kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Nikon D80 :ilk İzlenimlerim

Makinayı sadece body olarak aldım. Sonrasında ise 50 mm 1.8 objektif aldım. Hali hazırda bulunan 18-70 objektifle bir sure daha devam etmeyi dusunuyorum.

en cok hosuma gidenler.
1-Lcd buyuklugu ve lcd goruntu kalitesi
2-Kolay kullanım
3-Extra menuler
4- Garip gelecek ama ben bu sd kart olayını sevdim. ayrıca bazı durumlar için pratikliği var. Kucuk card reader larda alıp direk usb ye takarak zahmetsiz aktarım yapılabilir bize ait olmayan pc lerde daha cok onem kazanıyor
5-Yine retocuh menusunda fotograf boyutu değiştirme ve kırpma gibi işlevselillikler internetten foto transfr yapacaklar icin extra yazılıma gerek bırakmıyor. Bir cafeden aktarmak durumunda kaldıgınızda oldukca işlevsel
6- Bataryanın ne kadar kaldıgını yuzde hesabı olarak gorebilme.
7- Hızlı şarj. 2 saat 15 dakika sarj olma suresi ve 2700 adete kadar cekim ikmanı. Ben 700 den fazla cekemedim halen
8-Aydınlık ve geniş vizör
9-Yüksek iso başarısı
10- 10.2 mp goruntunun psde rahatca bozulmadan işlenmesi

#kontrast' tarafından 04.10.2006 11:16:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 15 Eylül 2006, 15:09 - İp: 88.***.**5.123
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

evet ilker sorun orda. Ben 350d nin gercek kalitesini görmeden gönderdim. ZAten d70 satıs grafiginin cok olmasının paralelinde 350d daha cok satıldı sanırım.

Şİmdi 17-50 lensini bende merak ettim. Senin kedi örneğine baktım gayet iyi. Ama orda f degeri 2.8 demişin. Elinde f degeri 5,6 yada 8 civarında olan örnek fotograf var mı?

İşte bu lensin tek dezavantajı 50 de bitiyor olması. Bu durumda ikinci alınacak objekifin odak uzunlugu onem kazanıyor. 17-50 ile ne iyi giderdi sana gore?

Ayırca 17-50 nin r1 carl zeiss inden iyi oldugunu bilmiyordum.

Okyanus benim şu anda alma şansım yok ama sen bu 17-50 ye takmış durumdaysan yurtdısından getirtiriz merak etme. Yok valla komisyon filan almıyorum

Tarih: 30 Ekim 2006, 18:17 - İp: 88.***.**5.17
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Kontrast nasıl getirtiriz yurtdışından ? Almaya karar vermek üzereyim az kaldı.

Yalnız lensten memnun kalmazsam dadanagasta satacağım, yada parasını versin lens bende dursun problem değil

#okyanus' tarafyndan 30.10.2006 18:30:21 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 30 Ekim 2006, 18:24 - İp: 88.***.**4.12
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

ilker 350d 18-55 ,n nikon d70s 18-70 den üstün sonuclar vermiş olması çokda önemli değil.

Benim makinayı ve objektifi en iyi anladıgım yer studyom. kimi zaman cicek fotografları cekiyoru kimi zaman agac filan. BUnlarda ben tam olarak hassas ayarları tanıyamıyorum ki bence normal bir durum.

İki tane cicek fotografı cekilsin. Farklı objektiflerle. BUrda bir nebze keskinlik adına fikir yurutulebilir ki sende hak verirsin 18-55 flu bir objektifdi. Ama burda çicegin gercek rengi hangisi bunu o iki fotografa bakarak anlamamız cok güc. Bunu ancak çeken kişi bilir.

Bu arada nikon d70 neden benim gozumde hala karizmatikdir. GEcenlerde iki makinayı studyoda denedim.

d70 de wb degerleri fotografa cok iyi otururken d80 de oturmuyordu. Şoyl eizah edeyim. WB sıcak ve soguk renklerden renklerin kendini değişik koşullarda sağlıklı vermesi. Diyelimki ben ben portre (vesikalık) cektim BUrda göz rengi bellidir kaş rengi ve sac rengi aynı zamanda fon rengi kati bir şekilde birbirinden ayrılıyor. D70 iyi sonuclar verdi. Gelelim d80 e. Awb ve gunışığı beyaz ayarlarını toleranslar vererek denedim. Ama bir kızıllık vardı. Ozellikle awb de bir kızıllık hakimdi. BU kızılıgı normal gundelik dış çekimlerd anlamak biraz güç.

