ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
drtamer
drtamer (üye)
Malatya / Amatör

""""Cüneyt Bey,
Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Her ne kadar ben de makina alımında dediklerinizin tersini yaptıysam da, haklı olan sizsiniz.

Tamer Bey,

Sizin alımızdaki sebep "aşk" idi. Ona bir sözümüz olamaz. """"


Haklısınız galiba,
Makinama aşığım cidden
Ama ona ne iyi bir ev, ne de bir otomobil alamadm. Bir oda, bir salon (18-200VR) evde yaşayıp gidiyoruz.

desem yeni bir tartışma başlatmış olur muyum?

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 11:58 - İp: 193.***.**2.10
k.etkisi
k.etkisi (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Ocaklılar,

Yazınızdaki tüm düşüncelerine yürekten katılıyorum 20 yıldır fotograf çeken bir insan olarak...Digital SLR çıktı mertlik bozuldu diyorum...sürekli yeni modeller çıkıyor body olarak...ben nikoncu olarak, canon compak makineleri beğeniyorum işlemcileri ve lensleri yüzünden...bir makinede en önemli şey lens bence... ben benim emektar nikon d70s ile 300-800 nikonla ayda bile fotograf çekerim....lens kötü ise body naapsın...yeni arkadasların bira bunuda bilmesi lazım.. bu suna benziyo ilk arabasını alan bir kişinin eski ucuz bir şey alıp hayaının yarısını tamircide geçirmesi gibi... oysa sıfır alsa , ilerde çıkacak sorunları sadece kulağı le mıotor sesini dinleyerek anlayabilir..... bana iyi bir objektif versinler, gerisi hikaye....

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 12:29 - İp: 78.***.**7.29
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

buffalo abi, abd den gelecek birilerini arıyrum, yurt dışından alacağım.50mm 1.7 gerek sıfır gerek de ikinci el var yabancı sitelerde. ama haklısın 16-80 sanırım zor bulunur..sorun değil, 3-4 ay kit lensle idare ederim, hem alışmış olurum alete..
bana 50mm 1.7 bile yeter.. belki 200ytl ye bir beercan alırım. çünkü şubattan önce tamron 70-200 f2.8 i alamam. 16-80 i de bulamazsam tamron 17-50 ile seti tamamlarım..

anlayacağın seçenekler geniş, peki neden ? titreşim önleme sistemine güveniyorum, özellikle tele alırken

canon 40d alsam, bady ye 500 dolar fazladan verecem. tele objektif alırken zorlanacağım çünkü is li olanlar çok pahalı. sadece 85 mm 1.8 gibi güzel bir lens avantajım olur canonla.onun dışında canon sadece maddi külfet benim için...

şimdi içten söyle abi, genç bir öğretmen için, sence daha az para ile kaliteli lenslerle , titreşim önleme ile bir sony mi , yoksa fazladan bir sürü para ile biraz daha büyük bir gövde ve 6 fbs için canon mu ?

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 12:34 - İp: 78.***.**0.49
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

fujisever, madem genç bir öğretmensin (bu arada dün sınav vardı sanırım , umarım iyi geçmiştir sınavın ) sana samimi fikirlerimi yazayım .

Titreşim önlemeden başlayayım , firmalar 3-4 stop dese de bu çok doğru değil . Test siteleri de 2-2.5 stop diye belirtir. Bu da çok doğru değil .Sonuçta ne firmaların dediği kadar etkili ne de test sitelerinin dediği kadar kötü. Bizde nedense titreşim önleme ''vaaavvvv , 1/2 sn yedeki netliğe bak '' şeklindedir.
Oysa ki titreşim önleme mekanizmaları ister lenste olsun ister makinede asıl etklilerini daha yüksek enstantanelerde gösterirler. Sonuçta 1/2 ile çekilmiş fotoğraf kötü bir fotoğraftır ve bize çok net gözükse de bu durum değişmez .
Ve bu titreşim önleme mekanizması 200mm den sonra etkinliğini ciddi manada yitiriyor haberin olsun . Yine çalışıyor, yine aktif ama 100mm deki etkinliğini göremezsin . Lensteki titreşim önleme ise lensten lense değişir. 70-200 Canonlarda 200mm de bile 4 stoptur mesela . Ama bazı lenslerde 2 stoptur yalnızca .

Titreşim önleme bir mucize değil çok faydalı bir özelliktir.
2-3 stop az buz bir şey değil .

