ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bu aralar makine tercih, satın alma istekleri ve yardımlar arttı bu yazının tekrar üstlerde olmasında fayda var diye düşünüyorum. Saygılar...

 

Tarih: 25 Temmuz 2008, 12:44 - İp: 81.***.**9.145
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

bu konu yine aşağılara mı düşmüş hatırlatmakta fayda var

 

Tarih: 29 Temmuz 2008, 09:29 - İp: 81.***.**7.150
sabanersan
sabanersan (üye)
Bursa / Meraklı

bu yazı hiç bir zaman bir yere düşmez..gerçekten ihtiyacı olan ağustos güneşinde mum yakarak arar;arasa yeridir...

 

Tarih: 29 Temmuz 2008, 21:30 - İp: 88.***.**1.124
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

değerli ustam arada üstlerde görünmesinde fayda var çok bilen bizler arama yapmayı pek beceremiyoruz aynı başlıktan onlarca olmasına rağmen yeniden bir başlık açıyoruz o yüzden saygısızlığımı hoş görün

 

Tarih: 30 Temmuz 2008, 08:34 - İp: 81.***.**7.150
aksakal10
aksakal10 (üye)
Bursa / Amatör

bende bahsettiğiniz yeni makine alacaklardanım beni uyardığınız için size teşekkürlerimi sunarım

 

Tarih: 31 Temmuz 2008, 16:50 - İp: 78.***.**8.38
potera
potera (üye)
İstanbul / Meraklı

mükemmel bir yazı fotoğrafa bakış açımı değiştirdi. :D

 

Tarih: 1 Ağustos 2008, 10:49 - İp: 78.***.**6.38
sementit
sementit (üye)
Kocaeli / Amatör

Geçenlerde Olympus E-510 Double Kit makinamı, 4 aylık rüyamı gerçekleştirerek satın aldım. Bir önceki makinam basit bir Kompakt idi. Yani DSLR dünyasında çok yeniyim. Alan derinliği nedir onu bile bilmiyordum. Benim için iyi çekim, her noktada net çıkmış fotograf demek idi.

Sitede Olympus ile ilgili yazılar o kadar nadir ki! En meşhuru, Pazarbey'inki idi. Onları okurken; işte makina konusunda benim gibi düşünen bir arkadaş dedim, fakat forumun sonlarına doğru müthiş bir dönüş yaptı. Tabi o arkadaşın fotografçılık bilgisi var, sadece makinası yoktu. Olympus konusunda dönüş yaptıktan sonra forumun devamını okumadım, kendisinden soğudum, fakat zaten 80 sayfa okumuş idik sineye çektik.umarım aradığı makinayı bulmuştur. Belki de hala aramaya devam ediyordur. o forumu okurken; özellikle buffalo, ocaklilar, dunesea, ve as 'ın fotografçılık bilgilerinin bana çok faydası oldu)

Merak ettiğim benim gibi çok yeni olan arkadaşlar bu makinayı hiç düşünmüyorlar mı? Şu an hepsiburada sitesinde Çift Lens E-510 1.200 YTL. live view var, titreşim engelleme,toz temizleme var. 55 Dakikalık E-510'un özelliklerini anlatan DVD formatında Türkçe videosu var. Her ne kadar gerekliliği tartışılsa da Türkçe menüsü bile var. Türkçe video beni çok etkiledi. Yani Olympus Türk Pazarında tutunmak için elinden geleni fazlasıyla yapmış.

ilk arabam Daihatsu Sirion idi.(Eski kasa biraz Mini-Cooper'a benzeyen). Bu arabanın o kadar özelliği vardı ki. ve fiyatı da çok uygundu. Klima, Abs, Ebs, 1.3 motor, 102 beygir ile füze gibi kalkış. Otomatik vites. Formula arabalarındaki gibi direksiyondan vites değiştirme. v.s. (Biliyorum bu araba forumu değil kısa keseceğim.)Ama kimse arabamı beğenmiyordu. Ya, aynı özellikleri olan fakat fiyatça benim arabanın iki katı olan araçları öneriyorlar, ya da işte şunu niye almadın, bu araba ilerde elinde kalır satmak istersen satamazsın." türünden yorumlarda bulunuyorlardı. Hanım arabayı parçalayana kadar o arabamdan hiç pişman olmadım.İlk gözağrım oldu. Eskiden, Doğan ve Şahin araba da ne ise, DSLR'de de Nikon ve Canon o galiba.

