ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Çok Bilen Bizler!

Bir zamanlar bu forumlarda, "dslr layk mı yoksa dslr mi?" tartışmalarından geçilmezdi, neyse ki çok bilen bizler, bu tür sorulara hep "sen en iyisi git bir dslr al" diye cevap verdik, bu işe yeni başlayan arkadaşlarımızın çoğu da bizi dinlediler gidip dslr aldılar. Daha sonra bir çoğu, "ben bu dslr ile, kompakt makinemle çektiğim fotoğraflar kadar güzel fotoğraflar çekemiyorum" diye mızmızlanmaya başladı. Yine biz çok bilenler, "aaa, kit lens mi kullanıyorsun, bak bu olmadı işte, o lensler çok kalitesizdir, bir kaç bin dolar daha ver iyi bir lens al, al ki kompakt makinenle çektiğin kadar güzel fotoğraflar çekebilesin" dedik. Onlar da, "E ben zaten kompakt makinemle güzel fotoğraflar çekiyordum, bu kadar parayı aynı sonucu almak için mi verdik?" dediler, duymazdan geldik, çünkü işimize gelmedi, çünkü karşımızdaki kişinin seviyesini ve ihtiyaçlarını sorgulamadan standard cevabımızı vermiştik.

Şimdilerde ise artık "dslr layk mı yoksa dslr mi?" sorusunun yerini, "hangi dslr yi alayım?" sorusu aldı. Soru değişti ya, çok bilen bizler de yeni soruya göre hemen yeni standard cevabımızı geliştirdik. Fotoğrafa yeni merak salan biri soruyor "hangi dslr yi alayım?" diye, standard cevap geliyor, "aman ha! giriş seviyesi bir dslr alma, almışken ileri seviye bir dsr al, sonra ileride bu giriş seviyesi dslr ler senin bazı ihtiyaçlarına cevap vermeyecekler".

Hangi ihtiyaçlardır ki bunlar, ileride o kişi bunların eksikliğini hissetsin ve hemen makinesini değiştirmek istesin? Bunlardan pek bahsedilmiyor. Soruyu yönelten arkadaş da; yeni başlamış ya (ya da daha hiç başlamamış), acemi ya, bir şeyden anlamıyor ya, biz de ustayız ya, giriş seviyesi bir dsr almışız, uzun bir süre tepe tepe kullanmışız, harika fotoğraflar çekmişiz, kendimizi aşmısız, artık o makinemiz bizim gibi bir ustanın bir çok ihtiyacına cevap veremez zavallı bir duruma gelmiş ya, o arkadaş da, ben bu makineyi alacağım acaba ileride fotoğraf çekerken bu makine bana "yok artık, ben bunu çekemem, sen de çok şey istiyorsun" deyip fotoğrafı çekmeyecek mi acaba diye kara kara düşünüyor.

Şimdi ben bütün samimiyetimle soruyorum:

İleride, giriş seviyesindeki bir dslr nin yapamayıp da, bizim, istediğimiz gibi bir fotoğraf çekmemize engel olabilecek kadar önemli olan bu özellikler nelerdir?

Üstü kapalı değil, tek tek söyleyin. Söyleyin ki, tavsiye isteyen kişiler de baştan bilsin, biz de bilelim.

Fotoğrafa yeni başlayanlar da kullanmayacaksa bu giriş seviyesi dslr leri, kim kullanacak bunları? Kimler için üretiliyor bu makineler?

Ben 40+ senedir fotoğraf çekiyorum, dijital olarak da 2 senedir giriş seviyesi dediğiniz (bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye etmediğiniz) o tür bir makine kullanıyorum, ben hala, bana istediğim fotoğrafı çektirmeyecek bir eksikliğini hissetmedim.

Sizler, çok yakın bir zaman öncesine kadar bu forumlarda hangi makineyi alacağını soranlar, evet siz! siz kendinizi iyi biliyorsunuz. Sizler, söyleyebilir misiniz bana, hangi giriş seviyesi makineyi aldınız da, hangi fonksiyon eksiklikleri nedeniyle sizin harika fotoğraflar çekmenize engel oldu bu makineler?