40D de titreşim önleme yok ve benim titreşim önlemeli lenslerim de yok . Eksikliğini çok hissediyor muyum ? Hem evet hem hayır. İşte 3 lensim var, ikisi 2.8 zaten , diğeri de 1.8 .

Yetersiz ışıkta 40D mi A100 mü diye 1000 kez sorsalar her soruşlarında 40D derim . Neden ? 800 isoya çıkabilirsin gönül rahatlığıyla ve hatta 1600 isoda bile al çek ve 3200 isoda bile gerekirse kullanırsın .
Bir cafeye gittin , gece vakti , zaten ışık az . Bir fotoğraf çekelim dersin , sağında solunda millet cep telefonlarıyla , kompaktlarl kabak flaşla çekerken sen arkadaşlarına ''ya benim makine büyük ama kabak flaş kullanmak istemiyorum , yüksek isoda gren var '' diyemiyorsun

Bir de 40D ve diğer Canonlar sonuçta Canon un 10 senelik deneyiminin ürünü. Bunu unutmamak lazım . Yani yüksek isodaki grenin yorumlanışı bile fevkalade . Ve Canon un piksel yorumu da hoşuma gidiyor .

Ama aynı soruyu 40D mi A700 mü diye sorsalar bu kez ciddi ciddi düşünürüm tabi ki. A700 de 800 isoya kadar oldukça iyi . Ve 1600 isoda da oldukça iyi. Üstelik SSS artısı . Bu sefer yanıtım A700 olur .

A300 bu ikisi kadar iyi olamaz yüksek isoda . Ve bu ikisi kadar büyük bir kolaylık sağlamaz sana . Ama o da gördüğüm kadarıyla 1600 isoda fena değil . Bu d200 sensörü denen CCD nin yüksek iso başarımı belli. D200 , k10d, A100 farketmiyor hepsinde noise üretir mutlaka . Ama sonuçta şuna emin olabilirsin , 1600 isoda bile kompaktlarla kıyaslanamayacak kadar iyiler.

Ve 500 dolar az para değil kesinlikle . Ha 40D ya da A700 o farkı hak eder mi dersen evet kesinlikle hak eder . Ama bu A300 ün yetersiz oldupu anlamına da gelmez kesinlikle . A300 sonuçta bir DSLR ve ben A300 sahibi olsam dert edeceğim tek şey vizör boyutu olurdu .

Yani titreşim önleme varmış ya da yokmuş, yüksek isoda iyiymiş ya da kötüymüş . Kafana çok takma bunları . Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var derler , her makinenin de bir tarzı kullanım felsefesi var. A100 iso400 den sonra iyi değildi , ona göre bir çare buluyordukk . Zaten A100 le 10 000 civarında fotoğraf çekmişim bunun %90 ı iso 100 , kalanın da yarısı iso 200.
Aa sonuçta fotoğraf çekmiş miyim , çekmişim .
40D nin sayacı da 5-6 bin oldu sanırım . Onda da çekiyorum demek ki. Demek istediğim her makinenin bir kullanım tarzı var .
24 Avroya satılan Hasselblad iso 400 de bitiyor, şimdi yetersiz makine mi :D
Hayır tabi ki, resmen rüya kamera.

Ve her şeyin en iyisini , en cazibini bünyesinde barındıran bir kamera yok kesinlikle .
İşte Canon un CMOS u var ,lens yelpazesi, bulunabilirliği, ikinci eli çok yaygın , ama 3. parti üreticilerin lenslerinde titreşim önleme yok .
Dolayısıyla tamron 70-200 ü a700 de titreşim önlemeli kullanacaksın , ama 40D de bundan mahrumsun .
Sony nin titreşim önlemesi var, kullanıcı dostu arabirimi var , ama onun da lensleri pahalı . Bu iş böyle maalesef.

