ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

K10d'yi Satıp Ne Almalıyım?

Merhaba, geçen sene aldığım makinamdan çok memnun değilim. Memnuniyetsizliğim imaj kalitesiyle ilgili değil, mükemmel ışıkta ve pozlamayla ve sonrasında mükemmel post processing ile çok iyi sonuçlar elde edebiliyorum fakat her zaman herşey mükemmel olmuyor. Çektiğim 50-60 fotoğraftan bir kaç tane beni tatmin edebilecek fotoğraf çıkıyor. Geri kalanında sorun ne mi oluyor? Netsizlik, karanlık veya çok aydınlık, renklerde donukluk vs. En büyük sorun az ışıkta çok yavaş AF yapması veya hiç yapamaması. Bu sebeplerden ötürü makinamı Nikon D300 veya Canon 50d ile değiştirmeyi düşünüyorum fakat çeşitli forum sitelerinde Pentax'ın bahsettiğim diğer kameralardan daha iyi imaj kalitesine sahip olduğundan bahsediliyor.

Bunun yanı sıra www.pentaxphotogallery.com sitesine girdiyseniz oradaki çoğu fotoğrafın harkulade fotoğraflar olduğunu görmüşsünüzdür, öyleki bunlar benim makinamla çekildiyseler benimkinden niye bu kadar net, keskin ve renkli fotoğraflar çıkmıyor diye kendi kendime sormadan edemiyorum. 18-55 kit lens kullanıyorum ama bu sitedeki aynı lensle çekilmiş fotoğraflarda bahsettiğim yönlerden çok daha iyi neticeler vermiş. Bunun yanında plarize filtre falan da kullanmadım, alma fırsatım olmadı, eminim bunların da farkı oluyordur. Tabiki ben de çok iyi çekemiyor olabilirim ama o kadar da kötü değilimdir eminim.

Çok belirli bir türle ilgilenmemekle beraber manzara, close up, şehir, insan, portre ve hayattaki çeşitli objelerin fotoğraflarını çekmekten hoşlanıyorum. Genel olarak www.pentaxphotogallery.com ve nikon D700'ün sitesindeki - http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/d700/home.htm - hemen hemen her fotoğraf bana hitap ediyor. Spor ya da haber fotoğrafçısı değilim, bu yüzden D300'ü kafadan elemeli miyim bilmiyorum çünkü K20D'nin imaj kalitesinin D300'den çok daha iyi olduğu söyleniyor, D300'den ise süper hızlı bir kamera olarak bahsediliyor. Hız tabiki önemli, değiştirmek istememin en büyük sebebi de bu ama spor gibi çok hareketli şeylerle çok fazla ilgilenmediğim için imaj kalitesinden fedakarlık yapmak istemem, benim için en önemli şey imaj kalitesi fakat güzel şeyleri yakalamak için de makinanın yeteri kadar hızlı olmasını isterim. 50D çok yeni olduğu için hakkında kimsenin bilgisi yok. Bir yandan da pentaxphotogallery.com'daki fotoğraflara bakıp acaba K20D alıp yanına 16-50 ve 50-135 mi alsam diye düşünmeden de edemiyorum ama K10D'den bahsettiğim sebeplerden ötürü mutsuz olmuşken yine Pentax almak büyük bir hata mı olur acaba? Çok uzun yazdım, sonuna kadar okur musunuz bilmiyorum, tam olarak ne istediğimi ve sıkıntılarımı ifade etmek istedim, sonuna kadar okuyan olursa bu arkadaşlardan fikirlerini dile getirmelirini rica ediyorum. Teşekkürler.

Tarih: 27 Eylül 2008, 22:50 - İp: 88.***.**4.105
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Zevk meselesi diye biliyorum o konuyu.

Ama "beyaz dengesi" anlamında doğru olan 2.si , 1.sinde beyaz dengesi allak bullak.