Cevap verin! Ya cevap verin, ya da ahkam kesmekten vazgeçin! Vazgeçin de, daha fotoğrafçılığın f'sini bilmeden bu işe yeni merak salıp makine almaya kalkanları yanıltmayın. Sizler, fotoğraf çekmek yerine, elinizdeki elektronik oyuncağın; belki de hiç kullanmayacağınız veya sadece çalışıp çalışmadığını anlamak için tek bir kere kullanacağınız ileri seviye özelliklerinden bahsetmekten tatmin oluyor olabilirsiniz ve sadece bu amaçla; her yeni model çıktığında fotoğraf makinenizi değiştiriyor da olabilirsiniz, bu size ve sizin bütçenize bağlı bir durumdur. Herkesin kendiniz gibi olmasını beklemeyin. Aramızda; sayıları pek fazla olmasa da, fotoğraf çekmek için sizlerden makine tavsiyesi isteyenler mutlaka vardır ve olacaktır da. Karşı tarafı yanıltıcı tavsiyeler yazmak yerine; çıkın dışarı, bir kaç fotoğraf çekin!

Ve; fotoğrafa yeni başlayıp yeni makine almak için bu forumlarda tavsiye isteyen, sizler. Alacağınız makine hangisi olursa olsun, onu ömür boyu kullanacağınızı sanmayın. Fotoğrafa olan merak seviyenizi çok iyi sorgulayın, bunu sizden başka kimse bilemez ve bu konuda bir tahmin yürütemez. Bu merakınızın devamlı olup olmayacağını; siz dahil, kimse bilemez. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da hazmede hazmede ilerlemek en doğru yoldur. Sizin ihtiyaçlarınızı sizden başkası bilemez, siz de kendi ihtiyaçlarınızı, işi öğrendikçe belirleyebileceğinizi unutmayın. En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.

Tarih: 27 Haziran 2008, 12:24 - İp: 85.***.**6.133
kor67
kor67 (üye)
Bartın / Amatör

SİZİ TEBRİK EDİYORUM
ARANIZA BU GECE KATILDIM VE SİZİN BU YAZDIKLARINIZI OKUDUM
SİZİN GİBİ İNSANLAR ÇOK NADİR BULUNUR
TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜR VE TEBRİK EDİYORUM
AĞZINIZA YÜREĞİNİZE SAĞLIK.

 

Tarih: 24 Ocak 2012, 00:57 - İp: 78.***.**1.6
xagvi
xagvi (üye)
İstanbul / Amatör

Foruma Üye oldum ilk bu yazıyı okudum ve ilk önce fotoğraf makinesi almamaya karar verdim...

Benim gibi ilk defa başlıyacak biri için ..)

Teşşekürler...

 

Tarih: 27 Ocak 2012, 18:37 - İp: 78.***.**7.246
xqmareqx
xqmareqx (üye)
İzmir / Amatör

tebrikler.. cok güzel açıklamışsınız, yazılarınızı dikkatle takip ediyorum..
ben sony marka bir dslr makina kullanan birisi olarak cok iyi anlıorum ,)

 

Tarih: 13 Şubat 2012, 19:23 - İp: 88.***.**8.23
tifosi67
tifosi67 (üye)
Zonguldak / Amatör

bu yazınızı okudugumda aklıma hemen kendi yasadıgım olay geldi ben cok kısa suredir fotografla ugrasan ve merak salan biri olarak uzun zaman kompakt hatta cep telefonuyla fotograf cektim cekmekten zevk aldım bı zaman olduki bana slr makina kullanmam icin oneride bulundular bende dedim neden olmasın basladık arastırmaya o mu bu mu derken internette fuji s6500fd dslr like ile karsılastım inceledim hosuma gitti fiyat olarak da uygun oldugu icin bana cok cazip geldi aslında ocaklılar abimizin dedigi bu işi nekadar seviyoruz ve nereye kadar gidebiliriz sorusuna cevap aradım kendimde ve hata yapmamak icin bu ucuz ama like modelini sectim bu secimi yaparken bana dslr makina tavsiye eden arkadaslar ooo dediler napacaksın bunu git dslr al bu işini görmez halbuki ben daha diyaframı enstantaneyi bile bilmiyordum bu secimi yaparken ne kadar dogru bi karar aldıgımı bi arkadasımın dslr makina alıpta evde toz kir icinde yatırmasına sahit oldugumda anladım ya dedim onun yaptıgını ben yapsaydım.tonlarca para verip aldıgı makinanın yüzüne bile bakmadı.ben ne yaptım,aldım like makinamı ne nedir nasıl olur f ne a ne s ne nerde kullanılır ogrenmeye calıstım sıkılmadan sonra kendimi yokladım gercekten devam edecekmiyim yoksa gecici bi heves mi bu soruma cevabımı buldum ve gittim giriş seviyesi bi dslr aldım ama fuji s6500fd dlsr like makinamı da bırakmadım

