ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

K10d’yi Satıp Ne Almalıyım?

Merhaba, geçen sene aldığım makinamdan çok memnun değilim. Memnuniyetsizliğim imaj kalitesiyle ilgili değil, mükemmel ışıkta ve pozlamayla ve sonrasında mükemmel post processing ile çok iyi sonuçlar elde edebiliyorum fakat her zaman herşey mükemmel olmuyor. Çektiğim 50-60 fotoğraftan bir kaç tane beni tatmin edebilecek fotoğraf çıkıyor. Geri kalanında sorun ne mi oluyor? Netsizlik, karanlık veya çok aydınlık, renklerde donukluk vs. En büyük sorun az ışıkta çok yavaş AF yapması veya hiç yapamaması. Bu sebeplerden ötürü makinamı Nikon D300 veya Canon 50d ile değiştirmeyi düşünüyorum fakat çeşitli forum sitelerinde Pentax'ın bahsettiğim diğer kameralardan daha iyi imaj kalitesine sahip olduğundan bahsediliyor.

Bunun yanı sıra www.pentaxphotogallery.com sitesine girdiyseniz oradaki çoğu fotoğrafın harkulade fotoğraflar olduğunu görmüşsünüzdür, öyleki bunlar benim makinamla çekildiyseler benimkinden niye bu kadar net, keskin ve renkli fotoğraflar çıkmıyor diye kendi kendime sormadan edemiyorum. 18-55 kit lens kullanıyorum ama bu sitedeki aynı lensle çekilmiş fotoğraflarda bahsettiğim yönlerden çok daha iyi neticeler vermiş. Bunun yanında plarize filtre falan da kullanmadım, alma fırsatım olmadı, eminim bunların da farkı oluyordur. Tabiki ben de çok iyi çekemiyor olabilirim ama o kadar da kötü değilimdir eminim.

Çok belirli bir türle ilgilenmemekle beraber manzara, close up, şehir, insan, portre ve hayattaki çeşitli objelerin fotoğraflarını çekmekten hoşlanıyorum. Genel olarak www.pentaxphotogallery.com ve nikon D700'ün sitesindeki - http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/d700/home.htm - hemen hemen her fotoğraf bana hitap ediyor. Spor ya da haber fotoğrafçısı değilim, bu yüzden D300'ü kafadan elemeli miyim bilmiyorum çünkü K20D'nin imaj kalitesinin D300'den çok daha iyi olduğu söyleniyor, D300'den ise süper hızlı bir kamera olarak bahsediliyor. Hız tabiki önemli, değiştirmek istememin en büyük sebebi de bu ama spor gibi çok hareketli şeylerle çok fazla ilgilenmediğim için imaj kalitesinden fedakarlık yapmak istemem, benim için en önemli şey imaj kalitesi fakat güzel şeyleri yakalamak için de makinanın yeteri kadar hızlı olmasını isterim. 50D çok yeni olduğu için hakkında kimsenin bilgisi yok. Bir yandan da pentaxphotogallery.com'daki fotoğraflara bakıp acaba K20D alıp yanına 16-50 ve 50-135 mi alsam diye düşünmeden de edemiyorum ama K10D'den bahsettiğim sebeplerden ötürü mutsuz olmuşken yine Pentax almak büyük bir hata mı olur acaba? Çok uzun yazdım, sonuna kadar okur musunuz bilmiyorum, tam olarak ne istediğimi ve sıkıntılarımı ifade etmek istedim, sonuna kadar okuyan olursa bu arkadaşlardan fikirlerini dile getirmelirini rica ediyorum. Teşekkürler.

Tarih: 27 Eylül 2008, 22:50 - İp: 88.***.**4.105
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar,
Canon mu Nikon mu konusunda eminim bir çok insan fikir belirtecektir, benim o makinelerle tecrubem yok ama acaba bahsettiğiniz ve memnun olmadığınız fotoğraflardan bir iki tanesini, çekim parametreleriyle beraber buraya koyma şansınız olabilir mi? Belki neyin yanlış olduğu bir değerlendirilebilir..

