Fotoğrafçılık Forumları
Görülen Luzum Nikon Canon Fuji
SEVGİLİ ARKADAŞLAR
Son günlerde en kral makina kavgasın da iş çileden çıktı. Seviyeyi düşür memenizi rica ediyorum.
eğer makinanızın kral olduğunu iddaa ediyor sanız taknik olarak konuşun lütfen.
birbirinizle dalga geçmeyin makina araçtır amaç değil.
Site araçtır tartış mak doğruyu bulmak için bakıyorum tartışmaları %90 dayanaksız.
sağlam kunuşalım sağlam yazalım.
en içten sevgilerimle.
ya arkadaşlar aslında benim kavga etmeye, sözkonusu şahısların seviyesine inmeye niyetim yok. ama bunlar alışmışlar eskiden meydan boşken kral muamelesi görmeye, o nedenle şimdi kendileri gibi düşünmeyenlere hemen başlıyorlar saldırmaya... mesela sevgili flassv'nin açtığı bu topikte de gayet iyi niyetli bir şekilde sohbet ederken birden özgür photo balıklama dalarak yine küllenmiş bir kavgayı alevlendirdi. yoksa benim neonun ne burkay'ın seviyesine inmeye hiç niyetim yoktu. adam aklını takmış motora, sağlığa... belli ki bilinç altında öyle saplantıları var. neyse, konu dağılmasın diye olayın psikanalitik yorumlarına girmeyeceğim ama yazdığı her kelime kendini biraz daha ele vermesini sağlıyor.
kemal burkay konusuna gelince... onun kim olduğunu gayet iyi biliyorum, murat dostum... kimlerin ideolojik babası olduğunu da... istersen bu konuyu fazla deşmeyelim, ne dersin?
valla hersey iyice birbirine karisti bitpire..
merak etme ben de bildigimi unuttum, ne dedigimi ben bile bilmez hale geldim..
..
neyse bu tartismalar da olmasa bu kadar foruma gelip bakmazdim ne dolup bitiyor diye.. diger yandan baska konulara bakamaz oldum.. eminim cok yakinda biri cikip: "arkadaslar iyi diyorsunuz da, ben de soyle bir makine bakiyorum, sizce ne yapmaliyim? " diye soracak bu konu altinda..
yani iyice dallanacak budaklanacak.. hadi hayirlisi.. belki de yeni bir konu acmak en akilcisi.. ote yandan cok fazla cevap gelen bir konuya bakanlarin sayisi da fazla oluyordur tahminime gore; yani diger forum uyelerinin konuya istirak etmelerine ramak kaldi gibi.. hatta herkes gelse de iyice senlense.. her bir konuyu bicak altina yatirip incelesek..
bak simdiden crop faktoru nedir ne degildir gibilerinden konusuyoruz.. cok yakinda baska bir konuya sicrariz..
ama gel gor ki bu kadar cok yaziyi kim acip okuyacak orasi biraz supheli.. hele benim yazdiklarimi..
..
flassv, benim gonlum cay ister valla.. cay ve sohbet daha da iyi tabii.. hemen bir konu acsanda oraya usussek yine..
veya buradan takip edelim.. bence hava hos.
sevgili dadanagast yeni konularda açıcam fakat şunu yakalmaya çalışıyorum bu topicte sitenin bilgi deneyim ve verdikleri cevaplarla en üst düzeydeki arkadaşları bir araya toplamak istedim.
Sebebine gelince ben bir kaç çatlak ses dışında hepimizinde amatör arkadaşlara yol göstermek prof arkadaşlarla bilgi paylaşımı için buraya geldiğinize eminim. Fakat bir hatamız vardı.insanlar aynı konuda illlaki aynı şekilde düşünmek zorunda değil bu durmlarda hakaret le değil yazdığımız medeni ve seviyeli yazılarla birbirimizi yönlendirmemiz gerekiyor.
vel hasılı bu bölümde o seviyeye yaklaştık. Kaliteli forumlarda devam etmek dilegim le saygılar.
ha bu arda son dakika aklıma geldi. azdaha unutuyordum bu yıl nasıp olursa arkaşalarımı kafile halinde foto safarilerde buluşturmayı düşünüyorum.
