ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
macrolog
macrolog (üye)
İstanbul / Meraklı

hlk67

Teşekkür ederim.. 2 Megapixellik Canon A60 makineyle başlayıp, 2006 yılına kadar o makineyle çok keyifli resimler çektim.. Bazılarının sadece megapixeliyle dalga geçtiği bir dönemde, hiçbir manuel ayar seçeneği olmayan 4 mp makinelerden daha güzel resimler çektim..

Bir kısmını burada da yayınlamıştım, ancak ne kullanıcı adımı hatırlıyorum, ne de resimlerimi bulabiliyorum..

Bu süreç içerisinde okulda fotoğrafçılık klübünü yürüttüğüm için pahalı birçok makine de elimden geçti.. Hatta bir keresinde o 2mp makineyle 2 saniyede bir olmak üzere yaklaşık 4 saat fotoğraf çektik öğrencilerimle.. sonra bu resimlerin 25 tanesi 1 saniyede görünecek şekilde video yaptık, böylece 5 ders boyunca derse girip çıkan öğrenciler, bahçede oyunlar oynayan öğrenciler ve nihayet tam tepeden hafifçe batakrken gölge boylarını değiştiren güneş, harika bir şekilde görünmüştü..

Gerçekten beni şuan Nikon D90 almaktan geri tutan tek şey, 1-2 tane durumdan dolayı maddi olarak önümü görememem.. Yani ayda 185 ytl'yi bu uğurda seve seve veririm. Ama bir iki gün daha bazı şeylerin belirlenmesini bekleyeceğim..


Bir de, Canon Rebel XTI'da yoktu ama, böyle makineye mesela 2 sanyiede bir 50 resim çek gibi ayarlama şansımız olan modeller var mı? Eminim vardır.. Mesela D90'da varmıdır acaba, ürünün modlarını falan inceledim karşılaşmadım ama..

 

Tarih: 16 Ekim 2008, 12:37 - İp: 88.***.**3.214
hlk67
hlk67 (üye)
Zonguldak / Meraklı

macrolog

D90 kararında oldugunu soylemıssın.makınayı kendım ınceleme fırsatım olmadı ama d80 gibi cok ii bir makınanın ust modelının kotu olacagını soylemek mumkun degıl.mutlaka cok iyi bir makınadır.gelelim senin soruna.dpreview sitesinde okudugum d90 arastırmasında makınanın 4.5fps hızında (yanı sanıyede 4.5 foto) 100 fotoya kadar cekım yapabıldıgı yazıyor.(larga jpeg kalıtesınde)raw olarak yıne 4.5 fps hızına sahip fakat bu sefer 11 kare cekim yapabılıyor.ama anladıgım kadarıyla senın ıstegın sey boyle sureklı cekımler degılde 2 sanıyede bır 1 tane otomatık fotograf cekıp cekemedigi konusunda.o konuyu ınceledıgımde ıse menusunde oto cekımın adedını gosteren bolum mevcut.fakat sayıyı 1 ila 9 arasında verebılıyoruz.yani makına 2 sanıyede bir tek kare olarak en fazla 9 kere otomatık cekım yapıyor.fakat bundan tam emın olmak ıcın alacagın yerde sorarsan daha emın olursun.cunku sonucta yenı cıkmıs bır makına.

ayrıca mesajında son olark 2 sanıyede bir 50 foto demıssın ama bunun yazım hatası oldugunu varsayıyorum.zaten 2 sanıyede bir 50 foto demek 25 fps ye denk gelirki normal sinema filmleri 24 fps dir.canon 5dmark II,hd kalıtesınde oldugu taktırde bıle 30 fps cekım yapabiliyor.ayrıca d90 dada video modu var.1280 x 720 buyuklugundeki videoları 24 fps hızında cekiyor.ama dedigim gibi anladıgım kadarıyla sen normal hızda bir video modundan degil farklı zaman aralıklarında cekılen fotoları otomatık cekebılecek bır makına arıyorsun.mesela bir cecigin acarken videosunu hızlı cekımde olusturmak gıbı vs.bunu su sekıldede kendince halledebılırsın bence.makınalara takılan kablosuz/kablolu denklansor ve trıpod ile kendin zaman aralıklarını belırleyebılırsın.boylece makınanın yerı oynamaz.hem boylece ıstedıgın kadar cekım yaparsın.(kart dolum sorunu olabılır yalnız).umarım sana yardımcı olabılmısımdır.

