ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

Ocaklılar usta saygılar..
Çok güzel yazmışsınız.
Zaten bir ustanın bir gün çıkıp böyle bir yazı yazması gerekiyordu..


bu arada Herkes uzun yazmış nedense.
Ben de uzun yazmak isterim

Bu satınalma topiklerini seviyorum,teknolojiyi ve yenilikleri takip etmek açısından benim için çok faydalı oluyor.
Makine satınalmama rağmen buradan ayrılmıyorum.
Hem makine özelliklerini öğreniyorum,hem de para harcamak için kendimle hesaplaşıyorum.

Bu topikleri ayrıca bir açıdan hiç sevmiyorum.
Akıl almaz bir şekildeki makine fanatikliği,diğer markaları küçümseme,bu konuya ayırdığı bütçesi düşük birine en pahalısından önermek ,sorulanın yerine kendi aldığını önermek gibi saçma sapan şeylerde oluyor.

bu tip saçmalaıkların düzelmesini şiddetle umuyorum.
Biri soruyor mesela sony Axxx almak istiyorum diye,hemen biri atlıyor nikon al ne yapacaksın onu.
özellikle model belirtilerek sorulan topiklerde mutalak ekstra bir fanatik yaklaşım çıkıyor.

Ben özetle şunu söyleyeyim,bence kötü bir dslr yoktur.Lensler bence çok çok daha önemlidir.Bir amatör için ne kadar fiyata kadar lens olamlı ayrıca tartışılır.

Dslr konusunda dikkat edilmesi gereken,fiyat performans oranıdır.mesela D80 halen kendisinden sonra çıkan ,çok yeni ve çok daha özellikli makinelerden daha pahalı satılıyorsa bence tercih edilmemelidir.

Aldığımız ürünler gerçekten ucuz şeyler değil,aslına bakarsanız pahalı bir oyuncak.Zaten hükümet herhalde bu topikleri okumuş ki,ekstra tüketim vergisini yapıştırıyor.

anolog makine kullannalara sormak istiyorum,eskiden bu kadar sık makine değiştirme ihtiyacı olurmuydu.
o zmanada benim makinemin özellikleri bana yetmiyor diyenler oluyormuydu.
tahminim kesinlikle hayır.

bence insanlar gitgide tembelliği seviyor,kendimizden bir şey katmak yerine makinelerin tam otomatik,herşeyi ayarlanmış hallerinde sadece düğmeye basmak istiyoruz.

Bence hiç yaratıcılık içeren bir yaklaşım değil.biraz kendimizi zorlasak ,kendi beceremediğimiz herşeyin makinede olmasını beklemesek daha iyi değil mi?

makine öneren arkadaşlara rica ediyorum,sadece sorulan modeller hakkında kullananlar yorum yapsın.Bütçesi düşük olana saygı gösterilsin,adam D40 alabilirim diye soruyor ,diğeri D300 alsana diye yanıt veriyor.

Değişik bir durum bu güçlü olanı ,daha iyi olana tutkulu olmak.
Sanırım sadece erkeklerde oluyor bu durum.
Kadınların bu kadar meraklı olduğunu görmedim,onlar makineyi alıyor,çekimini yapıyor,hobinin zevkini çıkarıyor bence.
bizden daha iyi olduklarına bile inanıyorum,biz ya ISO performansı tatmin etmedi,yok hızı düşük ile uğraşıp duralım..

sonuç olarak bu topiklerde teknik paylaşımlar çok güzel ama düzey her zaman korunmalı.

bir cevapta üç büyüklerden bahsedilmiş.

Bence ileride bu piyasada sony ve samsung en büyük olurlar.
Samsung belkide pentaxı satın alır.
ikisininde Dünyadaki satış ağı mükemmel,teknolojileri mükemmel.fiyat politikaları çok iyi.


Fujisever,artık sonysever olarak değiştir adını.
Sony topiğinizi açın heyecan ile bekliyorum.
Bu tip inceleme ,paylaşım topiklerini çoğaltalım.
Ben Pentax topiği sayesinde çok çok iyi şeyler öğrendim.
Amaç makineyi göklere çıkarmak değil o topiklerde.
Bir doğru sonuca ulaşırken bazı değişkenleri sabitlemek.
makine ve lens gibi.
geri kalan çekim teknikleri,yaratıcılık size kalıyor.
Bence çok faydalı mutlaka bu tip topikler desteklenmeli..

Bakalım yazı ne kadar uzun olmuş








#kad-ir' tarafından 30.06.2008 22:12:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 22:10 - İp: 81.***.**5.228
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

zaten biz de panctom abiyle aynı felsefeden çıkış yaparak sony ye karar verdik. çünkü lense yatırım daha önemli.. tamam canon ve nikon daha güzel gövdeler yapıyorlar ama lensleri de uçuk bir halde. ben istemez miyim gidip bir canon 450d yanına 70*200 f2.8 L is almayı. ama mümkün değil . hem ben bu işten para da kazanmıyorum ki. giderim titreşim önlemeli bir sony alırım, üzerine de canonun telesinin yarı fiyatına tamronu takarım. sonuçta canonun 70-200 ü titreşim önlemesiz olanı, 1500 dolarlık performans verir, tamron da 700 dolarlık performans verir, belki daha da fazlasını. bu da bana yeterli.

