ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bu yazıyı sayın ocaklilara bir teşekkür yazısı olarak yazmaya başladım ama buraya koymak daha doğru gibi geldi bana hiç olmazsa kendimi açık açık eleştirmiş oluyorum belki bu ikilemde olanlara faydalı olur.

Bu konuda Titreyip kendine getirme yazısı diye yorum yapmıştım. Yaklaşık 3 haftadır K20D, Canon 40D arasında gittim geldim. Bir ara fiyatı düştü diye D200 e baktım. Ayıp olmasa D300 e bile bakacaktım. Ama bir türlü para birleşmiyordu. Sonuçta like makineden geçiyoruz ve yapabileceklerimiz sınırlı (kendimizi çok ama çok geliştirmemiz gerekiyor) Bu işte fotografçı ve lensın çok önemli olduğu belli. Ama işte tüketim çılgınlığı fiyatlar (spotta) yakın oluncada hergün bir makineye karar verdim burada başka forumlarda konular açtım sağolunlar benim tercihlerime karşılık seçim yapmamda bazı dostlar yardımcı oldu.

Geçen K10D yi inceledim. Ama aramızda bir ilişki oluşmadı. Çok ama çok iyi makine olduğunu biliyorum ama olmadı işte. Dolayısıyla K20D ye yönlenirken onuda bir kenara koydum. Daha sonra 40D yi inceledim. Çok güzel bir makine ama bana ağır geldi birde lensler eklenince dedim yandım ben.

Sonra bir ara kahve içmek için oturdum bu yazıyı bir daha düşündüm birde bir konu daha var makine- lens olayını inceleyen. Sonuçta benim bu özelliklere ihtiyacım varmı diye düşündüm. Yoğun bir iş, evde onunla ilgilenilmesini bekleyen bir ufaklık, hergün gezdirmek zorunda olduğum yaşlı dost köpeğim, kuşlar akvaryumlar derken. Bayağı bir zamanım gidiyor.

Bunlar hayatımdan çıkmayacağıma göre o zaman benim için çok üst özellikleri nasıl kullanacağım oysa ben bir amatörüm kendimi ciddi geliştirmem gerekiyor. Bunun birde yazılım tarafı var.

Şimdi harika bir makina alsam ben onu öğrenene kadar çok zaman geçecek DSLR piyasasıda böyle giderse herhalde arada 6-7 model çıkmış olacak. Bizim makina daha tam kullanmadan eski.

Bunları düşünürken karşı mağazada SONY gözüme ilişti. Hiç bakmamıştım, incelememiştim. Bir girdim sağolsunlar çok ilgilendiler. A300 ile biraz fotograf çektim, özelliklerine baktım. Uğrayacağım dedim. Eve geldim ısınmıştım bu SONY ye

A200 -A 300 -A350 derken. Şu an için 14 MP ye ihtiyacım olmadığını düşündüm atladım arabaya gittim aldım A300 ü.

Bu alım macerasıda şimdilik burada bitti. Şimdilik kit lens var. Ama biraz işi öğrenince sanırım 16-80 güzel olacak diye düşünüyorum. Belkide başka bir lens zaman gösterecek.

Önce sayın ocaklilara bizi (özellikle amatör ama gözü hep en iyide olanları) titretip kendimize getirdiği için, sonra makine arayışlarımda bana çok yardımcı olan diğer bütün dostlara ÇOK AMA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

ŞİMDİ BİRAZ İNCELEYİP DIŞARIYA ÇIKMA ZAMANI.

Ve söyle demek geliyor içimden

OHHHHHHHBEEEEEEEEEEEEE

Saygılar.