Kit lensinin hangi diyafram, netleme uzaklığı ve zoom parametrelerinde daha keskin sonuçlar verdiğine bir bakıp ona göre çekmeyi deneyebilirsiniz belki. Hatta denerseniz sonuçların değişip değişmediğini bildirirseniz güzel olup. Eğer bu lensin hangi parametrelerle daha performanslı olduğunu bilmiyorsanız söyleyin bir ara kısada bildiğim kadar yazayım.

Kalben inandığım makinada bir problem olmadığıdır, kit lensi de çok çok iyi olmasada akranları arasında en iyi olanlardan. Örneğin 18-55 kit lensi 24mm'lik focal uzunlukta f/4 ve f/5.6 civarında , görüntünün hemen hemen orta 1/2'lik kesiminde K10D'nin Nyquist frekansını geçen bir keskinlik verir. Yani kameranın sensörünün çözümleme gücünden daha da yüksek bir keskinlik sunar. Belki maksimum keskinlik için bu değerlere
yakın çalışmanız lehinize olur. Görüntünün tamamında yaklaşık eşit bir keskinlik için örneğin 35mm'de yine f/4, f/5.6 civarında çalışmanız uygun olabilir.

Gönül isterdi ki her koşulda en yüksek keskinliği versin ama tabi böyle bir lens pahalılar arasında bile yok. İnanın çok çok yüksek fiyatlı lensler bile hangi marka olursa olsun ancak çeşitli koşullarda optimum görüntü veriyor. Eldeki lensin kapasitesine aşina olmak önemli. Gözünüze teknik olarak çok iyi gelen o fotoğrafların çoğu kullanılan lensin özelliklerinin en güzel şekilde ortaya çıkarıldığı parametrelerle çekilmişlerdir.

Tabi ki daha çok paralar vererek biraz daha geniş bir spektrumda iyi sonuç veren lenslere sahip olabilirsiniz ama hakkaten aradaki fiyat farkı çok. Her markada her modelde durum böyle.

Bence Body + Kit lensi olarak şu anda elinizde en iyi sonuç verebilecek ekipmanlardan biri bulunuyor.

Bence biraz daha deneyin. Baktınız olmuyor, o zaman değiştirirsiniz makineyi..

Saygılarımı sunarım

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 23:30 - İp: 88.***.**9.231
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Öncelikle bahsettiğiniz makinalar çok iyi makinalar (D300, Canon 50D, K20D vs). Ancak dürüst olmak gerekirse sizin fotoğraf çekmekle ilgili bir sıkıntınız olduğunu düşünüyorum zira K10D ile sizi tatmin edecek fotoğraf çekemiyorsanız diğerleri ile de çekemeyebilirsiniz. Ama sorununuz sadece düşük ışıkta zayıf AF ise, o zaman bahsettiğiniz Canon ya da Nikon modelinden birini alın derim, tercihim de D300 den yana olurdu.
Ancak sizin yerinizde olsam, elimdeki K10D yi hemen satmazdım çünkü anladığım kadarıyla sizin kendinizi biraz geliştirmeye ihtiyacınız var. Bol bol pratik yapın bence. Mesela çektiğiniz fotoğrafları burada paylaşıp sorunun ne olduğunu sorun, doğru cevaplar bulabilirsiniz. Bence bu arada lens yatırımını hiç düşünmeyin çünkü bir süre sonra hala ilerleme göremiyorsanız sisteminizi değiştirirsiniz. Ama yok illaki de Pentax K10D den soğudum diyorsanız K20D ye hiç girmeyin derim.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 23:41 - İp: 85.***.**7.207
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Bu sorunlar makinayı tanımamaktan kaynaklanıyor. Zamanla aşılıyor. BU sebeple makina değiştirilmez.
İlleki değişecekse .Canon veya nikon olabilir. d300 çok daha iyi olur.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 01:01 - İp: 85.***.**4.27
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