#flassv' tarafından 08.06.2005 16:31:37 tarihinde düzenlendi.
evet flassv kesinlikle haklisin.. ki o sorunun adi ingilizcede "vignetting" dir.. bu durum "optical vignetting" dir aslinda.. vignetting'de uc durum soz konusu; natural, optical ve mecanic.. optical vignetting; lens en fazla aperture degerindeyken olusur mesela.. fotografin ortasi acik renkli iken kenarlarinda cereceve gibi koyu renk olusur.. bu yuzden zaten lensler genel olarak en yuksek aperture degerlerinde kullanildiklarinda iyi sonuclar vermezler.. 2-3 stop dusurmek gerekir.. dijitalde bu durum olustugunda aperture degerini dusurerek iyi sonuclar alinabilir diye biliyorum..
mecanic vignetting'de ise lense takilan yanlis eklemelerden diolayi olusur.. hood gibi..
natural'da ise adindan da anlasilacagi gibi dogal olarak vignetting yaratir lens.. ve genelde fotografin ortasi karanlik cikarken cerceve aydinlik cikar.. bu dijital makinelere normal lens takildiginda yardimci olacak bir ogedir..
not: en kotu vignetting lens sonsuza focuslandiginda olusur..
ayrica vignetting korkulacak birsey de degildir.. bazen yardimci bile olur objeyi on plana cikarmak istendiginde mesela..
eh flassv! bak bunu demeyecektin..
ben de gelmek isterim foto safarilere valla.. ama nasil gelecegim??..
cok zor.. daha once de bir baska forumda (masatenisi forumunda) arkadaslarla biraraya gelelim demistik.. ben ingiltereden atlayip izmire gidecektim.. gidemedim.. hala daha icimde..
neyse gelemesem bile forum icin cok guzel olur.. ben de sizlerle oradaymisim gibi hissederim artik..
hatta belli mi olur, atlar gelirim.. (boyle diyeyim de uzulmeyeyim bari..
)
..
centurion,
ozgurfoto: "ancak centurion senin ürünü tercih etme noktasındaki önceliklerin değişmez doğrulardır anlamına gelmez." demis.. sen de hemen "bu arada özgür photo'nun teknik hizmet sunduğunu da not edelim!" demissin..
sonra ozgurfoto:" centurion ben teknik hizmet verdiğimi beyan ediyorum hadi sende ne hizmeti verdiğini belirt ve uydurma isimle değilde gerçek adınla yazı yaz" demis.. sen de: "hoppalaaa, döndük dolaştık yine aynı noktaya geldik!!!" demissin....
yahu birakin tartismayi.. halen daha atisiyorsunuz..
kim kime severse sevsin..
ben simdi yasasin hitler desem (ki oyle birsey demem tabii..) dusman mi olacagiz? birak kim kimi savunuyorsa savunsun.. burasi politika forumu degil.. fotograf makineleri hakkinda konusuyoruz..
leblebi motoru bozar mi bozmaz mi, bize ne yahu!!! hangi motordan bahsediliyor hem? ayiptir arkadaslar, bizlerin yasina basina yakismaz..
hadi birakin artik da; normal lenslerle digital makineleri kullaninca neler olusura donelim.. bak birsey demezseniz ben bol keseden sallamaya devam edecegim ona gore.. zaten flassv, kimseyi kirmamak icin hadi diyor..
halbuki kendisi reklam fotografcisi.. ben daha dun aldim kamerayi elime; flassv'la tartisiyorum.. burkay'la tartisiyorum.. ozgurfoto ile tartisiyorum..
centurion kimse kral degil tabii ki; ama bu kisiler bir yerde uzun suredir bu islerle ugresiyorlar.. ama fazla ama az.. yanlis soylenen birsey olursa duzeltilir.. ama birbirimizi kirarak ama birbirimizi kirmayarak.. sonucta barisik kalalim yeter.......
#dadanagast' tarafından 08.06.2005 17:01:58 tarihinde düzenlendi.
Sevgili arkadaşlar,
aslında burada kimse kimseyle kavga etmiyor bizimkisi centurion dostumla sadece bir hasbıhal...(bilenler bilir ben aynı zamanda babamın oku ısrarlarına dayanamayıp veterinerlik eğitimi aldım (latince bilgim oradan gelir )).
Konunun nereden çıktığına gelince ne ben ne de özgür foto burada sadece bizim borumuz ötsün gibi bir yaklaşımımız yok .Bizim burada anlatmak istediğimiz bir makine alırken review sitelerinin yorumlarına veya eş dost yorumlarını dinlerken teknik servislerden de yararlanın zira o makineler bizim elimizden elli kere geçiyor.Daha bu sabah Osman gazi üni tıp fakültesinden Selçuk Sezikli isminde bir öğrenci beni aradı ve A75 almak istediğini ve benim görüşümü almak istediğini söyledi.Bende ona a 75 lerden e 18 hatasından bize gına geldiğinden falan bahsettim ve e 18 kervanına kendisinin de katılmaması için örneğin a 85 veya a 90 almasını önerdim. Şimdi sen bu bilgiyi nereden bulacaktın sevgili centurion? Sen servis değilsin ki? Ama biz her nedense ustad ı azam hazretleri olarak küçümsenir "ne olacak zaten tamirci işte ..." muamelesi ile bitirdiğimiz okullar ve yüksek lisanslar ile dalga geçilir.Yurt dışından alnımızın teri ile başarılarımızın bir belgesi sertifikalarımız la dalga geçilir Sonrada yok müritlerimiz miş te yok bilmem neyimiz mişte falan filan gibi laflarla " onun seviyesine" inilmezmiş!!!
