as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sevgili as eline sağlık.
Bu makina ile hiç ilgilenmememe rağmen genede izlenimler dikkatixmi çekti. Yalnız fotoğrafları böyle küçük ebatlı değilde hemenpaylaş gibi sitelerde tam boyu ile yüklesen diyorum. Böylece karşılaştırma imkanı daha sağlıklı bir biçimde sağlanmış olur diye düşünüyorum.Çünkü böyle küçük fotolarda en kötü makina bile güzel netice veriyor.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 08:06 - İp: 85.***.**0.91
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Pazarbey merhaba
iso test fotolarını tam boy yükledim fotoların altındaki large tuşu ile ulaşabilirsin.Diğer 3 foto ise 24mm-28mm-35mm. açı farklılıklarını göstermek için,pil fotoğrafı ise alan derinliğini manuel focusta ki görüntüsü içindi,onlar için tam boya gerek varmı bilmiyorum.İsterseniz onlarında tam boyunu yükleyebilirim.
Not olarak tekrar belirteyim iso fotolarının tam boyları yaklaşık 4.5mb. large ikonuna tuşlayarak ulaşabilirsiniz.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 08:34 - İp: 81.***.**5.137
selcuk45
selcuk45 (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhabalar As

Hadi hayırlı olsun yeni R1.
Memnun kalacağına eminim. Ben 2 - 3 aydır sorunsuz kullanıyorum.
Raw çekip Adobe Raw Converter 3.3 ile photoshop da açıp muhteşem sonuçlar alabilirsin.
Senin adına sevindim.
Güzel günler dilerim.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 09:08 - İp: 85.***.**8.68
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

as makinenin iyi günlerde kullan iyi seçim yapmışsın zaten sınıfının en iyi fotoğraf kalitesine sahip makinesi,fiyat olarak biraz fazla ama oda senin için sorun olmuyorsa çok iyi makine,tekrar hayırlı olsun.