Öncelikle üşenmeyip sonuna kadar okuyup cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. larmor kullanıcı isimli arkadaşa cevap veriyorum, lenslerin en iyi sonuçları belirli parametrelerde ve f değerleriyle verdiği konusunda fikrim var, fakat bunun bir imajın görüntü kalitesini çok iyiden çok kötüye farkettireceğini pek düşünmedim. Profesyonel fotoğrafçıların birden fazla 5, 6 hatta 10 tane makinaları olabiliyor (tanıdığım biri 198 makinası olduğunu söylemişti yanlış yazmadım 198) ve her biri için en az 7, 8 tane lensi olduğunu farzetsek, bu fotoğrafçılar herbiri için en iyi sonuçları verecek parametreleri ezberleyip her zaman bu değerlerle çekmiyorlardır herhalde. Mesela 17-70 odak aralığına sahip bir zoom'a sahipsiniz ve iyi sonucu almak için hep 24, 35 veya 50mm odak uzunluğunu kullanamazsınız, öyle olsa gider prime alırdınız (tabiki prime lensler daha iyi sonuç verirler ama daha rahat çalışmak için zoom kullanıyoruz sonuçta) Mesela birde Sigma 70-300 APO lensim vardı, o daha keskin sonuçlar verirdi, en iyi sonuçların 200mm'de alındığından bahsedilirdi ama ben bunu fazla hesap etmezdim çünkü çekeceğim konu 70mm kullanmamı da gerektirebilir 300mm de, veya f4 kullanmamı da gerektirebilir f16 da. Biraz sıkıcı bir durum, dediğiniz gibi daha fazla dikkat etmek gerekiyor sanırım

Elimdeki ekipmanın iyi bir ekipman olduğunu hala düşünüyorum ve t_yaman arkadaşın dediği gibi sıkıntının daha çok benden kaynaklandığını da düşünüyorum çünkü nadiren de olsa iyi sonuçlar elde ediyorum ve iyi olduğunda makinanın sunduğu renkler gerçekten çok hoşuma gidiyor.

Şimdi t_yaman arkadaşa cevap veriyorum, bu benim kullandığım ilk makina değil, daha önce 6 ay Nikon D70 kullanmıştım ve o zaman jpeg çekiyordum, bu makinayla çektiğim fotoğraflara dönüp baktığımda o zaman çok daha bilgisiz olmama rağmen çektiğim fotoğrafların ps ile az müdahaleyle oldukça iyi göründüğünü farkettim. Şimdi ise çektiğim fotoğrafların iyi görünmesi için gerek raw işlerken gerek işledikten sonra üzerinde oldukça uğraşmam gerekiyor ve bu beni ciddi anlamda yoruyor ve ps'nin fotoğraf işine bu kadar karışmamasını da düşünüyorum ama mecburen yapıyorum. Şimdi çektiğim bir fotoğrafın önceki ve sonraki halini size göstermek istiyorum. İlki hiçbir değişiklik yapılmadan raw'dan çevirdiğim hali, ikincisi ise benim gözüme hitap edecek, işte oldu diyebileceğim kadar müdahale ettiğim halidir. Mavi, kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil renklerinin herbirinin saturasyon ve luminans değerleriyle oynadım ve daha neler neler. Biraz fazla kaçmış olabilir Yorumlarınıza...



http://img527.imageshack.us/img527/4420/imgp4560copycopyir6.jpg

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 01:23 - İp: 78.***.**8.178
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

ikinci fotoğraf için yanlışlık yapmışım tekrar koyuyorum

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 01:28 - İp: 78.***.**8.178
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

oncelikle bahsettıgınız sorunların hıcbırı makineden kaynaklanmıyor,alacagınız hıcbır makinede sıze ıkıncı ornekteki fotografı vermez,hiçbir makine....

