ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
sabanersan
sabanersan (üye)
Bursa / Meraklı

her bir harfini okudum..bu yazıyı bekliyordum..çok çok çok iyi oldu..

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:39 - İp: 88.***.**4.255
krusty
krusty (Objektif)
İstanbul / Amatör

söyledikleriniz altına aynen imzamı atarım...

hatta eğer çektiğimiz fotoğraftan baskı almıyorsak bir dergide vb. yayınlanmayacak ise tomarla para verip üst düzey bir dslr almak çok anlamlı gelmiyor.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:43 - İp: 85.***.**7.121
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Helal olsun çok güzel yazmışsınız ;

Fotokritikte melih özbek'in repörtajı vardı

( http://www.fotokritik.com/forum/51403 )

orda şu metin vardı:

"Amatör fotoğrafçı olarak yurt dışı forumlardan tanıdığım "Daniella" http://www.pbase.com/zylen isimli fotoğrafçının özellikle kuş fotoğrafları müthiştir. Kullandığı ekipman ortalama bir ekipman ancak sonuçları üst düzey sonuçlardır. Ekipmanını beğenmeyen ve fotoğraflarındaki kalite düşüklüğünü ekipmanına bağlayan fotoğrafçılara bu fotoğrafçıyı örnek veririm hemen."

Dikkatimi çekmişti.

Netleme noktası çokluğu bilmiyorum ama çok gerekli değil gibi geliyor yanılıyorsam düzeltin ama merkezdeki tek bir nokta bile esas önemli ve yeterli değil mi??
(en azından benim için ; mantıken) ) ;

Hız deseniz -iyi güzel de - üstüne 2 milyar fazladan verecek kadar önemli değil çoğu amatör için;

Ergonomi deseniz insan boyutuna göre değişir. (Benim gibi biri için gördüğüm kadarıyla 1ds mark 3 hiç de ergonomik değil 400d taşımayı tercih ederim) ;

Flaş senk. hızı olabilir ki olsun 1/200le çekiverelim ;

1/4000 sn sınırlaması var ki ben 1/1000le idare ettim s5700ün (dslr'm bile yok( ) birçok kişi 4000i kullanmaz bile 8000 olmayıversin napalım ;

Şimdi aklıma bunlar geldi bunlar dışında netleme noktasının çapraz tip olması avantaj olabilir ama olmasa da olur normal netleme noktası da yeterince net yapıyor ;

Fotoğrafla o kadar ilgilenmeme ve birsürü kitaplar-dergiler-makaleler okumama rağmen ve hatta özellikle dpreviewde üst seviye makinenin özelliklerine dikkatle bakmama rağmen aradaki farkları olmasa da olur diye görüyorum üstüne milyarlar dökmeye değmez..

Geriye vizör büyüklüğü kalıyor ki tek büyük ve para vermeye değecek avantaj bu olabilir ama d80de zaten o avantaj var o canonda bir eksiklik.
Ama napalım 40d alamıyorsak idare ederiz küçük vizörle...

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:48 - İp: 88.***.**8.207
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

kısmen katılsam da karşı çıktığım noktalar var yazınızda..

mesela ben , ilk makinem canon ixus 65 sonra ise fuji s6500 fd...
bu iki makineye verdiğim parayla giriş seviyesi güzel bir dslr alırdım...

ve hiç bir kompakt makine, dslr üstüne takılmış 50mm 1.8 lenle alınan derinliği netliği ve lezzeti veremez, o yüzden bu kompaktlar beni fotoğraftan soğutuyor açıkçası..

allah tan zenit im var, yoksa fotoğrafçılığın ne demek olduğunu uzun bir süre daha anlayamayacaktım...