 

Tarih: 29 Eylül 2008, 12:47 - İp: 85.***.**6.169
rocktrak
rocktrak (Objektif)
Tekirdağ / Meraklı

topinizi az çok okudum da
daha ileri bir model yerine bence daha "geriye dönük" bir modelden yola devam etmeniz daha mantıklı olacak.
arkadaşlar sağ olsun ilgi gösterip d300- 50D falan sıralamışlar. kimse çıkıpta açık açık sen acemisin daha boşuna para verme o kadar dememiş.. fakat sizin de belirttiğiniz gibi henüz acemi sayılırsınız dolayısıyla bu önerilen makinelerle daha iyi fotoğraf çekeceğinizin garantisi yok.
size şöyle bir önerim olacak k10D yi satmayın da yanına kullanımı kolay, üzerinde manuel ayarları da olan bir "slr like" makine alın ve onunla bol bol pratik yapın veya bir kursa başvurun... slr like makine olarak önerebileceğim ise "Canon S5 IS"... S5 i bir arkadaşıma aldırdım. kullanma fırsatım oldu. çok kolay bir makine özellikleri gayet iyi (8 mp., 12xzoom,titreşim önleme,makro,2.5 inch döner lcd, ön izleme...) bu makine ile inanın M modunda çekim yapmak çok daha kolay ve zevkli... eğer çektiğiniz fotoğrafları beğenmiyorsanız bu makinenizin değil bizzat kendinizin sorunu sonuçta fotoğrafı makine değil siz çekiyorsunuz..
unutmayın ki kendinizi geliştirmeden alacağınız her üst seviye makine size birşey vermeyecek aksine sizin cebinizi boşaltacak. sonunda da bu işten soğumanıza sebep olabilir...
Herkese iyi bayramlar, selamlar...

#rocktrak' tarafından 29.09.2008 14:32:32 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Eylül 2008, 14:28 - İp: 88.***.**1.208
fle
fle (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar,

Öncelikle belirtmeliyim ki sorunlarınızı cümle cümle okuyup teker teker değerlendirdim ve bir kağıt üzerinde nasıl verimli bir cevap yazabilirim diye düşünüp hazırlık yaptım…

Vardığım sonucu açıklarsam.

Fazla karamsar bakıyorsunuz, elinizdeki Makine yeterli düzeyde.

50-60 çekim yapmam gerekiyor demişsiniz.. Burada bir soru işareti ile karşı karşıya kaldığımı belirtmeliyim, Tatmin edici bir kare elde etmek için o ortamın gerektirdiği doğru ışık ayarlarını bulmanız gerekir bunu için ise en az 2-3 deneme çekimi yapmanız gerektiğini düşünüyorum. 50-60 oldukça fazla bir sayı 10-15 çekimde tatmin edici kareler elde etmeniz olağan. Fakat siz aceleci davranıp manuel ayarlarda kesin hamleler ile değişiklik yapmadan hızlı deneme çekimleri yapıyorsanız bu sayının 50-60 a yükselmesi çok doğal.

Yetersiz ışıkta otomatik odaklama konusuna gelince, makine sonuçta dijital bir sistem ve dünyayı sizin gördünüz gibi algılayamıyor insan gözü yaklaşık 2.0 diyafram ile çalışırken sizin lensiniz 5.6 ya musade etmekte ve doğal olarak sizden çok daha kranlık görüyor ortamı.. bu nedenle odaklamada yavaşlık ve hatta odaklayamama durumunun söz konusu olması doğal bir sonuçtur. Dert etmeyiniz manuel odak ile çalışınız.

İnceleme ve paylaşım platformlarında harikulade çalışmalar ile karşılaşıyorum diyorsunuz.. Şunu size sormalıyım. Oraya hatalı bir çalışma koymalarının imkanı var mıdır ? elbette yoktur. Orası makinenin sınırlarının zorlandığı ve sizin 50 – 60 dediğiniz gibi değil 150 – 160 çekimde elde edilmiş çalışmaların yayınlandığı bir yer. Orasının amacı da bu…

ve es geçilemeyecek bir konu, Dijital görüntüleme sistemleri henüz mükemmel sonuçlara imza atacak gelişimi gösteremediler, doğaldır ki renk, keskinlik ve konstratta kusurları olacaktır. Bunu kısmen giderebilirsiniz, RAW formatlı çekim yapmanızı , photoshop ve benzeri güçlü programlarda titizlik ile çalışmalarınızı inceleyerek eksik noktaları gidermeye çabalamanızı öneriyorum.

