ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
dewilturk
dewilturk (Üye)
Yurtdışı / Meraklı

Dogru soze ne denirki.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 16:28 - İp: 217.***.**3.133
emexci
emexci (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Bir kac kisiye su an kullandigim A700 makinasini ve kullandigim Objektifleri önermis biri olarak bu yaziya bir yorum birakma ihtiyaci duydum.

Fotograf cekmeye ilk basladigimda aynen dediginiz gibi Forumlardan sorup dergilerden arastirmistim. Karar verip 400d aldim. Ancak daha ISO, Diyafram, Perde hizi nedir bilmeden basladim otomatik modda fotograf cekmeye. Daha sonra bir kac seyi rastgele Viyana'da tanistigim Macar bir arkadasim'dan ögrendim.

Neyse, bir süre sonra eos 40d ve diger markalarin semi-pro kategorilerindeki makinalara merak saldim. A700 ile tanistiktan sonra 400D aldigima pisman oldum.

Nedenlerim basit,

Gövde elime cok kücük geliyordu. Hatta gövde biraz kaygan oldugu icin ara sira düsürme riskleri de yasadim. Perde kapanma sesi de cok rahatsiz ediciydi. Sanki yukari kalkan ayna birseylere sürtünüyormus gibi ses cikariyordu.
Ama a700'de hic böyle sorunum olmadi.

ISO performansi, resim kalitesi ve saniyede 5 foto cekmesi. Spor fotograflarinda buna ihtiyaciniz oluyor.

Aslinda yazinizin bazi yerlerine katilmiyor degilim ama elestirinizi biraz abartili buldum. Sonuc itibariyle her kafadan bir ses cikiyor. Ama herkesin yazdigi da cok bilmislik olarak görülmemeli.

Sonucta Öneri yapanlardan cok Istek veya Soru soranlarin ne yazdigi/yaptigi da cok önemli. Ne istedigini bilemeyen birine verilen her cevap zaten harika olamaz. Insanlarin yardim etme hevesini kirmayacak sekilde onlari elestirmeniz daha uygun olur diye düsünüyorum.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 17:06 - İp: 62.***.**3.137
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Yanlış anlama olmasın bana diyorsanız 400d ile 1ds arasında fark göremedim demedim.

Taşıma ve ele oturma açısından koskoca ve çok ağır 1ds ufak tefek insanlar için pek de kullanışlı değil onu demek istedim.

Küçük makine tabii ki daha kullanışlı.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 19:15 - İp: 85.***.**5.22
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

sercan bey tabiki lafım size değil zaten sizin bahsettiğinizde başka birşey. Belki o noktada ben tam anlatamadım iki makine kulvar olarak farklı amaçları farklı kullanım yerleri farklı, kullanılan lensler farklı. Siz bodyi değerlendirmisiniz bu çok doğal birşey. Sadece ürünler denk gelmiş. Aman yanlış anlaşılma olmasın.

Buda bana küpe olsun örnek verirken ürün ismi vermemek lazım.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 20:20 - İp: 88.***.**1.232
meliksahu
meliksahu (üye)
Denizli / Meraklı

Makina modelleri arasında farkları olduğunu ve küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyorum.Ocaklılar abi, daha iyi bilirsiniz ama
Makinaların iso başarısı fotoğrafçıya büyük esneklikler sağlıyor
Odaklama kabiliyeti de bir daha yakalanması mümkün olmayan kareleri kaçırmamanızı sağlıyor
Markaların sahip olduğu lens yelpazesi de doğru lens kombinasyonu yapmayı sağlıyor
Fps sayısı da bildiğiniz üzere spor müsabakalarında genellikle lazım oluyor
Liveview özelliğinin yere yakın çekimlerde ve makro çekimlerde çok büyük kolaylık sağladığı söyleniyor
Belki daha da sayılabilir. bunlar şu an aklıma gelen farklar.
Tabi sizin de dediğiniz gibi önce bu özelliklerin hangilerine ihtiyacımız var? onu belirlemeliyiz ki ona göre bir yol izleyelim.Bunun yolu da alıcının bu konuda yeterli araştırma yapması, bilgi sahibi olması ve makina tavsiyesini de o doğrultuda istemesi.Fotoğraf hakkında bilgisi olmayan birinin sorusuna da kompakt ya da dslr tavsiyesindense araştırması ve ihtiyaçlarına göre makina alması tavsiye edilmeli.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 20:59 - İp: 88.***.**2.139
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Ama işte tüm bu özellikler için üstüne birkaç milyar daha saymaya değmiyor çoğu kullanıcı için.

Yoksa 21mplik misal katalog fotosu çeken 1ds mark3e (veya orta formata) ihtiyacı olan adam da kalkıp burda sormuyor.

Genelde tavsiye istenen makineler d40 d80 400d 450d en fazla 40d gibi makineler (gerçi d3 mü d300 mü konusu aklıma geldi).

