ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Arkadaşlar benim artık vardığım nokta şudur:

Markalar giriş modellerinde dahi olsa hiçbir zaman görüntü kalitesinden taviz vermiyorlar.. Verse bile farkedilmeyecek kadar..
Verilen yüzlerce taviz hep başka noktalarda.. İşlemciler sensörler ve dahili yazılımlar hep aynı veya benzer; standartlaşmış teknoloji zaten..

Eğer ki amatörseniz, bu işten para kazanmayıp zevk için foto çekiyorsanız giriş seviyesi bir makina alın bitsin şu iş.. Çünkü bir amatör uğraşı getirisi yoksa bu kadar pahalı olmamalı , slr-like de iyi değil çünkü derinlik yok alan derinliği çok çok fazla.

Birçok kişi gibi "ben lens almam kit lens kullanırım" derseniz k100d, k200d, nikon d40 ,d60 alın geçin çünkü kitle tatmin edici.. (d40ın düşük çözünürlüğü yüzünden kit sensörü karşılayabiliyor)

Yoksa 400d veya 450d , 350d olabilir kalite aynı ama lcd küçük,vs fiyatları yakın zaten o yüzden yerine 400d alınır. Lens olarak da 1 milyarlık lensler.. ki bakın bu da amatör uğraşı için çok pahalı.. Ucuzlayınca 40d alınabilir belki ama o zaman da 500d ve 550d ler ondan daha iyi olur!!

Hem ufak makina her yere gider "ve ağır makinaları sadece özel durumlarda taşıyacağınız için minik makinayla o ağır makinalarla çekemeyeceğiniz fotolar çekersiniz" hem aman bozulmasın bişey olmasın diye dert etmezsiniz.

Sanki herkes onlarca lens alacakmış gibi aman d40ta motor yok deniyor. Geçmişte kaç kişi 50mmlerle idare etti.. Üstelik o kadar da değil yine de baya çeşit var. Tabi k100dyi de önerdim.


Size tavsiyem her öneriye kanmayın aman o öyle bu öyle diye ince ayrıntıları büyütmeyin

Örneğin;
Çok mu önemli 400d de 2 tuşa basmak??" Aman poz telafisi için basıver 2 tuşa.. Veya iso ayarı için menüye giriver ille ayrı tuş bu kadar da şart mı?


Tekrar edeyim markalar "GÖRÜNTÜ KALİTESİNDEN PEK TAVİZ
VERMİYOR".

Fark varsa o da apsc ile ff arasındadır ve miniktir yine. Modern apscler hep aynı..

Bu ukalalık olmasın yazım meraklı amatörler ve SIRF FORUMLARIN EZİCİ TAVRINDAN ETKİLENİP EZİLMEMEK İÇİN "ZORLA" PARA DENKEŞTİRİP 40D VEYA D300 GİBİ MAKİNALARI ALMAYA ÇALIŞANLAR" içindir ve buna kanan onca insan var ki.. Buna ben de dahildim ve pazarlama o kadar başarılı ki gereksiz her ayrıntı en önemli mesele haline getiriliyor oysa o şaşalı özelliklerin getirisi herkese değil..

Bir de başlangıç için de değil daha gelişince de giriş seviyesi makinalar kullanılabilinir.
Mesela giriş seviyesi makina en fazla bir yıla ille değiştirilecek havası var; saçma!!

O makinalara gerçekten ihtiyaç duyanlara ve parası bol olanlara değil yoksa; onlar zaten bilip de alır.
Kısacası bu kadar değerli aletleri almak için "kasmaya" hiç gerek yok.

-Raw çeksin
-P A S M olsun
meraklı amatör için yeter ve çekecek adam bu ikisiyle harikalar yaratabilir , kit lensle bile..

 

Tarih: 15 Eylül 2008, 19:07 - İp: 78.***.**9.53
sado34
sado34 (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Mükemmel bir anlatım. tebrik ediyorum.
fotograf çekmekten çok makinalarının teknik özellikleriyle övünmeyi bir halt sananlar, giris seviyesi makinaların bile kendilerinden kat ve kat ilerde oldugnu anlayamayanlar bu yazıyı anlayabilecekler mi acaba ?

..."daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz....
çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin! "

 

Tarih: 26 Eylül 2008, 10:55 - İp: 88.***.**7.2
mahur
mahur (üye)
İstanbul / Amatör

Bilgiler ve tespitler için teşekkürler.