#muratreis' tarafından 28.06.2008 20:04:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Haziran 2008, 18:54 - İp: 88.***.**6.132
ilkerrr
ilkerrr (üye)
Ankara / Amatör

Ocaklılar bey kıymetli görüşlerinizle beni kendime getirdiğiniz için teşekkürler. Konuyla alakalı olduğunu düşündüğüm linke bakabilirsiniz
Kutudan makina

 

Tarih: 28 Haziran 2008, 19:48 - İp: 78.***.**3.128
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

muratreis,

çok iyi etmişsin...
kompakt bir makineye para saçmaktansa, almışsın kral makineyi, sen bir de 50 mm 1.7 lens al, çok pahalı değil ikinci elden ucuza bulursun, 150 yt filan olur en fazla.. o zaman fotoğraf çekmenin tadına varırsın...

öyle dslr like larla kendini avutmanın gereği yok, dslr ler bu kadar ucuzlamışken, ikinci elleri çoğalmışken, hayata bir defa geliyoruz, bu aşk ı tam yaşayalım değil mi?

 

Tarih: 28 Haziran 2008, 21:08 - İp: 78.***.**2.93
onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

hocam çok teşekkürler

fırsat olsa..

otursak karşınıza siz anlatsanız biz dinlesek..

 

Tarih: 29 Haziran 2008, 13:30 - İp: 88.***.**1.200
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Ocaklılar Hocam öncelikle tebrik ederim, çok önemli bir konuyu, yerinde tespitlerle açtınız. Yazdıklarınıza katılmamak mümkün değil elbette ancak yine de bence, bütçeyi çok sarsmadan mümkün olduğunca güncel ürünü almak çok yanlış gelmiyor. Ayrıca eğer taşınabilirlik sorun değilse yani amaç daha çok hobi ise DSRL alma önerisinin de çok yanlış olmadığını düşünüyorum çünkü bu işe hobi olarak bakan birisi için fotoğraf çekmek sadece güzel kadraja almak olmasa gerek. Yani uygun lens seçimi yaparak farklı konularda çekim yapmak, bu işin farklı bir boyutu. Ancak elbetteki sizin de belirttiğiniz gibi amacı fotoğraf çekmek olan birisi için şu an mevcut olan herhangi bir makina yeterli olacaktır. Ama belirttiğim gibi benim kişisel fikrim, bütçeyi çok sarsmadan, fiyat/performans kıyaslaması yaparak mümkün olan en güncel ürünü almak yerinde olur, yeterki olay tüketim çılgınlığına dönüşmesin.

 

Tarih: 29 Haziran 2008, 19:37 - İp: 85.***.**8.42
kansukara
kansukara (üye)
Isparta / Amatör

Bir tanıdığım iki ay evvel Sony N1 almış nerden aldıysa 800 ytl ye. Bana geldi kullanamıyorum nasıy yapacağız ayarını diye (bazı şeyleri anlamamış)

