as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
resimsever
resimsever (üye)
Antalya / Meraklı

Bilgiler için teşekkürler.

Dsc-r1 ile yağlıboya tablo çekimi yapılabilir mi?Bu çekimi yapmak için başka objektif veya lensler kullanılmalı mı?Yağlıboya çekimlerinden sonra bunlardan baskı alınacağı için iyi bir iş çıkarması lazım.Bunu bu makina yapabilir mi?Bildiğiniz başka bir makina varsa onu tavsiye edebilirmisin AS?

Teşekkürler

 

Tarih: 20 Mart 2006, 14:15 - İp: 85.***.**9.129
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Merhaba Resimsever
Dsc R1 ile yağlı boya çekimi yapılabilir.Makinanın üzerindeki lens çok keskin görüntü veriyor ve renk kayması olmuyor.AdobeRGB renk modu ile çekilirse fotolar doğal renkleriyle (orijinal renkleri ile) çekilebilir.Ayrıca shutter sesi tamamen kapatılabildiği için müze vb. yerlerde kullanım için çok uygun.Düşük noise oranı ile flaşı kullanamıyacağınız yerlerde bile net görüntü alınabilir.Baskı boyutu içinse 10.3 Mp. sayesinde Nikon D70S ,Canon 350D ve KM 5D gibi DSLR makinalarından daha kaliteli ve büyük baskılar alabilirsiniz.
İşinize yarayacağını düşündüğüm bir başka özelliği ise yağlı boya tablolarda boyanın özelliğinden dolayı ışık yansımaları olabilir,R1 üzerindeki AGCS sistemini ON yaparsanız çekilen fotonun üzerindeki ışık parlamalarını engelliyebilirsiniz.Bu özelliği diğer makinalarda ancak polarize lenslerle sağlıyabilirsiniz.
Ben işinize yarayacağını düşündüğüm özellikleri yazdım çünkü ABD de Metropolitan müzesinde tablo çekimlerinde R1 de olan bu extra özelliklerin hepsine ihtiyac duymuştum.Daha başka soracağınız bir şey varsa seve seve yardımcı olurum.İyi günler.

 

Tarih: 20 Mart 2006, 15:43 - İp: 81.***.**8.64
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

as selamlar..

degerlendirmen bayagi genis olmus dogrusu..
ornek fotograflarin hepsinin tam boyunda olani olsa cok daha iyi olur, pazarbey'in de dedigi gibi ufak goruntulerle bir yerlere varabilmek cok zor..
macro fotografi, pek de net cikmamis gibi geldi bana..
..
yuksek iso'larda da beklenildigi gibi kalite..

tebrikler..

 

Tarih: 21 Mart 2006, 21:02 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

İlker iso test fotoları tam boy,diğer macrolardanda telefon fotosu tam boy.
Sony kataloglarında macro için 30cm.demiş ben onları yaklaşık 20 cm den çektim yani netliği sonuna kadar zorladım.Fakat işin ilginç yanı 20-25 cm. uzaktan çekilen macro lar diğer makinelerin 1-2 cm den çektiklerinden daha fazla detay içeriyor,bana öyle geldi.Crop uygulandığındada bozulma olmuyor.

 

Tarih: 21 Mart 2006, 21:16 - İp: 85.***.**4.216
ati2001
ati2001 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

bu işi bilgiğimi düşünerek bir soru sormak istiyorum arkadaşlar....R1 alıcam , son olarak makro konusunda kaldım...

makinanın manuel metlemesi olduğuna göre...!!!!!!

mesela 10 cm gibi bir uzaklıktan yaklaşarak , manuel netlemeyle istediğimiz netliği sağlayalım ve fotografı çekelim..!!!

böyle yapsak olmazmı......makina muhakkak kendi odak uzaklığınımı ister , yani 20 cm'den fazla yaklaşsak netleme olmazmı....manuel yapsak yani.....nasıl olsa manuel netleme olduğunda net görmemizi sağlayan küçük bir dikdörtgen geliyor karşımıza....buna LCD'den değil'de vizörden baktığımızda daha net görebiliriz gibime geliyor....yani net görüntü oluyormu diye...çünkü LCD'den baktığımızda bazen anlaşılamıyor.....

neyse benim düşüncem'di bunlar....böyle birşey olursa aldım gitti o zaman , çünkü makinaya baktım , inceledim süper gerçekten......her işi görür , hobi için ve İş amaclı kullanımları rahatlıkla halleder....Diğer karşılaştırmalar olan 350d ve Olympus E-500 örneklerine baktım....hiç aşağı kalır bir yanı yok....ve rahatlıkla 800 ISO ya kadar fotograf çekebilirdiniz.....

tabi tüm makinalar 800'den sonra bozmaya başlıyor...bunu kabul etmek lazım o yüzden D*Slr'lar çok iyidir falan dememek lazım , onlarda bozuyor....Fakat 350D 1600 Iso da bile iyi fotolar veriyor . gördüğüm kadarıyla....eğer Ps müdahalesi yoksa..tabi pek güven vermiyor bazı siteler insana.......



saygılar...AS makinan hayırlı olsun bu arada.........