yapacagınız yatırımın bosa cıktıgını gorunce yasayacagınız hayalkırıklıgıda cabası
sız o yatırımı daha ıyı lenslere yapmaya calısın,bir polarize filtre edinin ve makinenizi tanıyın. cok daha ıyı fotograflar elde etmeye baslayacaksınız.
fotografı makine degil,fotografcı ceker.
yanı fotografta bır sorun varsa makineden degildir. heleki aralarında aslında dıse tırnaga dokunacak kalite farkları olmayan makinelerden mucıze beklemek cok yanlıs.
siz siz olun benı dınleyın.paranızı sokaga atmayın.ç
sizind dediginiz gibi elinizdeki makine ve lensle cok iyi fotograflar cekilebiliyorsa,sorun makinede degildir.
sadece makinenizi yeterınce tanımıyorsunuz,ve buyuk ıhtımalle o fotografları cekenler kadar tecrube sahıbı degilsinizdir.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 02:57 - İp: 78.***.**0.246
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili gaijin, sanırım bir yanlış anlaşılma oldu, ben o fotoğrafları çekenler kadar tecrübe sahibi olduğumu iddia etmedim, sadece o fotoğraflar benim hoşuma giden, gözüme hitap eden ve çekmekten hoşlandığım türde fotoğraflar. Hani makina tavsiyesi isteyenlere çıkışıyorsunuz ya ne tür fotoğraflar çekeceksiniz diye, daha iyi yardımcı olursunuz diye ben de hem hoşlandığım türü (spor ya da haber çekmeyeceğimi vs.) hem de o fotoğraflar karşısında şaşkınlığımı dile getirdim. Polarize filtre edinmem gerektiğinden eminim buna katılıyorum fakat makinamı tanımadığımı düşünmüyorum, hangi koşullarda neleri yapıp neleri yapamadığını biliyorum, İyi fotoğraf çekmek için makinanın her ince detayını da bilmek gerekmiyor, özelliklerini bilirsiniz, onun dışında bütün makinaların işlevi aynıdır. Bazısı bazı şeyleri daha iyi yapabilirken bazısı diğer şeyleri daha iyi yapar. Biri hızlıyken diğeri yavaştır. Biri yüksek isoda noise yaparken diğeri yapmaz veya birinin dynamic range'i ötekinden daha iyidir, biri stabil konuları (manzara vs.) daha iyi capture ederken diğeri hareketli konuları başarıyla yakalar vs. ama bunları zaten bilirsiniz, makinanın daha fazla nesini tanıyabilirsinizki? 40 yıllık fotoğrafçı da değilim ki olsam kimseye sormazdım ama bunları bilme için de 40 yıllık fotoğrafçı olmak gerekmiyor. Yazımın en başında bu şikayetlerden bahsederken aslında en çok az ışıkta yavaş AF yapmasından yakındım ama fazla değinmedim sanırım. Uygun ışıkta çektiğim fotoğrafların renklerinden çok memnunum hatta öyleki renklerini canon ve nikondan daha çok beğeniyorum tek sıkıntım hem çekerken (yavaş AF yüzünden konuyu kaçırması veya netsiz yakalaması) hem de çektikten sonra post processing aşamasında çok uğraştırması. Nikon da kullandım ama kesinlikle pentax beni yoran bir makina, naturel renklerini seviyorum ama yoruluyorum ve elde ettiğim fotoğraflardan çok azını saklamak için kayda değer buluyorum, kompozisyon güzel, ışık güzel ama netsiz mesela. İlk fotoğrafta benim gözümün gördüğü ordaki gibi değildi, ikinci fotoğraftaki gibi de değildi ama akşam öncesi saatlerde ışığın yumuşak olduğu güzel bir gündü. Teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 03:45 - İp: 78.***.**8.178
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Aslında durum biraz daha netleşti. Ancak yazmışsınız zaten daha önce Nikon D70 kullandım diye ve daha memnunmuşsunuz K10D ye nazaran. Üstelik AF problemlerinden de bahsetmişsiniz, bu durumda evet sisteminizi değiştirin çünkü düşük ışıkta zayıf AF gibi bir konu sizinle alakalı olamaz. Ayrıca işin doğrusu Pentax K10D den soğumuşsunuz gibime geliyor o halde vakit erkenken sisteminizi değiştirin. Ben genel olarak Canon sistemleri daha çok beğeniyorum ama Nikon D300 çok iyi makina ve zaten alışık olduğunuz bir sistem, dolayısıyla bu sisteme geçmenizi öneririm. Ancak bakın Gaijin de belirtmiş zaten, ikinci fotoğraf hiçbir makineden direkt çıkmaz bence de yani PP gerektiren bir fotoğraf bu. İlk hali daha doğal bence ancak göz zevkine göre işlem yapmışsınız bu da çok normal.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 07:47 - İp: 78.***.**5.148
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

