veysel_kaya
veysel_kaya (üye)
Bursa / Amatör

Sony A 580 İzlenimleri

Ağustos ayının sonuna doğru tanıtımı yapılan makinayı sanırım Türkiye de ilk alan kişi ben oldum. Geçtiğimiz ay yurtdışında yeni satışa çıkmasına rağmen Türkiye de sadece bir adet gelen ve Media Markt Bursa mağazasının açılışına özel gönderilen makinanın sahibi oldum. Şu an Tr de çok yeni olduğu için makina ile ilgili bir bilgi bulmak mümkün değil. Merak eden arkadaşlara seve seve yardımcı olabilirim. Zira makinam 20 günlük olmasına rağmen 3000 shuteri devirmiş bulunmaktayım.

Tarih: 21 Kasım 2010, 17:58 - İp: 95.***.**2.213
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Nex serisinde perde de yok, ondan ses yapmıyordur.

A55 ve A33'te ses çıkıyorsa bu aynadan değil, perdedendir.

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 10:16 - İp: 78.***.**8.242
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Nasıl perde yok - pozlama neyle o zaman ?

tık

#paperman' tarafından 03.12.2010 10:36:09 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 10:35 - İp: 96.***.**4.180
elcezeri
elcezeri (üye)
İstanbul / Amatör


-"ghost etkisi" nden bahsedilip duruluyor...nedir bu?..biri açıklayabilir mi?..

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 11:01 - İp: 88.***.**9.100
solaktrk
solaktrk (üye)
İstanbul / Meraklı

Benim kastım ses yapmıyor değil en azından ayna sesi yoktur demek istemiştim. Perde sesi muhakkak oluyordur. Arkadaş Gost etkisini sormuş. Ghost= Hayalet Tabiki bu bizim bildiğimiz sevimli hayalet Casper değil Fotoğrafta ikinci bir görüntü oluşuyor silik şekilde. Eskiden Filmli makinalarda aynı film üzerine iki ayrı çekim yapıldığında oluşturulabiliyordu. Photoshop yokken kullanılırdı hayal oluşturmak için Ghost etkisi ayrıca video cameralarda çok sık oluşur. Yeni bir teknolojiden bahsediliyor Kuantum film adında bir CCD türü 2011 yılı itibari ile cep telefonu cameralarında kullanılacak. Daha sonra Normal fotoğraf makinaları ve video kameralarda. Ghost etkisini ortadan kaldıracağı söyleniyor. Ayrıca günümüz ccd lerinden 4 kat ışığı daha iyi yakaladığı bahsedilen bir konu. test fotolarını görmüştüm gerçekten fotoğraf ve video kamerada bir çok şeyi değiştirecek gibi. Ben konuyu gene dallandırıp budaklandırdım. A55 Ghost una gelecek olursak, Burdaki ghost büyük ihtimalle aynanın kalkmamasından dolayıdır. Işık ccd ye düşüyor tekrar yansıyıp aynaya sonra tekrar cdd ye iki görüntü oluşuyor. ghost olan bazan belli oluyor bazan farkedilmiyor bile.(Benim tahminim bu) DPreview noise testlerinde aslında gözüme çarptı. Böyle bir etki. Canonun makinası 60d in noise testindeki karşılaştırmasında belli oluyor aslında. Biraz dikkatli bakarsanız farkedebilirsiniz. Ondan dolayı fotoğraf için a580 daha iyi bir seçim olur bence.

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 12:07 - İp: 212.***.**2.86
solaktrk
solaktrk (üye)
İstanbul / Meraklı

Başılıkla alakası yok ama sony a900 ve 850 için firmware güncellemesini yapmış sonunda. AF hızı artırılmış, Ev scalası genişletilmiş, Hdr effecti geliştirimiş. Noise le ilgili geliştirme bekliyordum ama öyle birşeyden bahsedilmiyor. Gerçi henüz kendi sitesinden incelemedim. Sony FF lerde çıktığından beri firmware güncellemesi yapmamıştı.