 

Tarih: 21 Mart 2006, 23:57 - İp: 85.***.**0.168
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Ati merhaba
Hocam makinenin özelliklerinde macro mesafesi 30 cm. diye yazıyor bu otomatik netleme yapabildiği en yakın mesafe.Ancak manuel netleme ile daha yakın mesafeden objeleri çekebiliyorsun.Üstelik boyut olarakta 1-2cm den macro çeken makinalardan daha büyük ve detaylı macrolar oluyor.Aşağıdaki linkteki test için çektiğim cep telefonun fotoğrafını altındaki larger tuşu ile tam boyutta pc ne kaydet ve incele hatta bir kaç kez büyült ve bozulma olup olamadığını kontrol et.
Noise konusunda ise aynı sitede yüklü tam boy noise test fotolarını pc ne indirip 1600 iso da bile noise in yok denecek kadar az olduğunu göreceksin hatta 3200 bile gerektiğinde kullanılabilecek nitelikte bence test fotoğraflarının larger ile açıp tam boylarını bir incele sonra konuşalım.
Ayrıca manuel netlik için AF den çıktığında ayar bileziğine dokunduğun anda odaklamaya çalıştığın alan görüntüsü otomatik olarak LCD de 2-3 katı civarında büyüyor ve manuel odaklama çok rahat yapılıyor.

Test fotolarının linki: http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=579786

 

Tarih: 22 Mart 2006, 00:20 - İp: 85.***.**4.216
bmadran
bmadran (üye)
Ankara / Amatör

Sayın Ati;

Maalesef düşündüğünüz gibi değil. Odaklamayı manuel de yapsanız belli br uzaklıkta durmanız gerekiyor. Çünkü doğal olarak lensin maksimum ve mimimum odaklama yaptığı değerler var.. Yani manel focus a alıp cisime yaklaşırsanız da odak ringini görüntüyü netleyecek kadar çok çeviremeyeceksiniz.
Umarım anlatabilmişimdir..

Ancak cisme ne kadar yakın olduğunuz bence önemli değil. Hatta uzakta olmak daha iyi. Çünkü uzaktayken çekeceğinzi bir canlıysa onu ürkütmeden işinizi halledebilirsiniz. Oysa min. uzaklığı 1cm olan makinada en iyi görüntüyü elde etmek için tüm kareyi riske atmak zorundasınız...

Makro çekimlerde anladığım kadarı ile en önemli faktörlerden biri çözünürlük. R1 bu konuda avantajlı. Örneğin R1'le çektiğiniz bir makroyu istediğiniz oranda croplayıp hala tatminkar büyüklükte bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Oysa R1 in çözünürlüğü 5-6 megapiksel olsaydı bu kadar croplama yaptığınız da elinizde afedersiniz cücük gibi resim kalacaktı

Uzun lafın kısası R1 in sizi tatmin edeceğini düşünüyorum.

Bu adrese Nikon D50'nin Sigma Apo 70-300mm lensle çekebildiği bir makroyu örnek olarak koyuyorum.. Fotoğrafın boyutu küçültülmedi, sadece croplandı. Farklı makinaları olan arkadaşlar da telefonlarının bir harfinin makrosunu çekip koyabilirlerse karşılaştırma yapmak açısından çok faydalı olur. Ayrıca çok da hoş bir koleksiyonumuz olur.


Bu arada benim de aklımda şöyle bir soru var. Mesela atıyorum 50-60 megapiksellik bir makina yapılsa ve buna görüntüyü bozmayacak ancak çok fazla geniş açıya sahip bir lens takılsa makinada başka bir lens kullanmaya gerek kalır mı? Bana kalmaz gibi geliyor. Çünkü fotoğraf tam boyutta çok büyük olacağından istediğimzi yeri croplayıp yüksek zoomlu objektiflerin sunduğu faydaları elde edebiliriz gibi geliyor bana. Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum.. Tabi bu kadrajın önemini çok azaltacağı için fotoğrafçılık açısından pek de hoş olmaz ama mantık olarak yanlışmıyım onu merak ediyorum.


#bmadran' tarafyndan 22.03.2006 00:29:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2006, 00:22 - İp: 85.***.**2.6
bmadran
bmadran (üye)
Ankara / Amatör

As aynı anda yazmışız..
Demek ki manuel zoom da R1 biraz değişik işliyormuş.. Öğrenmiş olduk..

Bu arada eğer çektiğin telefon resminde sağdaki tuşların boyutunu küçültmediysen, D50+70-300 sigma makro da daha iyi sonuç veriyormuş gibi geldi bana..

Yanılıyorsam düzeltin lütfen..

#bmadran' tarafyndan 22.03.2006 00:27:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2006, 00:25 - İp: 85.***.**2.6
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

bmadran merhaba
Maalesef fotoğrafı küçültmek zorunda kaldım,çünkü orijinali 7.5 MB.civarında idi 3-4 sefer o boyutta yüklemeyi denedim ama boyut uzun olduğu için hata verdi bende fotoğrafı p/s ta açıp save for web ile 100/50 oranında küçültüp oyle yükledim.
İnsanlar R1 in 20-30 cm den macro çekmesini anlıyamıyorlar,birçok makinanın 1-2 cm.den macro çekmesinin daha iyi olduğunu düşünüyorlar ben aynı kareyi KonicaMinolta Z3 ile 1cm.mesafeden çektim ,kapsadığı alan sadece 3*3cm.lik bir alan oysa bu alan R1 de 7*7cm.lik bir alan oluyor.

 

Tarih: 22 Mart 2006, 01:17 - İp: 85.***.**4.216
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

ati kesinlikle sony r1 al. memnun olma foruma bırdaha yazı yazmam kacarım.
ben r1 ime flas alsam mı dıe dusunuyorum kaldıkı dslr lens almaktan baslarsınn

 

Tarih: 22 Mart 2006, 10:28 - İp: 81.***.**9.180