Evet, bunca teknik sözden sonra şahsınıza da ufak bir tavsiyem var;
“ Kişisel ön yargınızı her zaman kendinizi ileriye bir adım daha atmaya musade edebilecek derecede iyimser kılın. “

Hız konusuna yaklaşımım;

Hız makinenizin tanıdığı imkanlar kadar sizin manuel imkanları ne derece çabuk değerlendirip uygulamaya sokmanıza da bağlıdır.

Karanlık çalışma mı elde ediyorsunuz,

Hızlı çekim yapayım derken elde ettiğiniz sonuçların karanlık olduğunu düşünüyorsanız ve makinenizi değiştirmeye kararlıysanız ( ki oldukça keyfi ve gereksiz bir masraf olacaktır ) ISO ya rahtlıkla yüklenebileceğiniz bir makine, yani Canon tavsiye edebilirim.

Son olarak lens değerlendirmenizde büyük bir hata olduğunu düşünüyorum. Açısına göre (mm) değerlendiriyorsunuz sanırım. Fakat bir lensi diyaframına göre değerlendirmeye başladığınız saniye elinizdeki 18-55mm f/3.5-5.6 sabit olmayan diyaframa sahip lensin yani 5.6 diyaframın bu bahsettiğniz tüm soruların temelinde yattığını anlayacaksınız. Bahsetmiş olduğunuz Harikulade çekimlr ise kusursuz nitelikte lensler ile çalışılmışlığın bir eseri de olabilir…

Kısa, ve sonuç olarak. Karamsarsınız, ve şu sözüme dikkat ediniz

“ Kişisel ön yargınızı her zaman kendinizi ileriye bir adım daha atmaya musade edebilecek derecede iyimser kılın. “



saygı ile..

 

Tarih: 29 Eylül 2008, 16:00 - İp: 81.***.**5.120
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

@fle: Öncelikle şunu belirtmeliyimki kendimi sanırım yanlış ifade etmişim, karamsar değilim, makinam hakkında olumsuz bir şey de söylemedim, sadece ısınamadım. Daha önce başka bir makina kullanmıştım, daha memnundum, yine aynı markaya dönmeli miyim, yoksa diğer bir seçenek daha mı iyi olur acaba diye bir de sizlere danışmak istedim. Siz de maşallah demediğinizi bırakmamışsınız. Aslında ben de hata, makinadan memnun değilim gibi ifadeler kullanmamalıydım, sanırım bu yüzden bu kadar çıkıştınız.

50-60 çekim meselesine gelince, ben kesinlikle kendimi yanlış ifade etmişim, burda sizin bir suçunuz yok suç benim, zaten çok uzun yazılar yazdığım için daha da uzatmak istemedim. 50- 60 çekimi aynı konu üzerinde hiç çalışmadım, bir konu üzerinde (çok önemli değilse) en fazla 5 çekim yaparım. 50-60’ta 5 mesela dediysem bu, benim o gün içinde bütün çektiğim karelerden kaydetmeye değer bulduğum orandır. Sanırım bunu iyi ifade edememişim. Yani o gün 150 kare çektiysem (tamamen tahmini konuşuyorum, kaç kare çektiğimi ve kaçının iyi olduğunu hiç saymadım) 15 kareyi saklıyorum demek istedim. Aslında her zaman böyle oluyor demek de istemedim, bu kadar dikkate alacağınızı düşünmedim, 70 fotoğraf çekip 50’sini sakladığım da olmuştur, bütün çektiğim fotoğrafları çıkarıp da paylaşamam herhalde.
Aslına bakarsanız şimdi düşündüm de benim makinayla ilgili hiçbir sorunum yok, söylediğim gibi sadece ısınamadım, ötekinden daha memnundum.

