptım... Biliyorum çok kısıtlı özellikleri var tamam manzara, macro , zoom gibi profesyonel çekimler için komik olabilir ama sınırlarını zorlayarak çok güzel ışık denemeleri yapmak çok zevkli, en azından ben bununla yetinebiliyorum şimdilik... Fotoğraf çekmeye aşığım biliyorum daha güzel bir dslr makinam olsa eminim daha çok zevk alırım... Bütçem sınırlı bir insanım, fakir fotoğraf aşığıyım tam... Yani aşkım için herşeyi göze alırım... Polyannacılık yapmıyorum inanın... Çok güzel kareler yakaladım makinemle, çok heyecanlar yaşadım onunla, çok güzel günlerimiz oldu... Hem ben onu aldığım zaman 1 maaşımı gözümü kırpmadan vermiştim dslr makinelerin süperlüks olduğu bir zamandı üstelik..
Çok anlamlı bir yazı olmuş üstadım... Teşekkür ediyorum, amatör ruhları çabucak aldatabilen bu oyuncakların el yakan fiyatları karşısında elimize bir maşa tutturduğunuz için...

 

Tarih: 23 Aralık 2008, 20:41 - İp: 88.***.**3.67
acesur
acesur (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın Ocaklilar size katılmakla birlikte belirtmeliyimki sadecede tavsiyede bulunan insanları suçlamamak lazım.

Ya hiç araştırmadan düşünmeden soru soranlar! Sorduğu soruyu kendisi bile önemsemeyenler! Her bilgiye hazırdan konmak isteyenler! bunların hiçmi suçu yok...

Bana kalırsa hata iki taraflı...

Ben reklam sektöründeyim ve çok (hatta hiç) usta olmadığım halde dslr-like ya da dslr ile çekilen fotoğrafları çok net ayırt edebiliyorum. Fotoğrafı çeken kişi dlsr ile çektim dese bile dslr-like ile çekilmişse anlıyorum.

Fakat bu tür makineye kimlerin ihtiyacı var iyi düşünülmeli.

Ben 2005 senesinin sonlarında Nikon D50 aldım eksiklerini yeni yeni anlıyorum.

#acesur' tarafından 25.12.2008 18:22:49 tarihinde düzenlendi.


#acesur' tarafından 25.12.2008 18:24:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Aralık 2008, 18:21 - İp: 78.***.**4.174
murat-k80
murat-k80 (üye)
İstanbul / Amatör

Bende söyle bir açıklama yapmak isterim.
Bu hobim abim sayesinde bana bulaştı ben ilk başlarda abimin rafa kaldırdığı makinalara veraset intikali sayesinde kondum. )
minolta X700 den birkaç Fujıfilm e ve son olarak canon a terfi ettim.
Hiç birini satmadım çoğu yine veraset intikali ile çeşitli mirascılara gitti.
pişmanda değilim.
Uzun Lafın Kısası.

"İyi bir stranç oyuncusunu farklı kılan oyunu oynadığı kristal yada altından yapılmış satranç tahtası değildir. Onu farklı kılan oyun oynama stili ve tekniğidir."

6 Makina ve 14 yıllık amatör deneyimden edindiğim bilgi bu.

 

Tarih: 30 Aralık 2008, 23:28 - İp: 88.***.**2.213
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bu güzel konunun gene zamanı gelmiş.

 

Tarih: 24 Ocak 2009, 18:18 - İp: 85.***.**5.215
sinba
sinba (üye)
Bursa / Amatör

Yeni üyeyim ve ilk okuduğum makale bu oldu.
Açıkçası henüz çömez bir fotoğraf meraklısı olarak oldukça değerli buldum bu yazıyı.
Demek ki;Herzaman olduğu gibi daha öğreneceğim çok şey var.

 

Tarih: 2 Şubat 2009, 20:17 - İp: 78.***.**6.62
meggaw
meggaw (üye)
Ankara / Amatör

milet olarak ahkam kesmeyi çok güzel biliyoruz...

benim küçüklükten beri hayalimdi.bir profesyonel makinamın olması ve onunla güzel kendimce yaratıcı fotograflar çekmek..hayalimin ilk kısmı gerçekleşti ikinci kısmı içinse bol bol okumak gerekiyor onu anladım!
başlarda siteye girdiğimde "aa bu bunu demiş şu alma diyor ne yapsam ki? hadi ya meğer aldığım d40 sanki cep telefonu kamerasıyımış"diye üzülmüştüm.(çok güzel çekimler yapıyorum şimdi. fakat siteye girdikçe farkettim ki; bu işe bilen sitede %5 onları okuyorum artık...

 

Tarih: 9 Şubat 2009, 03:29 - İp: 85.***.**8.201
r60e
r60e (üye)
Ardahan / Meraklı

bir ben okumamışım sanırım oda tamamdır.

zamanında baya bi yazmışsınız..

tebrik ederim..

 

Tarih: 5 Mart 2009, 22:31 - İp: 88.***.**2.207
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

ben Sony H9 kullanıyorken (kendisi iyi bir dslr layktır. ) şimdi A300 sahibiyim. Açıkçası makroda ve gece çekimlerinde H9 dan aldığım sonuçları kit lens olan 18-70 ile alamadım. Keza renkleride öyle.

H9 bir kompakt dahi olsa üzerindeki lens çok güzeldi. CZ 6-78 f2,8-4,5 Pişmanmıyım hayır ama belki biraz daha bekleyebilirdim. daha üst modeller düşünüyor muyum kesinlikle hayır.