tekrar ediyim hangi makineyi kullanırsanız kullanın,ilk fotografa yakın sonuc elde edersiniz.
focus hız problemi yasıyorsanız bunu bilemem ama bu fotografta focus hızıyla alakalı bır durumda yok.
netligi arttırmak istiyorsanız kit lensi degiştirip d300 alacagınız paraya cok kaliteli bir lens alıp iki sorundanda kurtulabilirsiniz.
ayrıca makineden +1 yada +2 sharpen yenı ve kaliteli bir lensle birlikte cok daha keskin fotograflar almanızı saglar.
saturationu 1 kademe arttırarak yaptıgınız mudahale kadar gercek dısı renklerdense daha dogal renklerde alabilirsiniz.
hatta bır kademe kontrast ekleyıp daha goze gelen,içinizin ısınacagı fotograflar alırsınız.
polarize fark ettirecektir renkleri.
boyle bir yatırımı yararlı gormuyorsanız ve aklınızda supheler varsa ya bir baskasından alacagınız kensleri,polarizeyi ve buradaki tavsiyeleri deneyın yada sizinde aklınızda yer ettigi belli olan sıkkı deneyıp d300 alın.
bizim amacımız burada ınsanlara sen becerememişsin demek degil, boşa para harcamalarına engel olmak. nede olsa kolay bulunmuyor..
aldıgınız makineninde o fiyat farkına degecek sonuclar vermedigini gormeniz sanırım cok daha buyuk bir hayal kırıklıgı olacaktır.
ama zaten makinenizden soguduysanız ve nıkonun o kırmızı cizgisi gozunuzu alıyorsa yapacak bişey yok,sadece hayırlı olsun dmeek duser bize.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 14:12 - İp: 78.***.**0.246
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

bence şikayetlerinizin makine ile ilgisi yok.
daha önce karanlık bölgelerden şikayetçi olduğunuz bir fotograf eklemiştiniz,sitede bu konuda tecrübeli kişiler karanlık bölge olmadığını söylemişlerdi.Ama ikna olmamışsınız.

ben "makinelerin renkleri " denilen kavrama çok inanmıyorum.
pentax topiğinde onlarca kullanıcı var,binlerce foto eklemişlerdir,inanın her birinin renk tonları birbirinden farklı.
o yüzden canon rengi,nikon rengi ,pentax rengi kavramı yanlış bence.
lenslerin etkisi ayrı tabi..
bence siz başka marka kullanan bir arkadaşınız var ise onunla bir foto turuna çıkın aynı objeleri aynı benzer ayarda çekin.
farklımı kendiniz gözlemleyin.


bir tane hiç bir müdehale görmemiş bir foto ekleyeyim.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 14:30 - İp: 85.***.**5.147