veysel_kaya
veysel_kaya (üye)
Bursa / Amatör

Sony A 580 İzlenimleri

Ağustos ayının sonuna doğru tanıtımı yapılan makinayı sanırım Türkiye de ilk alan kişi ben oldum. Geçtiğimiz ay yurtdışında yeni satışa çıkmasına rağmen Türkiye de sadece bir adet gelen ve Media Markt Bursa mağazasının açılışına özel gönderilen makinanın sahibi oldum. Şu an Tr de çok yeni olduğu için makina ile ilgili bir bilgi bulmak mümkün değil. Merak eden arkadaşlara seve seve yardımcı olabilirim. Zira makinam 20 günlük olmasına rağmen 3000 shuteri devirmiş bulunmaktayım.

Tarih: 21 Kasım 2010, 17:58 - İp: 95.***.**2.213
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Şu toz konusuna girmişken ....

İçinizde ( Sonyciler ) bu yeni geçirgen aynalı A55'de , toz sorununun nasıl çözüleceğini ( veya çözülemiyeceğini ) düşünen var mı ?

Malum diğer DSLRlerde ayna çekim anında ortadan kalktığı için oradaki toz dert değil - en çok toz tutan yer olsa da . ( Benim D300'de aylardır temizleyemediğim ayna üzeri lekeler/tozlar var . )

Hadi bakalım , sensör tozundan sonra bir de Sony A55'de ayna tozunu temizleyin . Hiç bir makinamda sensör temizliği yapmama gerek olmadı ama A55'de aynanın her gün temizlenmesi gerekeceğine adım gibi eminim . O ayna da bildiğiniz aynalardan değil hani . Kimbilir ışığı geçirsin diye üzerinde ne emulsiyonlar var . Dokunmaya korktuğumuz o prismanın altındaki fokus ekranından beterdir eminim .

Aynayı çizdiniz/lekelediniz mi geçmiş olsun - sensörü çizmekle aynı şey

Sony için dert değil tabi ,alan düşünsün ... Her model 6 ayda bir yenileniyor nasıl olsa . Baktı olmadı , çeker piyasadan geçirgen aynalıyı , yeni normal aynalıyı koyar .

Edit : Aynanın hem önünün , hem arkasının temizlenmesi gerektiğini hatırlatayım

#paperman' tarafından 01.12.2010 22:24:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Aralık 2010, 22:19 - İp: 96.***.**4.180
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Paperman,

A55 aynasıyla ilgili kehanetin biraz yaş gibi göründü bana, şu sebeplerle :

1. Ayna sabit, hiç hareket etmiyor. Bu nedenle ayna teorik olarak izolasyon amacıyla da kullanılıyor olabilir, yani sensör, perde ve aynanın arka yüzeyine toz bulaşması mümkün olmayabilir.

2. Gövdenin içine hava üfleyip sağa sola toz yapışmasına sebep olan birşey pompa gibi çalışan zoom lenslerse, diğeri de yelpaze gibi çalışan aynadır.

3. Aynanın üzerindeki toz F25'de dahi görünür değildir. Yansıma yapıp kontrastı düşürebilir ama fokus noktasından yani sensörden çok uzak olduğundan nokta şeklinde görünür değildir, en kötü ihtimalle renk atması şeklinde geniş bir leke oluşturur.

4. Aynayı temizlemek, ulaşılabilirliği açısından çok daha basit bir operasyondur.

5. Ayna sensör gibi statik elektrik topağı değildir.

 

Tarih: 1 Aralık 2010, 23:22 - İp: 78.***.**6.246
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Ulasilabilirligini aynanin arkasina toz gittiginde nasil yapacaksiniz merak ettim.Servisemi gideceksiniz her seferinde?

#ozansan' tarafından 02.12.2010 01:53:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Aralık 2010, 01:49 - İp: 221.***.**6.23
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

1.madde Ozansan, 1.madde. Aynayı hiç kaldırmıyorsan, arkaya toz nasıl geçecekki.

 

Tarih: 2 Aralık 2010, 09:44 - İp: 78.***.**8.242
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Antika , dediklerinde haklı olduğun noktalar olabileceği gibi gibi yapma allahaşkına dedirtenler de var . Özellikle şu bahsettiğin

"4. Aynayı temizlemek, ulaşılabilirliği açısından çok daha basit bir operasyondur. "

Operasyon kolay da verim sıfır ....

