Fotoğrafçılık Forumları
Görülen Luzum Nikon Canon Fuji
SEVGİLİ ARKADAŞLAR
Son günlerde en kral makina kavgasın da iş çileden çıktı. Seviyeyi düşür memenizi rica ediyorum.
eğer makinanızın kral olduğunu iddaa ediyor sanız taknik olarak konuşun lütfen.
birbirinizle dalga geçmeyin makina araçtır amaç değil.
Site araçtır tartış mak doğruyu bulmak için bakıyorum tartışmaları %90 dayanaksız.
sağlam kunuşalım sağlam yazalım.
en içten sevgilerimle.
hala bazı arkadaşlar konuyu farklı yöne çekip oradan eleştiri yapmaya çalışıyorlar.( bitpire ve suysal1 lütfen üzerinize alınmayın ) bırakın artık bu peugeot muhabbetini.
konunun özü centurion un teknik elemanları aşağılama gayretleridir.bunu yaparkende ortaya hiçbir teknik veri koymadan yuvarlak sözler kullanmasıdır.dikkatimi çekiyor sürekli birilerine saldırıyor.gün geçmiyorki bir üye ile problem yaşamasın.
burkay, fotofunclub'daki degerli fotogafcilara bir lafim yok..ara guler de hakli bir yerde zaten; fotograf makinesi kullanicinin elinde hayat buluyor.. esimin babasi cok uzun zamandan beridir fotograf cekiyor mesela; benim makineyle ne cekse "haydeeee, ben niye boyle cekemiyorum" oluyorum.. tabii ki fotografi ceken onemlidir; ama benim demeye calistigim; ki bitpire de deginmis, hepsi de DSLR kullaniyorlar, bunun nedeni ne? cunku fotografda tam ozgurluk alinmasi icin DSLR sart.. DSLR-like modeller de sana ozgurluk verirler, ama bir iso'yu istedigin gibi kullanamazsin mesela.. fotografi cekerken hiz cok onemli.. acaba butun fotograf makineleri o hizi sana verebilecek mi? benim 70-200 f/4 L lensim ile bir toz tanesine (tabii biraz abarti ama yakin..) bir anda focus yapabiliyorum mesela.. her biri sana o ozgurlugu verebilecek mi? .. bazen 1 saniye suren vardir fotgorafi cekmek icin, DSLR o sure zarfinda acilir fotografi cekmeye hazir hale gelir.. (veya 2 saniye..) DSLR-like makinelerle ne kadar DOF verebilirsin? DSLR'lar kadar veremezsin.. veya cok genis bir acida fotograf cekerken bir DSLR-like ile yapamazsin, en dusugu 28mm'den basliyor.. ama DSLR ile 10mm (?)...
neyse.. fotografci oncelikle malzemeye ihtiyaci var demek istedigim.. fotofunclub'daki cogu DSLR kullaniyor.. neden acaba daha ucuz makineler kullanmiyorlar? cunku yaraticilik icin ihtiyaclari var..
.. sonucta sana da katiliyorum..
...........
suysal ve bitpire,
ben; neden 1.6 crop faktoru var da 1 degil diyenlere katilmiyorum.. sonucta bir fark yok.. fark olacaktir, cok ama cok genis acida.. mesela 1.6 crop faktoru olan bir DSLR ile 10mm'de fotograf cekemezsin.. ama telephoto'da 1 crop faktoru olan makineye gore avantajin olur.. 200mm objektifi 320mm'deymis gibi kullanirsin mesela.. bu da fena degil bence.. yaniliyor muyum?
ustelik artik bircok lensi crop faktoru 1'den yuksek olan makineler icin cikartiyorlar.. genis acida da bir sorun kalmiyor bir yerde..
...
suysal..
ben nikon'un ccd urettigini bile bilmiyordum dogrusu, sony'ye yaptiriyor zannediyordum..
fuji'nin super ccd sr II'si o kadar basarili olsaydi neden hala bir nikon'la canon'la basedemiyor? D70 cok daha ucuza ve kalite acisindan o kadar da farkli degil deniyor.. dynamic range farkliligi jpeg'de ortaya cikiyormus sadece.. demek fuji piyasada saglam kalacak makine yapmayi bilmiyor; veya digerleri bunu daha ucuza yaptiklari icin cok satiliyorlar.. bana ne super ccd sr II'dan? ne kalite farkliligi olabilir ki digerlerinden? bir D70 fiyatindan satacaklari ki kafayi yoralim uzun uzun.. ayni objektifleri kullanilacak olundugu dusunuldugunde.
...
digic I ile digic II arasindaki fark; daha fazla hiz ve kalite genel icerliligiyle.. daha az enerji sarfiyati, daha kaliteli fotograf, daha cabuk bilgiyi yazma, daha gercekci white balance, daha dogal fotograflar..... sen de incelemissindir digic I ve II ile cekilmis fotogrflari; Digic II acikcasi cok daha ustun..
canon'un 20Da modelinde de LCD'den izleyebilme sansi var.. piyasaya cikmak uzere..
