as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Evet evet aynen bunu koymayı düşünüyordum ben de.Nasıl koyacağım bilgisayarımdan bana yardım edebilirmisin lütfen?
Birde kontrol panelinden resmimi değiştirmek istiyorum.Bu konuda da bir düzeltme yapamadım.Teşekkürler...

 

Tarih: 2 Nisan 2006, 14:02 - İp: 85.***.**7.8
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Osmanlı foruma foto eklemek için önce fotonu

http://depo.fotodak.com/

gibi bir siteye yükleyeceksin,ondan sonra yüklemenin sonunda sana bir jpeg li bir adres verecek,o adresi foruma mesaj yazdığın pencerenin üzerinde ki simgelerden en sağdakini tuşlayacaksın,açılan pencereye de daha önce aldığın adresi kopyala yapıştır ile yazacaksın olay budur.

Avatar resmini ise kontrol panelden avatar resmine gir ebatlarını gösterdiği boyuta uygun resmi bilgisayarından yüklediğinde değiştirebilirsin.

 

Tarih: 2 Nisan 2006, 14:13 - İp: 85.***.**4.217
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Allah razı olsun.Söylediklerini deneyeceğim.Bir sorunum olursa seni haberdar ederim sevgili as...

 

Tarih: 2 Nisan 2006, 14:16 - İp: 85.***.**7.8
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar bu topiğin içinde R1 in fotoğraf kalitesinden sık sık bahsedildi.Sizlere R1 den bu kaliteli fotoğrafların alınmasına neden olan bir özellikten daha bahsetmek istiyorum.

Şimdi diyeceksinizki sen bukadar özelliği nereden biliyorsun.Sizlere tavsiyem bir fotoğraf makinası almadan yapım tekniğinden,özelliklerine ve bunların ortaya çıkardığı sonuçlara kadar her şeyi arştırın.
Ben öyle yaptım.
Kimse parayı sokaktan toplamıyor verdiğiniz paranın karşılığını alamıyorsanız yanlış seçim yaptınız demektir.
O yüzden makina alım aşamasında bu seçimi doğru yapın,sadece bir-iki özelliği beğenip karar vermek yerine toplam kaliteyi değerlendirin.

R1 de inanılmaz kalitedeki fotoğrafların arkasında küçük boyutlu lens bloğunun önemli bir etkisi vardır.
Bu şu demektir
Çok elemanlı lens bloğunun içinde ki son lensin sensöre çok yakın olması demektir.
Aşağıdaki fotoğraf bunu size kolaylıkla açıklayacaktır.

Bu özelliğin fotoğrafa etkisi ise renk sapmalarını önlemesi,lensin yüksek MTF (modulatıon transfer function) oranlarının kayıpsız bir şekilde , yüksek kontrast ve netlikte bozulmaları en aza indirerek sensöre aktarılmasını sağlıyor.

DSLR ile kıyaslama açısından odaklama mesafesinin ne kadar kısa olduğu aşağıdaki bu resimden kolayca anlaşılabilir.




 

Tarih: 2 Nisan 2006, 17:07 - İp: 85.***.**4.217
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Hakikaten haklısın as.Demek başarının arkasındaki etmenlerden birisi buymuş.

 

Tarih: 2 Nisan 2006, 17:34 - İp: 85.***.**7.8
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

AS Merhaba
Ben pratec marka fotoğraf makinamı değiştireceğim,R1 hakkında yaptığınız inceleme yi bir süredir takip etmekteyim.Yabancı sitelerdeki testleri ve yorumlarıda inceledim ama sizin bize aktardığınız yorumlar kadar detaylısını hiçbir yerde göremedim bunun için size amatör bir kullanıcı olarak olarak teşekkür ederim.
Benim R1 hakkında ve diğer makineler hakkında merak ettiğim şey şu.1-2 cm. den macro çekebilmek avantaj değilmidir.Bu macrolar daha güzel olmazmı R1 bildiğim kadarı ile 20-25cm.den macro çekebiliyor bu konu hakkında biraz bilgi verirseniz çok sevinirim.

 

Tarih: 3 Nisan 2006, 13:30 - İp: 85.***.**6.182
mehmetklyr
mehmetklyr (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşım makinen hayırlı olsun.. Kızma ama kıskandım seni

 

Tarih: 3 Nisan 2006, 13:52 - İp: 85.***.**6.191
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Merhaba Soner
Macro fotoğraf çekimlerinde yalnış bilinenler:

Sitedeki bir çok kişi Sony DSC-R1 in 20-30 cm.den macro çektiği için macroya uygun bir makina olmadığını düşünüyor.
Makro fotoğrafçılığında objektiflerin ne kadar yakından netleyebildikleri değil, görüntüyü sensör üzerine ne kadar büyük düşürebildikleri önemlidir.

Sensör boyutu burada da ön plana çıkıyor.Büyük sensör daha fazla alanı görür ve bu makinalarla çekilen macrolar daha fazla detay barındırır.Bir makinanın 1cm - 2cm.den macro çekebiliyor olması iyi macro çektiği anlamı taşımaz.
Malesef sitedeki bir çok arkadaşımız sadece 1-2 cm.den macro çekebiliyor diye Macro özelliği aradıkları makinalarda tercihlerini yalnış yapmaktalar.

Aşağıdaki resimde sensör boyutu ile çekilen macro fotoğraf boyutu arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz.

Kırmızı renkli diktörtgen fullframe sensör

Sarı renk Canon 1D sensörü

Lacivert renk Sony DSC-R1 ,Canon EOS350D,Nikon D70S vb.DSLR ler.

Diğer yeşil ve beyaz olanlar şuan piyasada satılmakta olan tüm dslr-lıke makinaların (çoğu 1-2cm.den macro çekebilen makinalar)sensör boyutlarını ve sensör boyutuna bağlı olarak fotoğrafı çekilen objenin fotoğrafta kapsadığı alanı göstermektedir.

Daha detaylı bilgileri www.melihozbek.com dan edinebilirsiniz.


 

Tarih: 3 Nisan 2006, 16:31 - İp: 85.***.**4.176
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili soner25
Gündüz çok vaktim olmadığı için güzel sözlerin için teşekkür edememiştim şimdi ediyorum,verdiğim bilgi umarım yeterli olmuştur,başka sormak istediğin bir şey varsa bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım.

Sevgili mehmetklyr
Neden kızayımki R1 birçok insanın imrenerek baktığı bir makina kıskanmakta haklısın.F828 yerine biraz daha sık dişini ve R1 al kesinlikle pişman olmazsın.

 

Tarih: 3 Nisan 2006, 22:06 - İp: 85.***.**3.173
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

merhaba as kardeş.sana bir sorum olacak.Bu zebra özelliği ne işe yarıyor.Diğer makinalarda bu özellik var mı?Sen bu özelliği nerelerde kullanıyorsun.Faydalarını anlatırmısın.Kendine iyi bak.

 

Tarih: 4 Nisan 2006, 14:31 - İp: 85.***.**6.182