ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

mfaslan ,a200 çıktı ve kısa süre sonra satışta. bence onu görün. sony a200 ün daha hızlı olduğunu vurguluyor, iso konusunda da daha iyi olduğunu belirtiyor.
amerika fiyatı da 699 dolar.


antika eline sağlık sahiden de. cümeyt abi nerelerde bu arada

 

Tarih: 14 Ocak 2008, 20:48 - İp: 85.***.**5.71
mfaslan
mfaslan (üye)
İstanbul / Amatör

antika ve buffalo, bilgilendirmeler için teşekkür ediyorum.

 

Tarih: 15 Ocak 2008, 08:52 - İp: 81.***.**2.44
mfaslan
mfaslan (üye)
İstanbul / Amatör

a200'ün üstten çekilmiş fotoğrafını araştırdım bulamadım, ama a100'de sol üstte bulunan fonksiyon çarkı a200'de bulunmuyor sanırım. o çarkın bir çok özelliğe ulaşmakta çok kolaylık sağladığı söyleniyordu, acaba a200'de o çarktaki fonksiyonlar menü içerisine mi alınmış?

 

Tarih: 15 Ocak 2008, 09:24 - İp: 81.***.**2.44
mfaslan
mfaslan (üye)
İstanbul / Amatör

bir de, a200'de olan toz temizleme özelliği a100'de yok muydu?

 

Tarih: 15 Ocak 2008, 11:02 - İp: 81.***.**2.44
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

A100 de toz önleme sistemi var, a200 de de var.

a200 ün a100 den fazlalaıkları;
-daha başarılı iso
-daha hızlı af
-daha büyük ekran
-tuhaf bir biçimde daha ucuz

a100 de olan ama a200 de olmayan alan derinliği izleme fonksiyonu(çok da gerekli değil).

fonksiyon çarkı yeni sony dslr lerde kaldırılmış. a700 de yeni bir menü sistemi var ve her iki dslr yi de kullananlar giden çarka rağmen a700 ün daha da rahat kullanılan bir dslr olduğunu söylüyorlar.

a200 de nasıl bir menü kullanıdlar bilemiyorum.

 

Tarih: 15 Ocak 2008, 12:31 - İp: 81.***.**7.49
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

tam 125 sayfa ve burayı da bitirdim tekrar..
daha önce de okumuştum ama tekrar okumaktan hiç sıkılmadım.

heeyy gidi günler heeyyy
Nerde kaldı SONY DSLR BİRLİĞİ??

Sayfaları okurken, kah güldüm, kah hüzünlendim.. Güzel günlerdi..

Buraların o eski havası, suyu, tadı kalmadı

Warwick, fipar, hbaykal, merhaz, pollyteks, merson, antika, buffalo, dire, ocaklılar, nemrut, muratsen , keremd, toratarsus..

ve şu an için aklıma gelmeyenler..

klişeleşmiş fikirlerin, tabuların yıkılmasına verdiğiniz emekler için hepinize teşekkürler.. arkadaşlar..
bu dünyada sadece canon ve nikon'un fotoğraf çekmediğini gösterdiniz.

 

Tarih: 17 Mart 2009, 19:07 - İp: 88.***.**6.89
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

 

Tarih: 18 Mart 2009, 14:39 - İp: 88.***.**7.243
kubra53
kubra53 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,
Yorumların hepsini okuyamadım çok fazla belki bu soruyu sormuşlardır..
Benim sizden öğrenmek istediğim öncelikle bu kameranın otomatik flaş özelliği var mı yoksa elle mi kaldırılması gerekiyor ?
Bulamadım çok araştırım ama bide size sormak istedim...

 

Tarih: 14 Ekim 2013, 17:05 - İp: 78.***.**9.30
sessizada
sessizada (üye)
İstanbul / Meraklı

Makine otomatik modlardan birinde (scene) veya tam otomatik modda iken flaş, ışığın durumuna göre otomatik olarak açılacaktır. Diğer modlarda yani P-S-M-A gibi ayarların kullanıcıya bırakıldığı modlarda kendiniz flaşı açmanız gerekecektir.

 

Tarih: 29 Ekim 2013, 01:20 - İp: 85.***.**8.138