"Foveon işlemcili DSLR'lerin diğer CCD'ler den daha fazla detay yakaladığı söyleniyor."
bu bence sigmanin satis stratejisinden baska birsey degil.. 3ccd gibi aynen.. her bir rgb kanali 3 megabyte -gibi- bilgiyi yakaliyor.. dogrudur.. ama basarili degil orasi baska..
ben simdiye kadar 50 degisik cesit dergi, 50 degisik websitesine baktim; hicbirisi sigma cok iyidir demiyor.. yapilan degerlendirmelerde hep en asagida..
digerlerinin islemci isimleri de cok cekici diger yandan.. onlar da kendilerine gore en iyisi..
..
neden 35mm'ye cekmiyorlar? cunku cekmelerine gerek yok.. kendin cekebilme imkanin var.. alirsin bir tane 1Ds mark II, al sana 1x crop faktoru olan kamera..
nikon D2X'de bile 1.5 crop faktoru olan CCD kulanmis.. burkay'a katiliyorum.. cunku teknoloji daha ufakla daha fazla kaliteyi yakalama yonunde; yakinda compact modelleri oyle yapacaklar ki DSLR'a falan gerek kalmayacak.. ama simdilik degil burkay..
...
hangi islemcinin daha kaliteli oldugunu teknik servis de bilemez en pro fotografci da.. bunu ancak o islemciyi ureten muhendisler bilir.. yani bu cok kaliteli su cok az kaliteli demek bir yerde mantiksiz; bize hangisi daha duzgun isliyorsa ondan lazim..
..
canon veya nikon alirsan kazanacaklarin cok fazla suysal.. ama canon alirsan, bu kazanclari saymak icin omur yetmez orasi baska..
..
bitpire..
1x crop faktorlu ccd'nin ucreti nedir bilmiyorum, sanirim burkay cevaplayabilir bu suruyu.. ama surasi bir gercek ki fiyatin yukselmesi firmanin benimsedigi fiyat politikasindan kaynaklaniyor.. daha birseyler ekleyecekler ki daha fazlaya satabilsinler.. 1.6'dan 1.3'e dusuyor mesela fiyat 3 kat artiyor, sonra 1.3'den 1'e dusuyor fiyat 2 misli.. bu gibi farkliliklar olmali yani..
350D mesela yalnizca mayis ayinda, canon'un simdiye kadar 1D serisinden sattigindan daha fazla satmis.. (arada haberler..) yalnizca %2 gibi bir kesim 1D serisi makinelere ihtiyac duyuyormus.. demek 1.6x crop faktoru ile %98'lik kesim yasayabiliyor..
sevgili dadanagast ellerine sağlık dersi alınması gereken konular vardı yazın da fakat ben tek konuda sna katılmıyorum 1x corp için %2 lik kesim ihtiyaç duyuyor diye senin kullnma saşnsın oldu mu bilmiyorum mark II modelini bilmiyorum
ama param olsa kesin alırım
sevgilerle
200mm objektifi 320mm'deymis gibi kullanirsin mesela.. bu da fena degil bence.. yaniliyor muyum?
Bir hatırlatma yapalım. Bu sadece açı için geçerli. Yani 200mm objektif 1.6 crop faktörlü makinede 320mm objektifin görüş açısına sahip olur ama 320 mm kadar yakınlaştırma sağlamaz. Bu konu genelde yanlış anlaşılıyor.
" 1x crop faktorlu ccd'nin ucreti nedir bilmiyorum, sanirim burkay cevaplayabilir bu suruyu.. ama surasi bir gercek ki fiyatin yukselmesi firmanin benimsedigi fiyat politikasindan kaynaklaniyor.. daha birseyler ekleyecekler ki daha fazlaya satabilsinler.. 1.6'dan 1.3'e dusuyor mesela fiyat 3 kat artiyor, sonra 1.3'den 1'e dusuyor fiyat 2 misli.. bu gibi farkliliklar olmali yani..
350D mesela yalnizca mayis ayinda, canon'un simdiye kadar 1D serisinden sattigindan daha fazla satmis.. (arada haberler.. ) yalnizca %2 gibi bir kesim 1D serisi makinelere ihtiyac duyuyormus.. demek 1.6x crop faktoru ile %98'lik kesim yasayabiliyor.. "
Tamam işte crop faktör düştükçe fiyat artıyor. Niye? Crop faktörün düşmesi demek sensorun büyümesi demek. Sensor büyüdükçe de ya pixel boyutu büyüyor ya da sayısı artıyor. Bu da daha fazla dynamic range demek değil mi? Ama sensor büyüdükçe maliyet te büyüyor. Ya da bize öyle yutturuyorlar.(tüketiciyi yavaş yavaş yemliyip yıllarca para kazanmak varken sahip oldukları teknolojiyi bir anda piyasaya sürmemek için) 350D'nin sadece mayıs ayında 1D'nin şimdiye kadar sattığından daha fazla satması çok normal. Renault da sadece mayıs ayında Ferrari'nin şimdiye kadar sattığından fazla satmıştır. Gene otomobil Tutamıyorum kendimi. Ama bu sefer değişik bir marka kullandım.