Yaşadığımız yer anadolu olduğundan mıdır nedir fotoğraftan ekmek yemediğimiz halde bir gün aniden fotoğraf çekeceğim diye yaklaşık 7 milyar harcayınca parmakla gösterilip fısıldayanlarca bir manyak olarak nam salmanız çok zaman almıyor desem yanlış olmaz. Böyle olunca ve çektiğiniz fotoğraflar "ne kadar güzeller" diye tanıdık tanımadık herkesce elden ele dolaşıp da birçok bilgisayarda masaüstü olunca (hatta biri bana gösterdi benim çektiğim fotoğrafı sen böyle çekebiliyon mu diye) fotoğrafla ve makinalarla sorun yaşayan size geliyor ya da birileri tarafından gönderiliyor.
Bu şekilde birini getirip tanıştırdılar benimle profesyonel makina almış senin gibi diye. Fotoğraf çekmeyi bilmeyen temel bilgilerden dahi yoksun biri. Diyaframın enstantanenin ne işe yaradığını bilmeyen biri. Makinasını da iki aydır kullanmaktaymış ve hala bir şey bilmiyor. Öğreneceğiz inşallah yavaş yavaş diyor.
Bunları bırakıp başka bir yere dönüyorum:
Ben fotoğraf çekmeye karar verince bu sitedeki forumları okudum çok uzun zaman. O zaman Canon Eos 5D almaya karar verdim. Fakat şu an kullandığım 30d için bile yeni başlayanlara "o kadarına gerek yok bilmeyen yeni başlayacak biri için bu fazla" diyenlerden ektilenerek 30d aldım. Birkaç da lens zamanla oldu tabi. Bunlar için istanbula acelemden hevesimden arabamla uykusuz gidip geldim ölümüne bir de üstelik.
30d aldığıma pişmanım bu makina hiç bir zaman içime sinmedi. Eos 5d kaç kez rüyalarıma girdi. Aklımda o olunca elimdekini sevmedim fotoğrafları arasındaki büyük farkı da gördükçe iyice soğudum. Dünyanın parasını verip almıştım şimdi beş kuruş etmiyor. Şimdi de 40 d yi övüyorlar. D300 ü övüyorlar. Fakat fotoğraflarına baktığımda 5d nin hala en iyisi olduğunu görüyorum. Yanıltıcı olan belki şu oluyor. Ayar zenginliği olan makinaya bir eğlim oluyor sitede. Halbuki benim için mesela fotoğraf kalitesi önemli. Teknoloji /makina fetişisti falan değilim makina bir araç benim iç in benim için imaj kalitesi önemli ortayı çıkan görselin kalitesi... Boşuna durmadan iso performansından söz ediliyor. Canon aldım mecbur kalmadan 400 ya da 800 isoyu asla geçmiyorum, onlar bile zorunlu olursa. Gece hareketli bir şeyleri çekeceksem falan yani kırk yılın başı denk geliyor o da.