Lens seçimimle ilgili olarak ben lensleri açılarına göre değerlendirmem, değişken değerli diyafram falan tercih etmiyorum, bütçeme uygun olduğu için tercih ettim. 16-85 için şu an için başka lens alabilecek param olmadığı ve o lens ile ilgili iyi yorumlar okuduğum için, aralığı da beni tatmin edeceği için düşündüm. Sabit diyafram değerli lenslerin tabiki daha iyi olduğunu biliyorum. Söz konusu D300 ise mesela 14-24+24-70 harika olurdu ama burada herkesin söylediği gibi şu an bu kadar param olsa bile bu harcamayı yapmazdım. Sabit diyafram değerli 3. parti lensleri önerirdiniz o zaman belki, evet ben de zaten o opsiyonu da düşündüğümden bahsetmiştim.

Hakulade fotoğraflarla ilgili olarak bahsettiğim pentax sitesine bakmış olsaydınız sanıyorum her harkulade fotoğrafın harkulade lenslerle çekilmiş olmadığını görürdünüz. Image data kısmından lensine göre fotoğraflara bakabiliyorsunuz ve ben kit lens ile çekilmiş olanlardan bahsediyorum! Fazla uzatmaya gerek yok sanırım son olarak atasözü niteliğindeki(!) öneriniz beni gerçekten çok güldürdü, siz beni sanırım 18 yaşında aklı bir karış havada fotoğrafa gereksizce merak salmış bilgisiz bir tüketim budalası sandınız. Yanıldığınızı söylemek isterim, ne aklım havada olacak kadar gencim, ne de teknolojik aletlerden etkilenecek kadar eğitimsiz ve bilgisizim, kazandığım her kuruşun da kıymetini çok iyi bilirim. Yine de yardım etme amacında olduğunuzu farzederek teşekkürlerimi sunarım.

@rocktrak: Slr-like makina kullanacak kadar acemi değilim, hatta acemi de değilim. K10D giriş seviyesi üstü bir kamera, 50D de öyle ve hatta D300 de öyle, ben de giriş seviyesinin üstündeyim, girişi çoktan geçtim. Ayrıca daha önce slr kullanıp tatmin olmuşken geri dönüp slr like kullanmanın mantığı olamaz, compact ve slr-like makinalarla aksine manuel çekim yapmak çok daha zor, pratik değil. Bu arada kendi alanında Türkiyenin (ve hatta dünyada hatırı sayılır) en eski ve iyi fotoğrafçılarından biri olan yakınım bana alamayacağım kadar pahalı bir ekipman önermişti, 30bin dolar civarıydı sanırım (o zaman beni zengin sanıyordu herhalde) ben de alabileceğim ve seviyeme uygun olan makinayı aldım fakat ısınamadım.

Bu topik altında son kez yazıyorum. Bazı arkadaşlara biraz sert tepki vermiş olabilirim huyum böyledir, gelebilecek olası cevaplara karşılık verip polemiğe girmeyeceğimi söylemek isterim. Ayrıca herkese ilgisi için teşekkürlerimi sunarım, iyi bayramlar dilerim. Saygılarımla.

 

Tarih: 29 Eylül 2008, 17:30 - İp: 88.***.**6.190
adonist
adonist (üye)
Kocaeli / Amatör

bu kadar uzun yazmayın yaaa
oku oku bitmiyor kısa ve öz yazsanız diyorum

 

Tarih: 30 Eylül 2008, 01:58 - İp: 85.***.**7.19
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

k10 un beyaz dengesi konusunda ciddi bir sorunu olduğunu kabul etmek lazım. NEden bilmiyorum ama öyle işte. Elle yapmak en uygunu oluyor çoğu zaman. Gerçi pekçok makinada da aynı sorun varmış sanırım. Ama k10 d inin adı çıktı bi kere.

 

Tarih: 30 Eylül 2008, 11:41 - İp: 88.***.**8.215
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

@ikarussel ben haksızlığa pek dayanamayan bir yapım var o yüzden söyleyeceklerimi yazdığın yazıya göre sinene çekmen gerekiyor. Çünkü ilk girişte yazdıklarından çıkardığım ben bu cihazı artık istemiyorum ne almalıyım tarzı bir sonuç çıkıyor ortaya.. Konu başlığı bile satıp ne almalıyım? artık sonra dönüpte yok memnun değilim demedim tarzı yazılar yazmak büyük bir çelişki...