as o aldığın hafıza kartını ne kadara aldın?bildiğim kadarıyla cf kartlara sony baya yavaş yazıyormuş ama memory stciklere daha hızlı yazabiliyormuş.ben 2gb microdrive kartımı 130 ytl ye aldım.bir raw dosyasını 2.5 saniyede yazıyor,düz jpeg i ise 1 saniye gibi bir sürede.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 09:42 - İp: 81.***.**7.235
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony DSC-R1 izlenimler...
Makinanın arkasında ve yan tarafında ki tuşların hepsinin birden fazla işlevi var.Bu tuşlardan birine basıldığında ekranda o tuşun bize sunduğu seçenekler çıkıyor.Sağ arka üst tarafta harici flaş yuvasının altında sağa-sola dönen ana komut kadranı var.Tuşların bize sunduğu seçenekler üzerinde bu kadran yardımı ile dolaşılıyor.Yer olarak tam baş parmak hizasına geldiği için kullanımı çok kolay.
Arka tarafta yine baş parmakla ulaşılan ortasında joystik benzeri tuş olan yuvarlak bir kadran var.Çekim anında bu kadran döndürülerek EV ayarları yapılabilmekte.
Deklanşörün hemen arkasında da iso seçenek tuşu bulunmakta.İso tuşuna basıldığında LCD de iso seçenekleri çıkıyor.Ana komut kadranı döndürülerek iso seçimi yapılıyor.
Makinanın arkasında çekilen kareleri izlerken silme (delete)görevi yapan başka bir tuş ise özellikle panoramik fotoğraf çekimlerinde kullanılabilecek bir özelliğe sahip.
Çekimden önce bu tuşa basıldığı taktirde makina bir sonraki çekimi aynı değerlerle yapıyor.Bu özelliğin panoramik fotoğraf amacı ile çekilen birden fazla fotoğrafın daha sonra birleştirilirken aralarında renk,ışık,odak noktası gibi birleşmede sorun çıkartacak ayarsızlıkları önleme gibi bir görevi de olmuş oluyor.Faydalı bir özellik.
Deklanşör tuşu işaret parmağının altına gelecek şekilde geleneksel bir yerde 1 cm. çapında parmağın altını dolduracak büyüklükte dizayn edilmiş.
Power düğmesi ise deklanşörün çevresini kuşatan yüsük şeklinde.
2x dijital zoom a arka taraftaki tek bir butonla komut ediliyor.İlk basışta 1x ikinci basışta 2x , 3.basışta off.
Flaş ve beyaz ayarlarını kontrol eden butonlar makinanın sol tarafında yer alıyor.Yine bu tuşlardan hangisine basılırsa LCD de çıkan seçenekler ana kontrol tekerleği ile seçilmekte
Ana kontrol tekerleğinin altında status düğmesi yer almakta
Bu düğmeye basıldığında Pilin bitmesine kalan süre hafıza kartındaki foto sayısı,çekilebilecek foto sayısına ilaveten makina çekim öncesi ve çekim anındaki tüm bilgileri LCD veya EVF ye yansıtıyor.
Pil makinenin içinden çıkartılmadan şarj ediliyor.Şebeke elektriğine bağlanan kablonun üzerindeki küçük adaptör 220V.ve 110V.ta uygun yapılmış.
Kutudan çıkan yazılım cd lerinden birinde RAW formatındaki fotoları işleme programı bulunuyor.Program çok kullanışlı ve basit.Yalnız foto üzerinde bir değişiklik yapıldığında bunun fotoya yansıması bir kaç saniye alabiliyor.Tüm ayarlar yapıldıktan sonra foto yu jpeg olarak kayıt etmek istersek bize 4 ayrı compresyon oranlı seçenek sunuyor.Böylece RAW formatı istediğimiz boyutta jpeg e çevirebiliyoruz.
Fotoğraflar USB 2.0 sayesinde PC ye hızlı bir şekilde aktarılabiliyor.Bluetooth ile aktarım özelliği yok.
Diğer yazılım Cd sinde Pc mizdeki jpeg fotoların istenirse seçtiğimiz müzik le beraber VCD formatında kaydedilip taşınmasını veya televizyondan VCDplayer ile izlenebilmesine olanak tanıyan bir program var.Ayrıca bu programla yine istenirse müzikli veya müziksiz fotoslayt gösterimi yapılabiyor.Evde var ise printerla foto basma (burada müzik seçeneği yok )))))işleminde yine bu program yardımcı oluyorFaydalı bir eser.
Aklıma gelen özellikler şimdilik bu kadar.Daha sonra yeni keşiflerimi size aktarmaya devam edeceğim.
Bu anlattığım özelliklerden açmamı istedikleriniz var ise daha detaylı olarak yardımcı olmaya çalışırım.

Işığınız bol olsun.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 09:56 - İp: 81.***.**5.137
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Magnat 1gb.sony memory stick kartı piyasaya ilk çıktığında 2 ay önce 180-190 ytl gibi bir rakama satılıyordu.Bu kart şu an sony yetkili satıcılarında 120ytl.ye alınabiliyor.Yalnız unutmayın kodu MSX ile başlıyan kartların yazım hızı 160mps.kodu farklı olan kartlar ise 80mps.hızında(mps ne demekse).Zaten bu kartlar çıkmamış olsa idi makine oldukça yavaş kalacaktı.4.5mp.boyutundaki jpeg fotolar hiç bir tıkanma olmadan seri çekimde 3 er adetlik desteler halinde 2 saniyede bir olmak kaydı ile 30-40 foto arka arkaya çekilerek test edilmiş onaylanmıştır vatana millete hayırlı olsun.

Selçuk hocam bende p/s cs var raw 3.3 ile update ettim ama raw ları yine açamadım.Sanırım CS2 istiyor.Bakalım onuda bir yerlerden bulacağız.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 10:16 - İp: 81.***.**5.137
arda.ates
arda.ates (üye)
İstanbul / Amatör

Öncelikle makinan hayırlı olsun..