DSLR'de ayna tozunun hiç etkisi olmadığı halde yine de arada bir vizorde sinirime dokunduğundan temizlemeye çalışıyorum . Ayna tozu da öyle nadiren olan bir şey değil - şimdiye kadar 2 DSLR'mde kafadan 100 defa ayna temizlemeye çalışmışımdır . Hepsinde sonuç koca bir SIFIR . Pompayla üfle , fırça ile it , tissue ile sil , hohla , üfle - faydası yok . 2 gün sonra yine orda tozlar/hallar .

Bu arada zaten A55'in kullanım klavuzunda " aynaya dokunulmaması " gerektiği belirtiliyor imiş .


" 5. Ayna sensör gibi statik elektrik topağı değildir. "

Eh nereden geliyor bu tozlar hergün aynamın üzerine o zaman ? Kaldı ki benim DSLR aynası ile A55'in pellicle aynasını kıyaslama . Üzerinde ışık geçirgenliği için kimbilir ne emulsiyonlar vardır onun.


"1. Ayna sabit, hiç hareket etmiyor. Bu nedenle ayna teorik olarak izolasyon amacıyla da kullanılıyor olabilir, yani sensör, perde ve aynanın arka yüzeyine toz bulaşması mümkün olmayabilir. "

Ayna çekim anında sabit , doğru . Ama sensör temizliği için el ile kolayca kaldırılabiliyor . Yani pek öyle sıkı sıkıya kapalı/toz geçirmez bir mekanizma değil demek ki . Kaldı ki tozların nerelere girebildiğini ( sıkı sıkıya kapalı dust proof lenslerin ön elemanları arasına bile ) biliyoruz .

2. madde konusunda - ayna hareketinin tozu kaldırmada etkisi olduğunu kabul edebilirim . Fakat aynı zamanda bu hareket bir nevi de kendi üzerindeki tozları atıyor ( resmen mega boyutta bir "dust removal " ) . Sabit pellicle aynada bu gerçekleşmeyecek . Dediğin zoom lensler de toz pompalamaya devam edecek . Sonuçta daha fazla bile toz birikebilir A55 aynasında.

"3. Aynanın üzerindeki toz F25'de dahi görünür değildir. Yansıma yapıp kontrastı düşürebilir ama fokus noktasından yani sensörden çok uzak olduğundan nokta şeklinde görünür değildir, en kötü ihtimalle renk atması şeklinde geniş bir leke oluşturur. "

Haklısın gözükmez ama dediğin gibi flare/kontrast kaybına yol açabilir . Mesela sen , A55'inin aynasında toz veya leke görsen temizlemeye çalışmadan durabilir misin nasıl olsa gözükmeyecek fotoğrafta diye ?.

Bu arada hep tozdan bahsediyoruz ..Maazallah ya bir leke filan oluşsa , parmak filan deyse,çizilse ne olacak ? Eski bir SLRmde , aynadaki parmak izini çıkaramadığımı hatırlıyorum .

-------------

Ne derseniz deyin , temiz tutulması gereken bir değil ÜÇ satıh var Sony A33 ve 55'lerde . Alan olursa burada bize anlatır maceralarını








 

Tarih: 2 Aralık 2010, 10:11 - İp: 96.***.**4.180
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

"dustproof" hatta "waterproof" olayı kolay, 3-5 kuruş fazla veriyorsun kale gibi yapıyorlar, ama "idiotproof" olayı zor vallahi, aynanın üzerine parmak basabilen zihniyete karşı kim ne yapabilir. ( bir de perdeye parmak atan beyinsizler var, itiraf ediyorum 10 küsür sene önce ben de böyle bir beyinsizlik yapmıştım, neyseki birşey olmadı, makina hala çalışıyor )

Lensteki toz ne yapıyorsa, aynaya bulaşan toz da aynısını yapar. Neden "lensi nasıl temizleteceksiniz şimdi, hapı yuttunuz, hua huaahaaha !..." diye çıkışmıyorsun. Zoom lensler emme basma tulumba gibi çalışır, içine toz girme ihtimali çok daha fazla.

Sony, "aynaya dokunmayın" diyor da "sensöre dokunmayın" demiyor mu ? (demiyorsa, aynayı kaldırıp perdeyi açıp parmağını basabilecek insanlar olabileceğini düşünecek kadar hayalgücü yok demektir Sony mühendislerinin)

Bir de en ulvi sorunu cevapsız bırakmadan edemeyeceğim ki bu mesaj trafiğinin en hakiki bilgisidir :

Temizlemiyorum, dokunmuyorum ve en önemlisi makina çalışmaya devam ettiği sürece önemsemiyorum. Ne zamanki kir yüzünden AF falan çalışmaz o zaman bakarız çaresine. (muhtemelen ayna bu kadar kirleninceye kadar makina başka sebeplerden dolayı çoktaan hurdaya çıkmış olur) Pompayla hava üfleyince ne kadar toz temizleniyorsa, ben de o kadar o kadar temizliyorum. 5 küsür senedir DSLR kullanıyorum, sadece 1 kere sensör temizledim, lensleri daima UV filtre ile kullanıyorum, lens kapağı kullanmıyorum. A55im olsa aynada "katarakt" seviyesinde leke oluşmadığı sürece dokunmam.