 

Tarih: 16 Ekim 2008, 18:15 - İp: 78.***.**7.2
efertem
efertem (üye)
İstanbul / Amatör

Elinize sağlık. Aynı meseleyi FF için FK'da yazmıştım, özel mesajlardan hakaret aldım. "Bence almışken full-frame alın, ileride ihtiyaçlarınıza ....." Hangi ihtiyaçlar, evet? Bir fotoğraf gösterin ki, yahu ben bunu girişle çekemedim, orta sınıf olsa çekerdim, FF olsa cıbartırdım (!) diyebilieceğiniz... Herkes birbirine FF öneriyor şimdi. Geçen gün Beyoğlu'na gittim. Haftasonu... En az 20 kişiye rastladım, yelekler, müthiş ekipman, çantalar... Eskiden orada cumartesi anneleri eylemi olurken görebilirdiniz böyle adamları ve onlar (yani bizler) gazeteciydiler. Oysa benim gördüklerim amatör fotoğrafçılardı. Zamana şaşırdım kaldım. Biz maaşla eos 1 alamazken 16 yaşında çocuklar 5d ile geziyorlar. Çok bilenler biraz sussun.

 

Tarih: 22 Ekim 2008, 17:56 - İp: 85.***.**3.196
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Amatörler için en iyisi minik bir slr.. 400d 450d d80 d90 d40 d60... küçük çünkü bakın ben 400d'm için d3ün sığacağı çanta aldım pişmanım şimdi..
İstanbula geliyorum getiremiyorum.. ama fujifilm s5700ümü getiriyorum rahatlıkla..

40d öneriliyor.. Ama kocaman ağır bir makina.. nereye taşıyacaksınız? d300 de öyle..

Amatörler için küçük kompakt slr en iyisi bence..

#sercan85' tarafından 24.10.2008 23:20:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ekim 2008, 22:55 - İp: 85.***.**2.192
beykozoglu
beykozoglu (üye)
Trabzon / Amatör

evet arkadaşlar herkese çok teşekür ederim.bu konu bana ve benim gibi yeni başlayanlara çok faydalı olmuştur.

 

Tarih: 25 Ekim 2008, 21:14 - İp: 92.***.**7.222
flashcolor
flashcolor (üye)
Bursa / Stüdyo Fotoğrafçısı

süpersin ben bas bas bagardım bazı çok bilenler yok sen ayarlarını yapamamışındır çok iyi makineler dediler ama kullanan bendim parayı veren bendim canı yanan bendim kimseyi dinlemedim şimdi kullanadıgım makineden çok memnunum ama işi bilen yine biliyor tebrik edrim

 

Tarih: 4 Kasım 2008, 09:45 - İp: 88.***.**9.56
yaşika
yaşika (üye)
Aydın / Meraklı

sayın Ocaklılar yazınızı baştan sona ilgiyle okudum.Acemi birisi olarak işte gerçek usta diyorum.Önceki yazılarınız gibi eğitici.

 

Tarih: 6 Kasım 2008, 15:42 - İp: 88.***.**6.14
granger
granger (üye)
İstanbul / Firma

cektiklerimizi katalog, dergi, gazete gibi yayimlarda afis, poster, reklam board tarzi malzemelerde kullanmiyorsak, sadece yakin cevremiz ve aile, nadiren gezip gordugumuz yer fotograflari cekiyorsak ust duzey dslr neyimize .......

ayrica 4 buyuk duayen fotografi ustasindan ogutler
1-fotografi makina degil, makinaya hukmeden ceker.
2-en pahali makinayi boynuna tak gezdir. eger ışık kullanimini, kadraji bilmiyosan
boynundaki candir sesini dinle...
3-yapacagin ise gore malzeme al ki senle omurlenip, degerlensin
4-yukardaki 3 maddeyi sakin unutma bunlar klavuzundur.

not : bu duayenlerin sadece ikisi yasamaktadir.

 

Tarih: 18 Kasım 2008, 15:25 - İp: 85.***.**1.47
savage24
savage24 (üye)
Karabük / Meraklı

dediklerinize gönülden katılıyorum. ve gerçekten artık ahkam kesmeyi bırakalım. Kimim ben amatör fotoğrafçıyım. Peki ne işim var benim en pahalı en karışık makinalarla. Bana fotoğraf çeken bir kompakt da yeter, giriş seviyesi dslr de. İkisi de fotoğraf çeker. yeterki çekilecek birşey bulunsun. Bu teknolojik özellik sıralamaları insano fotoğrafçılıktan soğutuyor doğrusu

 

Tarih: 21 Kasım 2008, 17:31 - İp: 88.***.**0.184
aavize
aavize (üye)
Kahramanmaraş / Amatör

Yıllardır en ucuz giriş seviyesi dslr dedikleri makinaları halen kullanmakta olan biri olarak, duygularıma ve düşüncelerime eksiksiz tercüman olan Siz' e teşekkür ediyorum. Kullandığım giriş seviyesi ucuz makinamla çekmek isteyip çekemediğim fotoğraf olmadı, şikayet ettiğim bir günümü hatırlamıyorum, ne istediysem onu verdi.

Tüm fotoğraf dostlarına ve okurlara saygıyla..

 

Tarih: 22 Kasım 2008, 14:46 - İp: 83.***.**9.73