as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Soner merhaba

Zebra Pattern (Desen): Bu özellik ,parlaklığın nerelerde belirli bir seviyenin üzerinde çıkarak ışık patlamaları oluşturduğunu göstermek için siyah beyaz şeritler kullanarak bu noktaları LCD veya EVF da yatay çizgiler halinde çekim öncesinde göstererek,çekilecek fotoğrafta aşırı pozlamaları önceden uyararak kullanıcıya ayar yapma imkanı vermektedir.

Biliyorsun bazen çektiğimiz fotoğraflarda ,çekilen objenin kare içinde yer alan bölümlerinde ışık patalamaları ile karşılaşırız.Bu bir ışık,güneş veya parlak bir objede olabilir.Bu durumda o bölgedeki bütün detaylar kaybolur,yani bu istenmiyen bir durumdur.

Sony den başka hiç bir makinada olmayan (varsa da ben bilmiyorum)bu özellik yeni geliştirilmiş Real Imaging Processor sayesinde çekilmesi düşünülen karedeki ışık miktarları bu işlemci sayesinde algılanıp kullanıcıyı anında ve sürekli bilgilendirerek poz dengesi hatalı çekimlerin yapılmasını pozlamanın + veya - yönde ayarlama sureti ile görerek,izliyerek en iyi çekimin yapılmasını sağlamaktadır.

Ben bu özelliği sürekli açık tutuyorum.Madem makinam bana böyle harika bir özellik sunmuş niye devre dışı bırakayım ki.Artık keşke biraz daha az veya biraz daha pozlama ile çekim yapsaydım demiyorum.

Aşağıda bu Zebra desenlerinin LCD veya EVF de nasıl göründüğünü gösteren bir fotoğraf var.Tabii şunuda belirteyim bu çizgiler çekilen fotoğrafta yer almıyor,sadece çekim öncesi bizi çektiğimiz fotoğrafta ki poz dengesi konusunda bilgilendiriyor.

Örnek fotoğraftaki yatay siyah beyaz çizgilerin olduğu bölümler detayların kaybolacağı ,fotoğrafta parlak beyaz çıkacak fazla pozlanacak yerleri gösteriyor.Bu bilgilere çekim öncesi ulaşabildiğimiz için Ev ayarı (Baş parparmağın altına denk gelen roller tuşu) ile poz ayarı - yönde ayarlanarak başka makinalarda hatalı çekilecek bu fotoğraf R1 de başarılı bir şekilde çekilmiş olacak.

Umarım açık bir şekilde anlatabilmişimdir.


 

Tarih: 4 Nisan 2006, 16:10 - İp: 85.***.**3.173
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar bugün siteye Sony DSC-R1 in içindeki çekim efekti seçeneklerinden SEPHİA modunda çekilmiş ,daha önce renklisinide yüklediğim Efes fotoğrafının sephialısınıda yükledim.Bu çekim moduylada çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.


 

Tarih: 4 Nisan 2006, 19:53 - İp: 85.***.**3.173
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

as SEPHİA modu harika birşey fotoğraf ise inanılmaz!!!!!

 

Tarih: 5 Nisan 2006, 11:11 - İp: 85.***.**9.165
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Sevgili mimarca,makinanı benden önce aldın.Bir türlü senin fotoğraflarını göremedim galeride.Yani bir gece,bir de kar çekimin ile telefon çekimin var.Senden bol bol fotoğraf bekliyoruz.

 

Tarih: 5 Nisan 2006, 11:15 - İp: 85.***.**4.58
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

en kısa zamanda osmanlı vakıt ayarlıycam

 

Tarih: 5 Nisan 2006, 12:38 - İp: 85.***.**9.165
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Evet Mimarca sephia modu harika .Sende R1 kullanımı ile ilgili soracağın bir şey olursa yardımcı olurum.Çünkü bu makinada kötü fotoğraf çekmek neredeyse imkansız.

 

Tarih: 5 Nisan 2006, 18:26 - İp: 81.***.**1.33
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar R1 in örnek fotoğraflarından bir tanesini daha aşağıdaki linke yükledim.Gerçi kalite olarak 10mp.den 580kb.küçültüldüğü için biraz netlikte bozulmalar oldu ama renkler falan güzel gözüküyor.
Aşağıdaki linke girdiğinizde larger tuşu ile 580kb.lık küçültülmüş boyutu görebilirsiniz,Sanatsal açıdan yorumlamamanızı sadece netlik küçülmeden dolayı bozulsada renk dağılımları için yorumlamanızı rica edeceğim.İsteyenlere tam ebat 10mp. li incelemeleri için mail adresine gönderebilirim.


http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=4300678&size=lg

Linkteki fotoğraf:


 

Tarih: 5 Nisan 2006, 23:16 - İp: 81.***.**1.33
bmadran
bmadran (üye)
Ankara / Amatör

Efes fotoğrafı muhteşem olmuş as. Eline sağlık..

 

Tarih: 5 Nisan 2006, 23:49 - İp: 88.***.**8.123
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

bmadran teşekkürler.

O fotoğraf için beni Sony Eurasıa dan aradılar ve Sony DSC-R1 in 2006 yılı kataloglarında R1 ile çekilmiş fotoğraflara örnek olarak katalogta yayınlamak için benden izin istediler.
Bende Efes fotoğraflarımdan birkaçını onlara yayınlanması için gönderme kararı aldım,Sanırım bir kaç gün içinde netleşir,size buradan heber veririm.

Artk Sony bayilerindeki ve gazetelerdeki R1 reklamlarında o fotoğrafı görebilirsiniz olay netleşsin haberdar ederim.
Az önce verdiğim linkteki fotoğrafı inceledinmi,Renk ve keskinlik konusundaki düşüncelerin neler.

 

Tarih: 6 Nisan 2006, 00:10 - İp: 81.***.**1.33
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Sevgili as merhaba.Fotoğrafı siteden açıp inceledim.
Sanırım güneşin dik geldiği bir saatte çekim yapmışsın.Yani güneş ışığı kuvvetli geldiği için renkler çiğ çıkmış gibi...
Makina ile ilgisi yok.En iyi makina ile bile öğle saatlerinde verimli sonuçlar almak zordur.Netlik iyi ve renkler gerçeği yansıtıyor.Beğendim ancak akşam üzeri bir çekim de fena olmaz.
Seni şimdiden tebrik ediyorum efes fotoğrafların için.Ben zaten pek beğenmiştim çekimlerini.Fakat nasıl duymuşlar yada haberleri olmuş çektiğin fotoğraflardan...
Acaba birgün Mustafa Bey'de beni arayıp senin resimleri kataloğa koymak istiyorum dermi?
Senin adına çok sevindim.Desene şöhret kapıları senin için aralanıyor...

 

Tarih: 6 Nisan 2006, 00:21 - İp: 88.***.**5.4