ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

yukarı

 

Tarih: 19 Ağustos 2008, 14:53 - İp: 81.***.**9.145
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

su yazıyı okuyup tesekkur edip,hala daha yazıdaki gibi davrananlar oldugunu gormek ne uzucu.

 

Tarih: 19 Ağustos 2008, 14:58 - İp: 85.***.**3.117
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

haklisın ganjin üste olan bir iki konuda bile bu işin devam ettiği açıkça görülüyor.

onixon nun yazdığı gibi ilk sayfalara

tüketim çılgınlığı
eğitim şart
inceleme şart

 

Tarih: 19 Ağustos 2008, 15:05 - İp: 81.***.**9.145
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

O kadar çok makine çıkmaya başladı ki insanlarda şaşırdı. Bu furya devam edecek gibi. Bir yanda fiyatları düşen 1 2 senelik cihazlar, hızla gelişen, bolca ürün piyasaya sürülen özellikle giriş seviyesi, like makinelerdeki gelişmeler bazı şeyleri gözardı ederek tüketim çılgınlığına dönüşüyor. Oysa bu yazıda olduğu gibi bazı şeyler, ihtiyaçlar, amaçlar sorgulanmalı makine öyle seçilmeli. Ama arz talep meselesi bir yöndende.

 

Tarih: 26 Ağustos 2008, 16:58 - İp: 81.***.**9.145
mustafa_ozdag
mustafa_ozdag (üye)
Antalya / Meraklı

Sizin yüzünüzden D-SLR almaktan vazgeçeceğim.Hadi bakalım

 

Tarih: 27 Ağustos 2008, 01:34 - İp: 78.***.**4.114
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör


Çok tavsiye istedim makinamı alırken.

Nikon'a meyilim vardı.

Çoğunluk Nikon D80 dedi..

Kit halinde 1.800 YTL..

Daha düşük modellerini de sevdim.. ama her sorduğumda son cümle "en iyisi D80 al sen" oldu..

Almadım.. O parayı verebilecekken nedense istemedim..

Sonra Pentax K100D super'i gördüm bir yerde..

800 YTL. kit..

Budur dedim..

Aldım..

Nerde 800 YT verde 1.800 YTL..

Makinamı seviyorum.. Ancak bu kadar güzel olabilirdi...

Detaylara hiç girmeyeceğim ama hiç bir eksiğini görmedim, fazlasını gördüm..

İlerde yetmezse değiştiririm ama bunun olması için en az 3-4 yıl veriyorum kendime..
Ki değiştirdiğim zamanda neyin yetersiz neyin yeterli olduğunu bilen, yetersizi görmüş ve hangi özelliğin kendine göre ederinin ne kadar olduğunu bilen bir adam olarak ikinci makinamı alırım..




 

Tarih: 27 Ağustos 2008, 13:27 - İp: 85.***.**6.40
husmenaga
husmenaga (üye)
İstanbul / Meraklı

Cüneyt Hoca çok güzel noktalara değinmiş,
hemen hemen katılmamak da mümkün değil,

Nikon 4800 ve Canon S2'den sonra Canon 350D ile DSLR'ye adım atmıştım, uzun süre kullandım 350D'yi, hem de çok tatmin olarak, daha sonra ise 30D'ye ve sonrasında 40D'ye geçiş yaptım,

30D'ye geçiş nedenlerimden en başlıcası, ergonomi idi, çok küçük bir gövde rahatsızlık veriyordu, sonra da kullanıma ilişkin yine ergonomi ile açıklanabilecek kolaylıklar, çift teker gibi, daha fazla kısayolun makina üzerinde yer alması gibi, makina kontrolünün daha el altında olması, yani ağırlıkla kullanım kolaylığına dönük nedenler idi,
sonrasında da lazım olan bir kaç fonksiyon, mesela daha yüksek enstantane, daha yüksek flaş senkronu gibi herhalde 4-5 başlık ...

40D'ye ise güncel kalabilme adına geçtim, bir süre sonra ikinci el fiyatı çok çok düşen bir makinayı elden çıkarmak zorunda kaldığımda çok çok düşük fiyatlarla elden çıkarmak yerine daha fiyatlar iyi düzeyde iken elden çıkarıp güncel kalmak ...

