as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili mimarca ve osmanlı
Canon EOS20D testinte kullanılan lensin ABD fiyatı yaklaşık 1300 usd. civarı, 12mp. lik Nikon D2X te kullanılan lensin ABD fiyatı 500-600 usd.
Ve bu testte iki makinanın test fotolarındaki görüntü kalitesi R1 e yaklaşamamış.Özellikle ıso resolution chart taki görüntüler de R1 lensinin keskinliği çok bariz bir şekilde görünüyor.En azından bana öyle geldi sizin ve İlkerin yorumlarını merak ediyorum.Yazarsanız sevinirim.
Hatta sevgili drtamer inde R1 fotolarının keskinliği konusunu D200 test topiğinde bahsettiğini görmüştüm onunda yorumlarını merak ediyorum.




#as' tarafyndan 31.03.2006 16:46:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Mart 2006, 16:18 - İp: 85.***.**6.125
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

ee boşuna dil dökmedik yani bende resimleri tam boy ındırıyorum ama nasıl acıcam tam boy bulamadım bır de lutfen d50 ile r1 in makrolarını ınceleyın??

 

Tarih: 31 Mart 2006, 18:14 - İp: 85.***.**9.165
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

as tam anlayamadı sence uzerindeki bu lenslerle r1 dslr lerden daha mı ıyı foto kalıtesi sunuyor kullanıcıya bunun cevabını alalım vah vah vah cnm dslr lerim benim!!!!!!

 

Tarih: 31 Mart 2006, 18:22 - İp: 85.***.**9.165
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Slr-like diye tabir edilen makinalar amatör insanları hedeflediği için üreticiler bu makinalarda fotoğrafı işleme esnasında uygulanacak rek keskinlik kontrast gibi değerleri yüksek oranda uygularlar aslında sizin gördüğünüz fark lensten ileri gelen değil makina işlemcisi tarafından uygulanan keskinlik oranı sonucunda oluşmuş olan bir farktır

 

Tarih: 31 Mart 2006, 18:32 - İp: 85.***.**9.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..
iste bir d2x ve r1 karsilastirmasi daha..

sevgili as,
resolution chart'inin bir d2x ile bir de r1 ile cekilmis fotograflarini actiginda, her ikisinin de cok kaliteli sonuc verdigi gorulebilir..
d2x fotografinda, kamera ici sharpness kullanilmamis.. eger ki photoshop'da eklersen, acik sekilde cok keskin oldugunu gorebilirsin..
ama bir yerde bu karsilastirma bence cok da manasiz.. birinin uzerinde 1:1 macro objektifi varken digerinde zoom lens var..

calgici kizlar fotografinda ise, d2x, super sekilde ayrinti cikarmis.. ayrica fotografda, renkler arasi gecis de super.. yuz tonleri cok iyi islenmis.. cok daha canli bir fotograf..
gerekli keskinlik verildikten sonra, mukemmel sonuc alinacaktir..

......................

ben bir seyi ilave etmek istiyorum.. r1'in fotograf kalitesi hakkinda kimse, kotudur demiyor sanirim..
o fiyata cok iyi bir makine oldugunu yazdik, konustuk..

ama hicbir zaman bir dslr'in verdigini veremez r1.. bunu tartismak bile komik geliyor bana..

tamam r1 ile 24-120 araliginda guzel fotograflar cekebilir kullananlar.. ama d2x gibi bir kameraya 200mm f/1.8 objektif de takip mukemmel sekilde arka plani koparabilir fotografci.. r1 sadece telede f/4.8.. bu yeterli gelecek mi?

ha ama denirse, ben manzara fotograflari cekecegim.. R1 gibi bir makine biz amatorlere her haliyle yeterli olacaktir..

 

Tarih: 31 Mart 2006, 18:41 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili kobra jpeg kalitesi olarak bunu böyle açıklayabiliriz ama pro dslr de kullanılan çok kaliteli lenslere rağmen oluşan banding ,distorsiyon ve purple fringing in oluşmaması gerekmiyormu.
En azından EOS20D de test te kullanılan L serisi 1300usd.lik lenste bunların olmaması gerekirdi.Çünkü fotoğraf çekiminde oluşan bu hataların herhangi bir işlemle giderilebilmesi mümkün değil.

 

Tarih: 31 Mart 2006, 18:55 - İp: 85.***.**6.125
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili İlker aynı anda yazdık herhalde.Ben zaten fotoğraflara bakmadım bile benim ilgimi çeken resolution chart taki detaylar zaten sanada bunu sormuştum.Grafiklerde oluşan farkın sebebi ne olabilir.

 

Tarih: 31 Mart 2006, 18:59 - İp: 85.***.**6.125
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Bana kalırsa tabii ki 15000 ytl lik d2x in performansını R1 in vereceğini sanmıyorum dadanagast.Öyle olsa herkes R1 alırdı.Ancak bir D70S yada 350D ile R1 i kıyaslamak çok komik.Sonuçta R1,üst sınıf bir DSLR kadar iyi olmayabilir ancak yukarıda saymış olduğum giriş seviyesi 2 modelden bariz şekilde daha kalitelidir diye düşünüyorum.Burada as'a ve mimarca'ya sonuna kadar katılıyorum.Fakat bu modellerin üzerine kendi fiyatından yani gidip de body sinden pahalı bir lens takarsanız orasını bilemem.Saygılar...

 

Tarih: 31 Mart 2006, 19:23 - İp: 85.***.**4.255
drtamer
drtamer (üye)
Malatya / Amatör

Sevgili As,
Sen uyardıktan sonra tüm topiği baştan sona okudum. Imaging Resource komparometeri ile R1'i 20D ve D2X ile kıyasladım. Senin de dediğin gibi R1'in sonuçları benim gözüme de çok başarılı geldi. Default ayarları R1'de daha keskin ayarlanmış.
Ama dada'nın da dediği gibi, lensler farklı, kamera-içi keskinlikleri de farklı.
Açıkçası sizler kadar photo-shop ve postprocessing işlemlerinde tecrübeli değilim. Ama 2 gündür bu konularda profesyonellerin kamera içi değil de postprocessing ile keskinleştirmeyi tercih ettiklerini okuyorum.
Tabii bu da tercih meselesi. Kimisi daha sanatsal ve profesyonel yaklaşıp daha fazla zaman ayırıp belki daha iyi sonuç alıyor. Ama kimisi de direkt olarak kameradan keskin fotolar almayı ve zaman ayırmamayı tercih ediyor. Zaten bunun için RAW yanında JPEG formatı var. Açıkçası şu anda ben de kendimi ikinci gruba yakın hissediyorum. Ama tecrübelendikçe ilk yaklaşımı tercih ederim belki de.
Tamer

 

Tarih: 31 Mart 2006, 19:28 - İp: 193.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili osmanlı sanırım herkes dslr e kaliteli lens takınca fotoğraf kalitesinin çok değiştiğini kabul ediyor.
Aşağıdaki fotolar imaging resource dan alındı ve Canon EOS20D bu testte üzerinde 1300usd lik L serisi bir lens var,ve çektiği fotoğraf aşağıda ben bunu anlıyamadım.
Soldaki foto Canon EOS20D ye ait sağdaki R1




#as' tarafyndan 31.03.2006 19:35:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Mart 2006, 19:33 - İp: 85.***.**6.125