ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

mavi_izci,

iso konusuna "olumlu bir gelişme" olarak bakmak pek doğru olmaz diye düşünüyorum, ilk günden beri dpreview tarafından açıklanan bir konu zaten. biz sadece, makinenin auto iso'da neden 125, 160, 320 gibi değerler seçtiğini merak etmiştik onun da bu konuyla ilgisi olduğu kanısına vardık. kendi sınıfındaki makinelerden neden daha fazla noise oluşturduğunu açıklasa da, buffalo'nun konuya değindiği gibi, ara değerleri bize kullandırma imkanı vermedikçe ancak auto iso'da bir faydası olur gibi geliyor bana.

Flaşsız uzun pozlamalı çekimlerde(5-15 sn gibi) kaç fotoğraf çekimi bir kapasitesi vardır makinenin ?Yaklaşık değer verebilir misiniz?

Bu sorunu tam anlayamadım. ama her makinede olduğu gibi, bir sınır yok, kart dolana kadar çekersin.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 01:25 - İp: 85.***.**0.112
keremd
keremd (üye)
Tekirdağ / Amatör

Buffalo

Foto arşivi için ben de depolama ve saklama çözümü arıyorum. Fotoğraflar şimdiden 40 gb olmuş bile, yarın öbür gün hdd bozulacak fotoğraflar uçacak diye korkuyorum açıkçası, daha önce böyle yaşadığım çok tecrübe oldu. Yedeklemediğim yılların arşivini kaybettiğim ve bu yüzden 1 hafta kendime gelemediğim oldu. Hdd lere pek güvenmediğim için DVD lerde saklıyordum, tabi iyi marka tercih ediyorum (verbatim), fakat dvdlerde saklamakta kullanışlı olmuyor.Bakmak istediğinde tek tek tak çıkar falan zahmetli iş. Taşınabilir USB hdd alacam sanırım, bir de şu flickr da pro hesabımı alsam ekstradan. yıllık 24 dolarmış, sınırsız upload,band genişliği. bilmiyorum kararsızım ne yapsam acaba.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 01:31 - İp: 85.***.**8.4
warwick
warwick (üye)
Yurtdışı / Amatör

keremd ben western digital passport 160gb aldim muthis guzel bi alet diger harici bellekler gibi ayrica fise takilmaya ihtiyac duymuyor. sadece usbden bi kabloyla bagliyosunuz sanki parmak bellek gibi ve elinizin altinda extradan 160 gb oluyor. Hiza gelicek olursam inanin normal hardiskimden farkini anlamiyorum. zaten hizi ayni bildigim kadariyla usb2.0 varsa hic sorun olmaz, tavsiye ederim, tasimasida cok kolay cok ufak

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 01:37 - İp: 137.***.**8.43
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

evet olumlu bir gelişme diyemeyiz :D yani a100 işte isoda sorunsuz diyemeyiz. hem cüneyt abinin söyledikleri var, hem de 100,1200 gibi seçeneklerin olmaması.

kerem@ philips bana cazip geldi, 200 lira hepsi burada da, 400gb sonuçta az değil.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 01:45 - İp: 88.***.**1.250
keremd
keremd (üye)
Tekirdağ / Amatör

Enerjiyi sadece usb den alması çok iyiymiş, alacağım öncelik bu,yüksek kapasiteli ve taşınabilir küçük boyutlu olmalı. Sanki 160 gb biraz eskide kaldı gibi, piyasaya daha yüksek kapasiteli harici hdd ler çıktı sanırım,tam araştırmadım ama 300-500 gb ları görmüştüm. Tabi onlarda harici adaptörden beslemeli ve boyutları büyüktü sanırım.

western digital passport bu model tavsiyesi için teşekkürler bir bakayım, burada fiyatları ne durumdaymış.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 01:45 - İp: 85.***.**8.4
keremd
keremd (üye)
Tekirdağ / Amatör

Buffalo
bahsettiğin hdd 1kg mış, büyük ve ağır, harici besleme istiyor.Pek taşınabilir birşey değil gibi.

Warwick'in kullandığı 160 gb 196ytl mış, boyutu ufak, taşınabilir bir harddisk.
Laptop zaten 3.5 kg , bana hafif, ufak birşey lazım.
Araştırayım biraz daha.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 01:56 - İp: 85.***.**8.4
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

hafif bir şey arıyorsan alma tabi.

ben ikinci bir hdd almayı düşünüyordum, sonra bunu gördüm, taşımak amaçlı değil de yyedek almak amaçlı.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 02:01 - İp: 88.***.**1.250
warwick
warwick (üye)
Yurtdışı / Amatör

kerem ben baya arastirdim sende arastir tabide eger ufak kaliteli bisey ariyorsan wd passporttan iyisi yok. ayrica eskide kalmadi merak etme su an en ust modeli bu 160gb olan. zaten ufacik su an icin bu kadari bence gayet iyi. cok istiyosan bi tane daha alirsin ilerde. hatta 4 tanesi falan o buyuklerin boyuna denk geliyo. ayrica enerji olayi buyuk sorun ben bunu ucakta bile takip film izliyorum anla yani.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 04:40 - İp: 137.***.**8.43
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Cüneyt abi

"Flaşsız uzun pozlamalı çekimlerde(5-15 sn gibi) kaç fotoğraf çekimi bir kapasitesi vardır makinenin ?Yaklaşık değer verebilir misiniz?

Bu sorunu tam anlayamadım. ama her makinede olduğu gibi, bir sınır yok, kart dolana kadar çekersin."

derken ben pil ömrünü kastetmiştim.Ne kadar çekim yaparım o şartlarda merak ediyorum.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 15:28 - İp: 88.***.**3.220
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Hep 5-10 saniyelik çekimler yaparak denemedim ama pil, bir kaç kere doldurup boşaltıktan sonra çok dayanıyor. Yine tahmini bir sayı vermiş olacağım ama 750-800 poz rahatlıkla dayanıyor.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 17:22 - İp: 88.***.**8.114