as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
ati2001
ati2001 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

tüm arkadaşlara teşekkür ederim bu konuda beni aydınlattınız....R1 gerçekten iyi bir makina....

Sayın as....Yinede sizden özellikle çiçek gibi bir objenin üzerinde denem yapmanızı istesem ayıp etmiş olurmuyum....10 cm gibi bir yakınlıktan çekiyormu manuel fokusta...mutlaka denemişsinizdir....ama yinede bana e-mail gönderirmisiniz...


saygılar...

e-mail : [email protected]



teşekkürler...

 

Tarih: 22 Mart 2006, 15:44 - İp: 85.***.**0.168
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Ati tamam istediğin macroları çeker çekmez mail adresine göndereceğim.Bu arada sağolsun dadanagast ın tercüme ettiği Canon 350D ile Sony DSC-R1 karşılaştırmasını okumanı tavsiye ederim.Türkiyede böyle karşılaştırmalı testlerin olduğu kaynak sıkıntısı herkesin malumu.O yüzden Dadanagast a buradan o dergideki testi tercüme edip bizlere aktardığı için tekrar teşekkür ediyorum.

 

Tarih: 23 Mart 2006, 01:30 - İp: 85.***.**9.84
ati2001
ati2001 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Sizlere teşekkürler...dada yada teşekkürler...sağolsun...


saygılar...

 

Tarih: 23 Mart 2006, 17:50 - İp: 81.***.**8.209
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar çektiği fotoğraflardan büyüterek baskı alma konusu forumlarda pek dile getirilmiyor,fakat çektiğiniz ,sizce çok güzel bir fotoğrafın büyük boy baskısını almak istediğinizde hiçbir dslr-like ve bir çok dslr den alamıyacağınız kalitede çıktıyı R1 size fazlasıyla sunacaktır.Tabiiki 10.3 megapixel ve APS-C boyutlu sensörü yüzünden, aşağıda R1 ile çekilmiş büyük boy baskı fotoğrafını kafanızda canlandırabilmeniz için koydum.





#as' tarafyndan 24.03.2006 02:58:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Mart 2006, 02:56 - İp: 85.***.**6.34
ati2001
ati2001 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

süper görünüyor beeaaa...anlaşılan manzara fotograflarına Ps'ile yağlı boya efekti verip kendi tablolarımız diye bastırıp evimizin bir köşesine asabiliriz..........

yaşasın kesin alıyorum..........


saygılar........aldım hatta.....hahha...


sağol as...çok makbule geçti....

 

Tarih: 24 Mart 2006, 04:39 - İp: 81.***.**8.209
zyilmaz
zyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

as merhaba.
Ben konuyu kaçırdım galiba.
dadanagast ın tercüme ettiği Canon 350D ile Sony DSC-R1 karşılaştırması nerede acaba?

 

Tarih: 24 Mart 2006, 09:24 - İp: 85.***.**9.162
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Yılmaz merhaba İngiltere de yayınlanan practical photography dergisinin son sayısında Canon 350D mi Sony DSC-R1 mi diye bir karşılaştırma çıktı.Ben de İlker orada yaşadığı için dergideki karşılaştırmayı aktarmasını rica ettim.O başka bir topicte yer alıyordu ama arkadaşlar R1 için daha çok bu topiği izledikleri için şimdi o testi İlkerin izni ile buraya aktaracağım.Karşılaştırmayı buradanda okuyabilirsin.

 

Tarih: 24 Mart 2006, 10:41 - İp: 85.***.**6.34
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili Dadanagast ın benim ricam üzerine siteye eklediği Canon 350D - Sony DSC-R1 in karşılaştırmalı testi.

ozellikler:

