ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
tesiz
tesiz (üye)
İstanbul / Amatör

Size tamamen katılıyorum, çok haklısınız. İhtiyaca ve kullanım şekline göre seçim yapmadıktan sonra, doğru makinenin tavsiye edilmesi çok zor.

 

Tarih: 1 Eylül 2009, 00:59 - İp: 85.***.**5.222
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Güncel..

 

Tarih: 5 Ekim 2009, 07:02 - İp: 88.***.**5.230
spradon
spradon (üye)
İstanbul / Amatör

Herkes herşeyi sorabilmeli bence.Aptalca bir soru yoktur.Kişi konu hakkında birşey bilmiyorsa,bu konu hakkında soracağı sorunun nasıl olmasını beklersiniz.Herşey sorulmalı, bilen üstadlarda sabırla bu sorulara cevap vermeli.Burun kıvırmanın ,küçük görmenin,dalga geçmenin kimseye faydası dokunacağını sanmıyorum.Düşünün ki günümüz ortamında bir arkadaş fotoğraf çekmek-veya yapmak- gibi çok güzel bir işe soyunuyor.Bu işten soğutmak yerine onu kazanmalıyız.
Herkese saygılar

 

Tarih: 30 Kasım 2009, 15:00 - İp: 217.***.**7.105
selmankaya
selmankaya (üye)
Bursa / Meraklı

Çok hoş...

Ben de henüz bu hafta içerisinde hangi DSLR başlıklı bir konu açtım. Evet makine almak istiyorum. Şükür ki 'size yetmez' 'Bir süre sonra ihtiyacınızı karşılamaz' gibi yorumlarla karşılaşmadım. Karşılaşsaydım da sineye çekerdim, yeter yeter, derdim. Çünkü az çok makine kullanmışlığımız var ve kompakt makinemle bile 3-4 sene yetindiysem hayli hayli yeterdi. Fakat haberci olmamın da etkisiyle galiba ne tür fotoğraflar çekeceğim doğrultusunda çok soru yöneltildi. Bunun bi önemi yok benim için fakat bunu anlatamadım. '40D ile makro çekemez miyim ? ya da D70 le Panoroma ... ? ' sizce de asıl önemli olan bu değil, değil mi ? Belki de konuyu yanlış açtım ...

'Benim ihtiyaçlarım nedir ? Belirlememde yardımcı olun ... '

demeliydim ...

 

Tarih: 1 Aralık 2009, 13:14 - İp: 188.***.**5.205
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Selman bey buraya da mı el attınız?

Evet bir makine ile hepsini yapabilirsiniz. Ama hepsini hakkıyla yapamazsınız. Bunun için lense yatırım yapmanız gerekir. Mesela makro çekmek için makro lens almanız gerekir. Ornifoto ve kuş fotoğrafçılığı için 400-500 mm tele objektif almanız gerekir. Manzara ve daha başka şeyler için balık gözü lens yada 10-20 mm geniş açı vs. Fakat sizin bunların hiçbirine ihtiyacınız olmayacak. Tabi bir konuda uzmanlaşmaycaksanız. Mesela bir arkadaşım sırf kelebek ve böcek çekiyor. Tek kullandığı lens Tamron 100 mm makro. Bunun dışında sadece makine ile gelen kit lensi var. Başka bir tandığım ornifotocu makinesinde devamlı sigma 100-400mm takılı bagjında da 500 mm sabit taşıyor. Müzik enstrumanı kadar yer kaplıyor. Özel kutusu var. Öyle çantaya sığacak birşey değil. Siz haber fotoğrfçılığı yapacaksınız o yüzden makro ile falan kafa karıştırmayın. Zaten kit lenslerde bir yere kadar makro çeker. 1/4 büyütür sadece 50cm yakınlaşabilir ama yakından çiçek çekenleri tatmin eder.

 

Tarih: 1 Aralık 2009, 21:00 - İp: 85.***.**0.193
kadiro63
kadiro63 (üye)
Şanlıurfa / Meraklı

yazıyı okuyup bitirdiğim zaman aklım başıma geldi ve kendime şu soruyu sordum. fotografı ben mi çekecegim yoksa dslr makina mı? sevdigim bir arkadaşımın bir sözü vardı, ki kendisi fotograf konusunda deneyimli sayılmaktadır. "Gelişmiş bir makinanın denklaşöründeki parmak olacagıma, ilkel bir makinanın beyni olurum. fotograf bir sanattır. ki burdaki herkes bunu bilmekte. peki o zaman neden sanatımıza ruhumuzu katmakta zorluk çekiyoruz. yani içine kendimden birşey katamadıgım bir fotografı ben ne yapayım. evet teknik çok ama çok önemli bir durum. ama tek şartta değil. eger içinizde sanat ruhu yoksa ne kadar da teknik bilgide üst düzey olun hiçbir zaman iyi bir fotograf sanatçısı olmazsınız. 3-4 yıl çalışırsınız bütün teknikleri ögrenirsiniz. bu hiç sorun değil. ama çekilen fotografın içinde çeken kişinin ruhu yoksa lütfen kızmayın ben o fotografa fotograf demem. ve bunun içinde sabırla ve kendimizi geliştirerek başarabiliriz, makinamızın bir üst modelini alarak değil. saygılarımla.




#kadiro63' tarafından 02.12.2009 00:52:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Aralık 2009, 00:06 - İp: 85.***.**9.165
selmankaya
selmankaya (üye)
Bursa / Meraklı

Attım aga attım... Kabahati kendimde arıyorum benim konunun altına arkadaşınızın kompakt makine ile idare ettiğini yazmışsınız. Ewet edilir ben de ettim ediyorum da alacağım makine de kendim için olacak haber fotoğraflarında işimi hemen her makinenin göreceğini söylemiştim işte o yüzden diğer özellikleri üzerine yoğunlaşmak istedim. O halde bi fark yok en ucuzunu al diosunuz. Tam da konusunun konuşulduğu yerde. Eywalla ...

 

Tarih: 2 Aralık 2009, 00:44 - İp: 188.***.**6.67
cermah
cermah (üye)
Ankara / Amatör

teşekkürler abicm bende tam bu aşamadaydım(ne alsam) söylediklerine kulak vermemek elde değil.,

 

Tarih: 23 Ocak 2010, 13:57 - İp: 188.***.**3.244
fotoasya
fotoasya (üye)
Samsun / Haber Fotoğrafçısı

yazınız yeni başlayanlar açısından güzel olmuş. bu konu başka bi boyuttan bakmakta lazım. siteye üye olalı uzun zaman oldu. bazen fotoğrafta gönderiyorum. fakat şunu gördüm fotoğrafa yapılan yorumlar tamamen yapmacık. yani eksiklikleri giderici değil.
çok süper
harika
ellerinize sağlık
mükemmel.....
bu tip yorumları yapanlarada hangi makinayı alacağınızı sormak artık size kalmış.
aldığınız fotoğrafmakinası kesinlikle süperdir.
en iyi makina cebinize uygun olan makinadır.

 

Tarih: 28 Ocak 2010, 08:33 - İp: 212.***.**6.202
cz
cz (üye)
Tokat / Amatör

Açıklayıcı bir yazı olmuş. Bir başlık açıp sorular sormuş fakat tam olarak karar verememiştim. ( http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=42663&syf=1 )
Yazınızı okuduktan sonra karar verdim ve bir makine aldım.
Teşekkür ederim.
Cem

 

Tarih: 31 Ocak 2010, 11:46 - İp: 95.***.**3.45