2ncisi @fle sana yardım etmek istemiş sen ark.ı azarlamışsın resmen buda çok yanlış...

Git canon 5d al çünkü harici makineler seni tatmin etmez anlamı çıkıyor yazılarından.. hangi konuda tatmin etmeyecekse artık onuda bilemiyorum.. günümüzde bu konular fazlaca abartılıyor..

450d, 1000d, a200, k200 herzaman herşeyi çeker.. hiçbiri itiraz ediyormu ben bu kareyi çekmem diye... biraz tabana inmek lazım..
ordan herşey bazen daha iyi gözüküyor çünkü..

Gelelim k10d ye @pazarbey olayı zaten özetlemiş.. beyaz dengesi ve jpg algoritmalarında sorun olan bir cihaz, daha lens sıkıntısına bile girmedim.. bence evet böyle sorunlu bir cihazı mutlaka satmalısın..

Sonuç: Evet satılmalı..

 

Tarih: 30 Eylül 2008, 12:42 - İp: 78.***.**9.247
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Dediğim gibi d300 al kardeşim..

#lazut' tarafından 01.10.2008 18:13:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ekim 2008, 09:09 - İp: 88.***.**5.114
canbasri
canbasri (üye)
Çanakkale / Meraklı

Bende 1.5 yıllık makinemi sattım 1200 ytl ye....Çok aradım taradım ne alayım diye....K20d alınası bi makine değil k10d satılıp.....Ne yapalım dedim...d300 alsam dedim....ama bi baktım d700 d3 d300 iso karşılaştırma fotolarına d700 denen alet birebir d3 ün kopyası.....dedim ff sensöre geçişin tam sırası.....Düşüncem hep oydu K10 d nin yerine uzay bi makine alınmalı yoksa fantazi için geçilir başka makineye gerek yok....Yüksek iso dedim.... olmuşken de FF olsun....D700e karar verdim.....5d mII de var ama 5d den çok fazla artısı olmadığı yönünde incelemeler.....Alabiliyosan d3 al en azından kafanda daha iyisini alsam daha iyi çekermiydim ki sorusuna cevap bulursun....(maliyeti yüksek bi cevap olacak muhakkak)

K10 d değiştirilmez....(pişmanlıkla yazılan son söz..)

 

Tarih: 1 Ekim 2008, 12:50 - İp: 88.***.**2.99
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör

Bana 1 yıllık kullanım ardından K10D gibi bir makineyi "istediğim gibi sonuçlar alamıyorum" şeklinde bir fikir sonrasında satmak çok abzürd geliyor.

Şu olabilirdi ; "Ben bilmemne çekimi yapıyorum ve K10D'nin bu çekimi yapabilecek kapasitede objektifine ulaşamıyorum",

Ya da şu "benim olayım makro, normal flaşla ne denediysem ancak bir yere kadar sonuç aldım, ring flaş da bulamadım bu cihaza, o yüzden bunu satıp şunu almayı düşünüyorum"

Yani beyaz dengesi için amatör bi insan hiç makinesini satar mı. %18 gri kartlar var, alın bi tane 5 saniyede yaparsınız ayarınızı devam edersiniz çekiminize.

18-55 lens başlangıç için çok güzel bir lens bence. İlla ben kuş fotoğrafçılığı yapıcam derseniz o zaman konu farklı olur, illa makro derseniz farklı olur. Ama manzara, close up, şehir, insan, portre felan demişsiniz ki bunlar olur o objektifle. Hatta güzel de olur. Hele ki şehir, insan gibi şeyler için çok da jilet gibi keskin olmasına gerek de yok objektifin.

Nacizane fikrim budur. Ama illa satacaksanız KESİNLİKLE tekrar K20D almayın. Büyük hata olur.

K10D ve K20D arasında sizin beklentilerinizi karşılayacak ve makinayı unutup fotoğraf çekmeye sevkedecek kadar büyük bir değişiklik olduğunu düşünmüyorum.

 

Tarih: 1 Ekim 2008, 12:53 - İp: 85.***.**6.52