350d hakkinda fazla birsey soylemeye gerek yok, cunku 350d'nin populerligi yuzunden.. bu testte daha cok, optik viewfinder ve degistirilebilir ef/ef-s lenslerinden ve bu yuzden yuzlerce canon mount lensi kullanabilmekten, nasil, fotografik ilgi alaninizda kullanabileceginiz onem kazaniyor.. bu testte 18-55 ef-s lensi ile cekimler yapildi..350d'nin uzerinde 28-88mm'lik bir focal alani kapsamakta 18-55 lensi..(crop faktoru yuzunden..)
diger yandan sony'nin sabit 24-120mm'lik lensi bulunmakta.. ayrica 0.8x genis aci konverter'i ve 1.7x telephoto konverteri, her biri 230 pound dolayinda piyasada bulunabilmekte.. (bu arada sokaktaki fiyatlari icin r1, 699 pound ve 350d'nin kit lensi icin de 569 pound denilmis.. turkiyedeki fiyatlar farklilik gosterebilir.. o yuzden kendinize gore bir yorum cikarin..)
r1'in 24mm'sinin gayet iyi oldugu soylenmis.. ayrica 350d gibi bir dslr'la ayni genis aciya sahip bir lensi kullanabilmek icin 200-300 pound'u harcamaniz gerektigi eklenmis..
telephoto kismi ise r1'in 120mm'de bittiginden dolayi spor ve vahsi hayat fotografciliginda yetersiz kalacagini soylemisler.. fakat portre fotografciligi icin harika bir aciya sahip oldugunu eklemisler r1'in lensinin..
bir buyuk problemin dslr kullanmada, sensore toz kacmasi sorunu oldugunu, bu yuzden r1'da bu problemin de sorun olmadigini eklemisler..
bir baska buyuk ozellik r1'in 10.3 mp'lik cmos sensoru denmis.. bu ozelligiyle digerlerinin arasinda birinci siraya cikiyormus..
sensorunun buyuklugunden bahsetmisler..
fazla teknige kacmadan, daha buyuk sensor kullanilmasinin daha az noise olusturacagini ve daha az renk sacilmasi yasanacagini belirtmisler..

tutus:

r1'in bir ufaltilmis bir orta format ile karistirabilirsiniz denmis en basta..fakat yakindan baktiginizda, sony'nin onceki en birinci sinif f828'i ile benzer ozellikler tasidigini gorebilirmissiniz.. flash hotshoe'in garip yerinden bahsetmisler..
buyuk olcude kontrol tuslarinin sol bolumde oldugundan ve ve bu yuzden sol bas parmakla kontrolunden; diger kontrol tuslarinin ise mantiksiz yerlerde oldugundan bahsetmisler; fakat, bir kere ogrendikten sonra cok kolaymis kullanimi tuslarin..
350d'de ise, ayni diger alt-sinif dslr'larda oldugu gibi asil kontrol tuslarinin body uzerinde oldugunu ama body'nin ufakligindan dolayi, kullanimlarinin zor oldugundan bahsedilmis..
350d'nin en kotu yani belki de grip denilmis.. (yani makineyi tuttugunuz yer..)
ufak elliler icin bile uzun sure kullaniminda problem olabileceginden bahsetmisler..
normal ve buyuk eli olanlarin, problem yasayacagindan tutusda; ozellikle uzun bir lens ve flash ile kullanirken diye eklenmis..
sony r1'da flash'in sag tarafda takilmasiyla; makinenin agirlik merkezi sag tarafa dogru gitmiyormus ilginc olarak.. ve ellere ekstradan bir baski vermiyormus flash ile kullaniminda..
canon, kumanda dial'ini grip'in hemen uzerinde, shutter'in hemen arkasinda tutuyor.. bu kumanda ayarini degistirmede, makine halen daha saglamca tutulabiliyormus ayarlar degistirilirken.. sony'de ise bu kumanda dial'i body'nin arkasindaymis ve buyuzden hafifce, makineyi tutmada problem oluyormus..

body kalitesi olark her iki makinenin de benzer oldugundan bahsedilmis.. canon'un daha puruzsuz bir yuzeyinin oldugunu, sony'nin ise daha puruzlu gibi ve daha iyi kaymaz materyalin oldugunu belirtmisler grip'in uzerinde..
sony ile iki tur kart kullanilabileceginin bir avantaj olacagini eklemisler.. ayrica bir dugme yardimiyla hangi kartin kullanilacagini belirtmenin bir kolaylik oldugu belirtilmis, menuye girip de degistirmenin yerine..
menu sistemi olarak her iki makine de gayet kolay kullanim sagliyormus.. sony'nin tek tusla menuye ulasmayi saglayan tusunun, fotograf ayarlamasindan baska konularda da kullanilmasi cok daha iyi olurmus; contrast ve renk ayarlari gibi; bu tur ozellikler cekim yaparken, cok az kullani

 

Tarih: 24 Mart 2006, 10:46 - İp: 85.***.**6.34
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sonuç:

SONY DSC-R1 ***** (5 yıldız)

 

Tarih: 24 Mart 2006, 10:55 - İp: 85.***.**6.34
zyilmaz
zyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

teşekkürler as.
İnsanın koşup R1 Alası geliyor

 

Tarih: 24 Mart 2006, 13:40 - İp: 85.***.**9.162