En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Bu son cümle her şeyi çok güzel ortaya koyuyor.
Kullanmayacağımız veya kullanamayacağımız özellikleri olan makinaya veya her türlü emtiaya boşuna para vermeyelim.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 01:53 - İp: 88.***.**2.14
mali_brs
mali_brs (üye)
Bursa / Meraklı

babam yurtdışındaydı D90 aldıracaktım almışken en iyisini alayım mantığı ile forumda araştırma yapıyordum bu yazıyı okudum sonra diğer yazıları ve d90 yerine d60 ın bile benim gibi ilk dslr sini alcak birine fazlası ile yeteceğine karar kıldım ve d60 aldım. yarın elimde olcak ( bu pazar günü )

kompakt makinemde yeterince ( 2,5 yıl ) uğraştım. şimdi birazda d60 gibi giriş seviyesi bir makine ile pişelim 1-2 yıl bunu kullanalım ondan sonra daha üst sınıf bir makineye geçeriz.

öncelikle ocaklılar bey e ve aynı paralelde mesajlar yazan saygıdeğer diğer forum üyelerine bu güzel konu için teşekürlerimi sunarım.
bu konuyu okumasam şuan kullanamıyacağım özelikler için yeni çıkan pahalı bir makineye boş yere çok para vercektim.
tekrar teşekürler.

 

Tarih: 5 Ekim 2008, 00:54 - İp: 88.***.**2.235
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Bu yazı aslında;

Fotografı fotograf makinasının değil , fotografçının çektiği gerçeğinin sağlamasıdır.

Fotograf makinası bir araçtır, ve bu yazıyı okuyunca minik A520 kompakt makinam ile ne kadar güzel fotograflar çektiğimi hatırladım.

Uzun zamandır da iş dışında fotograf çekemiyorum, bazen zaman olmuyor, olduğun da da o büyük kilolarca makinayı ve lensleri kim taşıyacak şimdi diye üşeniyorum.

Sanırım A520 yi çantamda taşımalıyım gene eskisi gibi,en azından işe gidip gelirken yollarda çekim fırsatım olur.

Bu doğru tespit içinde sizi taktir ederim üstad.



#e0s' tarafından 10.10.2008 23:23:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Ekim 2008, 23:21 - İp: 88.***.**1.245
tualll
tualll (üye)
İzmir / Meraklı

çok iyi bir yazı metni hazırlamışsınız kutlarım . . .

ve altına bende imzamı atarım .

 

Tarih: 11 Ekim 2008, 13:56 - İp: 88.***.**7.148
hlk67
hlk67 (üye)
Zonguldak / Meraklı

Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik OYUNCAĞIN; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur.


gercekten cok iyi bir yazı olmus.bende dediklerinize harfiyen katılıyorum.keske her dslr almak isteyene bu yazınızı okutabılsek.

Kendi fotograf hikayem ise babamın zeniti ile basladı.ortalıgı karistirirken buldugum zenit yeni ilgi alanım olmustu.hemen film taktırdım.fakat uzerinde bıssuru ayar yeri vardi ama ben hicbirsey bilmiyordum.internet saolsun zentitimin kullanım kulavuzunu bile buldum.dergiler aldım,forumları okudum.pratıkte olmasa bile teorıde enstantane,diyafram nedir ogrendim.pozometresi biraz bozuk olsa bile kareler cekmeye basladım.fakat sonraları fotografları cıkartmak ogrencı oldugum ıcın maddi olarak zorlamaya basladı beni.Bende kendimce (su an kesinlikle yaptıgımın en dogru tercih oldugunu dusunuyorum) enstantanesini,diyaframını ayarlayabılecegim kısacası manuel cekıme ımkan veren bir compact aldım.(canon a520)masaustu bır trıpodla cekmler yaptım.dıyaframı kıstım alan derınlıgını ıyıce gordum,enstantaneyi uzun tuttum elımde lazerle duvarlara yazı yazdım vs...ama bir noktadan sonra makına bana yeterli gelmemeye basladı.4mp olması degıldı sorun ben daha fazla alan derinligi,genis acı istiyordum.Sonra aylarca dusunerek,arastırarak pentax k100ds aldım.makınamdan cok memnunum.benım fotograf hıkayem boyle.

