ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
dpalut
dpalut (üye)
İstanbul / Amatör

hayırlı olsun cüneyt bey... kafasında soru işareti olan bir çok kişiye ışık tutacak bilgiler...

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 10:40 - İp: 81.***.**5.119
kamuran76
kamuran76 (üye)
Kocaeli / Amatör

hayırlı ugurlu olsun cuneyt abı. senın bu makına ıle ılgılı ızlenımlerın cok onemlı bizim ıcın....tesekkurler

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 10:52 - İp: 85.***.**0.0
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Cuneyt Bey,

Gule gule kullanin yeni makinanizi, hayirli olsun.

AF yardimi icin flashi degil de illa kirmizi isik kullanmayi tercih edenler Minolta'nin (yani artik Sony'nin) external flash unitelerinden edinebilirler kendilerine. Flash takili oldugu zaman, "off" durumunda bile olsa, AF esnasinda hedefe kirmizi izgara seklini aksettiriyor, gayet efektif. Ben kendi adima built-in flashin yardimini tercih ediyorum. Bu arada "wireless flash" ozelligi Minolta'da standarttir, neden bunu pazarlama aninda vurgulamazlar ki, Minolta'nin neden battigi belli oluyor.

Sony'nin sitesinden A100'un kullanim klavuzunu bulmaya calistim ama henuz yokmus. Dolayisi ile resimlerde gozume carpan KM5D'den farkli dissal ozelliklerini aklimda kaldigi kadariyla belirteyim:

1. KM5D'de ustte, denklansor dugmesininin yakinlarinda 2 dugme daha var : DriveMode ve ISO. Sanirim Sony'de bunlardan ISO butonu kaldirilmis.

2. KM5D'de arkada, vizorun saginda 3 buton var: Functin, AV, AEL. Sony'de bunlardan function butonu yok.

3. KM5D'de ustte, sol taraftaki dial tamamen WB isleri icin kullanilirken, resimde gordugum kadariyla artik KM5D'den eksiltilen 2 butonun (ISO ve Func.) isi buraya aktarilmis. Bu durumda hizli WB ayari yapmak biraz zorlasmis olsa gerek.

4. Ben KM5D'de extra fine JPG cekiyorum ve genellikle 3.5-5 MB'lik resimler olusturuyor. Sizin belirttiginiz ortlama 2.5 MBlik buyukluk en yuksek JPG kalitesi icin gecerliyse Sony goruntu isleme olayini ciddi sekilde gelistirmis demektir.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 11:43 - İp: 85.***.**6.20
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Hayırlı olsun Cüneyt abi...Güzel günlerde kullanmanızı dilerim...

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 12:00 - İp: 88.***.**3.17
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony bir raw editör veriyormu makine ile ?

Image Data Converter SR adında bir RAW editör programı hem PC hem Mac için veriliyor. Henüz, programı çok derinlemesine incelemedim ama ilk bakışta RAW editlemek için çok zengin seçenekler sunduğunu söyleyebilirim.

Picture Moiton Browser adında da bir browser programı var. Fotoğraflarınızı kataloglamak, izlemek v.b işler için. Netten okuduğum kadarıyla, animasyonlu güzel bir programmış. "Mış" diyorum, çünkü bu program sadece PC kullanıcıları için. Benim gibi Mac kullanıcıları için iPhoto'ya devam.


ayrıca renk sıcaklıgını arttırıcı bir özellik varmı?

DEC modu ile, Standard, Vivid (canlı), Portre (yumuşak cilt tonları), Manzara (canlı ve net renkler), Günbatımı (günbatımındaki kırmızıyı güzel bir biçinde oluşturmak), Gece manzarası (ışıklı alanı canlı, karanlık alanı keskin), Siyah&Beyaz ve Adobe RGB seçeneklerine ilaveten standard ile kontrast, doygunluk ve keskinlik ayarları -2 ile +2 arasında ayarlanabiliyor.

1. KM5D'de ustte, denklansor dugmesininin yakinlarinda 2 dugme daha var : DriveMode ve ISO. Sanirim Sony'de bunlardan ISO butonu kaldirilmis.

Evet, drive mode düğmesi sağ tarafta bırakılmış (ISO'dan çok daha sık kullanılabilir diye öyle yapmışlar sanıyorum. ISO seçimi, sol taraftaki Fonksiyon Kadranına taşınmış.