-----------

Almak istediğin lensleri düşün ve markanı ona göre seç . Gerisi hikaye .
A300 ya da 450D . Sen çekmek istediğin fotoğrafı yine çekersin merak etme . A300 D200 sensörlü, sitede yüzlerce fotoğraf var forumlarda . Bu sensörü kullanan makinelerle çekilmiş . Senin de onları çekmemen için hiç neden yok .
Yoksa Canon un Jpegleri softmuş, Sony ninkiler keskin değilmiş filan hikayeden şeyler . Bunlar firmanın yorumu . Canon makinelerden çıkma jpeglere biraz sharpen iyi gider mesela . Ama bunu makineden kendin de ayarlarsın . Ya da dpreviewde çok gördüm , A100 le a700 ü kıyaslayıp a700 ü eleştiren . Bunlara da katılmıyorum kesinlikle . A100 de çok ince bir filtre vardır sensörün önünde ve dolayısıyla çok keskin jpeg verebilir. A700 ün filtresi daha kalın , o kadar keskin olmayabilir. Bu firmanın tercihi. Ve tüm bunlar kafaya takılacak şeyler değiller.
------------


Lens konusunda da bir iki şey söylersem . Şimdi kimse kızmasın ama genelde minolta camiası özelde de türkçe forumlarda bu beercan fazla abartılır. bazı lensler vardır , bazı konularda iyidir. Mesela tamron 90 sıradışı bir kontrasta sahip , ya da tamron 17-50 L serisi canonları bile alt edebilecek sıradışı bir keskinliğe sahip . Ama bu onlardan üstün oluğu anlamına gelmiyor.
Beercan da sıradışı bir kotrasta sahip , renkleri hoş ve oldukça da keskin , bokehi de sorunsuz ve güzel ama APSC de bir sürü sorunu da var sonuçta . Ve 70-210 f4 lens Canon da da var, Nikon da da. Her markada beercanla yaşıt lens var, hatta canon un 70-210 u günümüz 70-200 leriyle kıyaslanacak kadar iyi.

Ama ben hiç duymadım , 70-210 umuz var,süper diyen Canoncu Beercan diye diye 100 liralık lensi 500 liraya çıkardı minoltacılar. İkinci elde yanına yaklaşılamıyor lensin .

Bence salla gitsin Sony 70-300 G diye mükemmel bir lens çıkardı , içinden 4 tane beercan çıkarır .


Öğle arası diye coştum yazdıkça yazdım . :D Bütçeni en iyi kamerayı alacağım diye kasmana gerek yok . Bu günün 2000 dolarlık makinesi bir sene sonra ikinci elde 800 dolara düşüyor . Ve hep daha iyisi çıkacak . O unutulmaz dövüş klubünde dediği gibi ,''sen yeni aldığın üründen hevesini alamadan ben yenisini çıkaracağım '' .

Ama marka olarak bakarsak Sony geleceğin markası DSLR konusunda. Çok lens çıkardılar. Bunların bir kısmı en koyu nikoncuları bile kıskandıracak cinsten . Ve çıkarmaya da devam edecekler. Bir 3-4 sene sonra futboldaki gibi 3 büyüklerden bahsedeceğiz muhtemelen . Yani güvenle lens yatırımı yapılacak bir firma .

16-80 seni çok zorlayacaksa tamron u alabilirsin, 17-50 nin keskinliği 16-80 e yakındır haberin olsun . Daha keskin diyenler de var. 2.8 ve yarı yarıya fiyat . Ama paran varsa 16-80 al yine de. 24-120 çünkü.

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 13:24 - İp: 81.***.**7.49
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

drtamer,

Bir oda, bir salon (18-200VR) evde yaşayıp gidiyoruz.

Arada bir balkona da çıkartın, sıkılmasın garip.


 

Tarih: 30 Haziran 2008, 13:45 - İp: 195.***.**1.17
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

sınav çok zordu, herkes döküldü, ama ben Türkçeciler içinde bir mucize olduğum için, matematiğim bir çok sayısalcıdan da iyi o yüzden büyük ihtimalle atanacağım, hatta doğu hizmetiyle başlayacağım , İstanbul da arkadaşlarım var, muhtemelen istanbulda başlarım...

çok teşekkür ederim bilglendirmelerin için...

abd de a300 600 dolar kitle. canon 40d ise 1100 dolar sanırım kitle, en ucuzu o da.. arada evet 500 dolar varbelki daha fazla. şimdi ben 500 dolara bir 50 mm 1.4 bir de bercaan alırım ebaydan falan(buldum ikinci el) .ya da 700 dolara biraz bekler tamron 70-200 f2.8 alırım. süper set olur.titreşim önleme de olur, hatta 2 stop bile yeter bana. neden mi canon la 800 iso da çekeceğim fotoğrafı sony de 200 asa da çekerim bu sayede ve o iso farkı ortadan kalkar. diyeceksin ki şimdi, hareketli konularda zorlanırsın, flu çıkar diye.çıksın, işte o asıl başka lezzet, national gheograpic fotoğrafçılarını takip ediyorum, en güzel tarz, uzun pozlama ve hareket hissi... o yüzden titreşim önleme benim için bir nimet.
canon da 17-80 is var sanırım , ama kaliteli değil işte , onun yerie ya tamron alırım senin dediğin gibi ya da cz hangisi nasipse takarım sony ye , hem kalite hem is

