ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Cüneyt abi A100'ü iyi günlerde kullanmanı,kendine ve bizlere kaliteli fotoğraflar sunmanı dilerim.

Ben KM 7D ile A100 arasında bir karşılaştırma yapmanı istesem;görüntü kalitesi,noise gibi konularda hangisi önde?

KM 7D gibi bir makinanız varken,A100'ü niçin aldınız?(Yanlış anlaşılmasın yani neyi sizi çok etkiledi de 7D'nin üzerine onu aldınız,7d'yi mi satmayı düşünüyorsunuz yoksa )

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:37 - İp: 85.***.**7.141
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Linkteki iki fotoğrafa baktım. Kenarlarda a 100 gibi bozulma yok. Gerçekten çok uyu d80 in fotoğrafları. Acaba hangi lens ile çekildi.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:40 - İp: 85.***.**1.180
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

peki cuneyt bey teknik terimlerden ziyade makinayla aranızda bri bag olustumu yani beklediginize degdimi. memnunmusunuz??

Bu makinenin benim isteklerime cevap vereceğini, özelliklerini ilk okuduğumda anlamıştım zaten. Eski mesajlarımı hatırlarsanız, alma konusunda zaten kararım hiç değişmedi. Bağ konusunda ise, Minolta'ların gövde yapılarını ve kullanıcı arayüzlerini hep beğenmişimdir. A100'ün gövde yapısı, beklediğimden daha iyi çıktı. Daha narin, daha uyduruk bir şey bekliyordum açıkçası. Halen elimde olan Dynax7 ile yanyana koyup bir onu bir diğerini elime alıp denediğimde tutuş ve ele oturuş olarak hiç fark yok desem yalan olmaz. Hatta A100'ün grip kısmının tutuşu daha rahat.

A100 olmasaydı, KM5D alırdım. Makinenin üzerinde ne yazdığının benim için pek bir önemi yok, A100 benim gözümde hala bir Minolta, (Konica-Minolta bile değil.)

Estetik ameliyat geçiren eski bir aşkıma rastlamış gibiyim.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:40 - İp: 88.***.**7.246
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

a 100 bir şarj ile 500 fotoğraf çekebiliyormuş. Nikon d80 ise 1700. Gerçekten öylemi acaba .Arada çok korkunç bir fark yokmu.

pazarbey,

Karadeniz turuna tam dolu bir pil ile başlayacağım, daha doğru bir sonucu ondan sonra söyleyebilirim.

Cüneyt abi A100'ü iyi günlerde kullanmanı,kendine ve bizlere kaliteli fotoğraflar sunmanı dilerim.

Ben KM 7D ile A100 arasında bir karşılaştırma yapmanı istesem;görüntü kalitesi,noise gibi konularda hangisi önde?

KM 7D gibi bir makinanız varken,A100'ü niçin aldınız?(Yanlış anlaşılmasın yani neyi sizi çok etkiledi de 7D'nin üzerine onu aldınız,7d'yi mi satmayı düşünüyorsunuz yoksa )


Teşekkürler osmanlı,

KM7D sahibi değilim. Minolta Dynax7 derken filmli SLR makinemden bahsediyordum. Yanlış anlaşıldıysa özür dilerim.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:46 - İp: 88.***.**7.246
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Bende KM 5D'nin üst modeli olan Profesyonel 7D(dijital olan) sanmıştım

Eskiden 8800 kullanıyordunuz.Bu A100 ile 8800'ü görüntü kalitesi olarak karşılaştırırmısınız?

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:49 - İp: 85.***.**7.141
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Eskiden 8800 kullanıyordunuz.Bu A100 ile 8800'ü görüntü kalitesi olarak karşılaştırırmısınız?

Döndükten sonra, aynı konuyu, hemen hemen aynı şartlarda çekip ilk fırsatta karşılaştırırım tabi osmanlı.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:55 - İp: 88.***.**7.246
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Cüneyt abi size iyi tatiller dilerim.Karadeniz'in yeşili boldur.Kim bilir oralardan ne kadar harkulade fotoğraflar ile döneceksiniz.

Yanınıza 1-2 GB h.kartı almayı sakın unutmayın.Ve de yedek bir pil.Gece çekimleri içinse tripod.Bunları taşımak içinse iyi bir çanta.

Nerdeyse size bir araba satın aldıracağım.

Siz 8800'ü daha satmadınız mı?

İyi o halde onuda yanınıda götürürseniz iyi olur.Aynı yerleri aynı ayarlar ile çekersiniz.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:59 - İp: 85.***.**7.141
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar teşekkürler osmanlı,

2 GB'lık bir Extreme III kart aldım. Yedek pili daha satışa sunulmamış. Pil konusunda sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum. Akşamları şarj edebileceğim gerekirse.

8800'ü şimdilik satmayı düşünmüyorum ama yanımda götürmeyi de düşünmüyorum. Arabayla gittiğim bir gezi değil bu, uçak ile gidilip dönülen kısa bir kültür turu olacak. Bu nedenle, karşılaştırmalar döndükten sonra.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 17:07 - İp: 88.***.**7.246
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Peki o halde iyi yolculuklar.Bizden çok uzak kalmamanız dileklerimle

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 17:18 - İp: 85.***.**7.141
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

cüneyt bey makinanız hayırlı olsun.Sonuclar bizi yönlendireceği için dört gözle dönmenizi bekliyorum.iyi yolculuklar.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 18:02 - İp: 88.***.**9.226