Manuel wb denedim ondada bu defa ben başarılı olamadım sonrada pek uğraşmadım.

Şİmdi bu benim WB sorununu iyi çözümlemem icin aynı studyo ortamında cekip u defa raw cekip toleranslar vermem gerekiyor. Ancak o zaman Wb kararında nihai bir sozum olabilir.

GErci bu durum şundanda olabilir mi? Wb yi soguk renklere cektigim zaman butun renklerde soguga dogru bir gidiş hakimken. Kırmızı renk agırlıklı noktalarda bu durum anlaşılmıyor. Acaba hue adjusment ayarından olabilir mi diycem ama bunu da çeşitli hallerde denedim.

Bu cok buyuk bir sorun değil aslında. Ama neden d70 WB ayarı istikrarlıyken d80 de ben bunu alamadım. BU acaba 1020 ve 420 gibi ölçüm pikselleri vardı onla alakalı olabilir mi? Yukardaki iki rakamı aklımd akaldıgı ölçüde yazdım. Dogrusunu sen yazarsın

Diğer d80 cilerin aklı karışmasın bu durum pek farkedilecek bisey değil cünkü.

Tarih: 30 Ekim 2006, 18:33 - İp: 88.***.**5.17
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

okyanus zaten istanbuldasın.Sorun olmaz. bir haftada elinde olur. Bunun icin özelimden baglantıya gecersin. Bende yurtdısı fiyatını ve sanakaça malolacıgını be komisyonumu öğrenecegim. NE komisyon mu dedim ben. Komposizyon diyecektim

Şak abir yana abd fiyatlarını bir araştırırmısın? Ondan biraz fazla olackatır ama bu tr deki fiyatlardan oldukca uygun olacaktır.

Tarih: 30 Ekim 2006, 19:09 - İp: 88.***.**5.17
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

asim evet kefilim..
hocam, sonucta ben degil lens konussun diye f/2.8'de cekilmis bir fotograf koydum.. yani lensin verdigi en yuksek diyaframda.. en acik diyaframda bile asiri keskinlik verebiliyor.. daha ne istenir ki?..
f/3.2'ye kistigin anda cok fazla keskinlesiyor.. f/4'de doruk noktasina cikiyor..
yani bu lensi aldiktan sonra, acaba bir-iki stop kisip da oyle mi kullansam demiyorsun, ne vermisse basiyorsun shutter'a..

....

huseyin dedigim gibi f/2.8'de bile keskin, ki onemli olan nokta da bu zaten.. f/5.6'da cekecek olsan, yere pirinc dok mesela, sonra bilgisayar ekranindan ayikla taslari.. o kadar keskin..
ama yuklerim tabii ki..
eger ki telephoto istiyorsan, 70-200 cok iyi gidiyor dogrusu.. 70-300 de olabilir.. neye ihtiyacin varsa artik o..
evet biraz kisa kaliyor bazi durumlarda, o konuda haklisin.. ama bana ne.. canon 17-40 alsan daha da kisa kalir.. veya nikon 17-35mm f/2.8.. bu lens aslinda digerlerine gore daha da iyi.. var mi 17-70mm f/2.8 gibi bir lens baska bir yerde?.. yok.. (sigma 17-70 sadece f/2.8 degil bilmeyenler icin.. telede f/4.5 oluyor..)

.........

okyanus, valla hepiniz beni kefil istiyorsunuz.. alirsiniz, problemli cikar lens, sonra benden bulmayin ama.. bendeki mukemmel isliyor ve goruyorsunuz fotograflardan..