ben uluslararası fotoğrafçıları , ap photo daki adamları takip ediyorum, adamların düşük ışık fotoğrafları bolca grenli ve oldukça netsiz peki neden, çünkü film kullanıyorlar ya da makineleri genelde nikon 800 iso dan sonra cıncık gibi fotoğraflar biraz yapay geliyor artık bana, işin tadı da biraz gren de... zaten spor fotoğrafçılığı da yapmayacağıma göre , yüksek iso için fazladan bir sürü para vermek istemiyorum...

lenslere gelince, dediğin gibi, canon a takamam tamron 70-200 ü çünkü aksiyon halinde kullanıyorum tele lensi , öyle tripod falan taşıyamam ve mutlaka titrer. canon un is li teleleri de dünyanın parası...

vizör konusu da canımı sıkan tek konu, onu da bir aparatla sanırım halledecez...

bir de senin gösterdiğin arkku diye bir adam vardı yabancı bir sitede. adam sony ile eski lensleri birleştirmiş titreşim önlemeli kullanıyor, çok hoşuma gitti. ben de zenit teki lenslerimi öyle kullanmak istiyorum.çünkü eski lensleri dslr e takıp inanılmaz fotoğraflar çekenler var, ben o lenslerin renklerine ve tonlarına bayılıyorum.

anlayacağınız tam anlamıyla , o filmdeki tyler durden adlı karakter gibi, tüketimi lanetliyen, yeni çılgınlığı yerine eskinin muhafazakarlığı çökmüş bir karakterim. sanırım sony benim için en iyisi...
iki sene sonra da sony, belki a700 ün çok daha başarılı bir versiyonunu yapar, ona geçerim ; satarım a300 ü ya da kardeşime filan veririrm...

ben de fazla yazdım sanırım

beercan ve manuel lensler deyince :

http://www.flickr.com/photos/luketrash/2039207212/

http://www.flickr.com/photos/nrbt/2369850291/

http://www.flickr.com/photos/arkku/1266938702/

http://www.flickr.com/photos/addisko/2247633952/in/pool-791245@N22

http://www.flickr.com/photos/addisko/2246841373/in/pool-791245@N22

http://www.flickr.com/photos/srichard/2539447923/in/pool-beercanusers

http://www.flickr.com/photos/srichard/2410622361/in/pool-beercanusers

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 15:41 - İp: 78.***.**0.49
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Buff, a100 satan biri niye a300 alır?

-Çok daha iyi iso performansı için alır

-Dünyanın en hızlı live view'i için alır

-Küçük vizör sorununu da, üzerine vizör büyütecini takıp halleder

-Hem A300 daha düşük fps'ye sahip değil.. ikisi de 3 fps

Ayrıca benim A100 ün, vizör altındaki o buzlu cam ve diğer elektrotlu camda küçük çizikler oluşmuştu temizlerken
Bu yüzden de soğumuştum a100 den..

Ama sattığım kişiye delikanlı gibi söyledim vizördeki küçük çizikleri..

#panctom' tarafından 30.06.2008 15:44:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 15:43 - İp: 88.***.**7.72
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

panctom şu vizor büyütme olayına girilecekse benide unutmayın lütfen. Teşekkürler.

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 20:35 - İp: 88.***.**4.40
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

çok sıkı bir a300 topiği bekliyorum ... bu pentaksçılarınki gibi ..
kıh kıh

tamron 70-200 2.8 in inceledim az önce dpriviev de 700 dolara güzel bir lens... cz yi bulamasam, ilk etapta onu aldıracam abd den. o zaman cz şubata kalacak...

az kaldı, 1 ay içinde sony topiği coşar..
panctom abi

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 20:48 - İp: 78.***.**0.49
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

70-200 tamron hakkındaki inceleme aslında çok da olumlu değil .optik performans çok iyi dense de bazı fokallerde iyi bulmamışlar lensi . AF hızının yavaşlığından bahsetmişler . ve en kötüsü de AF nin doğruluğunu beğenmemişler ve manuel fokus bile zor olabiliyor demişler .

 

Tarih: 30 Haziran 2008, 21:00 - İp: 88.***.**2.239