sizin dediklerinize ek olarak pek soyleyecek bırsey yok.ama tuketım cılgınlıgı ıcındekı bızler fotografın asli degerlerini gozden kacırıyoruz.bu baslıgın altına bıle makina yorumları yapılabılıyor.bu yorumlar tabıkı yapılacak ama bence daha ılerı sevıyede yapılması lazım.enstantaneyi diyaframı,dofu,asayı,bılmeden kac netlık noktası var kac mp,kac fps gibi sorunları ıcerısınde bogulan yenı baslayanlara yardımcı olamıyoruz.tamam kişinin en iyiyi almaya,arastırmaya hakkı var.ama yeni baslayan bir ogrenci bu forumlara gırse(ki heryerde aynı durum var)slr almak zorunda hıssedecek kendini.ve maddi olarak zorlanacak.zannedecekki slr almazsam kotu fotolarım olacak.bunu engellemek icin bizlerde daha yardımcı olmalıyız.mesela kısı "yeni baslıyorum x mi y mi alayım" dıye sordugunda ona temel bilgiye sahip olup olmadıgını sorabılırız.eger cevap hayırsa onu daha dusuk fiyatlı makinalara yonlendırebılırız.tamam o makına ona belki asla yeterlı gelmeyecek ama o makinayı kullandıgı zamanki teknolojik gelismeler onun yararına olacak.mesela hic bilmeyen biri simdi direk d60la baslayacagına manuel bir kompactla baslasa ve cebindeki artan para 2 sene sonra belki d90a yetecek.ayrıca ulkenınde maddı durumu ortada gelişmekte olan bır ulkenın bu kadar dovizi kolayca har vurup harman savurması guzel degıl.tabii bu benım sahsı fıkrım kımse katılmak zorunda degıl.ama ben bu yolu ızledım ve sımdı paramı iyi sekilde kullandıgımı ve fotografcılıgımı kendi yeteneklerım sevıyesınde ilerlettigimi goruyorum.hepinize iyi gunler dilegiyle

 

Tarih: 11 Ekim 2008, 15:05 - İp: 78.***.**9.20
evren-
evren- (üye)
İstanbul / Amatör

 

Tarih: 12 Ekim 2008, 17:57 - İp: 78.***.**7.168
macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

Yazınızı büyük keyifle okudum.. Ben de ilk dslr olarak, pahalı bir modelle başlayacak, fotoğrafçılıkla ilgili terimleri pek bilmese de, çevreye bakarken sürekli insanlara ne gördüğümü göstermek isteyen birisiyim..

Evet belki evde 3-5 arkadaş bakıp "vaov, azizim sen uçmuşun" diyecek.. ben bunun için değil, içimdeki kıpırdanmanın her daim devam etmesini istediğim için dslr almak istedim.. Bütçemi biraz zorlamayı göze alacak kadar.. seviyorum o kıpırdanmayı.. Kimse sen onu değil bunu al demedi, kendim buldum, araştırdım, okudum, beğendim...

Sizce hayallerimin peşinde koşayım mı... Kompakt makine bana yetmiyor.. Gece 15san objektifi açık bırakarak çektiğim gece manzaraları bana yetmiyor.. derinlik hissini sadece makrolarda görmek bana yetmiyor..

yetmiyor...

 

Tarih: 14 Ekim 2008, 12:55 - İp: 88.***.**3.214
hlk67
hlk67 (üye)
Zonguldak / Meraklı

sevgili macrolog...
kendi bilgimle yetebildigim kadar size yardimci olmaya calısayım.Eger enstantaneyi 15 saniye uzun tutmak size yetmiyorsa,alan derinligi pesinde kosuyorsanız ve daha iyi fotograflar cekmek istiyorsanız dslr ye gecme zamanınız artık gelmıstır bence.cunku dslr lıke sıze belki alan derinlgi konusunda yeterince tatmın etmeyebilir,genıs acı cekımlere ihtiyac duyabılırsınız.cunku fotografın temel konularına hakım oldugunuzu anladım yazdıklarınızdan.giris seviyesi bir dslr ile ise baslayabilirsiniz.ilerde yeni lenslerle,daha ust seviye bodylerle sisteminizi ilerletebilirsiniz.ama size tavsiyem olabildigince temkinli davranıp alabıleceginiz makınaları ınceleyin."tamam işte budur" demeden makına lamayın.son olarak sadece makınayı degıl markanında sıze ne unduguna bakın.ilerdeki planlarınıza uygun br makına alın.mesela maddi gucum yuksek,ilerde cok iyi zoom lensler almak ıstıyorum derseniz alacagınız markanın objejtif seceneklerıne goz atın.ama yok ben cokda para yatıramam dersenız alacagınız makınanın sıze ne kadar cok sey sunduguna bakın.umarım yardımcı olabılmısımdır.eger daha fazla yadımcı olabilecegim bir konu olursa cekinmeden msj atabılırsınız.iyi gunler dilegiyle...

 

Tarih: 15 Ekim 2008, 05:52 - İp: 78.***.**1.215