2. KM5D'de arkada, vizorun saginda 3 buton var: Functin, AV, AEL. Sony'de bunlardan function butonu yok.

KM5D'deki Function düğmesi ne yapıyordu tam olarak bilmiyorum ama sanıyorum o fonksiyonlar A100'de Fonksiyon Kadranı ile yapılıyor.

3. KM5D'de ustte, sol taraftaki dial tamamen WB isleri icin kullanilirken, resimde gordugum kadariyla artik KM5D'den eksiltilen 2 butonun (ISO ve Func.) isi buraya aktarilmis. Bu durumda hizli WB ayari yapmak biraz zorlasmis olsa gerek.

Evet, yukarıda da söylediğim gibi. Fonksiyon Kadranında bir çok seçenek var. (Arzu ederseniz detaylarına daha sonra girebiliriz.) WB de bunlardan biri. Fonksiyon Kadranını WBde bırakırsanız hızlı WB seçimi yapmaya aynen devam edebiirsiniz. Sizin için en sıklıkla değiştireceğiniz özellik hangisiyse Fonksiyon Kadranı o konumda bırakılabiliyor.

4. Ben KM5D'de extra fine JPG cekiyorum ve genellikle 3.5-5 MB'lik resimler olusturuyor. Sizin belirttiginiz ortlama 2.5 MBlik buyukluk en yuksek JPG kalitesi icin gecerliyse Sony goruntu isleme olayini ciddi sekilde gelistirmis demektir.

İki JPEG seçeneği var Sony'de. Fine ve Standard. Bir öncei mesajımda Fatih bey'e 2.5 MB'ı örnek olarak verdim. Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, JPEG'ler için bir boyut belirtmek çok zor. Fotoğrafın renk zenginliğine göre boyut değişebiliyor.

Bu arada bir saplama daha yapayım: Makinenin RAW yazma hızı çok yüksek. Extreme III kart ile kullanıyorum. RAW çekimden sonra karta yazma ışığı 1 saniye kadar yanıp sönüyor. Yazma hızı olarak JPEG çekmekten bir farkı yok yani. Tek sorun kartdaki yer sorunu.


#ocaklilar' tarafyndan 09.08.2006 15:17:50 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 14:38 - İp: 88.***.**7.246
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

KM5D'de "func" tusu ile menuye girilir, simdi Sony'nin sol taraftaki dialinda olan ozellikler ayarlanirdi. Bu acidan iyi olmus.

Bir arkadas WB ayarlarinin yeterli olup olmadigini sormus. Eger Sony birsey eksiltmediyse KM5D'de bulunan secenekler sunlardi : Auto, Preset degerler (tungsten, gunisigi, flash, bulutlu hava vs.) , Manuel WB, dogrudan kelvin degeri girebilme.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 15:11 - İp: 85.***.**6.20
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

KM5D'de "func" tusu ile menuye girilir, simdi Sony'nin sol taraftaki dialinda olan ozellikler ayarlanirdi. Bu acidan iyi olmus.

Evet, bence de çok iyi olmuş. Fonksiyon Kadranı hangi konumdaysa Fn düğmesine basıldığında sadece onla ilgili seçenekler ekrana geliyor.

Bir arkadas WB ayarlarinin yeterli olup olmadigini sormus. Eger Sony birsey eksiltmediyse KM5D'de bulunan secenekler sunlardi : Auto, Preset degerler (tungsten, gunisigi, flash, bulutlu hava vs.) , Manuel WB, dogrudan kelvin degeri girebilme.

A100'deki WB seçenekleri:

Auto, Gün ışığı, Gölge, Bulutlu, Tungsten, Floresant, Flaş, Manuel WB, ve Doğrudan kelvin değeri girebilme.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 15:25 - İp: 88.***.**7.246
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

peki cuneyt bey teknik terimlerden ziyade makinayla aranızda bri bag olustumu yani beklediginize degdimi. memnunmusunuz??

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 15:44 - İp: 85.***.**8.167
c_m_n
c_m_n (üye)
Bursa / Meraklı

güle güle kullanın...
bukadar süre beklediğimize değecek mi sizin sayenizde anlıycaz.bütün foruma hayırlı olsun yeni makinemiz

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:09 - İp: 85.***.**5.109
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sayın ocaklılar a 100 bir şarj ile 500 fotoğraf çekebiliyormuş. Nikon d80 ise 1700. Gerçekten öylemi acaba .Arada çok korkunç bir fark yokmu.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:33 - İp: 85.***.**1.180