......
huseyin, metering sistemi ile alakasi yok, 420 veya 1005 olmasi cok da onem arzetmiyormus, cunku 420 zaten fazlasiyla kafi..
gun isiginda toleranslar verdim ve cektim derken neyi kastediyorsun?
auto wb'de eger ki biraz fazla kizilik olusuyorsa, wb fine tuning yapabilirsin.. bunun icin (bak senin icin d80'in kullanma klavuzunu indirdim..) wb tusuna bastiktan sonra command dial ile (o tekerlek ile, hani ayalari degistirdigin) artili bir konuma getirip tekrar dene.. kizilligin azalmasi gerekir..
eger ki azalmazsa senin icin bu konuyu arastiracagim..

Tarih: 30 Ekim 2006, 19:35 - İp: 86.***.**0.120
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

toleran derken fine tunningi kastetmiştim. Henuz studyoda kullanan arkadaş olmadıgı icin benzer bir şikayetin gelecegini sanmıyorum. Command dial den +1 +2 +3 yapınca haliyle celvin degeri 100'er olarak azalıyor ve soguk renklr elde ediliyor. İŞte benim sorunumda burda başlıyor. Kırmızı renk harici renkler okey. Ama kırmızı renk (ten rengi) hala yerinde kalıyor gibi.

Hatta psde deniyorum. bazen auto colro uygularım ps de. HAkim rengin hangisi oldugunu gormek adına faydalı bir yöntem. Bu durumlarda da +3 e ragmen kırmızı hakim renk.

Bilmiyorum ilker bu durumu nerden araştırabilirsin.??

Tarih: 30 Ekim 2006, 19:52 - İp: 88.***.**5.17
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Bu arada tamron 17-50 ile çekilmiş fotolar buldum. Link veriyim de belki merak eden olur.

Tamron 17-50 örnek fotolar TIKLA

Bunlar birde 300D ile çekilmiş hali, birde D70 yada D80 ile çekildiğini düşünün artık

Yalnız dadanagast öbür forumda yazmışsın, bu good copy olayını, bad copy si çok çıkıyormu bunların ?

#okyanus' tarafyndan 30.10.2006 20:02:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 30 Ekim 2006, 19:59 - İp: 88.***.**4.12
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

evet örnek fotograflar guzel. Ama bana yinede r1 carl zeiss tan dah keskinlermiş gibi gozukmedi gozume.

Tarih: 30 Ekim 2006, 20:09 - İp: 88.***.**5.17
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

huseyin merhaba..
raw cekim yaptiginda duzeltmen kolay olacaktir aslinda.. jpeg mi calisiyorsun?
...bazi onerilerim olabilir.. kullanma klavuzuna biraz daha bakacagim ayrica..
......
oncelikle matrix yerine spot kullanip direk kirmizi cikan alanlardan olcum almayi dene.. ve exposure compensation yap, veya biraz daha fazla pozla diyeyim.. 2/3 stop gibi mesela..
ayrica diger wb ayarlarini da dene.. mesela flash wb'de +1 yapip dene.. veya cloudy'de -1 yapip..
photoshop'da lab color'a cevirip daha sonrasinda levels'dan duzeltme de yapabilirsin..
fill flash'i arttirabilirsin..

bana biraz zaman ver huseyin, eger ki bu dediklerim olmazsa bulacagim cozumu..

Tarih: 30 Ekim 2006, 20:16 - İp: 86.***.**0.120
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

peki spot ve matirk modlar sadece pozlama ile ilgili değil oylemi? yani aynı zamanda wb filan gibi ayarlarıda kapsıyor.

Dış çekimlerde boyle bir sorunla karşılaşmadım. Muhtemelen es gectigim bir nokta var.Bu arada jpeg cekimler yapmıştım. Rawda denicem. ZAten rawda belli olur. Ordan manuel olarak wb degerleri - ve + yonde deneyerek.. Fazla pozlama olayında evet biraz daha iyi ama bu zamanda detay kaybı yaşıyorum. Flash ve diger wb seceneklerini denedim. Sadece esaslı bir şekilde preset secenegini deneyemedim. %17 lik gri plaka bulamaıdgım icin beyaz a4 kagıtlarlada yapılmicana dair bir önyargı oluştu.

Tarih: 30 Ekim 2006, 20:28 - İp: 88.***.**5.17