ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Cüneyt bey, tam boy fotoların tamamı açılmadı. İsterseniz fotoların üçünüde zipleyip buraya yükleyebilirsiniz. http://www.speedyshare.com Teşekürler.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 16:56 - İp: 212.***.**0.50
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Sanirim Sony ilk Alpha olayini pazarlarken 699 USD'lik bir fiyat telaffuz ediyordu o lens icin. Ayni sekilde makina icinde 999 USD diyorlardi, dedikleri gibi de yaptilar. Ayni politikayi lense de uygularlarsa Turkiye'de 800 USD civari bir fiyat beklenebilir.

Umarim Minolta'nin kotu pazarlama gelenegini surdurmez Sony. Cikaracaksa simdi ve ucuza cikarmali o lensi ve nihai darbeyi indirmeli.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 17:10 - İp: 85.***.**6.20
drtamer
drtamer (üye)
Malatya / Amatör

Cüneyt Bey,
Ben de artık tatilden döndüm ve işe başladım. Makinanızı güle güle kullanın. Fotograflar için çok teşekkürler. Ellerinize sağlık.
Lens konusuna gelince 18-70 lend 100€'luk Türkiye fiyatını kesinlikle hakediyor. Araştırdığım kadarıyla 70 mm civarında keskin değilmiş o kadar. Zaten sizin amacınız geniş açı olduğuna göre, bence hiç düşünmeyin, alın. Geniş açı ve lens fiyatları sizi zorlamasın.
Ama daha harcamayı düşünürseniz, sigma 17-70mm , 18-50 2.8 ve bulabilirseniz Tamron 17-50 2.8. Ama bunların hepsi kit lensin 4-5 katı fiyata sahipler.
Karl-Zeiss lensin gelmesi tahminen Kasım'ı bulacaktır. ABD fiyatı da yukarıdaki lenslerin 1,5-2 katı olacak.

Ben de yakında a-100 sahibi olmak istiyorum. Ama elimde hiç bir lens sistemi yok. Duygusal olarak kendimi Minolta nedeniyle Sony'e yakın görsem de, objektif davranmaya çalışıyorum.

Ancak hala kafama takılan tek şey ISO falan değil, lens sistemi. EOS arkadaşımızın da bahsettiği gibi bazı aralıklarda muadili olmayan mükemmel lensleri var Canon'un. 3 sene sonra gövdeyi yenilemek istediğimde elimde ne kalacak, lenslerim. Son kez Canon 370'i beklemeyi düşünüyorum. Çünkü işim gereği firmalarca yurtdışı toplantılara davet ediliyoruz ve Türkiye fiyatı abartılı olursa oralardan alabilme imkanım olabilir. Kaliteli lensleri 1-2 senede birer birer almak mümkün olabilir. Öncelikle uygunca ve çok kaliteli f4 L lensler başı çekecek. EOS lens sistemi ve canon algaçları hala rakipsiz görünüyor.

Sony'nin elini en çok güçlendiren özellikleri ise rakiplerinde olmayan AS özelliği, Karl Zeiss Lens sistemi ve Sony'nin Türkiyedeki alkışlanacak fiyat politikası. Yurtsışı fiyatları 17-40 f4'e çok yakın 16-80 f3.5-4.5 lensin optik kalitesi iyi olursa ve de lenslerde de Avrupa fiyatlarına Türkiye garantisiyle satılacaksa, mükemmel aralığıyla Canon ve Nikon'a üstünüğü olacak.

Canon'un lensleri yanında Nikon'un lens sistemi bi adım geride (bazı aralıklarda optik kalitesi çok iyi ve fiyatı iyi L-sınıfı lensler için konuşuyorum, 17-40 f4L ve 70-200 f4L gibi) ve çok kaliteli lensleri ise yurtdışında da çok daha pahalı. D80 optik bakacının mükemmelliği dışında beni çok cezbetmedi. D70'deki gibi D80'de de daha kaliteli kit lens ile satabilmeyi düşünüyor.

Çok bekledim, Photokina'yı da bekleyerek senenin en makul ve iyi makinasını alabilmeyi umuyorum. Ama hala kendimi a-100'e yakın hissediyorum. dpreview'deki makale gerçekten de çok olumlu bence.

Tahmin ederim sonbaharın mükemmel renklerini çekebileceğim.

Tamer


#drtamer' tarafyndan 14.08.2006 19:36:12 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 18:58 - İp: 193.***.**2.10
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler Tamer Bey, hayırlısı neyse o olsun diyelim sizin için de. Söylediğiniz lenslere bakacağım. Kasım hem uzak hem de fiyatı belli olmadığı için kararsızım açıkçası.

Bu arada 28-80mm ile 50mm lensleri nihayet karşılaştırabildim. Seçtiğim nesne artık ne kadar uygun oldu bilemiyorum.

İlki 28-80mm, ikincisi ise 50mm. İlk yorumu ben yapmayayım bu sefer.



 

Tarih: 14 Ağustos 2006, 20:54 - İp: 85.***.**1.130
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu boyutta farki farketmek zor. Ilk goze carpan renkler. 2. resimde kirmizilara daha bir kirmizi, yaldizlar cok daha parlak. Hani lensten cok makinanin ayari degismis gibi. Tek tek detaylara dikkat edince 2. resimde cizgiler daha keskin, ama zor anlasiliyor, sanirim %100 buyuklukte keskinlik farki ortaya daha iyi cikacak. Herseye ragmen 28-80lik lens 50mm'ye getirilmis dolayisi ile zoom menzilinin ortasinda en keskin yerinde.