Senin beğenmediğin Özgürfototeknikten örneğin Özgür Turanlı ülkemizin yetiştirdiği ender ustalardandır Yine Muhammet Arafat kendisi bir uçak mühendisidir ve paraflaşlar türkiyede ondan sorulur...
Ama bu ismler sonuçta bir tamircidir ve o nedenlede centurion tarafından küçümsenir. Sanki biz de çok önemsiyoruz da
Dadanagast,
35 mm. standardına alışmasaydık sahiden crop faktöründen falan bahsedemiyor olacaktık. Benim makinamın CCD'si 6 x crop faktörlü. Bu konuda ayaklanma çıkarmayı düşünüyorum. Kelle koltukta katılmak isteyen varsa Taxim'e 09/06/2005 , 20:00 'da buyursun
Benim makinada 5.8-58 mm. objektif. 35 mm. formatına karşılık geleni ise 38-380. Abi çok entersandır. Crop faktörünün kaç olduğunu buradan hesaplayarak tesadüfen buldum. Belki de dünyayı yeniden keşfedenlerdenim
Şimdi hesap şöyle:
38 mm / 5.8 mm = 6,551724...
380 mm/ 58 mm = 6,551724...
aynı sayı yani. Makinamın kırkma faktörü 6.5 x yani. Yani %650 . Uff be resmen kırkıyor. 0 numara tıraş gibi.
Dadanagast yani bu şu demek :
24 x 36 mm. 'ye düşen görüntüyü %650 oranında kırkıyor. Ben ne diyorum yaaa
Dadanagast yani bu şu demek :
24 x 36 mm. alanı 6.5 x kırpıyor. 35 mm. bir makina ile 1:1 makro çekmiş olsaydım, benim makina 24 x 36 mm. alanın 6,5 x oranında kırpmış olacaktı. Bu kırpılmış halini 3.2 MP çektiğimi düşün bir de. Resimdeki netlik , keskinlik kaybının ve bulanıklığın sebebi bu işte.
Flassv çok harika olur ama. Aması var. Herkesi toplamak mesele. Bir hafta sonu olursa gelmek isterim. Şu Netfotoğraf ailesiyle tanışmayı özellikle çok isterim. Kavgacılar dahil.
Sevgili suysal,
Ankaradan uğurfoto bu teklifi yapmıştı.Bizde davete icab edelim dedik ve kalktık ankaraya uğurfotoyu ziyarete gittik.Sonuç : ben asistanım ve sevgili dost uğur üçümüz oturduk sohbet ettik .Koskoca ankaradan bir allahın kulu çıkmadı bu aileden.Ve centurionun dalga geçerek küçümsediği Siyasal bilgiler mezunu Uğur küstüğü için artık gelmiyor....
Evet Burkay. Hepinize saygım sonsuz. Uğur Foto'nun ayrılışına ben de üzüldüm. Hiç tanımadığım biri olduğu halde. Hiç kimse biribirini tanımıyor üstelik. Fakat insanız. Herkes biribirine saygı konusunda daha hassas olsa keşke. Bir konuyu çok iyi biliyorum diye ukala olmamız mı gerekir? Üstün olan bilgi sahibi değil, bilginin kendisi... Hepimiz her şeyi sonradan öğreniyoruz. Doğuştan bildiğimiz hiç bir şey yok. Bilmeden önceki halimizi düşünebilsek. O bilgiyi bize aktaran insanları kitapları düşünebilsek... Bilgi, bilim bize insanlığın mirası değil mi ?... Bilgi, bilim tek kişi tarafından mı üretiliyor? Öğrenmek, bildiklerimizi insanlara aktarmak için burada değil miyiz? Büyüdükçe küçülenlerden olabilsek keşke. Kalpleri yok yere kırmak niye?... Neyse her şeyi bir kenara bırakamaz mıyız ?
İlgili olabilecek konular
-
-
-
-
-
-
-
-
Nikon F55 Türkçe Kullanma Kılavuzu
06 Ağu. 2006, 19:27 tekin43
3359612 Nis. 2023, 13:15