Live view özellikli Canon 450D'nin, tek lensli fiyatı bile benimkinin çok üzerinde. 400D de aynı, hem live View de yok. Kompakttan geçtiğim için bu özelliğin olması daha kullanışlı olur diye düşünüyorum. Nikonda alabileceğim tek model Nikon D40 idi. Fİyat/Performans oranı E-510 dan daha iyi olurdu. Fakat 2. lensim olmasını istediğim için kararım Olympus yönünde oldu. Nikonun diğer modelleri de Olympus ayarında olması için çok daha fazla para vermem gerekecekti.

Şimdi; Yeni bir DSLR ci olarak; E-510'a verdiğim paranın neredeyse iki katını vererek Canon veya Nİkon alsa idim, çekeceğim fotograflar çok mu farklı olacaktı? Biraz daha noise etkisi olsun ne çıkar? Poster boyutunda baskı zaten almayacağım. Fotografçılık benim için başlangıç. Alan derinliğini bile yeni öğrendim. Şu anki amacım oğlumun artık güzel fotograflarını çekmek ve fotoğrafçılık hakkında öğrendiklerimi yeni makinamda uygulamak.

Şu unutulmamalıdır ki; Elektronik ve bilgisayar dünyası çok çabuk kendini yeniliyor. 3-4 sene sonra, Canon 450D giriş seviyesi için bile yetersiz denebilir. Kişisel görüşüm; fotografçılığa yeni başlıyor iseniz ya Nikon D40 alın, ya da çift lensli E 510.

 

Tarih: 1 Ağustos 2008, 15:43 - İp: 81.***.**5.2
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

fotoğraf makinesi alırken pazarbeyin görüşlerini baz almayınız çok çabuk fikir değiştiren milleti yıllardır kompaktlara heveslendiripp kendi DSLR alan bir kullanıcıdır. milleti canon nikon alacam diye kandırıp gidip bir kepçe operatörü alan yine kendisidir. konuya gelince makineniz alacağınız diğer makinelerden oldukça iyidir. olympusun hakkı bu piyasada yeniyor özellikleri çok çok iyi olmasına rağmen hiç tutulmayan arabanız gibi. bunlara rağmen sizin işinizi oldukça fazlasıyla görmesi size yeterlidir bırakın başkaları ne derse desin siz kendiniz için yaşayın

 

Tarih: 1 Ağustos 2008, 16:17 - İp: 81.***.**7.150
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Kaliteli kitiyle Nikon D40 gibi uygun fiyatlı bir dslr varken kompakt alınmaz hayatta macro ve telesi yok belki yeni lens almadıkça ama slr zevki ve kalitesi başka..

E-510 benim de ilgilendiğim bir makinaydı kaliteli güzel bir makina.

Eksileri:

a) Sensörün biraz daha küçük olması (FF/1.5-1.6 yerine FF/2)

b) Dinamik alanın kıyasla biraz daha düşük olması (karanlık aydınşığı aynı anda algılama)

c) Vizörün ufak olması

d) Biraz daha küçük sensör yüzünden geniş açı lenslerin daha dar olması ve parazit yüksekliği (yüksek isoda).

Bunun dışında renklerin canlılığı filan diğerlerinden kötü değil gayet güzel fotoğraflar çekiliyor. Fakat noise reductionu kapatmak daha iyiymiş fotoğrafı bozduğu gösteriliyor dpreview ' de

Estetik güzel görüntüsüyle ve uygun fiyatıyla iyi bir makina e-510

 

Tarih: 2 Ağustos 2008, 22:05 - İp: 85.***.**0.10
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bu aralar DSLR alım yardım istekleri çoğaldı. Başucu konumuz yukarıda dursun.

 

Tarih: 5 Ağustos 2008, 17:23 - İp: 81.***.**9.145