ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
nick
nick (üye)
Kayseri / Meraklı

Çok güzel bir yazı olmuş.

Ornito foto için bir makine arayışım var, bu konuda tecrübeli birisine fikrini sordum bana 2 yıl önce üretlien bir makineyi tavsiye etti, gerçekten araştırdım bu makineyi kullananlar memnun.

2005 yılındaın buyana dslr almak hevesindeyim ama teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, o zaman Canon 350 Rebel makineler en son çıkan makinelerden birisiydi, sayılı kimsede vardı, bugün 500 TL verirseniz ikinci elini alabiliyorsunuz. O zaman bu makine ile harika fotoğraflar çeken kimseler tanımıştım. O makine bugün hala aynı makine, değişen teknoloji evet ama fotoğraf biraz emek ve sabır isteyen bir uğraş. 30 sene önce bu işle uğraşanlar gerçek fotoğrafçılarmış demek ki. O makineleri nasıl konuşturduklarını düşünüce... O lenslere naıl hükmettiklerini düşününce...

Bu yazının bana çok katkısı oldu.

Yazan büyüğümüzün ellerine sağlık.

 

Tarih: 14 Şubat 2010, 20:40 - İp: 62.***.**9.5
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Olay cok basit aslinda.Hicbisey bilmeyen birisi eger bir compact ile baslayacaksa gitsin en ucuzunu alsin.Sonra bakti suna buna ihtiyac duyuyorum falan dedi gitsin iyi compactlardan alsin.Sonra compactlarin bazi cekimler icin yetersiz oldugunu mu dusundu gitsin en ucuz DSLR alsin ve onunla oyalansin.Sonra bu DSLR da bazi konularda onu tatmin etmemeyemi basladi,gitsin o tatmin olmasi gereken konularda cevaplar veren makinayi alsin.Yani burda ben de cok gordum,bilgisizlik,tecrube sifir,ama masallah fikir desen bol.Biri gecende yanlis bilgiler veriyor falan duyduklari ile,onyargilari ile bazi maiknalari at cope yapmis falan.Bizim milletin huyu iste bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluveriyorlar.Gecende televizyondami vardi ne ,sokakta adamlara soruyolar einstain falan nerde yasar napar,hemen politikaci,sarkici,film stari gibi cevaplar komedi ulke.O yuzden diyecegim bilmiyorsaniz susun,susmakta bir sanattir...

 

Tarih: 15 Şubat 2010, 11:51 - İp: 221.***.**4.187
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Eskimeyen bir konu, sorularda çoğaldı...

Up diyelim

 

Tarih: 7 Nisan 2010, 16:06 - İp: 81.***.**9.145
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

 

Tarih: 7 Nisan 2010, 20:38 - İp: 88.***.**9.163
raba_84
raba_84 (üye)
Bursa / Amatör

evet o sizin dediğiniz acemilerden biriyim.Enstantenenin ne olduğunu bilmeden dslr makine almaya kalkıştım.Neyseki son anda fikir değiştirip fuji s200exr aldım.Otomatik modları olduğu için biraz biraz çekmeye başladım halada enstantene,alan derinliği hakkında tam bilgim yok.S200exr yi aldıktan sonra bile makinenin zorluğunu görünce Allah ım okadar para verip istediğim gerçekten bumuymuş diye düşündüm istediğim fotoğrafları çekemeyince.Elime alınca birden sizin gibi ustalar gibi fotoğraf çekeceğimi düşündüm herhalde.Neyseki dslr almamışım eğer alsaydım başaramayınca tamamen fotoğraftan soğuyabilirdim sanırım.

 

Tarih: 24 Haziran 2010, 11:03 - İp: 81.***.**2.125
mhmttsksn
mhmttsksn (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

birde megapiksel ukalalığı yapılmasa.

Herkes megapiksel derdinde. Sanki poster bastıracak

 

Tarih: 1 Temmuz 2010, 10:23 - İp: 88.***.**6.245
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Resim çekip foto sitelerine yükleyip paylaşan için pek fazla megapiksele ihtiyaç yoktur..

 

Tarih: 14 Temmuz 2010, 00:15 - İp: 78.***.**2.197
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Güncel... Hep güncelllll

 

Tarih: 20 Eylül 2010, 15:30 - İp: 81.***.**9.145
hcelebi
hcelebi (üye)
İstanbul / Amatör

hangi makina degil, hangi lens oldugu onemlidir bence,

50mm ile cektiklerimin tadına benim acımdan doyum yok

 

Tarih: 15 Ekim 2010, 15:52 - İp: 88.***.**4.134
kadem061
kadem061 (üye)
İstanbul / Meraklı

çok güzel ilham verici

 

Tarih: 14 Kasım 2010, 18:46 - İp: 85.***.**2.237