ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

olympus e500 bile Excellent photo quality

ama a100 very good sadece.

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 22:31 - İp: 85.***.**9.1
k.etkisi
k.etkisi (üye)
İstanbul / Amatör

sayın pazar bey sony alfa ya sizce neden bu kadar kusku ile yaklasılıyor? henuz cok fazla denenmedigi icin mi? cunku aynı olympus d-500 icinde ege unv. fotograf hocaları negatif cevap vermisti... o zaman cift lensli kit 1600 ytl idi. almadık . simdi yalcinlarda 2200 ytl muhtemelen hayyamda da 1900 felandır.... ben her ikisinide kullanmadım ama excellent ve very good arasında ingilizce olarak cok buyuk fark yok.... ama excelent denilen makine dha ucuzken nikon d70s in Turkiye ve Avrupada neden daha cok sattıgını anlayamıyorum. kaldıki olypus bir alman markası olup, ucuz ve kaliteli oldugu icin basta almanya olmak uzere tum avrupada tercih edilen bir markadır. burda nikon dısındaki makinelere biz nasıl kusku ile yaklasıyosak , dısardada olympus dısındaki makienelere aynı sey yapılıyor olabilir.. bazan forumlardaki arkadasları okuyunca aklıma yıldız teknik universitesindeki bir hocam geldi... adam kendi cevap anahtarına 80 vermisti 100 uzarinden... bilimsel kusku fena bisey...slr olarak olsa olsa sony nin kit lensi 18-70 kötü olabilir... ama aradaki 500 YTL farka guzel bir lens (uste ekleyerekde olsa veya bir sb 600 flash alınabilir...slr makine neden alıtyoruz ki.. lensi degisiyo diye...bu arada yorumlarınızı ozellikle dikkat ederek okuyorum sizde benim gibi teknolojik gelisimleri takip ediyosunuz ve saptamalarınız güzel... ama ben amator fotografcı olarak en guzelinin makinenin denenerek ( gercek fotgografcilar tarafindan) ve objektif bir sekilde degerlendirildigi yaorumları bekliyorum. sanırım ocaklılar bey bu konuda tatil donusu bizi bayaa bir aydınlatacak... surası kesinki d 50 nikonun 18-55 lensli performansını katlayacagindan eminim.. 100 euroluk lenslerden bir kac kat iyi oldugundan suphem sok sony kit lensin.. olusan hatalarında makine veya lensden diil fotografı ceken kisilerden kaynaklandıgını dusunuyorum... bekleyelim ve gorelim diyorum ... ne dersiniz.?

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 22:45 - İp: 88.***.**9.200
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sevgili kelebek etkisi ve diğer arkadaşlar;
dcrp sitesinde a 100 ün iso performansı fotolarına baktım. Şimdiye kadar e500 ıso bakımından en kötü slr idi sanırım.ama artık a 100 elinden almışa benziyor bu ünvanı.
Sony a100 olympus e500 ve kompak bir makina olan fuji f30 un yüksek ıso fotoğraflarına baktım. sanırım en iyileri f30. Birçok kişi kızacak bana ama öyle valla. Sizde bir bakın.
Tüm bunlara rağmen hala a100 çok cazip bence özellikle fiyatı ile.
Hadi bana eyvallah. gece yarısına bir dakika kaldı. İyi tatiller bana.

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 23:59 - İp: 85.***.**9.1
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar merhaba!

Özellikle, çok hızlı internet bağlantısı olmayanlar için bu sayfanın yüklenmesini büyük ölçüde yavaşlatacağını tahmin ettiğimden, çok sayıda fotoğraf arasından ilk aşamada seçtiklerimi %15 oranında küçültüp hepsini (21 adet) bir klasör içine koydum ki sadece merak edenler indirsin, diğerleri ise yine bu başlığı hızları kesilmeden okumaya devam edebilsinler. Klasör yaklaşık 5.5 MB, baştan söyleyeyim.

Klasörü indirebileceğiniz adres:

http://ocaklilar.googlepages.com/A100.zip

Klasördeki fotoğraflar hakkında açıklamalar:

003: dpreview.com'da, pozlamayı düşük (under exposure) yaptığını okuduğumdan ilk olarak P modunda çekilen bir fotoğraf. Bu da dahil, yaklaşık 350 adet fotoğrafın hiç birisinde düşük pozlamaya rastlamadım.

014: 400 ISO, 1/15 perde hızı ile elde çekildi.
016: Low80 ISO, 1/6 perde hızı ile elde çekildi. (Low80 ISO'nun ne işe yaradığı da bu fotoğrafta açıkça görülüyor, Low80, Hi200 detayına istenirse daha sonra gireriz)

(Ben mi makineyi hiç sallamadan çekiyorum yoksa SSS mi çok iyi çalışıyor?)

Şaka bir yana, vizörden baktığınızda makine size kendisini sallayıp sallamadığınızı ve SSS'nin bu sallamayı ne derece önlediğini de 5 kademeli grafik olarak gösteriyor. Sallamama konusunda başarılı olduğumu söyleyemem.

028: Öylesine bir fotoğraf, otomatik beyaz dengesi hakkında bir fikir verebilir.
032: Genel amaçlı bir çekim.
033: Çiçek fotoğrafı.
034: Çiçek fotoğrafı.
038: Çiçek fotoğrafı.
039: Okuyalım öğrenelim.
049: Perde hızı 1/8, elde çekildi.
060: Perde hızı 1/6, elde çekildi.
061: Perde hızı 1/5, elde çekildi.
062: Perde hızı 1/8, elde çekildi.
092. Bir manzara çekimi.