#solaktrk' tarafından 04.12.2010 22:27:50 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 12:16 - İp: 212.***.**2.86
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Paperman,

Haklısın perde varmış, arkadaş "ses çıkmıyor" deyince "olsa olsa perdesi yoktur" dedim, bakmaya üşendim, Nex benim ilgi alanımın oldukça dışında kalıyor.

Beri taraftan kompakt makinalarda perde yok. Pozlamayı elektronik olarak kesiyorlar, tabii bunun için gerekli devreleri zaten az olan "değerli" sensör yüzeyinden biraz daha kısarak sensöre yerleştiriyorlar.

Ken amcanın yere göğe sığdıramadığı Nikon D40'ın 1/500lük flaş-sync hızı da elektronik yoldan sağlanıyor, ama sanırım yukarıda bahsini ettiğim ekstra devreler olmadığı için güçlü ışık kaynakları kadraja girdiğinde bir defo sergiliyormuş, bir ara foruma konu olmuştu, ben bizzat görmedim.

Uzun lafın kısası pozlama için mekanik perde şart değil senin anlayacağın .

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 12:31 - İp: 78.***.**8.242
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

solaktrk,

Aynadaki hayalet görüntü öyle görünmez, objektifin önünde olsa, özellikle geniş açı bir objektifin, dediğin şey olur. Fakat ayna optik eksenin negatif tarafında, orada sadece "sanal" görüntü var ve fokal düzlemin bu kadar uzağında görünmesi zor. Olacak olan görüntünün tamamında veya büyük bir bölümünde "kontrast" kaybıdır.

Eğer bir Casper göreceksen en şüpheli alan aynanın sensöre yaklaştığı ve ışığa göre iyice eğikleştiği resmin alt kısmıdır.

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 12:40 - İp: 78.***.**8.242
solaktrk
solaktrk (üye)
İstanbul / Meraklı

tamam da bu açılıp kapanmayan ayna. benim bahsettiğim yansımada objektiften ışığın geldiği yüzü değil aynanın diğer sensöre bakan yüzü.

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 13:56 - İp: 212.***.**2.86
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Sensörden geri yansıyan ışık 45 derece açıyla yarı saydam aynanın arka yüzeyine vurduğunda ışığın bir kısmı aynanın içinden geçer dışarı lense doğru geri gider, diğer kısmı gövdenin alt kısmına yansır. Işığın sensöre doğrudan geri dönmesi gibi bir durum yok, gövdenin içinde sağda solda köşeli cisimler varsa, oradan buradan az bir miktar ışık geri yansıyabilr, ama bu da ancak sensörün tamamının veya bir bölümünün aydınlanması, dolayısıyla kontrast kaybıyla kendini gösterir.

Yalnız bu durum sadece A55 ile ilgili bir sorun değil. Bütün dijital makinalarda sensörden yansıyan ışığın objektifin arka yüzeyinden tekrar geri dönmesi sözkonusudur. İşte bu tip yansımayı en aza indirmek için makinaların iç aksamı simsiyahtır. Bazı lens üreticileri DSLRlar çıktığından beri lenslerin arka elemanlarına yansımayı en aza indirgeyecek şekilde özel kaplama (coating) yaptıklarını iddia ediyorlar.

Bence kuruntularınız anlamsız. Bu derece ciddi kalite kaybı olsaydı, hiçbir firma böyle bir makinayı piyasaya sürmezdi. Makinanın çektiği defolu fotograflar boy boy forum sayfalarını süslerdi ( göreyim seni Paperman, inan flickr'da arayacak mecalim yok ) Aşırı vaziyetlerde (güneşi doğrudan kadraja alma vs.) belki defo ortaya çıkıyordur ama normal şartlarda bunu anlayamazsınız, gözünüzle göremezsiniz. Beri taraftan video çekerken AF ve AE üstünlüğü açıkça gözüküyor, eğer video sizin işinizse, en iyisi bu.

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 14:30 - İp: 78.***.**8.242
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Hadi yine iyisiniz, sizin için bir tane buldum :



şu sayfada :
http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA55/AA55A4.HTM

Önceden söylediğim gibi güçlü bir ışık kaynağı kadraja girecek, fokusu tutturacak vs. oluyormuş işte.

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 17:42 - İp: 78.***.**8.242