ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Hatırlı olsun Cüneyt bey, keyifli günlerde kullanmanızı dilerim.
Raw fotograf kartta ne kadar yer tutuyor acaba ?

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:26 - İp: 85.***.**6.8
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkür ederim Fatih bey.

RAW dosya 9.8 MB yer tutuyor, RAW+JPEG çekerseniz buna (fotoğrafın renk bilgisine bağlı olarak değişebilen) yaklaşık 2.5 MB'lık bir JPEG dosyası ilave geliyor.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:42 - İp: 88.***.**9.107
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

9.8 MB gayet mantıklı. Diğerleri ile aynı paralellikte. Bir yerden RAW dosyaları fazla büyük diye duymuştum, asılsızmış.
Sony bir raw editör veriyormu makine ile ?

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:50 - İp: 85.***.**6.8
iborotti
iborotti (üye)
Yurtdışı / Amatör

cuneyt abi hayırlı olsun biraz daha kullanıp tavsiye kunusundaki izlenimlerinizi merakla bekliyorum.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 05:18 - İp: 83.***.**9.89
mavim
mavim (üye)
Ankara / Amatör

Hayırlı olsun inşallah memnun kalırsınız ve bizede nasip olur...

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 08:43 - İp: 213.***.**5.34
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sayın ocaklalar tarafından alınmış olması ve izlenimlerinin sunulmuş olması ayrı bir güzellik olacak bizim için. Hemde kit lens kullanmadan. Güle güle kullanın.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 09:22 - İp: 85.***.**1.180
kelle
kelle (üye)
İstanbul / Amatör

güle güle kullanınırsınız inşallah .darısı başıma(nikon ama)

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 09:27 - İp: 193.***.**8.201
aattaa
aattaa (üye)
Ankara / Amatör

iyi günlerde kullanın...
her türlü bilgi paylaşımınızı izleyerek sony almak için iyi bir neden aramama yardımcı olacağınızdan eminim...

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 09:33 - İp: 81.***.**0.85
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

hayırlı olsun biran once fotografları gormek isteriz. Ben sonynin auto whit balance deki renklerini merak ediyorum. ayrıca renk sıcaklıgını arttırıcı bir özellik varmı?

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 09:41 - İp: 85.***.**8.167
rf
rf (üye)
Bursa / Meraklı

hayırlı olsun....

fotoğraflarınızı ve makine ile ilgili yorumlarınızın devamını bekliyorum(z)...

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 10:34 - İp: 85.***.**0.89