Belki aynı nedenlerle de 50D'ye de terfi edeceğim.
Ama mesela hiç bir zaman dünya para verip 5D almayı düşünmedim, çünkü bir amatörün duracağı bir yer olmalı, para kazanılmayan, hobi olarak devam eden bir mesele üzerine sürekli inanılmaz boyutlarda yatırım yapmanın manası yok, çünkü o yatırımın gerçekte bir getirisi de yok, her zaman için 5D'yi bir lüks gördüm. 1D serisini ise aklımdan bile geçirmedim..

Ama bugün de olsa , biri sorsa, herhalde SLR like yerine, bir Canon 450D, Nikon D40x gibi ya da bir yerde arkadaşın dediği gibi makul fiyatı ile bir Pentax almasını öneririm.

Demiri tavında dövmek gibi, eğer merakında devamlı olmak isteyen biri ise makina almak isteyen,,yine de bence bir giriş seviyesi D*SLR almalı, ama yine de bana göre, örneğin Panasonic FZ50 süper bir alternatif, manuel kontrol bilezikleri ile ...

Sorun şu, başta ucuz görülen yatırım, bir zaman sonra, aslında astarı yüzünden pahalı bir yatırım olmasın, 2-3 ay sonra satılacak bir SLR Like makina çok iiyi bir fiyata gitmeyebileceğinden, başlangıç DSLR fiyatları da, SLRLike fiyatları ile hemen hemen aynı olduğundan, ben olsam yine de DSLR tavsiyesi yaparım diyorum.



#husmenaga' tarafından 27.08.2008 13:57:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Ağustos 2008, 13:48 - İp: 212.***.**1.146
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

larmor,

Ki değiştirdiğim zamanda neyin yetersiz neyin yeterli olduğunu bilen, yetersizi görmüş ve hangi özelliğin kendine göre ederinin ne kadar olduğunu bilen bir adam olarak ikinci makinamı alırım..




husmenaga,

bir amatörün duracağı bir yer olmalı, para kazanılmayan, hobi olarak devam eden bir mesele üzerine sürekli inanılmaz boyutlarda yatırım yapmanın manası yok

 

Tarih: 27 Ağustos 2008, 14:10 - İp: 212.***.**7.24
onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

bu topic bence en başa sabitlenmeli dikkate alınmalı ve hiç unutulmamalı...

 

Tarih: 4 Eylül 2008, 13:53 - İp: 194.***.**0.117
warp83
warp83 (üye)
İstanbul / Meraklı

Ocaklılar Bey makine tavsiyeleri üzerine çok güzel bir yazı yazmış. Kendisine canı gönülden teşekkür ediyorum.

Bir ürün alırken ilk önce ihtiyacımızın ne olduğunu bilmeli, hangi ürünün ihtiyacımızı karşılayıp karşılamayacağını tespit etmemiz gereklidir bence. Bu sadece fotoğraf konusunda değil tüm elektronik ürünlerinde ve hatta beyaz eşyalarda da olmalıdır.

Ben makine tavsiyelerinden olabildiğince uzak durmaya çalışırım. Neden?
1- Fotoğrafçılık konusunda öğrenmem gereken çok şey, katetmem gereken daha çok yol var.
2-Bu forumda bu işi benden kat ve kat daha iyi bilen ustalar varken bu tip konularda bilip bilmeden ortaya fikir atmayı pek istemem ve sevmem.

Makine ve model kıyaslamalarına hiç girmem. Çünkü kıyaslama yapabilmem için mevzu bahis olan makinelerin her birini iyi seviyede kullanmış olmam gerekir.

Ha şöyle bir şey olur, bir arkadaşım benimde kullandığım aynı marka ve model ile alakalı bilgi veya destek istiyorsa ona elimden geldiğince bilgim doğrultusunda yardımcı olmaya çalışırım.

DSLR olayına girdikten şunu çok iyi anladım. Kendinizi frenlemezseniz giden paraların, yapılan harcamaların ve masrafların sonu gelmez.
İlk olarak Sony A100 makinemi aldığımdan bir süre sonra ne hikmetse gözüm daha yukarılara kaymaya başladı. Allahtan kafam çabuk dank etti. Daha sonradan lens yelpazemi genişletmeye karar verdim. Şimdi aradan 1 sene geçti aşağı yukarı. İyi ki de böyle yapmışım diyorum.

Bu mevzu bahis çelişkileri bende çok yaşadığım için kendimden örnek vermek istedim. Yoksa amacım ben şunu yapıyorum bunu yapmıyorum diyerek kendimi hoş göstermek değil. Sakın yanlış anlaşılmasın.

Herkese saygılar selamlar.

 

Tarih: 5 Eylül 2008, 15:05 - İp: 88.***.**5.51