Bu bana getirilen pro makina alan arkadaşın aldığı makina bu arada Nikon d40x. Ve ilginç olan şu ki; ucundaki kit olan 18-135 ile benim canondan çok daha iyi fotoğraflar çekmiş, Ayar mayar yok hiç bilmeden. Deliye döndüm tabi. İlle kendin çekip göreceksin nedense netten bulduğun onca foto çok işe yaramıyor. Eline alıp çekince değişiyor sanki. D40x evet benim Canon 30d den daha iyi fotolar çekmiş. Çeken bir şey bilmiyor. Forumlara bakarsak 30d bu makinadan çok üstün değil mi. Burdan haykırıyorum değil işte değil. O beğenmediğiniz ucuz/kötü d40x daha iyi çekiyor. Bir yerden bulmuş o makinayı kaça biliyor musunuz kitiyle beraber 900 e almış. Az kullanılmışmış falan deneme çekimi falan diyor. Makina sıfır görünümlü.
Neden oluyor bu çünkü ayar zenginliğine ve makinanın sınıfına bakılıyor. Aslında ikisini de eline alıp fotoğraf çekmiş olan pek yok. Buna rağmen diyorlar ki 30d üst seviye o iyidir. Kit mit de değil benim lensler evet L serisi de değil ama ne bileyim bi 17-85 bi sigma 50-500 falan var elimde 20-35 var. Bariz D40x in fotoları daha iyi. Yani makinam üzerinde en küçüğü dahil bilmediğim hiç bir şey yok ve şunu oldukça rahatlıkla söylemeliyim ki makinam üzerinde mutlak hakimiyetim var. Mutlak yani eksiksiz tam. Yani teknik bazda böyle bu. Makinanın bütün yeteneklerini biliyor ve yeri geldikçe kullanıyorum. Dayanamadım bu D40x le ben de çektim ve gördüm ki fotoları çok iyi. Ha tamam 100 isoda. Yani onu merak ediyorsanız söylemiş olayımi. Karşılaştırma yaparken kesinlikle sözkonusu makinaları bizzat kullanmış olanlar yorum yapmalı, Yoksa her siteden her makina hakkında sınırsız bilgi var. Öğren kuru bilgilerle karşılaştırma yap tavsiyede bulun. Bu olmuyor ve yanıltıyor. Canon 30d ve D40x in ikisini de kullanmış fotoğraflarını incelemiş photoshopa atmış bir takım verimliliklerine bakmış biri olarak artık beni hiç kimse asla ve asla30 d nin daha iyi foto çektiğine ikna edemez. Çok pişmanım 30d yi aldığıma. Gözüm hala 5d de hepsi bu. Bu yeni başlayana fazla yorumları olmasaydı ben 5d almıştım ve şimdi daha mutluydum.
Yani bu işler iki taraflı. Slr-like falan da aldım aldığımla sattığım bir oldu. Netten edindiğim o kadar bilgiyle bu makina beni tatmin etmekten uzaktı. Evet ayarları vardı da fotoğrafları pek iyi değildi yani gördüklerim gibi değildi sitelerde.
Biri çıkıp da bana deseydi ki bu işin yeni başlayanı falan yoktur paran yetiyorsa daha iyisini daha iyisini al deseydi benim için daha faydalı olacaktı. Tabi burda şunu da unutmamak lazım ki o bana getirilen almış ama işte fotonun f sinden anlıyor değil henüz o arkadaş iki aydır hiç bir şey öerenmemiş ve öğrenmeyecek de belli yani. Ona fazla o. Ona da fazla değil aslında niye çünkü iyi fotoğraflar çıkarmış alacağı herhangi bir compacta göre yani.