giriş seviyesi gövdeler de aynı şekilde, ne kadar ekmek ; o kadar köfte ve ben obur bir insan değilim..

dslr like olan fujimle neler yaptığıma, 800 isoda ışıksız ortamlarda titretmeden elde çektiğim konser çekimlerim ortada. yani donanımın kalitesi sadece lüks, asıl önemli olan çaba ve yetenektir, sizlerin devurguladığı gibi.

son olarak, kadir abi, ben fujiyi çocukluktan seviyorum, babam hep fujinin 36 lıklarını takardı makinemize, halen zenit ime fujicolor film takıyorum. yani ben hep fujiseverim

yazdıkça yazası geliyor insanın, bu konu gerçekten güzel oldu, üşenmeden de okuyorum herkesin yazdıklarını. buffalo abi teşekkürler tekrar.

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 23:00 - İp: 78.***.**0.49
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

Bir de kompaktlardan bahsetmek lazım,bence hiç kompaktlar için kötü yorumlar yapmayalım.
Hangi marka dslr niz olursa olsun ,mutlaka bir de kompakt makineniz olsun.
taşıma kolaylığı en mükemmel özelliği,sıcak havada dslr çantasını sırtlamak gerçekten zor oluyor.
bazı kompaktlarda hiçde yabana atılmayacak özellikler bulunuyor.Benim emektar A510 um gerçekten çok işimi gördü.
şimdi basit bir sualtı kılıfıyla son günlerinde denizin altında çekim yapıyor.Jubilesini egenin sularında yapacak görünüyor.
bu arada 70-200 sigma veya tamron.kesinlikle almam gereken bir lens.
dikkat ettim,fotografta bana zevk veren 100 mm nin üzerindeki çekimler.
özellikle portrelerde 100 mm nin üzeri nefis oluyor.
Kullanım amacım için 70-200 çok iyi gelecek.portre,gösteri,konser vb çekimlerinde de çok işe yarar.

dslr lerin ilk başta olumsuz gelen yanlarından biride verilen kit lensin aralığından da kaynaklanması olabilir.
.50 mm nin altında portre çekimleri çok sıradan oluyor.arka plan ister isemez kalıyor.
kompakta da aynı hissi aldığımız için dslr kit lens ile kullanınca bu muydu yani deniliyor.
dslr nin tadını çıkarmak için kullanıma uygun lenslerin seçilmesi gerekli ..
makinenizin markası ne olursa olsun.
10-20 mm
17-50 mm veya 17-70 mm
70-200 mm
50 mm ve 100 mm makro
mutlaka sırasıyla alınmalı diyorum..

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 23:42 - İp: 81.***.**5.228
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

10-20 ve 17-70 almaktansa ben 700 doalra cz 16-80 i alır işi bitiririm dedim

50mm 1.7 allahın emri..

70-200 ile de portre ve dediğin gibi sahne gibi bir çok amaçla alınmalı... tamronun makrosu çok güzel, 0,95 m den çekim yapabiliyorsun 200 mm de yanılmıyorsam...

bu lensleri almasam ben de muhtemelen eeeeeeee nerde bu dslr nin kalitesi derim bu lensleri almak için de bütçem dahilinde ucuz bir gövde almam lazım çünkü lensler kalıcı, gövde iki sene sonra gidici

dslr alacakların bunları göz önüne alması lazım..

 

Tarih: 1 Temmuz 2008, 00:26 - İp: 78.***.**0.49
pervince
pervince (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Çok güzel bir konu, kutlarım sayın ocaklılar,
Benzer nıtelıkte hbaykal ustanın da bır yazısı var onu da herkesin okumasını öneririm.

http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=31099

 

Tarih: 1 Temmuz 2008, 14:31 - İp: 85.***.**0.67
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Kardeşim bu kadar uzun yazmayın yavv,okuyamıyoz

 

Tarih: 1 Temmuz 2008, 15:10 - İp: 88.***.**9.55
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

mgirgin , senin için özetleyeyim ;

parası olan düdüğü çalar diyor kimisi..
kimis de düdüğe gerek yok, biz de ıslık çalarız diyor

 

Tarih: 1 Temmuz 2008, 15:13 - İp: 78.***.**7.129
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

tebrik,tesekkur

 

Tarih: 1 Temmuz 2008, 15:45 - İp: 88.***.**9.162
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Burda yazılardan şu anlaşılıyor :
"olsa iyi olur (minik azınlık için zaruri olur) ama paanız yoksa almasanız da olur.."

 

Tarih: 1 Temmuz 2008, 17:23 - İp: 85.***.**4.14
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Burada nicklerini yazarak teşekkür etmek istiyorum bazı dostlara

Özellikle Camoka, ocaklilar, fotoasli, pazarbey, buffalo. Teşekkürler. Bulunduğunuz yardımlar, değerli zamanlarınızı sorularıma ayırdığınız ve cevapladığınız için. Ayrıca diğer yardımda bulunan bütün dostlara teşekkürler.



 

Tarih: 1 Temmuz 2008, 19:16 - İp: 81.***.**9.145