Aynı yeri vivid adobeRGB ve standartla çektiğin fotoları, mekanın 24mm ve 28mm ile çektiğin fotolarını ve macro fotolarını dört gözle beklicem eklersen çok sevinirim tekrar hayırlı olsun

Bide şunu sorucam , fz30 için şöyle birşey duymuştum , sensorde kullanılan alanı düşürerek optik zoom mesafesini azaltıyormuş, kullanan bi arkadaşımın dediğine göre 19xlere kadar çıkıyomuş bu rakam; r1'de de buna benzer bi olay mevcut mu acaba?
Teşekkürler

 

Tarih: 10 Mart 2006, 11:28 - İp: 88.***.**4.70
bmadran
bmadran (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili As
Çok güzel ve bilgilendirici bir inceleme olmuş. Zaman geçtikçe tercübelerinle orantılı olarak bu başlığı güncellersen çok seviniriz. Daha fazla fotoğraf ekleyceğnden emin olduğumdan o konuya değinmiyorum

Bu arada evin çok güzelmiş..

 

Tarih: 10 Mart 2006, 11:42 - İp: 85.***.**8.16
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

As hayırlı olsun makinan.Bende senin R1 için bitiyorum.Neyse konuyu uzatmadan birşey soracağım.Sony yi aldığın magazanın ismini ve telefonunu bana verirmisin.Sanırım sen en uygun fiyata aldın.Zahmet olmazsa iyi olur.Mağaza senin tanıdığın mı yoksa,çünkü arçelikler bile peşin 1650 ytl ye bırakıyorlar.Unutmadan 1 gb memory sticklerin normal pro ları bile 130 ytl civarında.Senin dediğin hafıza kartı daha üstün olmasına rağmen aynı fiyat.Çok merak ettim aldığın yeri,yardımların için teşekkürler.
R1 i iyigünlerde kullan,incelemelerin devamını merakla bekliyoruz.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 12:46 - İp: 85.***.**4.6
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar şuan siteye istediğiniz şekilde adobeRGB-VİVİD-STANDART renk modları ile çekilmiş fotoları yükledim.Ayrıca bir tane 28mm.açılı fotoda yükledim.

Osmanlı Makineyi aldığım Aydın Sony bayii arkadaşım.
Az önce kendileriyle görüştüm.Benim makineyi sipariş verdiğimiz günkü döviz kuru 1555 ytl.idi Bu günkü döviz kurundan dolayı MSX memory stick le beraber 1700ytl.makineyi bırakacaklar.Normal satış fiatından 80-90 ytl gibi indirimli bir fiat.Benim aldığımdan da sadece 50 ytl.farklı.Fark ta döviz kurundaki 45-50 ytl.lik artıştan kaynaklanıyor.Bence oldukça uygun bir fiyat.Bir ara ve görüş.
Telefon numarası: 0 256 2129939 dan Ömer beye benim adımı (Adnan) verebilirsin.

Arda
R1 e fz7 ve fz30 daki ilave zoom özelliğide konmuş.
R1 10mp.de 5x zoom yapabilirken
7mp.de 6x zoom
5mp.de 7x zoom
3mp.de 9x zoom
1mp.de 15xzoom yapabilmekte.
Bunu fotoğrafı croplayarak değil sensörün odak noktasını değiştirerek yaptığı için görüntüde bozulma olmadan çekeceğimiz objenin kendisinde deformasyon olmadan 15x e kadar zoom kapasitesi arttırılabilmekte.15x zoom un kullanılabileceğini pek düşünmesemde mecbur kalındığında oldukça işe yarayacak bir gelişme diye düşünüyorum.Bu işlemde dijital zoom kulanılmamakta.Kullanıcı isterse ayrıca dijital zoomu farklı bir düğmeyle kullanabiliyor.
Ben KonicaMinolta Z3 te 4mp.lik bir kamera daki görüntü kalitesini bildiğim için 7x veya 9x akıllı zoomun 3-5mp.lik görüntü kalitesi ile rahatlıkla kullanılabileceğini tahmin ediyorum.

#as' tarafyndan 10.03.2006 14:31:13 tarihinde düzenlendi.


#as' tarafyndan 10.03.2006 14:32:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 14:29 - İp: 81.***.**5.137