Bu arada eğer işiniz "mütevazi bütçeli" video-film falansa A55 rakipsiz, işte o kadar , boşverin bu ayna kirliliği mavallarını, en nihayetinde "servis" denen birşey var :

http://www.youtube.com/watch?v=kHPaVD0pHpQ

http://www.youtube.com/watch?v=dASmzrGswc8

 

Tarih: 2 Aralık 2010, 12:18 - İp: 78.***.**8.242
xarax77
xarax77 (üye)
Yalova / Amatör

Adamlar tüfek gibi giriş seviyesi cihaz yapmış , mükemmel video kalitesi ve af hızı var , ve rakiplerinden daha ucuza satıyorlar .Keşke a55im olsada tek derdim içine toz girip girmeyeceğini tartışmak olsa ....

 

Tarih: 2 Aralık 2010, 12:50 - İp: 88.***.**3.50
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

A55 de tufek gibi hiz varda oyle bir kit lens koymuslarki adamin istahini aliyor.Hizina laf etmiyorum ama o hizda cekimlerede dikkat ederseniz ciktilara cogu fokuslama disi.Buldugunu cekmis yani,net bir fokuslama yok.Yinede almaya deger bir makina hiz yonunden pokda atmiyalim simdi.Sadece daha eskimediler ve bi gormek lazim ilk catlaklari nerelerden gelicek Tartisiyoruz iste yukarida bunlardan herhangi biri olabilir...

 

Tarih: 2 Aralık 2010, 13:30 - İp: 221.***.**6.23
solaktrk
solaktrk (üye)
İstanbul / Meraklı

slt-a55 ve 33 konusunda eleştirilere katılıyorum. Aynı konu benim de uzun süredir kafamı kurcalıyor. Hatta bir yerlerde yine yazı yazmıştım galiba o kunu ile ilgili. Hatta bu cihazın tek sorunu o da olmaya bilir bir de ghosting sorunu dolaşıyor ortalıkta. Kimileri Ghost etkisi yapıyor diyor kimileri yapmıyor diyor. Mantıkın yapması gerekir (bence yani Şimdi bu a55 te a580 deki sensörü mü kullandılar acaba yoksa farklı mı? bunu niye soruyorum. Yüzde 30 ışık kaybı var saten bunu neyle telafi ediyor acaba? Dinamik aralık düşmüyor mu? Hakkaten ayna toz olunca durum ne olcak? Sanki şöyle düşünebiliriz ışık aynadan geçtiği için, ayna yokta sensör direk toza maruz kalıyor gibi. Temizle temizleyebilirsen. Millet zırt pırt servisemi götürecek yani? Tamam hızı gerçek zamanlı önizlemesi falan anladık ama bu sorunlar ne olcak? Ha bunlar sorun olmayacaksa bu makinanın bi avantajı daha var ayna sesi olmayacak bu da sessiz çekim için çok iyi olur doğrusu. Çekim yaparken kimse ürkmez Gerçi Nikon d300s ve d3s e koymuş denedim, ama beni tatmin etmedi açıkçası. İyi ama daha iyi olabilirdi. Yani sony nin yeni makinalarından alacaklar video ağırlıklı çalışacaksa a55 foto ağırlıklı çalışacaksa a580 ne yönelmeliler bu tabloya göre. Ya bide bu nex lere deli oluyorum. Adamlar her tür lens için adaptör yapmışlar. E mount nex alanlar hemen hemen her lensi takabilecekler. Neyse konu fazla dallandı budaklandı herkese ii geceler şu saat itibariyle.

 

Tarih: 2 Aralık 2010, 23:47 - İp: 78.***.**4.88
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Solaktrk arkadasim bu A55 yada 33 lerde aynasiz live-mos lar gibi ses yapmiyo diye bisey yok.Ben denedigimde en azindan ses yapiyordu bilginize sunarim.Nex serisi yapmiyor sadece hic ayna olmadigi icin.

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 05:27 - İp: 221.***.**6.23