sözün özü, eğer fotoğrafçılığı gerçekten bir sanat uğraşı olarak (amatör) ele alacaksa bir kişi kesinlikle dslr almalı.ha parası yoksa önce 50mm alır, daha sonra 70-200mm gibi kaliteli bir lens alabilir. ama kesinlikle bu işten zevk ve kalite alır.. dslr like ve kompaktlarla bence sadece bu işe ısınır, işte kendini oyalar, anı, manzara falan çeker... ama bir süre sonra ona asla yetmez , eğer gerçekten fotoğrafla ilgilenen biriyse...

yani ilk etapta alınan kompaktlar bence fuzuli bir harcama, güzel bir lens parasına oyuncak makine almak gibi birşey...
size katıldığım tek nokta, bu işe sadece vakit geçirmek ve anı çekmek için giren biri, gelecekte ne yapacağı hakkında hiç fikri olmayan biri tabi gitsin kompakt alsın..

tüm bu tartışmaların bittiği nokta ise, eğer kişi zenginse, kafasına takmasın, ne alırsa alsın

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 13:12 - İp: 78.***.**2.10
hcshcs
hcshcs (üye)
İstanbul / Amatör

güzel yazı tebrikler....

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 13:16 - İp: 193.***.**2.43
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Burda kimse kompakt lafı etmedi ki? sadece ucuz ve pahalı slrler arsındaki farklar üzerine.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 13:19 - İp: 88.***.**8.207
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

"Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik"

alıntı

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 13:20 - İp: 78.***.**2.10
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Kızardım evet bahsedilmiş

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 13:24 - İp: 88.***.**8.207
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

ocaklilar abi 1-2 cümle kurabilirim

tüketim çılgınlığı
eğitim şart
inceleme şart

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 13:40 - İp: 85.***.**2.162
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Harika bir hepimizi kendine getirme yazısı.

Tabi burada biraz eklemede yapmak gerekiyor bizlerin güncel tabiriyle tüketim çılgınlığıda ne yazıkki yorum yapanları yardım etmek isteyenleri etkiliyor. Hepimiz şahit oluyoruz Hiçbirbilgim yok ama D300 (örneğin) alsam mıya veya 400D ile MarkIII arasında bir fark göremedim gibi laflara.

Ben ayrıca bir akvaryum sitesine üyeyim orada bir kural var. Akvaryumunuz ile ilgili bilgi verecek veya fotograf koyacaksanız

Boyutları, ekipman ve su hakkında bilgi. Balıkların isimlerinin düzgün yazılması mümkünse latince olması, kullanılan kum vs.

Bu bilgiler düzgün yazılmıyorsa ya forumdan siliniyor yada üye ikaz ediliyor. Ayrıca diğer kişiler yorum eklemiyorlar.

Bazen bizlerde bilinçli şeyler sormuyoruz. Genellikle en fiyata bakıp en iyi makineye ulaşmak istiyoruz. Ama tercihlerimizi kısıtlasak özellikle tercih edeceğimiz makineleri kullananlardan daha iyi ve doyurucu bilgi geleceği kanısındayım.

Belkide bizim gibi bu işin çok başına olan kişileri bizden daha iyi olanlarda uyarmalı.

Örneğin K10-K20 topicinde bana çok faydalı oldular sayın camoka bir an düşünmemi sağladı. Ben gün içinde kullanabileceğim bir lens mi almalıyım yoksa başka bir lens mi?

Sağolsun Yaşar bey özellikle kendi kullandığı sistemle ilgili bana oldukça iyi bilgiler verdiler. Böyle yönlendirmelerde var ve onlara teşekkür ediyorum. Cevaplamak için zaman ve emek harcıyorlar.

Biz çok bilmişler doğru ama BİZ HİÇ BİLMEYENLERİN AMA EN YİSİNİ, EN YENİSİNİ , EN HAVALISINI ALMAYA çalışanlarında ciddi hataları olduğunu düşünüyorum. Bu konuda kendimizi de eleştirmeliyiz. Bilinçli sorular sorulduğu zaman güzel cevaplar alınabileceğini düşünüyorum.




#muratreis' tarafından 27.06.2008 17:34:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 15:00 - İp: 81.***.**9.145