ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
xebra
xebra (üye)
İstanbul / Meraklı

Gerek bu forumda ve gerekse başka forumlarda d-slr like alıp kendi kıyaslamaları sonucunda tabir ettikleri şekli ile "cep telefonumdan kötü çekiyor" diyen onlarca mağdur biliyorum. Bugün bir makina aldığınızda yeni olması sebebi ile onu %80 - %90 performansla kullanamayabilirsiniz. Fakat 3-5 ay, 1 sene sonra fotoğraf çekmeyi daha bilinçli yapar hale geldiğinizde d-slr like'a verdiğiniz para en yeni fotoğrafçıyı bile üzebilir, pişam edebilir. Çünki d-slr like parasına d-slr var günümüzde. Bence giriş seviyesi de gayet tercih edilmekte. İnsanlara fiyat farkını gösteriyoruz önerirken. 900 TL'ye Canon 1100D , 1500 TL'ye 600D gerisi alacak olanın kesesine kalmış.

 

Tarih: 31 Ocak 2013, 00:46 - İp: 31.***.**7.197
boranyildirim
boranyildirim (üye)
İstanbul / Amatör

Xebra forumdaşımız'ın ısrarla DSLR alın DSLR Like almayın pişmanlıktır
tarzı yorumlarına anlam veremiyorum. Bu ikinci gördüğüm cevabı ve aynı çizgide...

 

Tarih: 1 Şubat 2013, 21:49 - İp: 78.***.**7.153
genesys98
genesys98 (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

Açıkcası bana birşey kalmamış bende herbir harfini okudum çok teşekkürler. Bende 60D aldım o zamanki bütçem buna yetiyordu fotoğraftaki merakım had safhada olduğu için, şuan maddi durumum çok kötü olduğu halde mar II yada 1dX almayı düşünüyorum fakat bu yazınızda analdım ki elimde 110D bile olsa benim ihtiyacım olan çok iyi bir USM ve F değeri mükemmel olan bir obbjektif body'im 60D ve daha kutusu duruyor. 3 aylık makina yazı için teşekkürler.

 

Tarih: 18 Mart 2013, 20:23 - İp: 78.***.**3.40
norman_rm
norman_rm (üye)
Ankara / Meraklı

Kodak 1485is ilk makinamdı. Düzgün bir şeyler çekmeye çalıştığım ilk makinam desem daha doğru olacak tabii. Sınırlarının ne kadar dar olduğunu da anlamam çok uzun sürmedi tabii. Askerden geldikten sonra "ben öyle lenstir menstir uğraşamam, çok para zaten" diye aradım buldum Fuji S200EXR aldım. 6 ay kadar kullandım. 1500 lira makineye, 1700 lira objektife para veren arkadaşlarım 870 lira verdiğim S200EXR ıma "objektifi çok iyi ama, keşke DSLR alsaydın. fotoğraf klüpleri bile ya DSLR'la gelin, ya da kompakt makine ile gelin" diyorlar şeklinde moralimi bozmuştu. Filtrelerle tanıştım, RAW nedir öğrendim, makroyu çok sevdim... Lakin karanlıkta çekilen fotoğrafların bana yetmemesi üzerine (çokta ihtiyacım yoktu ya öyle bir olaya) gittim cesaretimi kıran arkadaşlarımın tavsiyeleriyle 600D aldım. Sonra 18-55 den tiksinip gidip 18-135 objektif aldım birde... Ne oldu peki? Fuji mi şuanda dağ taş gezen ablam, çalınan Pentax KX i yerine çooook memnun kullanıyor. Bir kaç kere yere düşürmüş, hiç bir şey olmamış... "Ivır zıvırı ile uğraşmadan çekiyorum valla Aras, süper alet bulmuşsun" diyor birde. Bende 600D den memnunum ama düşünmeden edemiyorum, ihtiyacım var mıydı diye... Hele hele bana 600D i tavsiye eden arkadaşlarım makinelerini bir kenara kaldırım cep telefonları ile instagrama sardıklarından beri...