 

Tarih: 14 Şubat 2012, 12:05 - İp: 78.***.**9.109
turan276
turan276 (üye)
Kocaeli / Amatör

Hocam ağzına sağlık, son sözünüz bütün söylediklerinizi kısa ve öz anlattı. ( En iyi makine, *sizin* ihtiyaçlarınıza cevap veren makinedir.)

 

Tarih: 18 Şubat 2012, 21:18 - İp: 81.***.**5.192
yusuf.ozturk
yusuf.ozturk (üye)
Yurtdışı / Amatör

tamamını zevkle okudum

mükemmel tespit

 

Tarih: 1 Mart 2012, 00:19 - İp: 217.***.**1.78
perfutkan
perfutkan (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

bende bu konuda baya dertliyim hayyam'a yaptığım kısa bir ziyaret sonrası dslr'den vazgeçtim ne kadar başım ağrıyacaksada (mekanik problemler, o anı yakalayamama vs.) analog bir makina almaya karar verdim çünkü çokta profesyonel değilim yaptığım şey hobi ve bir hobiye min 1000tl vermek istemiyorum; öğrenciyim makinamı kendim alıyorum ee doğal olarak bu para baya bir zorlayıcı onun yerine şunu benimsedim;

Analog teknolojide fotoğrafın çekildiği an ile sonuç görüntünün görülebildiği an arasında bir zamn aralığı vardır.İşte bu zamansal aralık,öğrenim gören kişi açısından teknik ve estetik birikimin altyapısını oluşturur...Doç.Dr.Ergün Turan

ben bu mottoyu benimsiyorum... önce öğrenmeli ruhunu kavramalıyım çekememliyim diyaframı yanlış ayarlayıp bunu 2 3 hafta sonra görmeliyim fotoğrafı çekerken 2-3 kere düşünmeliyim vs vs konuyla belki alalkasız ama beni dslr fikrimden döndüren ilk olarak fiyattı güzel oldu daha çok araştırmama ve bence beni daha iyi bir noktaya götürdü bunda sizinde bir yazınızın payı var sizede teşekkürler. Umarım bir gün sizin kadar iyi bir seviyeye gelip dslr'a kendimi hazır isterim...

 

Tarih: 2 Mart 2012, 02:04 - İp: 217.***.**5.247
jkl747
jkl747 (üye)
İstanbul / Meraklı

çok iyi bir yazı olmuş.Yorumlara bakınca istisnalar hariç herkes çok doğru olduğunu beyan ediyor. kimse üzerine alınmıyor. Bu durum bence insanın bilmediği bir konuda ahkam kesip bilgiçlik yapmasından kaynaklanıyor. iyi bir futbolcu herzaman iyi bir teknik direktör olamıyor demekki.

 

Tarih: 5 Mart 2012, 14:17 - İp: 212.***.**5.88
xxmencakamo
xxmencakamo (üye)
Denizli / Amatör

Vallahi hocam çoook yeni başlamış biri olarak fikrinize katılıyorum,fotoğrafı makina dğil KULLANAN kişi çektiği için..açıklamalarınız için çok TEŞEKKÜRLER... Saygılar.

 

Tarih: 21 Nisan 2012, 09:10 - İp: 88.***.**3.157
ifocel
ifocel (üye)
Samsun / Meraklı

Biraz fazla gergin bir yazı olmuş sanki. Sözün kısası, elinde 10.000 liralık makinanda olsa çekmeyi bilmedikten sonra, sanat anlayışı, farklı bakış açısı olmadıktan sonra hiç bir işe yaramayacaktır.

 

Tarih: 22 Mayıs 2012, 10:31 - İp: 80.***.**1.24