Buradan sonra, 28-80mm zoom lensimizi çıkartıyoruz ve 50mm f/1.7 standard lensimizi takıyoruz. Bu arada, 28-80mm lensimizin 42-120 olarak kullanıldığını da hatırlatayım. 50mm de, 75mm olarak. Bu nedenle, geniş açıda çok zorlandığımı da söylemeliyim. (Acilen lens almam gerekiyor)

117: Yine bir manzara çekimi.
128: Şelale fotoğrafı (polarize filtre kullanıldı)
131: Yine bir manzara çekimi. (Karadeniz bölgemiz o kadar güzel ki, çekmemek elde değildi)
145: Bir ters ışık denemesi. (polarize filtre yine var)
165: 50mm ile son fotoğraf. (zoom yapamamak çok sıktı artık)

Tekrar, 28-80mm'ye dönüyoruz:

186: İki sevimli.
206: Bu klasörün son fotoğrafı. (O yükseklikten düşseydim, benim de son çektiğim fotoğraf olabilirdi)

Buradaki fotoğrafların, genel bir fikir vermesi açısından faydalı olacağını umuyorum. Bu gezimdeki fotoğrafların çoğunu, deneme amacıyla çektim. Hafıza kartındaki yer konusuna zor durumda kalmamak için sadece JPEG FINE 10 MP boyutunu kullandım. Gerçek boyutlarını görmek istediğiniz fotorafları da zaman buldukça yükleyebilirim. (Hepsini istemeyin n'olur) Aynı konuyu 100-1600 arası her ISOda çektiğim bir seri de var, noise meraklıları için ilk fırsatta onu da yükleyeceğim.

Kullanımımdan kısaca bahsetmek gerekirse, makinenin kullanımı gerçekten çok kolay. Kolay derken, kullanıcı arayüzünden bahsediyorum. Çekeceğiniz fotoğrafların boyut ve kalitesi konusunda kararınızın değişmediği sürece, menüye girmeniz gerekmiyor, yani en az basacağınız düğme MENU düğmesi olacak. Hemen hemen bütün ayarlar Fonksiyon Kadranıından değiştiriliyor, ve işinizi gerçekten çok kolaylaştırıyor. Şimdilik zaman darlığı nedeniyle çok fazla detaya girmek istemiyorum ama soru olursa seve seve cevaplayabilirim.

Pil tüketimi çok iyi diyebilirim. çekime tam dolu bir pil ile başladım. Makineyi hiç kapatmadım, 3 dakikada bir uyuyordu zaten (tabi fırsat bulduğunda). Günde ortalama 150 fotoğraf çektiğimi söyleyebilirim. Flaş kullanım oranı %10'dan azdı. Bu şartlarda, ikinci günün sonunda pil %50 dolu görünüyordu. Riske girmemek için ikinci günün sonunda tekrar şarj ettim. Dördüncü günün akşamı ise sadece bir basamak eksilmişti. Pillerin en az 3-5 defa dolup boşaldıktan sonra tam performansına ulaşabileceğini de hesaba katmak gerekiyor.

Unutmadan belirteyi

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 08:19 - İp: 88.***.**7.48
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

sanırım dosyada bir hata var.. acılmadı. zipden cıkaramadım bi kontrol ederseniz???

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 09:12 - İp: 88.***.**2.176
pervince
pervince (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Teşekkürler Sn.Ocaklılar.
Benim A100'ümde bu hafta sonu geliyor.

Fotograflar benim bilgisayarda sorunsuz açıldı.50mm lensin etkisimidir bilmiyorum ama özellikle 128, 117 ve 145 çok iyi görünüyor. Tabi 28-80 de fena görünmüyor. Büyük boy fotograflara baktığınızda 50 ile 28-80 arasında nasıl bir fark var? Bir de 300-400mm gibi tele objektifle deneme yaptınızmı hiç, onları da merak ediyorum.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 10:05 - İp: 195.***.**7.2
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

pervince,

Seninki de hayırlı olsun. Sözünü ettiğin üç fotoğrafın ikisinde polarize filtre olduğundan bahsetmiştim. Üçüncüsünde de varmıydı tam hatırlıyorum ama büyük bir ihtimalle polarize filtrenin etkisi de olabilir tam emin değilim. İki lens arasındaki karşılaştırmalarımı aynı konu ve aynı şartlarda yapmadım ama en kısa zamanda yapacağım. 300-400 gibi bir lensim olmadığı için yapamadım ama yakında olacak inşallah.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 10:15 - İp: 88.***.**7.48
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın ocaklilar, A100 ün fotoğraf kalitesi hakkında sağlıklı bir bilgi sahibi olabilmek için sizin göndereceğiniz fotoğraflar bizler için çok önemli. Bu nedenle sizden bazı fotoğrafların orjinal boyutlarınıda istemek zorunda kalabiliriz. Size tekrar iyi tatiller

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 10:36 - İp: 212.***.**0.50
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili tolga,

orjinal boyutunu istediğiniz fotoğraf(lar)ın numarasını belirtirseniz yükleyebilirim.

Orjinal boyutlardaki ISO serisi:

(Diyafram sabit (f/11) tutulmuştur.)

http://ocaklilar.googlepages.com/0100.JPG

http://ocaklilar.googlepages.com/0200.JPG

http://ocaklilar.googlepages.com/0400.JPG

http://ocaklilar.googlepages.com/0800.JPG

http://ocaklilar.googlepages.com/1600.JPG

#ocaklilar' tarafyndan 14.08.2006 10:55:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 10:51 - İp: 88.***.**7.48