Şimdi başa dönelim compactlar çok mu ucuzlar? İşte biri almış compact sony n1 diğeri almış giriş seviyesi slr ve fiyatları ufacık bir yuvarlamayla aynı zaten. Buna bakmak lazım. n1 alan külliyen zararda. d40 ın fotoğraflarının yarısını bile çekemiyor. Yani compactları hakettiklerinin çok üstünde fiyatlara satıyorlar pazarı var ya da slr ler hakettiğinin aldında satılıyor. Yani şu giriş seviyeleri ne kadar fazla ki compactlardan. Yeni bir tanıdığım "abi sony 13,6 mp makina yapmış alacam" dedi gitti aldı dünyanın parasına 157 gr makina oyuncak gibi bir şey cep telefonu gibi. Fotoğrafları berbat. Vadettiği hiç bir şey yok. Saçma sapan bir oyuncak sadece. Eline geçtiği gün pişman oldu satacak satabilirse. Ayar mayar yok kontrol yok kendi de otomatik bi şey çekmiyor. fotoğraf dağınık zaten ufacık sensöre yüklemişler milyonlarca pikseli tabi altından kalkamamış. E yazık bu adama fotoğraf bilmiyor ama umduğu bu değildi ve bunu haketmedi de. Üzgün. Makinayı görecek gözü yok. Keşke biri ona d40x falan aldırmış olsaydı. Ne kadar sevecekti fotoğraflarını.
Şartları zorlamak bakımından haklısınız bir şey diyemem. Alıp da öylesine bilmeden öğrenmeden kullanacak biri için de belki haklısınız. Fakat ben diyorum ki kötü makinalara kimseyi yönlendirmmek lazım. Compactların yüzde doksanı belki kendilerine ödenen paraları haketmiyorlar. Pazarı var insanlar alıyor diye bu uyduruk şeyler dünyanın parasına satılıyor. Ben hala diyorum ki insanlar fotoğrafa merakları varsa slr alsınlar ama benim gibi rüyalarına girmiyorsa fotoğraf elbette giriş seviyesi alsınlar. Compact fiyatına alınabiliyor yerine göre. Yeni çıkanı almasınlar fiyatlardan korunurlar o kadar.
Bilmiyorum bilemiyorum. O paralara compact alanların kazıklandığını düşünüyorum.
Ve siz ustalar bu işleri bilenler tüm hatalara rağmen kendinizi hiç küçümsemeyin ve kendinizi acımasızca eleştirmeyin. Ben bugün fotoğrafı biraz biliyorsam ki burdaki bir çok profesyonele (amatörlere falan iş yapan fotoğrafçı dükkanları) alacakları makinalara kadar alacakları lenslere kadar (yapacakları işleri gözönünde bulundurarak) çekim tekniklerine, makinaların ayar parametrelerine ve ne işe yaradıklarına kadar bilgi veriyorsam ve sonuçta bana teşekkür ediyorlarsa bu sizlerin sayesindedir. Kursa gitmedim bir şey yapmadım ama daha iyi bilgilendim sayenizde. Biz bu işleri sizlerden öğrendik. İyiki zahmet edip bildiklerinizi söylediniz ve önerilerde bulundunuz biz yeni başlayanlara. Herkes bir zamanlar yeni başlayan değil mi?
Şunu içimden gelerek söyleyebilirim.
Sayın Ocaklılar size çok teşekkür ederim ve size müteşekkirim. Çünkü sizden çok istifade ettim. Bugün benden de naçizane bilgim nispetinde birileri istifade ediyorsa sizin sayenizdedir. Önerilerinize devam edin lütfen. Ben hala sizi takip ederek öğrenmeye devam ediyorum ve edeceğim de... Siz 40 yıllık ustasınız. Biz sizlerden öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz. Evet biz belki bugün fotoğraf çekmeye başladık ama sizinle aramızda her zaman bir 40 yıl olacağı gerçeğini unutmamak lazım.
Saygılar sunarım herkese. Bu işi bilip de bilgisi nispetinde yardımcı olmaya çalışan, zahmet edip fikrini söyleyen herkese. Ama bilmeden yorum yapanlar hariç. Burda önemli kriter şu kullanmadığın makina hakkında tavsiyede bulunmayacaksın. Bir makina kullanmışsındır ya da onunla kullanmadığın bir makina arasında karar vermeyeceksin. Şimdi diyeceksiniz ki e sen de 5d yi kullanmadın ama birçoğundan iyi olduğunu söylüyorsun. ben göirdüğüm fotoğraflarının daha iyi olduğunu söylüyorum kendime göre. Çünkü fotoğraflarını gördüm. 300D nin de gördüm. Yani netten de değil çekenlerden gördüm bilgisayarıma aldım baktım bu makinaların fotolarına. Nette exiften her şey anlaşılmıyor. Adam fotoğrafı işlemiş oluyor ama exif bilgisinden bunu siliyor anladığım kadarıyla. Emin olamıyorsunuz. Fotoğraf makinasından ya da arkadaşınızdan hafıza kartından falan bizzat aktarmak lazım diye düşünüyorum.