Kİt lensin yerine daha iyi ışık alan hemen hemen aynı aralıkta f2,8-4,5 diafram değerlerinde bir objektif yada 50mm f1,7 gibi bir objektif peşindeyim. Makro ise ayrı bela zaten.

Açıkçası her dslr sahibi katılacaktır umarım önemli olan bodyden ziyade lenstir. Açıkçası karun değilsenizde ne kadar ciddi bir hobiniz olursa olsun giriş seviyesi bir dslr den fazlasıda ziyandır. yok ff miş yok daha gelişkin bir makineymiş hiçbirimiz için gerekli değil.

Sözün özü anladım ki H9 bana yetiyormuş. A300 ün haydi haydi yetmesi lazım. Dslr-like lar bir çok kullanıcı için hele fotoğrafın f sinden anlamayanlar için yeterde artar. önemli olan üzerindeki lensin güzel olması diyorum. Ben açıkçası yeni başlayacak bir insana artık tedavülden kalkmış bir dslr önereceğime iyi bir lensi olan bir dslr-like öneririm.

Şurada hepimiz amatörüz (bu işten ekmek yiyenler hariç) hobi olarak yapıyoruz. Bir hobi için bir kaç aylık maaşımızı heba etmenin, kazandığımız paraları ailemize ekmeğimize harcayacağımıza daha gelişmiş bir makineye,lenslere yada aksesuarlara harcamanın günah olduğunu düşünüyorum.

İçimizde öyle arkadaşlar varki dslr kullandığı için, kendilerini bir bok zanneden. Ahkam kesmeyi, atıp tutmayı, karşındakinin konumu, ihtiyacını, maddi drumunu anlamadan dümdüz fikir yürütmeyi seçen. Dslr like önerisi isteyenlere tedavülden kalkmış bir dslr öneren. En kötü dslr en iyi dslr-like tan iyidir diyen...

Sonra öneri isteyen kişi "ama ben kompaktla aldığım sonucu alabilir miyim?" yada "ama şu özellikler (zoom, titreşim önleme, oynar ekran, büyük lcd) senin önerdiğin makinede yok" dediği zaman sus bile zındık sen hayatında hiç dslr eline aldın mı yada birde seninle dslr ile dslr-like mı kıyaslayacağım diyen terraneler var maalesef.

Bir arkadaş bana H9 umu satıp Canon sx10 almak mantıklı mı diye sorduğum zaman kompakt'a verilen paranın ziyan olduğunu söylemiş ve bana canon 350d önermişti. Düşünebiliyor musunuz? 350D. !!!! 1200 tl gibi bir fiyatla (body+17-50+70-300) Ben H9 umdan gayet memnundum sadece geniş açı konverter ihtiyacım vardı ve belki polarizeye (şimdi anlıyorum ki aslında ihtiyacım yokmuş) tabi H9, 74mm gibi abuk bir filtre çapı kullandığından piyasada bulamamıştım. Daha gelişkin özellikleri olduğundan, canon olduğundan ve 52mm gibi makul bir filtre çapı kullandığından sx10 u gözüme kestirmiştim fiyatı 750 idi. 500 e H9 u sattığıma göre üzerine 250 ekleyinde makul olabilir. ama adam bana kalmış 1,8 inç ekranı olan, canlı ön izlemeyi bırak toz önleme sistemi bile olmayan, zaten 8mp lik bir makinem varken yine 8mp olan, titreşim önlemesi olmayan tedavülden kalkmış bir dslr önerdi. Benim aradığım özelliklere bakın adamın önerdiği makineye... uyardığım zanmanda sen eline dslr aldın mı ki, burada dslr ile kompaktımı kıyaslıyoruz diye beni azarlamıştı. (Ayrıca bu çok bilmişten 4 yaş büyüğüm saygısıda yok.)

Yine bu sitede dslr like tercihi isteyenlere dslr öneren arkadaşlar var. Bu arkadaşlarda sırf harici flaş için dslr önererinden tut, dslr nin kit objektifinin f3,5 değerinin like'ın f2,8 inden iyi olduğunu idda edenler var. harici flaş'a katılırım ama sırf harici flaş için dslr almaya katılmam. Hayır f2,8 her zaman f3,5 tan daha iyi ışık alan bir diafram değeridir. Bizzat tecrube ettim. Biliyorum.

O yüzden lütfen rica ediyorum ahkam kesmeyi, çok bilmişlik taslamayı keselim. Öneri isteyen zaten bu mu nu mu diye soruyor, 2 en fazla 3 seçenek sunuyor. kullandysak kendimizce iyi olanı önerelim. dslr mi dslr like mı diye soranlara da seviyesini ve ihtiyacını soralım ona göre önerelim. Fiyata gelince bir like her zanam dslr den daha ucuza gelir. 600 liralık tedavülen kalkmış dslr öneseniz bile masraf onunla kalmaz biliyorsunuz. Oysa bir kompaktın başka bir masrafı yok.

Okuma zametine katlandığınız için teşekkürler. İyi forumlar

 

Tarih: 29 Mart 2009, 12:56 - İp: 88.***.**1.169
koroglu1414
koroglu1414 (üye)
Bolu / Amatör

bende iki yıl kadar dslr layk kullandım( fuji s5700 ),çok kısa zaman önce dslr (nikon) aldım..layk kadar pratik olmadığını gördüm ve macrolar da eksiklik hissettim..

 

Tarih: 11 Nisan 2009, 21:15 - İp: 85.***.**8.222
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Evet kullandık sattık, H/9 mağdurlarındanız gali..

 

Tarih: 11 Nisan 2009, 21:28 - İp: 78.***.**6.26