Acaba keskinlik farki lenslerin bizzat optik kalitesinden mi yoksa perde hizi farkindan mi kaynaklaniyor ?

 

Tarih: 15 Ağustos 2006, 00:35 - İp: 85.***.**0.94
golden
golden (üye)
İzmir / Amatör

Öncelikle yeni makineniz hayırlı olsun Cüneyt bey.Benim sorum makine sizi teknik performans acisindan ve su ana kadarki goruntu kalitesi acisindan tatmin ettimi bugune kadarki deneyimlerinize gore elinizdeki makinenin basarisini nasil buluyorsunuz.Güzel fotograflarınızı beklıyoruz saygılar...

 

Tarih: 15 Ağustos 2006, 13:46 - İp: 85.***.**1.202
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkür ederim golden. Bir makineye karar vermeden önce, gerek daha önceki tecrübelerimizden gerekse farklı kaynaklardan edindiğimiz bilgilerle kendimize hangi makinanın daha uygun olacağına karar verdikten sonra, piyasadaki makinaların teknik özellikleriyle kendi ihtiyaçlarımızla ve de tabi ki bütçemiz ile en fazla örtüşen makina hangisiyse ona karar veriyoruz. Daha önce bir kaç farklı yerde de belirttiğim gibi, dSLR konusundaki kararım KM 5D idi. Bunda, halen kullanmakta olduğum Minolta Dynax7 (filmli slr) memnuniyetimin, ve gövde üzerindeki AS sisteminin de etkisi büyüktü. Tam almak üzereyken Sony olayı patlak verice bir süre beklemeye karar verdim. A100'ün teknik özellikleine baktığımda, temelinde yine Minolta'nın olduğunu, Sony'nin de üzerine bir kaç güzel özellik eklediğini gördüm. Fiyatı da bütçeme uygun olduğundan Türkiye'de piyasaya çıktığı ilk gün aldım.

Teknik performans açısından şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk veya hayal kırıklığı ile karşılaşmadım. Elimde iki adet Minolta lensim olduğundan bu makineyi sadece gövde olarak aldım.

Görüntü kalitesi konusuna gelince; dijital makine olarak Nikon 8800'ün görüntü kalitesinden çok memnundum, hala da memnunum, noise konusu hariç tabi ki. Şu anda elimde olan vasat kaliteli lensler ile, 8800'ün fotoğraf kalitesinden çok fazla bir fark yok. Biraz önce belirttiğm gibi, gürültü konusunu hariç tutuyorum.

Konu fotoğraf kalitesi olunca, bunu etkileyen çok faktör var. dSLR lerin fiyatları başta ucuz gibi görünüyor. Fakat işin içine girdiğinizde, görüntü kalitesi tamamen kullandığınız lensin kalitesiyle doğru orantılı olduğundan, kit lensler ilk başlarda tatminkar gibi görünse de zamanla anlıyorsunuz ki, kit lensler ile idare etmek zor. dSLR-like makinelerde çok kaliteli lenslerin dijital makinelere uyarlanan versiyonları kullanıldığından, ve dSLR makineler ile çekilen fotoğrafların bilgisayarda post-processing dediğimiz işlemler sonucunda güzel sonuçlar verdiğinden, kit lens ile kullandığınız bir dSLR makinenin görüntü kalitesi ile, kaliteli lense sahip bir dSLR-like makinenin görüntü kalitesi arasında çok fazla bir fark olmayabiliyor. Yine, noise yani gürültü farkını bundan ayrı tutmak gerekiyor. Sensörlerin boyutlarının farklı olması nedeniyle, hiç bir dSLR-like (R1 hariç) hiç bir dSLR'nin yanına yanaşamıyor.

Hay, Allah! 5 kuruş ver konuştur, 10 kuruş ver susturama gibi bir durum oldu.

Sonuç olarak, toparlarsak (ki, iyi olur ) alır almaz yaptığım dört günlük bir gezide de çok yoğun olarak kullanmış olduğum A100'den şimdilik çok memnunum. Elimdeki lensin de aşağı yukarı kit lensin kalitesinde olduğunu bildiğimden bana kit lens ile almamam önerilmişti ben de öyle yaptım. Şu anda geniş açıda bir sıkıntım var. Alacağım lensin bütçem elverdiğince kaliteli bir lens olmasını istediğimden şu an beklemedeyim.

Görüşmek üzere...


#ocaklilar' tarafyndan 15.08.2006 16:23:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Ağustos 2006, 16:13 - İp: 85.***.**2.90
legionella
legionella (üye)
Malatya / Amatör

Cüneyt Bey hayırlı olsun, güle güle kullanın, çok güzel makina, daha iyi lenslerle eminim harika olacaktır.

Tamer, hoşgeldin, dönmüşsün tatilden, ama eli boş dönmüşsün. Ben A100 fotoğraflarını senden bekliyordum aslında Hayırlısı bakalım.

 

Tarih: 15 Ağustos 2006, 17:48 - İp: 85.***.**8.77
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

Cüneyt abi yeni makinanız hayırlı olsun...
sizden bir gün sonra benimde makinam geldi(18-70 ve 75-300)lenslerle birlikte.18-70 lensi açıkçası fazla beğenmedim ama 75-300 gerçektende harika bir lense benziyor..benimde almak istediğim lensler var bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.....

 

Tarih: 16 Ağustos 2006, 11:24 - İp: 85.***.**1.13
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Şu lenslere bir bak istersen Merhaz.

 

Tarih: 16 Ağustos 2006, 14:36 - İp: 195.***.**7.2