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 22:16 - İp: 85.***.**5.22
meliksahu
meliksahu (üye)
Denizli / Meraklı

Bem bahsettiğim de " d40 d80 400d 450d en fazla 40d" gibi dediğiniz makinalardı. Yoksa orta formatı da sokup ortalığı karıştırmaya gerek yok.
d40 d80 400d 450d en fazla 40d mi sorusunu da genellikle fotoğrafa yeni ilgi duyan insanlar soruyor. Yoksa önceden giriş seviyesi dslr kullanıp da sonra kendi kararlarıyla sessiz sedasız daha iyi dslr'ye geçenler çok.Onlar da d300 mü d40 mı demiyorlar. Belirli özelliklere ihtiyaçları olmadığını veya maddi olarak değmeyeceğini düşünüp öyle makina alıyorlar.

d40 d80 400d 450d en fazla 40d mi sorusu zaten başta yanlıştır. Makinalar arasında çok fark olduğunu düşünüyorum.Bu bu iş için bilgisi olmayan için normal bir sorudur ama gerekli araştırmayı yapmış bilgi sahibi biri için doğru soru kendi ihtiyaçlarını belirtip o doğrultuda hangi makinanın daha avantajlı olacağı sorusudur.

Yeni başlayan kişi bence 2.'el bir maknayla başlamalı ve kendini ölçmeli. Sonra marka ve model kararlarını daha rahat verebileceğini düşünüyorum.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 22:44 - İp: 88.***.**2.139
ysfxx
ysfxx (üye)
İstanbul / Amatör

Ocaklilar; elinize sağlık. bende slr araştırması içinde olan birisi olarak forumda gezdiğim birçok topicte böyle saçmalıklara (afedersiniz) çok rastlıyorum..

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 23:05 - İp: 78.***.**4.192
Michelin
Michelin (üye)
İstanbul / Meraklı

üstad ellerine sağlık çok güzel bir yazı olmuş .

bi kaç şey bende eklemek istiyorum . geçenlerde bende böyle bi tartışmanın içinde iken ... kendimi bi anda dslr like tarafında buldum haklı nedenlerim vardı ve sonunda gittim slr like bir makine aldım . bana göre yol gösterici o olacaktı . düşündüğümde oldu . mutlu ve çok mesuduz (allah bozması
)

aynı şekilde makina elime ulaştığında kuzenim bana neden dslr almadın fırçasını atmış . söylediğim sebepleri yeterli bulmamıştı . o da makinemle aramızdaki bağı görünce heves ve merakına yenilmiş danıştığı kişilerden buradaki gibi dslr alması tavsiye edilmişti . öyleede yaptı bir hafta sonra o da dlsr siyle çıka geldi .

tamamen (!) yabancı olduğu bir olaya başlarken en kalitelisi ile başlayayım gösterişine yenik düşüp almıştı . şu anda hala diyafram , enstantane , pozlama ne diye kavramaya çalışıyor . buradan okuduklarımla ve kullanma klavuzunu bir gecede hatim etmeme rağmen (ayarları nereden yapılıyor onu bile çözemedik ! ) doğru düzgün tam pozlama ile yapılmış bir fotografımızın olmaması o gece durumun vahametini ortaya koydu ! ve bir kez daha aklımı kullanmama sebeb veren yaradana şükrettim

sonuç olarak şevki kırılmış ,ikinci taksidi kredi kartı ekstrasına yansımış , fotoraflarında aradığı güzelliği bulamayınca extension tube , ve büyük ihtimalle 18-200 sigma ile 1 yıl sonra bana kelepir fiyatına düşecek bir dslr almış oldu

şimdi buradan ; onun şevkini içindeki belki bir volkana dönüşecek mum ışığını acımasızca söndüren mantalitedeki arkadaşların hepsine yukarıda anlattıklarımdan bi ders çıkmıştır diye umuyorum .

üstadlar arkadaşlarınıza tavsiye ile aldırdığınız ve temel derslerini verdiğiniz dslr ları biz alınca alınca yanında sizin gibi hocalar vermiyorlar . sonuçta sizin tavsiyenizle para saydığımız makinelerle başbaşa kalıyoruz .

tavsiyelerinizde kullanıcının seviyesini ve daha önce deneyimi olup olmadığını göz önune alıpta yaparsanız daha bi güzel olmaz mı?

ama bi yandanda teşekkür ediyorum ... sizlerde olmasanız bir kaç tane hevesli genci yoldan çıkarıp bu makineleri aldırmazsanız . bu kadar sıfır nniteliğinde ikinci el makine nereden bulacağız .

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 23:34 - İp: 78.***.**7.208
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

meliksahu@

iso başarımı örneğin 400d ile 40d nin aynı değil mi?
dpreviewde 2 sekmede karşılaştırmalı bakınca aynı gibi gözüktü bana fark göremedim 40dnin pozlaması farklıydı sadece.
canon kadar bakmadım ama d80 ile d200ün de aynı gibiydi sanırım.

Netleme de hemen her makinede yeterince isabetli.

Tek sorun para gezip doğa fotoları çekecek biri için 4 milyar ve üstü çok fazla.

Yanlışsam düzeltin örneğin 450dye göre 40dnin ciddi avantajı
*hız (seri çekim,açılma,odaklama, 2 çekim arası gecikme)
*vizör büyüklüğü
*pazometrenin güvenilirliği (poz telafisiyle düzeltilebilir ama belki de en önemlisi bu)
*menüde,vs kullanım kolaylığı
*Flaş senk hızı
*Gövde sağlamlığı

gibi görünüyor ki bu özellikler belli bir kesim için üstüne 2 milyar vermeye değecek kadar önemli olabilir gibi geliyor.

Sonuçta foto ve iso kalitesi aynı olacaktır hatta 450d daha iyi sonuç verir 12mpden dolayı.

#sercan85' tarafından 28.06.2008 00:04:11 tarihinde düzenlendi.


#sercan85' tarafından 28.06.2008 01:30:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 23:48 - İp: 85.***.**5.133