Sakın alınma, örneği biraz abartılı verdim. Yoksa 350D ile 1D arasındaki fark Renault ile Ferrari kadar değildir tabii ki
%2'lik kesimin 1D serisi makinelere ihtiyaç duymasına gelince. İhtiyacımızı biz belirlemiyoruz ki, fiyat belirliyor. Arada o kadar uçurum olunca amatörler haklı olarak "1Ds'ye gerek yok 350D benim ihtiyacımı fazlasıyla karşılar" diye düşünüyor. “İstemem yan cebime koy” cu herkes aslında. 1Ds ile 350D aynı fiyata satılsın da görelim. İhtiyaç bir anda %98 1Ds, %2 350D 'ye dönüşüyor mu dönüşmüyor mu?
sevgili özgür photo,
önyargıların sağduyunu da köreltmiş anlaşılan. teknik elemanları aşağılıyor demişsin, kavga etmediği kimse yok demişsin. kiminle kavga etmişim Allahaşkına? bir tek Burkay'la bir polemiğimiz oldu, o da benim teknik elemanları aşağılamdan değil, tam tersine onun (ve tabii bu arada senin!) teknik eleman olmayan bu konuda görüş beyan edemez tavrınızdan kaynaklandı. bu arada, burkay'ın müritlerinden tiktak denen seviyesiz biri de arada bel altı vurmaya çalıştı ama kendisini muhatap almadığım için onu kavga olarak kabul etmiyorum. burkay ve sen, teknik eleman olmayan fotoğraf makinesi konusunda fikir beyan edemez görüşünü savunacaksınız, sizin gibi düşünmeyen herkesi saldırganlıkla suçlayacaksınız. sonra bir kaç kişi karşı görüş beyan edince de yelkenleri suya indirip, konuyu çarpıtmayalım diyeceksin... yok öyle!
" ama telephoto'da 1 crop faktoru olan makineye gore avantajin olur.. 200mm objektifi 320mm'deymis gibi kullanirsin mesela.. bu da fena degil bence.. yaniliyor muyum?
Dadanagast bunda bir yanlışlığın var. 200 mm. objektifin, 35 mm. formatındaki sensöre aktardığı görüntü ile 1.6 crop faktörlü sensöre aktardığı görüntü aynı. Sadece 1.6 crop faktörlü sensörde adı üzerine resmi %60 oranında resmi kırpıyor. Yoksa görüntüde 200 mm.'lik objektif 320 mm.objektif haline gelmiyor. Burada daha önceden ben de karıştırıyordum bunu. Juggler sağolsun sırf bu konu karıştırıldığı için yeni bir sayfa hazırlayıverdi. BURADAN bakabilirsin. 35 mm formatındaki sensör, crop faktörlü ve daha küçük sensörlere göre resmi daha az büyüttüğü için resim kalitesi çok yüksek oluyor. Yani :
350D 200 mm. objekitifle 22.7 mm. x 15.1 mm'lik . sensöre giren görüntüyü mesela 1600 x 1200 piksel çekerken,
1Ds 200 mm. objekitifle 24 mm. x 36 mm'lik . sensöre giren görüntüyü mesela 1600 x 1200 piksel çekiyor.
350D, 35 mm. formatlı 1Ds'ye göre, aynı MP'de bir resim çekersek daha küçük alanı %60 daha büyük çekmektedir. Daha fazla resim büyüdüğü için 1Ds'ye 350 D gibi crop faktörü olan sensörlerde resim kalitesi düşük olacaktır. Yani analoglarda 35 mm. formatında çekilen resim ile geniş formatta çekilen resmin büyütmede yaşanan kalite gibi.
Sevgili centurion,
Yediğine içtiğine dikkat et ...motoru bozma! Bu yaz sıcağında inan hiç çekilmiyorsun .
al işte düzeysiz bir cevap daha! şimdi bu seviyedeki insanlarla sen neyi tartışacaksın? onlar, müritleri ve yalakalarıyla beraber kendileri çalsın, kendileri oynasın istiyorlar. başkaları da ancak tribünlerden tezahürat yapsınlar...
merak etme murat burkaycığım, bize müritlerimizden avanta leblebi falan gelmiyor, biz motoru bozmayız. asıl sen kendine dikkat et...
İlgili olabilecek konular
-
-
-
-
-
-
-
-
Nikon F55 Türkçe Kullanma Kılavuzu
06 Ağu. 2006, 19:27 tekin43
3343412 Nis. 2023, 13:15