#kansukara' tarafından 29.06.2008 22:33:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Haziran 2008, 22:20 - İp: 78.***.**7.83
sertan__
sertan__ (üye)
İstanbul / Meraklı

bu yazınızı okuduktan sonra favorilerime eklemiş olduğum SONY Cyber-shot DSC-W90 8.1 Mega pixels cihazla çekilmiş , omer1452 rumuzlu arkadaşımızın, bir avuç çilek fotoğrafı ile bağlantı kurdum,ne K10D ne de D80 aralarında nerdeyse bu cihazla 1000ytl fark var,resim müthiş çıkmış,bana birisi bu resimde hata göstersin???

 

Tarih: 29 Haziran 2008, 22:30 - İp: 88.***.**2.26
kansukara
kansukara (üye)
Isparta / Amatör

Beni yanlış anlamamanızı umarak bir şeyler söylemek istiyorum.
Söylediklerim sizin "yazınızı okuduktan sonra" diye başlayıp devam ettiğiniz mecrada değildir.
Ben compactlar slr ler gibi çekemezler diyorum. Ha tamam arada bir müthiş isabet etmiş bi otomatik çekim olabilir. Fakat genel şartlarda slr ile bir compactın fotoğrafı arasında çok bariz fark vardır.
Fotoğraf görmüşlüğün de bir tecrübesi ve bilgisi vardır. Ne kadar fotoğraf görür (herhangi pc müdahalesi görmemiş olanlarından bahsediyorum) iseniz bir fotoğrafın (makinanın üstünlükleri anlamında) eğrileri ve doğruları bağlamında o kadar fazla şey görürsünüz; makinanın ve lensinin kalitesi hakkında çeken hakkında çok fazla şey okumaya/okuyabilmeye başlarsınız fotoğraftan.
Yeterince fotoğraf görerek ve okumaya çalışarak gözünüzü belli bir çizgiye getirmediyseniz mesela demin bahsetmiş olduğum Canon Eos 5d ile Canon Eos 30d makinalarının çekmiş olduğu fotoğraflar arasında derinlik farkından bahsedildiğinde bir şey anlamazsınız ya da görmezsiniz örneğin. Ama gözünüz eğitimliyse fark size bir tokat gibi çarpacaktır deyimi yerindeyse. Ben bu iki makinanın fotoğrafını büyük bir doğruluk oranıyla ayırabilirim mesela.
Ben fotoğraflara bakarken bir fotoğrafın iyi birinin kötü olduğunu söylediğimde kardeşim demişti ki bana: "sen bunlar farklı şu iyi şu kötü diyorsun ama ben onların aralarında bir fark görmüyorum." Demek ki sendeki göz bende yok demişti.
Lütfen yanlış anlamayın rica ederim. Bunları söylemiş olmak istemiyorum ama böyle de bir şey var.
Örnek verdiğiniz fotoğraf nikon d80 le karşılaştırılacak bir fotoğraf değil aslında. Çeken arkadaşı konudan ayrı tutarım. Ondan değil makinadan bahsediyoruz. Lütfen yanlış anlaşılmasın. O makinayla çok iyi de çekmiş evet. Ama işte derinlik yok, elin bazı bölgelerinde ayrıntılar kayboluyor, çilekler tam olarak cisimselleşmiyor, çileklerin iç kısımlarında hiç ayrıntı yok ve elin arkasındaki alan bol gürültülü. Gerçekte aşırı keskinlikten dağıtılmış bir fotoğraf. Çok okunaklı değil doğrusu. Ayrıca bu fotoğrafa bakarak da karar veremeyiz çünkü makinanın çektiği fotoğraf değil bu. Makina +pc marifeti bir ürün bu. Exif ine bakarsanız Picasa 3.0 yazılımı ile işlenmiş olduğunu göreceksiniz. Fazladan keskinlik verilmiş fotoğraf resize edilmeden önce ya da sonra. Fotoğrafı makinanın çektiği gibi ve orjinal boyutlarında bile görmüyoruz burda. Fotoğrafı küçült, biraz renk biraz keskinlik ekle çok da zor değil doğrusu bu üstünkörü etkiyi elde etmek.
Neyse...
Konu başka yere sapmasın yanlış anlaşılmayayım diye yazdım. Kimseyi kırmak için yazmıyorum ama buna rağmen kırıcı olduğumu düşünürseniz özürlerimi kabul ediniz.
Saygılar sunarım.

#kansukara' tarafından 29.06.2008 23:24:44 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Haziran 2008, 23:02 - İp: 78.***.**7.83
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

kansukara , gözlerimi bozdun...
senin bir sayfa yazdığını ben daha önce özetle belirtmiştim bu topikte

arkadaşlar okumaya üşenen olursa , aynı fikirleri ben özet olarak daha önceki sayfada yazdım

alınmayın sakın , şaka yapıyorum

 

Tarih: 29 Haziran 2008, 23:56 - İp: 78.***.**0.49
kansukara
kansukara (üye)
Isparta / Amatör

Kusura bakma fujisever,

yazdığını okudum elbette fakat aynı şey de olsa kendi üslubumca söylemek istedim ben de. (Laf aramızda d40x canımı sıktı benim esas. Onu araya koyabileceğim bir yer buldum belki de..)
Aynı yönde iki farklı kişinin iki farklı ifadesi diyelim. (10 parmak yazıyorum ben de ve oldukça da hızlı yazıyorum. Yazdığımı sonradan okumak daha zor oluyor aslında )
Özür...

#kansukara' tarafından 30.06.2008 00:33:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 00:31 - İp: 78.***.**8.160