ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 00:17 - İp: 62.***.**2.10
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sony Türkiye gerçekten de akıllı bir fiyat politikası uyguladı. Avrupa fiyatlarıyla yarışıyor. D70'den çok daha ucuz,

D80 Gövde ABD fiyatı, A100'den 100$ daha pahalı, Ama Nikonun Türkiyedeki fiyat politikasını düşününce D80 Türkiyede A100'den en az 300-350$ fazlaya satılacak gibi görünüyor. O zaman bukadar farkı ne için vereceğiz. Yok eğer D80'in fityatını A100'e yaklaştırmaya çalışırsa bu sefer D70'i kime satacak. baya karışık bir durum

Pazarbey'in söylediği gibi ben de Sony Türkiye'yi kutluyorum. Bu Nikon ve Canon Türkiye temsilcilerine de örnek olur da tüketiciyi yolunacak kaz olarak görmekten vazgeçerler.

#fotoman' tarafyndan 13.08.2006 14:51:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 14:50 - İp: 85.***.**6.213
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

haklisin arsen.. d70s'in fiyati da zaten diger butun giris seviyesi dslr'lardan fazlaydi.. d80 buyuk ihtimalle, dedigin gibi, daha da ucretli olacak.. ama d70s'i piyasadan cekme ihtimali de var nikon'un.. ve daha ucuza satmasi..
d80 henuz piyasaya cikmadigi icin fiyat olarak yuksek gorunuyor.. RRP fiyatlari konuyor sitelerde, makine eger ki cikmamissa.. ama ciktiktan sonra dusecektir.. ama bir yerde a100 kadar dusuk olacagini da zannetmiyorum..
fakat arsen, sence de nikon, turkiyede ve heryerde aslinda; d80'in fiyatini dusuk tutmayacak mi? cunku tamamen a100'e karsilik cikartildi d80.. ve eger ki a100 ile rekabet etmek istiyorsa nikon, fiyati dusurmek zorunda oldugunu da biliyor sanirim..
bir de su var aslinda.. mesela oncesinde de KM 5D vardi.. fiyati yine 350d gibi seviyedeydi.. ama gel gor ki d70s'in fiyati hep yuksekte kaldi.. fakat nikon ne yapti, d50'yi cikartti ve alin size dedi.. her ne kadar gercek karsiligi d50 olmasa da.. d80'i a100'e gore bir ust klas olarak goruyor olabilirler.. ki hep konusu gecmiyor mu?; 20d ile d70s'i karsilastirdilar ama 350d'nin rakibi d50 oldu hep..
ama bu sefer acikcasi, d80'in fiyati dedigin gibi o kadar yuksek olursa nikon kaybeder.. hem de acik ara ile..
...
aslinda konusulmuyor ama canon ne yapacak acaba?.. 370d veya 400d cikarsa ne olacak? fiyat ne olacak?.. ayrica 3000d gibi bir modelden bahsediliyordu.. d50'ye rakip olacak..
iyice dusuk fiyatli olan dslr'lar yani.. o zaman da a100'un satislarini etkileyecek..
bizim burada su anda; d50 ile 18-55'in fiyati 370 pound gibi.. oysaki a100 ile 18-70'in fiyati 560 pound'da.. aradaki fark hic de az degil..
dolayisiyla a100, bir ust kategoriye giriyor aslinda.. yeni dslr alacaklar daha cok nikon d50 gibi modellere yanasacaklardir.. veya d50s olursa yakinda..
ama bir ust kategorideki makineleri kullananlari dusundugumuzde, yine canon ve nikon goze carpiyor.. cunku cok daha fazla kullanici kitlelerine sahipler her ikisi de..

arsen, peki lens olanaklari acisindan degerlendirirsen sence sony ne alemde bu konuda?

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 15:27 - İp: 62.***.**2.10
k.etkisi
k.etkisi (üye)
İstanbul / Amatör

cevap cok basit dadfanagast sony alfa 100 best seller olur Turkiye de ....

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 16:25 - İp: 88.***.**7.127
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın ocaklılar Öncelikle makinanız hayırlı uğurlu olsun,Güle güle kullanın.

Bende şu ara merak ettiğim için Yalçınlarda ürüne baktım,Lenside taktım fotograf çektirmediler ama sağlık olsun.

Body Eos 350D den daha kaliteli olmakla birlikte bence D80 den daha alt kalitede bir bodysi var.Vizör konusunda, Nikonun vizöründen daha kaliteli A100,Daha aydınlık ve daha geniş bir vizör.(D70s e göre söylüyorum)
Belkide Nikonda Af noktalarının çok büyük olması vizörün karışık olmasından dolayı öyle bir his veriyor.

A100 giriş seviyesi DSLR modeller içersinde,özellikleri ve fiyatı ile oldukça iddialı görünüyor.D80 i zaten gördük muhtemelen D70s in pazarlaması gibi olacak.

Fotogtraf kalitesi anlamında artık göreceğiz,Bir Canoncu olarak şu Canon un yeni modeli çıksada,Görsek diyorum..

*Canon dan belki bir İşlemci atağı ve kitte 18-55 lens yerine yeni birşeyler bekliyorum.
*Eos 1Ds Mark II yerine bir ürün geleceğini sanmıyorum açıkçası,Muadili yok firmalarda.
*Belki 30D ile 5D arasına 1.3 çarpanlı (Eos 5D yi 1Ds mark II ye alternatif çıkardığı gibi) bir makina gelebilir diye ümit ediyorum.

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 17:17 - İp: 85.***.**3.100
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Eos bence 30D ile 5D arasına bir model gelmelide.Dün bende yalçınlara gittim.Satıcıya bana A100,D200 ve 5D bakacağım dedim.Neyse D200 yokmuş ellerinde.

5d body vardı üzerine objektif takmadan göstermek istediler.İyide ben önce bir fiyatını öğreneyim dedim.

5D Body ---> 7400 ytl dedi.Ben kalsın ileride alırım dedim.
30D ise ---> 3000 ytl dolaylarında olduğunu farz edersek,Canon full frame ile 30D arasında bir büyüklükte sensörlü model çıkarmalı.

5000 ytl dolaylarında.Üstün bir makina.

Canon modellerinin fiyatlarını biraz fazla tutuyor.
Nikonda öyle.
Sony ise insanları A100 sahibi yapmak için elinden geleni yapıyor.

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 17:32 - İp: 85.***.**9.202
orko76
orko76 (üye)
Kahramanmaraş / Amatör

osmanlı kardeş bu gidişle de yapacak gibi ben hevesleniyorum mesela ama fotolarını görmeden asla asla almam bide benim gibi insanların hadi gidiyim bi test ediyim pazarlık edeyim model seçeyim şansı yokkk internette ne görürsek o

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 20:21 - İp: 85.***.**7.100
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Cüneyt abi Karadeniz gezisinden döndü mü bilen var mı?

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 21:12 - İp: 85.***.**1.96
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

http://www.dcresource.com/reviews/sony/dslr_a100-review/index.shtml
final rewiew

Dediğim gibi fotoğraf kalitesi olarak diğer slr ler kadar iyi değilmiş.Sadece very good.

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 21:30 - İp: 85.***.**9.1
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sadece very good.. alemsin pazarbey..

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 21:43 - İp: 62.***.**2.10