ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
ruhiodev
ruhiodev (üye)
İzmir / Amatör

Sevgili Cüneyt Bey,
Yeni makinanız hayırlı olsun.Güle güle kullanın.Çektiğiniz fotoğraflar deneme amaçlı da olsa bence harika.Makinanın iyi olduğunu düşünüyorum.İstediğiniz lensleri de yakında almanız dileğimle..........

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 11:57 - İp: 85.***.**7.158
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Cüneyt bey selamlar.

14,34 ve 92 nci fotoların orjinallerini gönderebilirmisiniz. Özellikle 92. fotonun olduğu bölgede, Hamsiköy ve Zigana yayla tatil köyü civarında bende Canon AE-1 le çok çekim yapmıştım.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 14:17 - İp: 212.***.**0.50
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Pazarbey,

Yuksek ISO olayi disinda, A100 her acidan E-500'den ustun bir makina.

Simdi dpreview'daki ve dcrp'deki yorumcularin (yorum kelimesi basli basina subjektiflik iceriyor) o gunki haleti ruhiyesiyle verdigi "excellent" veya "good" notlarina mi bakacaksin yoksa kendi sagduyu ve mantigina kulak vereceksin?

Kaldiki, yuksek MP, yuksek noise demek oluyor. Ya dusuk resolusyon, temiz goruntu, yada yuksek resolusyon, kirli goruntu. Bu konunun fiziksel aciklamasini daha once pekcok defalar yaptik bu forumda. Isin icine fizik, matematik, sayilar, tablolar, grafikler girince, burada bulbul gibi yazisan pek cok kisi dut yemise donuyor, yorum bile yapamiyorlar, o yuzden simdi uzun uzun uzadiya anlatamayacagim neden oyle, oyle iste.

Ben yine de olayin bir takinti oldugunu dusunuyorum. Belki gurultu cok ama 10MP de az buz bir rakam degil, goruntu makul boyutlar dahilinde bastirildigi veya ekrana yansitildigi zaman gurultunun cok da rahatsiz edici olmayacagini dusunuyorum.


K.Etkisi,

Olympus, uzgunum, bir Japon markasi. 1919 yilinda "Takachiho Seisakusho" ismiyle kurulmus, mikroskop ureten bir firma. 1921'de ilk kez "Olympus" markasini kullanmislar bir mikroskoplarinda. 1936'da ilk fotograf makinalarini uretmisler. 1949'da firma "Olympus Optical Co." seklinde isim degistirmis. 1970'lerde OM serisi SLR makinalari boyutlarinin kucuklugu ve poz olcumundeki yuksek hassasiyetleri ile bayagi bir statu sembolleriymis.

Almanya ile iliskisi olan esas Japon firmalari Minolta ve Yashica.


#antika' tarafyndan 14.08.2006 14:37:22 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 14:34 - İp: 85.***.**6.20
k.etkisi
k.etkisi (üye)
İstanbul / Amatör

antika arkadasım bilgi icin tesekkur.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 15:37 - İp: 85.***.**5.142
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

xtolga, istemiş olduğun fotoğrafların orjinalleri:

http://ocaklilar.googlepages.com/DSC00014o.JPG

http://ocaklilar.googlepages.com/DSC00034o.jpg

http://ocaklilar.googlepages.com/DSC00092o.jpg

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 16:04 - İp: 88.***.**7.48
k.etkisi
k.etkisi (üye)
İstanbul / Amatör

sayın ocaklılar ,

makinayı kullandınız. t18-70 ve zoom lensi denediniz sanırım.. t18-70 icin bazıu tereddutler vardı.. siz bu konuda ne dusunuyorsunuz? bilgi icin simdiden tesekkur ederim...

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 16:06 - İp: 85.***.**5.142
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

k.etkisi,

18-70 ile denemedim. Makineyi body olarak aldım elimdeki lensler ile idare ediyorum şimdilik (28-80mm ve 50mm) bu nedenle geniş açıda biraz (biraz değil bayağı) sıkıntım var ama yakında geçecek.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 16:28 - İp: 88.***.**7.48
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Ruhi bey, çok teşekkür ederim, mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 16:29 - İp: 88.***.**7.48
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Cuneyt Bey,

Genis aci sikintinizi en kisa zamanda nasil gecirmeyi dusunuyorsunuz ? Yoksa siz de benim gibi Zeiss 16-80'i mi bekliyorsunuz ?

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 16:39 - İp: 85.***.**6.20
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

"Beklemiyorum" dersem yalan olur, ama fiyatı ne olacak onu da görmek lazım tabi.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 16:41 - İp: 88.***.**7.48