 

Tarih: 22 Mayıs 2013, 11:09 - İp: 46.***.**1.24
dagestan
dagestan (üye)
Kayseri / Profesyonel Fotoğrafçı

ağzına sağlık üstadım ben canon 1100d kullanıyorum 3 tane lansim var ve benim tüm heveslerimi karşılıyor ağzına sağlık

 

Tarih: 28 Mayıs 2013, 18:42 - İp: 176.***.**7.194
genelsek
genelsek (üye)
İstanbul / Amatör

çok güzel yazı. ben bır amator olarak ılk defa bır sergıye 2 fotografımı gondericem ınsanlardan cektiğim fotograflarla ılgılı geri donus almak guzel. yenı başlayanlara da güzel tavsiyelerle ve cesaretlendırmelerle yaklasırsak hersey daha guzel olur emınım

 

Tarih: 29 Mayıs 2013, 17:29 - İp: 212.***.**2.62
ilyaswolf
ilyaswolf (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Böyle güzel bir yazıyı bugüne kadar okumadığım için kendimi şanssız hissediyorum. Benimde 500D makinem var. Ama halen o makineyi çözmüş değilim, niye bir sürü para verip daha üst model alayım diye düşünüyorum.
Sadece 60d almak istiyorum, sebebi size saçma gelebilir ama ekranının dönmesi tek sebep şuan için. Diğer artılarını alınca görürüm. Ters bağlama ile makro çektiğim için ekranın önemi çok büyük benim için.

Fotoğrafçılıkla ilgili diğer söylemek istediklerim ise;
- Nedense insanlar 18-55 lensten utanır oldular. Kimse bu lens ile gezmek dahi istemiyor. (herkes üzerine alınmasın)

- yeni başlayanlara hemen 50 mm 1,8 tavsiye ediliyor. Kardeşim adam belki 85 yada 30 mm ile daha iyi işini çözecektir. Benim en pişman olduğum lens oldu 50mm, keşke daha kısa mm cinsinden alsaydım sigma 30mm gibi.

- parasoyel kullanmayacaksanız lensinizi şimman tutmak için üzerinde taşımayın. onuda görüyorum. Parasoyer sürekli ters takılı duruyor. lens kalın ve büyük gözükmesi için.

- dslr dünyası canon yada nikondan ibaret değil, tabi herkesin görüşü ama sigma sd14 ve sony a290 dan aldığım tadı 500d den alamıyorum. bu benim şahsi görüşüm.

- insanlar ihtiyacına göre lens alsınlar.
klasik bir durum oldu artık.
paran varsa
18-88
50 mm 1,4
70-210
100mm makro.

paran yoksa
18-55
50 mm 1,8
70-300
makro alamıyorsun zaten. benim gibi ters bağlama metodunu kullan.

 

Tarih: 13 Haziran 2013, 16:26 - İp: 85.***.**7.220
holigann5454
holigann5454 (üye)
Sakarya / Amatör

Çok yararlı elinize sağlık Canon 1100D almaya korkuyodum eleştirilerden dolayı ama sayenizde gönül rahatlığıyla alıcam.

 

Tarih: 13 Haziran 2013, 16:51 - İp: 85.***.**4.184
can-acustik
can-acustik (üye)
Tokat / Amatör

bu hafta sonu 3 kişi sabah 5de fotograf çekmeye gittik üçümüzde makro çekimler yaptık ben canon eos 350d kullanıyorum bir abim mark2 diğeri 650d kullanıyor ikiside sigma 150mm lens kullandılar ben sigma 70/300mm + makro tüp kullandım.onlar da çekti bende çektim tabiki karelerimizde fark oldu ama sadece ve sadece lensten kaynaklanan bir farklılık oldu.birde şunu gördüm çekim yaparken 650d si olan abim çekim yaparken ekrandan izliyordu daha çekmeden yaklaştırıp netliğine bakıyordu ben ise vizörden bakıyordum iki makina arasında fiyat uçurumunu göze alırsak ve en nihayetinde çekilen fotograflara baktığımızda bodyden çok lensin işi bitirdiğini gördük.
Bu yüzden derim ki gidin okadar paraya iyi bir lens alın makina alana kadar

 

Tarih: 3 Temmuz 2013, 14:15 - İp: 151.***.**1.74
afi
afi (üye)
İstanbul / Meraklı

ÜSTADIM HARİKA YAZMIŞSIN ELLERN DERT GÖRMESİN BENİM SENDEN İSTEYİM YENİ HDR RESİM DENEMELERİM OLACAK HANGİ PROGRAMI KULLANMALIYIM MAKİNAM NİKON P 510 CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM SAYGILARIM İLE

 

Tarih: 5 Ağustos 2013, 01:55 - İp: 78.***.**5.112